La Danesa på Youtube

Runway er landet

En ung skandinavisk virksomhed på Costa del Sol hører til blandt de hurtigst ekspanderende i hele Spanien. Det spanske magasin for iværksættere ”Emprendedores”, har netop udnævnt Runway i Benalmádena til en af landets hurtigst voksende og mest attraktive virksomheder.

Det er ikke til at sige, hvor store ambitioner Nils Sundlind havde for sin kommende virksomhed i Spanien, da han i sommeren 2012, på et af sine mange besøg, besluttede sig for at gøre noget ved tanken.
Det står kun klart, at han så grundlaget for at starte en skandinavisk afdeling på 20-25 medarbejdere, som skulle være en lille filial til moderselskabet i nord.
Den driftige nordmand havde nemlig brug for en gruppe danskere, svenskere og nordmænd til at betjene en af hans kunder. Og her på Costa del Sol så han de rette folk med de rette sprogkundskaber.

De nye virksomheder

Syv år inden havde Nils Sundling taget første spadestik til Runway i Norge. På rekordtid havde han fået godt fat i de nordiske og baltiske lande og udvidet til flere hundrede medarbejdere. Den norske iværksætter var nemlig en af de første til at se mulighederne ved at indgå et tæt samarbejde med store virksomheder om at overtage deres kundeservice. På fagsprog hedder det ”outsourcing” og er et begreb, der bliver mere og mere anvendt. Groft fortalt går det ud på, at en virksomhed lader en anden virksomhed klare en del af sine opgaver. Enten fordi en virksomhed udefra kan gøre det bedre, billigere – eller begge dele. Noget kunne tyde på, det sidste er tilfældet hos Runway, som har specialiseret sig i at tage hånd om virksomheders kundeservice. Runway er et godt eksempel på den nye typer virksomheder, der vinder frem i dagens verden – også på Costa del Sol.
”Vi arbejder med al form for kundeservice og support. Et tæt samarbejde med et skandinavisk flyselskab var grundstenen for vores fødsel her i Sydspanien, men i dag har vi også forsikringsselskaber, banker, IT-virksomheder og rejsearrangører som kunder. Vores kunderelationer er så tætte, at vi er tæt på en partnerskabslignende relation,” fortæller Ida Hermann, som er HR-chef i Benalmádena. Hun har været med i Runway siden starten for fem år siden og har derfor på tætteste hold fuldt virksomheden voldsomme ekspansion.
”Vi er i dag næsten 400 ansatte fordelt mellem vores afdeling her, i Torremolinos og så hele Infonordic-delen, der også holder til i Torremolinos,” fortæller den danske HR chef.
For et par år siden opkøbte Runway således telemarketingselskabet Infonordic, da flere kunder ønskede at udvide samarbejdet til også at involvere salgssupport. ”Det er mange ansatte, mange virksomheder og mange opgaver at holde styr på, men med vores skandinaviske ledelsesprincipper går det faktisk ganske godt,” forsikrer Ida Hermann.

Skandinavisk arbejdsmiljø

Bag Runway på Costa del Sol står et spansk registreret selskab, men arbejdsmiljøet i den succesrige virksomhed er skandinavisk.
”80 procent af vores medarbejderstab er skandinaver, men alle andre falder hurtigt til i vores miljø,” fortæller Ida Hermann og fortsætter: ”Vi valgte fra starten en meget flad virksomhedskultur med åbent kontormiljø, hvor cheferne sidder blandt medarbejderne og er lette at komme i kontakt med. Det var nyt for mange, men godt tænkt af virksomheden, for skal vi have gode og langvarige forhold til vores kunder, må vi også have det til vores medarbejdere.”
De mange nye folk, der er kommet til under de sidste års ekspansion, er enten blevet rekrutteret lokalt eller kommet fra det kolde nord. Det er enten yngre medarbejdere, der ønsker at tiltræde for et halvt eller helt år, eller også er det familier, som tænker flere år frem. ”Om nødvendigt hjælper vi nye med at få deres NIE-nummer, giver links til at finde bolig og skole til børnene. Derudover kommer vi gerne med en række anbefalinger for at få hverdagen til at fungere,” fortæller Dorthe Heiberg fra Runways personaleafdeling. Hun dedikerer sig til at finde de rigtige folk til de rigtige poster. Og at få dem godt i gang: ”Alle får mindst en måneds træning og oplæring i produktet inden start, og der følges hele tiden op med oplæring. Det koster nogle ressourcer, men vi er ikke bange for at investere i medarbejderne. Vi ønsker lange relationer. Af samme årsag har vores medarbejdere gode muligheder for at skifte stilling internt for at få nye udfordringer,” forklarer Dorthe Heiberg. Hun skjuler ikke, at Runway også stiller krav til sine medarbejdere. Omvendt er der ganske fine lønninger til de gode medarbejdere.

