tilmeld nyhedsmail

Bølleschæferen og Pjoklederen - og Madstiffen

”Nu må du lige ignorere ham, hvis han skulle finde på at hoppe op. Vi har talt om, at han skal til at holde op med det, men han er jo teenager. Boret knallert og damer, du ved. Hjernen er ikke helt udviklet endnu,” siger Per med et glimt i øjet, inden han låser døren op.
Jeg nikker indforstået. I entreen venter 25 kg teenage-hund, begejstret fra hale til snude, der dog formår, for det meste, at bevare alle fire poter på flisegulvet, så man kan komme til at klappe ham. Jeg lader en bemærkning falde om at Madstiffen (udtales med blødt ’d’) holder sig vel tæt på foderskålen og Pjoklederen aka. Per Lau Jensen, trykker Madstiffen på siden og forsikrer mig om, at ribbenene er lige derinde bagved. Madstiffen sender mig et sigende blik – jeg forstår nok, hvem der serverer portionerne.
 
Vi tager plads i sofaen, og Madstiffen, hvis rigtige navn er Markis, bliver anvist ’jazz salonen’.
”Det er fordi, han ikke kan finde ud af at udtale ’chaiselong’, så vi kalder det bare jazz salon,” forklarer Per mig, og Markis tager mere eller mindre elegant plads i det bløde møblement.
Vi befinder os i Per Lau Jensens villa i Canillas de Aceituna øst for Málaga. Her har han boet siden september 2015 – nogle måneder senere flyttede Markis ind, og det er her, Pers seneste bog verden ifølge Pjoklederen og Bøllechæferen, der foregår i et krøllet parallelunivers, hvor hverdagens hændelser er overdynget et tykt lag humor og man ikke skal tage alting helt bogstaveligt, blev til.

Skuffeskriverier

Per var i 50’erne, da han kastede sig over forfatterskabet. I årevis skrev han til skrivebordsskuffen, mens han førte en karriere som racerkører og sidenhen ejendomsmægler. Tidligere har han boet i Skåne, men er nu flyttet til Andalusien, hvor han bor på den spanske campo, langt væk fra turismen og strandbarerne. Her er det kun enkelte besøgende og så nogle forfattervenner, der kommer på besøg.
”Det passer mig fint, at folk ikke kan komme og banke på min dør hele tiden. Som forfatter kan man jo ikke bare tage 45 minutter ud og skrive i. Det er noget, der kræver fordybelse, og det får man bedst, når man er alene.”
Dog lader Per ofte sine forfatterkollegaer komme på besøg.
”De forfattere, der kommer her for at skrive, er ligesom indforståede med, at vi begge har et projekt i gang. Vi kan derfor gå en hel dag, uden at veksle et eneste ord, også selvom vi passerer hinanden.”
Om aftenen tages der dog hul på samtalen, gerne over et glas brandy, som Per har en særlig forkærlighed for.

Polispoul, Uroschæferen og Anløbne Alonso

’Hundedage - Bøllechæferen og Pjoklederen’ er navnet på Pers første bog i denne genre, som er baseret på samtaler mellem ham selv og sin nu afdøde schæferhund.
”Det startede som en blog omkring mine små humoristiske selvdigtede samtaler om vind og vejr med min daværende hund, der kaldte mig Pjokleder, fordi han ikke lige kunne udtale flokleder,” fortæller Per. Derefter skrev han for et hundemagasin, og så var der flere, der opfordrede ham til at udgive en bog i samme stil.
”Jeg tænkte slet ikke om mig selv, at jeg duede til at være morsom over længere tekster. Tanken groede dog i mig, og mens jeg gik og arbejdede med det, oprettede jeg en facebook-side, hvor jeg skrev nogle af hændelserne og tankerne ned. Året efter udkom bogen.”
 
Nu er den anden bog, der foregår i dette finurlige univers på trapperne, hvor der digtes videre på deres krøllede historier. Bølleschæferen og Pjoklederen tager i denne bog på en måneds ferie på Costa del Sol. Her møder Bølleschæferen olivenbondens store Mastin, Filippa Firben, Francomyrerne og dyrlægens hund Anløbne Alonso. På vej hjem har der gemt sig et par blinde passagerer i bilen, men ved hjælp af falske dokumenter lykkedes det dog at forcere de skarpt bevogtede grænser til Danmark og til Sverige, hvor galleriet af karakterer inkluderer sværvægtsweileren, Collie Connie, Polispoul og hans hund, Uroschæferen blandt andre. Det er også i denne bog, Madstiffen for første gang gør sin entre.
 
