tilmeld nyhedsmail

Game Over

I flere år har det været en varm kartoffel - men på et splitsekund er den blevet iskold. Der bliver næsten ingen tyrefægtning i Málaga-provinsen i år. Det skyldes ikke et forbud, men derimod at størstedelen af kystens tyrefægterarenaer har valgt at dreje nøglen om.
 
Det diskuteres på gader, i pressen, i det catalanske parlament og sågar i de forskellige retsinstanser. Men debatten om hvorvidt tyrefægtning er dyreplageri eller ej, om det skal forbydes eller ændres, så tyren ikke forbløder og dræbes, er ved at løbe ud. Folket har nemlig talt sit klare sprog: Kun få finder det i dag værd at bruge tid og penge på at overvære den gamle kulturtradition.

Der var engang

For blot ét årti siden var der livlig aktivitet i næsten alle Costa del Sols tyrefægterarenaer. Der var rift om billetterne, når de kendte tyrefægtere kom til byen, og ingen rynkede øjenbrynene, hvis et spansk ægtepar på en tilfældig søndag hoppede i det fine tøj for at overvære en fight i den lokale arena. Tilsvarende blev de mange fights annonceret på engelsk, for ofte var halvdelen af publikummet udlændinge. Det er kun ti år siden, tyrefægtning var et plus for turismen og samtidig god forretning for forpagterne af tyrefægterarenaerne, tyreopdrætterne, tv-selskaber og alle andre implicerede. Men sådan er det ikke længere. Hverken på Costa del Sol eller i det øvrige Spanien.

De forladte arenaer

José Ramon længes tilbage til de dage, hvor tyrefægterarenaen i Marbella var fyldt til bristepunktet, og hvor de dyreste pladser var besat af prominente personligheder. I gennem fire årtier har den spanske impresario stået i spidsen for flere arenaer i Spanien, men nu har han valgt at trække sig fra forpagtningen i Marbella, som ellers var en af Málaga-provinsens to højborge.
”Økonomien hænger ikke længere sammen og kommunen har fjernet de tilskud, vi de sidste par år har fået, for at holde arenaen i gang,” forklarer José Ramon til La Danesa.
 
Samme skæbne led arenaen i Puerto Banús, som ikke har haft en tyr i ringen, eller nogen anden form for aktivitet, siden år 2009. Arenaen er sat til salg, men grundet dårlig stand er den svær at sælge og i dag ubrugelig til andre aktiviteter. Det samme er tilfældet i Benalmádena Pueblo, hvor en konflikt mellem kommunen og forpagteren, om hvem der skulle betale for en renovering af tribunerne, er endt i retten. Derfor står arenaen tom på fjerde år. Havde forpagterens fights været en stor publikumssucces, havde han nok selv hurtigt fået klaret renoveringen, men sandheden er, er at besøgstallet til arenaens sidste fights var helt nede på et par hundrede publikummer. En tilsvarende situation er ved at opstå i Estepona.
Situationen er ikke meget bedre i Torremolinos og Fuengirola, hvor henholdsvis kommunen og private har investeret store summer i at få arenaerne renoveret og udvidet. Men investeringerne er sket på det værst tænkelige tidspunkt, for begge steder kunne man i hele 2016 kun samle publikum til én fight, som fandt sted under den årlige byfest.
 
Selv i Málaga lider man. Byens ”Plaza de Toros” ligger ellers i en hæderlig kategori lige under de mest attraktive spanske arenaer, men over de sidste fem år har amtsrådet nu haft tre forskellige forpagtere af deres arena. Den ene gik konkurs.
Under sidste års feria i august, hvor flere af landets topnavne, vanen tro, prydede programmet med fights hele ugen, fik man kun solgt lidt over halvdelen af de budgetterede billetter. Og under påskeugen i år var der kun én sølle fight, hvortil man knap fik solgt en tredjedel af de 4.500 pladser. Til sammenligning skulle man for ti år siden tidligt op for at få en god plads i køen når billetsalget begyndte til påskeugens og feria-ugens fights. Dengang var der også tyrefægtning i byen hver anden eller tredje weekend i hele sommerhalvåret.
Det var dengang. Det samme siger man i det øvrige Spanien, hvor man i tidligere traditionsrige tyrefægterbyer som Bilbao, Valladolid og Salamanca i en periode stod helt uden forpagter til byens tyrefægterarena. Men nogle steder har man formået at tage skeen i den anden hånd for at puste nyt liv i de gamle arenaer.