Tror på Spanien

Det er gået stærk – og går fortsat stærk hos Runway. Potentialet er tilsyneladende stort for den unge virksomhed, og det er dét, magasinet ”Emprendedores” har bemærket i deres udnævnelse af virksomheden.
”Vel får vi nye kunder, men vi vokser primært, fordi vores nuværende kunder vokser. Når de ekspanderer, følger vi med,” forklarer Ida Hermann. Hun er sikker på, Sydspanien er det helt rigtige sted for Runway at holde til.
”Det er attraktivt at leve og arbejde her. Vi ser tydeligt, hvordan danskerne higer for at komme af sted. Uden den interesse ville virksomheden i dag ikke være vokset til at blive det største skandinaviske servicecenter uden for Skandinavien,” siger den danske HR chef inden hun runder af. ”Alt er dog ikke en dans på roser for os. Vi har fine relationer med myndighederne men kæmper konstant med nye krav fra skattevæsenet, arbejdstilsynet og fagforeningerne. Men det postyr tager vi med oprejst pande, for vi tror på Spanien og en god fremtid her.” Runway er landet - og er kommet for at blive.
 
runway2
 
Runway har kun været her i fem år men beskæftiger små 400 medarbejdere på Costa del Sol og næsten 100 mand i Torrevieja nær Alicante.

Video: Se teaseren for Runway 

UdskrivE-mail

Vis mig din landsby – Jens Klausen

I 638 meters højde sidder vi, dyrlægen Jens Klausen på 81 og jeg, og nyder en kop kaffe i den forsig...

Tema & Profiler

Den Skæve Vinkel - Janne Valentin Lassen

Vi kender hende som den søde, stille blomsterpige. Men bag det bløde smil og den rolige sjæl gemmer ...

Tema & Profiler

En dag med – ejendomsformidler og livsstilsekspert, Martin J…

M21 hedder firmaet, Martin Juncher hedder manden. For syv år siden tog han springet og flyttede til ...

Tema & Profiler

Boganmeldelse: Messi mod Ronaldo

De seneste ti år har Lionel Messi fra FC Barcelona og Cristiano Ronaldo fra Real Madrid været de to ...

Kultur

Svimlende milliardbeløb fordeles i Spaniens julelotteri

For 20 euro får man chancen for en 165. del af den største præmie, El Gordo. Med en årlig pengepræm...

Øvrigt

Victoria er kommet hjem

Den forsvandt fra markedet i et par årtier men er nu igen på alles læber. Victoria-øllen sælger atte...

Gastronomi

Sport

Cirkus-kaptajnen

Historien om Recio, der blev opereret, blev far og gift og nu er en omstridt Málaga-anfører. Uafbrudt fightende og gestikulerende overfor dommeren skiller han sig ud på Málagas CF La Liga-hold i dets bestræbelser på at finde fodfæste i den bedste spanske række. Hans gode borgerlige navn er José Lui...

Sport

Klubmesterskab på Rio Real

For andet år i træk samlede Vikingos Golf 44 spillere til Klubmesterskab på Rio Real med Nordea v. Jesper Hertz som sponsor og de gæve vikinger kom med høje forventninger og godt humør til matchen. Rio Real rangerer blandt de absolut bedste golfbaner på Costa del Sol og var igen en smuk oplevelse, v...

Golf

Vikingerne på Almenara

Vikingos Golf's næstsidste turnering i 2017 fandt sted den 23. oktober på Almenara Golf med Jyske Bank som sponsor og det blev en stor oplevelse, både banen, naturen og middagen.   Banen var i virkelig god stand med flotte fairways og med meget sværegreens, som tillige var lynhurtige. De fle...

