La Danesa på Youtube

Iluminaciones Ximénez

Når vi står med knejsede nakker og åben mund og kigger op på det fantastiske julelys, der udgør en farverig himmelhvælvning over calle Larios i Málaga centrum, tænker de færreste af os over, hvem der leverer julestemningen. De tusindvis af LED-pærer sammensat i fantasifulde mønstre er ikke fabrikerede på julemandens værksted – det er Iluminaciones Ximénez, et driftigt Córdoba-firma, der står bag.

Historien bag

I 1888 etablerede melfabrikken La Alianza i Puente Genil, som ligger mellem Córdoba og Málaga, en turbine som vha. vandet i floden kunne få møllen til at dreje rundt, og derefter etableredes en lille elektricitetscentral. Puente Genil var dermed den første kommune i Spanien, udover Barcelona, som fik elektricitet. Bysbarnet Francisco Jiménez Carmona, ansat på La Alianza fabrikken, begyndte i 1945 at ophænge lyskæder i den gade, hvor han boede og til byens feria, og således begyndte den virksomhed, vi i dag kender som Iluminaciones Ximénez. Det kan virke naturligt i dag, men det var det absolut ikke almindeligt med kulørte lamper hængende over hovedet i datidens efterkrigsramte Spanien. Senere blev Francisco Jiménez tilbudt at stå for hele byens lysdekoration, og i dag kan man finde virksomhedens lyskæder over hele verden.
 
Francisco Jiménez lever ikke længere, men arvtagerne fører virksomheden videre, og det er hans søn Francisco Jiménez Rosales, der i dag er leder af virksomheden, som omsætter for 32 millioner euro om året. Udover nogle flere af grundlæggerens børn og børnebørn, beskæftiger Iluminaciones Ximénez 500 medarbejdere. Hovedkontoret ligger i Córdoba, men deres virke og leveringsdygtighed er dog ikke kun afgrænset til Spanien – Ximenez leverer dekorativ belysning i storbyer verden over fra Las Vegas til Hong Kong. Og så har de et showroom i Dubai. Her er det selvsagt ikke julelys, men lysdekoration til fejringen af Ramadan-festen, som sælges.

Lysdekoration giver økonomisk boost

Julelys er enormt stimulerende for en by og dens handlende, og julebelysningen giver da også et økonomisk boost til Málaga, der altid har fuldt drøn på, hvad angår juledekorering. I kombination med butikker der formår at dekorere vinduespartierne, så julestemningen trænger helt ud på gaden, skabes den mest fantastiske julestemning. Noget, der er imponerende i en region, der resten af året profilerer sig på at være Europas mest solbeskinnede sted. Sol eller ej er der ingen tvivl om, at de glimtende juledekorationer og tusindvis af levende lys giver et boost til hotellerne og restauranterne i byen, og lokal trafik, især taxaindustrien, kan også vidne om, at salget stiger, når belysningen lyser. Nu håber man, at denne tendens gentager sig i år, for udgifterne til julbelysning (installation, udlejning mv.) udgør ikke mindre end 573.211 euro. Af dette går 81.398 euro til det nye juletræ på Plaza de Camas og belysning langs otte "nye" veje, der ikke tidligere har haft julelys, nemlig: Marqués, Sagasta, Souvirón, Enrique García (Plaza de Camas), Herrera del Rey, Puerta Del Mar, Moreno Carbonero, Álamos og den nye del af Calle Granada. I alt er der 1.806.679 lyspunkter i byen.

Hvorfor Ximénez og ikke Jiménez?

Selvom firmaet i en årrække bar familienavnet Jiménez, blev det et problem, da firmaet nåede det format, de har i dag, hvor de er til stede på mange internationale scener. Derfor besluttede man at ændre det spanske ’J’, som mange udlændinge ikke ved, skal udtales gutturalt, til ’X’, som ligger mere mundret for ikke-spansktalende personer. Ren og skær marketing.
 
Ximénez’ varemærke er de helt store konstellationer, hvor komplekse moduler af lys og farve vikles ind og ud af hinanden i fantasifulde former og mønstrer. For den uvidende kan det virke som om, at det har taget det meste af året at opsætte det sindrige system af lyskæder, men faktisk har Ximénez efter mange år på banen udviklet et smart system, hvor lysene transporteres i moduler, således at hvert modul er klar til at klikkes sammen i det øjeblik, de rulles ud af transportvognen. Det er ikke bare hurtigt, det højner også sikkerheden.