Pers hunde-bøger er en form for ’autofiktion’ fordi den ene hovedperson, Pjoklederen, kan betragtes som en selvironisk udgave af Per selv og samtidig er fortællingerne inspireret af virkeligheden men foregår i et parallelunivers, hvor alt kan ske.
Vi afbrydes af en intens stirren ude fra terrassen. Indholdet i La Danesas udsendtes taske var lidt for interessant og teenageren fik en midlertidig timeout, hvor han fra en solstol lige udenfor vinduet nu lader os vide, at situationen ikke er optimal. De mørke øjenbryn er perfekt oprullede i et ynkeligt udtryk over den sorte maske, som havde de været i papillotter natten over.

- og Madstiffen

Facebooksiden ’Bøllechæferen og Pjoklederen – og Madstiffen’ har nu 6000 fans, der dagligt følger med i Madstiffen, der har overtaget faklen fra Bølleschæferens, tosserier og Pjoklederens forsøg på holde trit med ham, hvilket er et omfattende arbejde. Til spørgsmålet, om der også kommer en bog om Madstiffen, er Per ikke direkte afvisende:
”Nu må vi jo se, hvor mange der gider følge med i hans drengestreger,” siger han og skæver ud til Madstiffen, der ser ud til minimum at have en trilogi i sig.
Per kører mig ned til min bil, der holder et godt stykke nede af den snørklede grusvej. Inden da siger vi farvel til Madstiffen, der ligger på sin plads i entreen. Papilotterne er vendt tilbage i folderne over øjnene og jeg klapper Madstiffen på siden, dér hvor Per påstår, ribbenene findes inden bag ved. Bevares, hvis du siger det, Pjokleder.
 
Verden ifølge Bølleschæferen og Pjoklederen udkommer 29. maj. Signeret forsalg er i gang.
 
Verden ifoelge4 R

 

UdskrivE-mail

Huleboeren fra El Chorro

  Året er 1986. En dreng rappeller sig fra den ene klippe til den anden, henover det, der på...

Tema & Profiler

Vælg de rette partnere ved bolighandler

I dag er det næsten ikke muligt at blive snydt i en bolighandel på Costa del Sol, hvis man benytter ...

Bolig i Spanien

Lene Espersen - sender en enkelt rose til USA’s præsident og…

Det vakte opsigt, da en af de tunge spillere indenfor dansk politik, Lene Espersen, Det Konservative...

Tema & Profiler

"Du bliver ikke rig af store indtægter, men af små udgi…

- er denne families motto, men det kunne lige så vel være ”die with memories – not with dreams”, for...

Tema & Profiler

Udflugter & Rejser

Rota Vicentina – en ny spændende vandrerute i Portugal

Rota Vicentina ligger i det sydvestlige hjørne af Portugal og ruten blev officielt åbnet i 2015. Den er i alt på 330 km. og er opdelt i to ruter: Den historiske rute og Fiskernes sti. Den historiske r...

Udflugter & Rejser

Cabrera

Eskapader - Spaniens 14 al fresco skatte

De spanske nationalparker er attraktive og billige mål for en tur. De 14 områder, der er kvalificeret til titlen som nationalpark, hvormed naturen er beskyttet, tilbyder en stor variation af oplevelse...

Udflugter & Rejser

Ruta de la Sierra – en herlig vandretur igennem en storslået…

La Ruta de la Sierra ligger mellem landsbyerne Riogordo og Alfarnatejo, og den går gennem et bølgende grønt landskab der domineres af den enorme klippe Tajo de Gomer. Desuden går stien forbi den kendt...

Udflugter & Rejser

Sport

Mirakelmanden Michel & Super Star Sandro

Michael Laudrups tidligere holdkammerat i Real Madrid reddede Málaga CF fra nedtur i La Liga, og er nu parat til at gå ned i løn for at beholde sin dynamiske målmager.   Vi møder ham i korridoren før et pressemøde i Málaga CF. Smilende og velklædt i klubbens flotte blå dress.Og den 54-årige...