Golf

Club de Golf Dinamarca på Los Naranjos

CdGD’s månedsmatch november blev spillet fredag den 10. november på Los Naranjos Golf Club. Dagens match blev sponseret af Nordea Private Banking præsenteret af Jesper Hetz.. Det var 26. gang Nordea var sponsor på en CdGD match. Tusinde tak for det!Da kanonen lød kl. 09:30 blæste der en meget kold n...

Golf

Udflugter & Rejser

Glamping i olivenland

Glamping er et ord, der er sat sammen af ´glamour´ og ´camping´. Glamping er altså glamourøs camping. Det kan være camping i specielle telte, som er lækkert indrettet og har eget bad, eller det kan væ...

Udflugter & Rejser

En weekend i Córdoba

Córdoba er en af de mest fodgængervenlige byer, du kan bruge en weekend i. Selve centrum er ikke uoverkommeligt stort, og de fleste seværdigheder kan nås på gåben indenfor en rimelig tid. Du får kultu...

Udflugter & Rejser

Molvízar, Romerstien og Sierra del Chaparral

Molvízar er en lille landsby, som ligger godt gemt i skørterne af Sierra del Chaparral i Granada provinsen, lidt nord for Motril. I gamle dage skulle man være heldig, hvis man faldt over Molvízar, men...

Udflugter & Rejser

Gastronomi

Victoria er kommet hjem

Den forsvandt fra markedet i et par årtier men er nu igen på alles læber. Victoria-øllen sælger atte...

Gastronomi

Sabor a Málaga: Mantecados og polvorones i store læs hos Sab…

Lang tradition Dem, som nogen gange har fejret jul i Spanien, kan ikke undgå at bemærke de små papi...

Gastronomi

Vin og din mad: Ingen nytårsaften er fuldendt uden god vin

- og masser af bobler! Nytårsaften er en oplagt aften til at finde de bedste flasker frem til ...

Gastronomi

Kultur

Boganmeldelse: Messi mod Ronaldo

De seneste ti år har Lionel Messi fra FC Barcelona og Cristiano Ronaldo fra Real Madrid været de to bedste fodboldspille...

Kultur

Bogudgivelse: En ronkedors bekendelser

Det er med tilbageholdt åndedræt, man læser om ronkedorens bekendelser i den nyligt udkomne roman af 78-årige Sven Refsl...

Kultur

Kruseduller og flamenco i Sara Baras’ opsætning af ’Sombras’

Hun er danserinde, instruktør og koreograf. Og så er hun en af de mest anerkendte danserinder på den internationale scen...

Kultur

Tema, Debat & Profiler

Vis mig din landsby – Jens Klausen

I 638 meters højde sidder vi, dyrlægen Jens Klausen på 81 og jeg, og nyder ...

Tema & Profiler

Den Skæve Vinkel - Janne Valentin Lassen

Vi kender hende som den søde, stille blomsterpige. Men bag det bløde smil o...

Tema & Profiler

En dag med – ejendomsformidler og livsstilsekspert, Martin J…

M21 hedder firmaet, Martin Juncher hedder manden. For syv år siden tog han ...

Tema & Profiler

Plastik-diæt - Del 3

Efter artiklen om mikroplast i La Danesas martsudgave i år har redaktionen ...

Tema & Profiler

Tag en weekend i sneen til jul

Irving Berlins klassiske tekst: ”I’m dreaming of a white Christmas, Just li...

Tema & Profiler

Don’t waste fashion – byt dig til nyt tøj

Byt mere, forbrug mindre. I denne artikel guider vi dig til, hvordan du kan...

Tema & Profiler

Runway er landet

En ung skandinavisk virksomhed på Costa del Sol hører til blandt de hurtigs...

Tema & Profiler

Iluminaciones Ximénez

Når vi står med knejsede nakker og åben mund og kigger op på det fantastisk...

Tema & Profiler

Den Skæve Vinkel - Bent Flindt

Han er formand, talsmand, hundemand, foreningsmand, sportsmand og farmand. ...

Tema & Profiler

Norrbom Marketing

Kontakt

Læserservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
Fax. 95 258 03 29