Mere fest uden blod

I blandt andet La Coruña, Vistalegra (Madrid) og Madrid-forstaden Alcalá de Henares stod de gamle bygningsværker og samlede støv, indtil man via private og offentlige investeringer fik dem pudset op og – nok så vigtigt – fået monteret et moderne rulletag. Så kan arenaerne selvsagt anvendes hele året rundt uafhængigt af vejret og tiltrække nye aktiviteter som koncerter, messer, modeshows, bryllupper og sportsbegivenheder som basketball- og tenniskampe. Og i ny og næ bliver der også plads til lidt tyrefægtning.
”Jeg hverken tror eller håber, kulturen vil forsvinde, men det er indlysende, at ingen arenaer eller forpagtere kan overleve kun på tyrefægtning. Brugen af arenaerne skal gøres multi-kulturel, fuldstændig som var det et kongrescenter eller kulturhus,” mener José Ramon, som også forpagter tyrefægterarenaen i Fuengirola. Igennem et halvt liv har han levet af og med tyrefægtningen, og jubler selvsagt ikke over den faldende publikumsinteresse.
”Men det gør mere ondt at se plaza’erne stå tomme, for ofte er det flotte bygningsværker med en lang historie,” slutter José Ramon, som allerede er i dialog med Fuengirola kommune om et nyt projekt for byens tyrefægterarena.
Den gamle impresario er ikke bange for at tage tyrene ved hornene.
Han ved, der skal ske noget – ellers er det Game Over.

I seng med tyrene

Det er med søde miner og glade smil, man bliver modtaget på landstedet El Añadio i det naturskønne Sierra Morena i den nordøstlige del af Jaén-provinsen.
De sidste år har ellers langt fra været en dans på roser for familien, som igennem fem generationer har dedikeret sig til opdræt af tyre til tyrefægtning. Flere tyreopdrættere har enten skåret ned eller helt droppet deres erhverv, mens andre har formået at omstille sig. Det sidste er tilfældet her.
”Vi har ombygget og indrettet en stor del af vores gård til hotel. Det har givet os otte gode værelser, som udlejes til både spaniere og udlændinge, der holder af at feriere i naturen,” fortæller María Jesús Gualda Bueno, som hele sit liv har været tæt på tyrene.
”Vores indlogerende kan frit komme tæt på tyrene og vores opdræt. Mange bliver overraskede over, hvor godt de har det inden de sendes i arenaen,” fortæller den erfarne tyreopdrætter.
 
På El Añadio har man konstant ca. 300 tyre under opdræt. Hvert år sælges mellem 30 og 40 tyre i fire-fem års alderen til fights.
”Vores salg er heldigvis kun faldet ganske lidt de sidste år, men det skyldes, at vores opdræt er kendt for at være godt. Men vi er, som alle andre opdrættere i dag, afhængige af anden indkomst. Den får vi så via vores landbrug, som vi tidligere ikke udnyttede optimalt, og vores hotelværelser,” slutter María Jesús.
Hendes klientel booker typisk en lang weekend eller en lille uges tid for både at slappe af og være aktive i naturen. Derfor tilbydes en lang række aktiviteter i naturen enten i bil, til fods eller på hesteryg.
Stedet kan ses på www.elanadio.es

UdskrivE-mail

Huleboeren fra El Chorro

  Året er 1986. En dreng rappeller sig fra den ene klippe til den anden, henover det, der på...

Tema & Profiler

Vælg de rette partnere ved bolighandler

I dag er det næsten ikke muligt at blive snydt i en bolighandel på Costa del Sol, hvis man benytter ...

Bolig i Spanien

Lene Espersen - sender en enkelt rose til USA’s præsident og…

Det vakte opsigt, da en af de tunge spillere indenfor dansk politik, Lene Espersen, Det Konservative...

Tema & Profiler

"Du bliver ikke rig af store indtægter, men af små udgi…

- er denne families motto, men det kunne lige så vel være ”die with memories – not with dreams”, for...

Tema & Profiler

Udflugter & Rejser

Rota Vicentina – en ny spændende vandrerute i Portugal

Rota Vicentina ligger i det sydvestlige hjørne af Portugal og ruten blev officielt åbnet i 2015. Den er i alt på 330 km. og er opdelt i to ruter: Den historiske rute og Fiskernes sti. Den historiske r...

Udflugter & Rejser

Cabrera

Eskapader - Spaniens 14 al fresco skatte

De spanske nationalparker er attraktive og billige mål for en tur. De 14 områder, der er kvalificeret til titlen som nationalpark, hvormed naturen er beskyttet, tilbyder en stor variation af oplevelse...