Sport

Dicton og Unioptica på Lauro Golf - Grundlovsmatch bliver e…

Tirsdage med sol og sommer og herlige golfturneringer hører Lauro Golf til.De glade skandinaver modtages af Tove, som hilser på og uddeler scorekort samt matchinfo i patioen på Lauro. To tirsdage har man haft Unioptica v/ Claus Bentkjær som sponsor.De godt spillende golfere dystede i holdmatch i før...

Golf

Dagen da Málaga CF sensationelt besejrede FC Barcelona på Es…

Glædelige Gensyn Da Danmarks største fodboldspiller gennem tiderne, Allan Simonsen, mødte holdkammerat fra FC Barcelona, redaktørens datter, et andet stort dansk fodboldnavn, klubkammerater og bysbørn fra Vejle, familie fra Færøerne og 300 begejstrede tilhørere til La Peña de Dinamarcas storstill...

Sport

Disc Golf – på golfbanen med en frisbee i hånden

  Disc golf eller frisbee golf voksede frem i 70’erne og adskiller sig fra almindelig ’køllegolf’ på to områder. For det første er hullet skiftet ud med en kurv med påmonterede kæder. For det andet er køller og bold skiftet ud med specialfremstillede frisbees.   ”Jeg har altid ger...

Sport

Gastronomi

Mad fra hele verden: Det thailandske køkken

Takket være det internationale miljø på Costa del Sol med mennesker fra over 100 forskellige nationa...

Gastronomi

Vin - og din mad - Sprød filodej med limecreme og skovbær

I sidste maned besøgte jeg Michel og Anna fra advokatfirmaet Navarette, og fra den fantastiske menu ...

Gastronomi

Sabor a Málaga - Málagas egen gin, Malaka

Gin og tonic er en longdrink og en af de få cocktials, der passer lige så godt om dagen på en solrig...

Gastronomi

Kultur

Hvorfor dit og hvorfor dat?

Der er så meget, der kan undre, når man flytter til et fremmed land. Og selv mange af vi spaniensdanskere, som har boet ...

Kultur

Castillo Sohail i Fuengirola: Slaget i Fuengirola – polakker…

Det er nærmest umuligt ikke at stifte bekendtskab med bare nogle af Málagas 90 borge, men alligevel er der mange af os, ...

Kultur

Krimier, klassikere og knappenålsstilhed - Biblioteket Arroy…

Pinligt. Jeg, der var en flittig biblioteksgænger i Danmark, har nu boet fire år i Spanien uden at have besøgt et enes...

Kultur

Tema, Debat & Profiler

Huleboeren fra El Chorro

  Året er 1986. En dreng rappeller sig fra den ene klippe til den a...

Tema & Profiler

Lene Espersen - sender en enkelt rose til USA’s præsident og…

Det vakte opsigt, da en af de tunge spillere indenfor dansk politik, Lene E...

Tema & Profiler

"Du bliver ikke rig af store indtægter, men af små udgi…

- er denne families motto, men det kunne lige så vel være ”die with memorie...

Tema & Profiler

Game Over

I flere år har det været en varm kartoffel - men på et splitsekund er den b...

Tema & Profiler

De gråsnudede følgesvende

Adoptér en seniorhund – du får så uendeligt meget igen Bag den grå pel...

Tema & Profiler

Bølleschæferen og Pjoklederen - og Madstiffen

”Nu må du lige ignorere ham, hvis han skulle finde på at hoppe op. Vi har t...

Tema & Profiler

Det sidste skud

Det har været slut flere gange. Men nu er det helt slut. De sidste ETA-terr...

Tema & Profiler

Den Skæve Vinkel - Christian Madsen

Han skulle have været landmand. I stedet blev han både elektriker, officer ...

Tema & Profiler

Málaga på skillevejen

Málaga er på alles læber. Turisterne valfarter til byen, som sprudler af li...

Tema & Profiler

Norrbom Marketing

Kontakt

Læserservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
Fax. 95 258 03 29