Ximénez har også udviklet sine egne LED-pærer. Disse koster 90% mindre i drift end traditionelle pærer, og et juletræ på 20 meters højde koster dermed det samme at have tændt som en hårtørrer. Faktisk er den samlede elregning for Málaga centrums julebelysning kun på omkring 1.500€.
Ximénez kan også noget med at tiltrække modeskabere, der har lyst til at udfolde sig på en ny måde. Modestof og skræddersaks skiftes ud med LED-pærer i tusindvis, når internationale designere som Ágatha Ruiz de la Prada, Angel Schlesser, David Delfín og Francis Montesinos folder sig ud på det lærred, der er den midnatsblå nattehimmel eller den pulserende bys centrum.
 
Når man bevæger sig rundt under de fortryllende hvælvinger og calle Larios dufter af ristede kastanjer og brændte mandler, kan man fristes til at tro, at Ximénez kun er beskæftiget i vinterperioden, men det er langt fra tilfældet. Tænk blot på alle sommerens feria’er, hvor lysdekorationen skaber kulissen for den magiske stemning, man finder her. Ximénez er skam fuldt beskæftigede hele året – også i august. Så når du til sommer bevæger dig rundt imellem candyfloss og polkaprikkede flamencokjoler badet i lyset fra rankerne, der svæver over feriapladsen, så er det med høj sandsynlighed en af Córdoba´s mest succesrige virksomheder, der står bag.

Lys og musikalsk forestilling inspireret af Málaga's katedral

Også i år krydres julelysene i Calle Larios i Málaga centrum med et lysshow og musikalsk forestilling - med fantasifulde lysformationer, der ændrer sig i takt med musikken.
Lysshowet og musikken varer i ca. 2-3 minutter og vises to gange om aftenen, den første kl. 18.30 og den anden kl. 21.30.
Musikken som spilles i år er Feliz Navidad af Boney M, Chistmas Festival af The Boston Pops Orchestra og Wizard of Winter af Trans-Siberian Orquestra.
Inspirationen til årets lysdekorationer på Málagas mest populære gågade hentes i år fra byens egen katedral, og julelysene er blevet gengivet i forskellige glasmalerier og kupler i katedralen.
 
julelysmalaga1  julelysmalaga2

UdskrivE-mail

Vis mig din landsby – Jens Klausen

I 638 meters højde sidder vi, dyrlægen Jens Klausen på 81 og jeg, og nyder en kop kaffe i den forsig...

Tema & Profiler

Den Skæve Vinkel - Janne Valentin Lassen

Vi kender hende som den søde, stille blomsterpige. Men bag det bløde smil og den rolige sjæl gemmer ...

Tema & Profiler

En dag med – ejendomsformidler og livsstilsekspert, Martin J…

M21 hedder firmaet, Martin Juncher hedder manden. For syv år siden tog han springet og flyttede til ...

Tema & Profiler

Boganmeldelse: Messi mod Ronaldo

De seneste ti år har Lionel Messi fra FC Barcelona og Cristiano Ronaldo fra Real Madrid været de to ...

Kultur

Svimlende milliardbeløb fordeles i Spaniens julelotteri

For 20 euro får man chancen for en 165. del af den største præmie, El Gordo. Med en årlig pengepræm...

Øvrigt

Victoria er kommet hjem

Den forsvandt fra markedet i et par årtier men er nu igen på alles læber. Victoria-øllen sælger atte...

Gastronomi

Sport

Cirkus-kaptajnen

Historien om Recio, der blev opereret, blev far og gift og nu er en omstridt Málaga-anfører. Uafbrudt fightende og gestikulerende overfor dommeren skiller han sig ud på Málagas CF La Liga-hold i dets bestræbelser på at finde fodfæste i den bedste spanske række. Hans gode borgerlige navn er José Lui...

Sport

Klubmesterskab på Rio Real

For andet år i træk samlede Vikingos Golf 44 spillere til Klubmesterskab på Rio Real med Nordea v. Jesper Hertz som sponsor og de gæve vikinger kom med høje forventninger og godt humør til matchen. Rio Real rangerer blandt de absolut bedste golfbaner på Costa del Sol og var igen en smuk oplevelse, v...