Udflugter & Rejser

Ruta de la Sierra – en herlig vandretur igennem en storslået…

La Ruta de la Sierra ligger mellem landsbyerne Riogordo og Alfarnatejo, og den går gennem et bølgende grønt landskab der domineres af den enorme klippe Tajo de Gomer. Desuden går stien forbi den kendt...

Udflugter & Rejser

Sport

Mirakelmanden Michel & Super Star Sandro

Michael Laudrups tidligere holdkammerat i Real Madrid reddede Málaga CF fra nedtur i La Liga, og er nu parat til at gå ned i løn for at beholde sin dynamiske målmager.   Vi møder ham i korridoren før et pressemøde i Málaga CF. Smilende og velklædt i klubbens flotte blå dress.Og den 54-årige...

Sport

Dicton og Unioptica på Lauro Golf - Grundlovsmatch bliver e…

Tirsdage med sol og sommer og herlige golfturneringer hører Lauro Golf til.De glade skandinaver modtages af Tove, som hilser på og uddeler scorekort samt matchinfo i patioen på Lauro. To tirsdage har man haft Unioptica v/ Claus Bentkjær som sponsor.De godt spillende golfere dystede i holdmatch i før...

Golf

Dagen da Málaga CF sensationelt besejrede FC Barcelona på Es…

Glædelige Gensyn Da Danmarks største fodboldspiller gennem tiderne, Allan Simonsen, mødte holdkammerat fra FC Barcelona, redaktørens datter, et andet stort dansk fodboldnavn, klubkammerater og bysbørn fra Vejle, familie fra Færøerne og 300 begejstrede tilhørere til La Peña de Dinamarcas storstill...

Sport

Disc Golf – på golfbanen med en frisbee i hånden

  Disc golf eller frisbee golf voksede frem i 70’erne og adskiller sig fra almindelig ’køllegolf’ på to områder. For det første er hullet skiftet ud med en kurv med påmonterede kæder. For det andet er køller og bold skiftet ud med specialfremstillede frisbees.   ”Jeg har altid ger...

Sport

Gastronomi

Mad fra hele verden: Det thailandske køkken

Takket være det internationale miljø på Costa del Sol med mennesker fra over 100 forskellige nationa...

Gastronomi

Vin - og din mad - Sprød filodej med limecreme og skovbær

I sidste maned besøgte jeg Michel og Anna fra advokatfirmaet Navarette, og fra den fantastiske menu ...

Gastronomi

Sabor a Málaga - Málagas egen gin, Malaka

Gin og tonic er en longdrink og en af de få cocktials, der passer lige så godt om dagen på en solrig...

Gastronomi

Kultur

Hvorfor dit og hvorfor dat?

Der er så meget, der kan undre, når man flytter til et fremmed land. Og selv mange af vi spaniensdanskere, som har boet ...

Kultur

Castillo Sohail i Fuengirola: Slaget i Fuengirola – polakker…

Det er nærmest umuligt ikke at stifte bekendtskab med bare nogle af Málagas 90 borge, men alligevel er der mange af os, ...

Kultur

Krimier, klassikere og knappenålsstilhed - Biblioteket Arroy…

Pinligt. Jeg, der var en flittig biblioteksgænger i Danmark, har nu boet fire år i Spanien uden at have besøgt et enes...

Kultur

Tema, Debat & Profiler

Huleboeren fra El Chorro

  Året er 1986. En dreng rappeller sig fra den ene klippe til den a...

Tema & Profiler

Lene Espersen - sender en enkelt rose til USA’s præsident og…

Det vakte opsigt, da en af de tunge spillere indenfor dansk politik, Lene E...

Tema & Profiler

"Du bliver ikke rig af store indtægter, men af små udgi…

- er denne families motto, men det kunne lige så vel være ”die with memorie...

Tema & Profiler

Game Over

I flere år har det været en varm kartoffel - men på et splitsekund er den b...

Tema & Profiler

De gråsnudede følgesvende

Adoptér en seniorhund – du får så uendeligt meget igen Bag den grå pel...

Tema & Profiler

Bølleschæferen og Pjoklederen - og Madstiffen

”Nu må du lige ignorere ham, hvis han skulle finde på at hoppe op. Vi har t...

Tema & Profiler

Det sidste skud

Det har været slut flere gange. Men nu er det helt slut. De sidste ETA-terr...

Tema & Profiler

Den Skæve Vinkel - Christian Madsen

Han skulle have været landmand. I stedet blev han både elektriker, officer ...

Tema & Profiler

Málaga på skillevejen

Málaga er på alles læber. Turisterne valfarter til byen, som sprudler af li...

Tema & Profiler

Norrbom Marketing

Kontakt

Læserservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
Fax. 95 258 03 29