Golf

Vikingerne på Almenara

Vikingos Golf's næstsidste turnering i 2017 fandt sted den 23. oktober på Almenara Golf med Jyske Bank som sponsor og det blev en stor oplevelse, både banen, naturen og middagen.   Banen var i virkelig god stand med flotte fairways og med meget sværegreens, som tillige var lynhurtige. De fle...

Golf

Club de Golf Dinamarca på Los Naranjos

CdGD’s månedsmatch november blev spillet fredag den 10. november på Los Naranjos Golf Club. Dagens match blev sponseret af Nordea Private Banking præsenteret af Jesper Hetz.. Det var 26. gang Nordea var sponsor på en CdGD match. Tusinde tak for det!Da kanonen lød kl. 09:30 blæste der en meget kold n...

Golf

Udflugter & Rejser

Glamping i olivenland

Glamping er et ord, der er sat sammen af ´glamour´ og ´camping´. Glamping er altså glamourøs camping. Det kan være camping i specielle telte, som er lækkert indrettet og har eget bad, eller det kan væ...

Udflugter & Rejser

En weekend i Córdoba

Córdoba er en af de mest fodgængervenlige byer, du kan bruge en weekend i. Selve centrum er ikke uoverkommeligt stort, og de fleste seværdigheder kan nås på gåben indenfor en rimelig tid. Du får kultu...

Udflugter & Rejser

Molvízar, Romerstien og Sierra del Chaparral

Molvízar er en lille landsby, som ligger godt gemt i skørterne af Sierra del Chaparral i Granada provinsen, lidt nord for Motril. I gamle dage skulle man være heldig, hvis man faldt over Molvízar, men...

Udflugter & Rejser

Gastronomi

Victoria er kommet hjem

Den forsvandt fra markedet i et par årtier men er nu igen på alles læber. Victoria-øllen sælger atte...

Gastronomi

Sabor a Málaga: Mantecados og polvorones i store læs hos Sab…

Lang tradition Dem, som nogen gange har fejret jul i Spanien, kan ikke undgå at bemærke de små papi...

Gastronomi

Vin og din mad: Ingen nytårsaften er fuldendt uden god vin

- og masser af bobler! Nytårsaften er en oplagt aften til at finde de bedste flasker frem til ...

Gastronomi

Kultur

Boganmeldelse: Messi mod Ronaldo

De seneste ti år har Lionel Messi fra FC Barcelona og Cristiano Ronaldo fra Real Madrid været de to bedste fodboldspille...

Kultur

Bogudgivelse: En ronkedors bekendelser

Det er med tilbageholdt åndedræt, man læser om ronkedorens bekendelser i den nyligt udkomne roman af 78-årige Sven Refsl...

Kultur

Kruseduller og flamenco i Sara Baras’ opsætning af ’Sombras’

Hun er danserinde, instruktør og koreograf. Og så er hun en af de mest anerkendte danserinder på den internationale scen...

Kultur

Tema, Debat & Profiler

Vis mig din landsby – Jens Klausen

I 638 meters højde sidder vi, dyrlægen Jens Klausen på 81 og jeg, og nyder ...

Tema & Profiler

Den Skæve Vinkel - Janne Valentin Lassen

Vi kender hende som den søde, stille blomsterpige. Men bag det bløde smil o...

Tema & Profiler

En dag med – ejendomsformidler og livsstilsekspert, Martin J…

M21 hedder firmaet, Martin Juncher hedder manden. For syv år siden tog han ...

Tema & Profiler

Plastik-diæt - Del 3

Efter artiklen om mikroplast i La Danesas martsudgave i år har redaktionen ...

Tema & Profiler

Tag en weekend i sneen til jul

Irving Berlins klassiske tekst: ”I’m dreaming of a white Christmas, Just li...

Tema & Profiler

Don’t waste fashion – byt dig til nyt tøj

Byt mere, forbrug mindre. I denne artikel guider vi dig til, hvordan du kan...

Tema & Profiler

Runway er landet

En ung skandinavisk virksomhed på Costa del Sol hører til blandt de hurtigs...

Tema & Profiler

Iluminaciones Ximénez

Når vi står med knejsede nakker og åben mund og kigger op på det fantastisk...

Tema & Profiler

Den Skæve Vinkel - Bent Flindt

Han er formand, talsmand, hundemand, foreningsmand, sportsmand og farmand. ...

Tema & Profiler

Norrbom Marketing

Kontakt

Læserservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
Fax. 95 258 03 29