La Danesa på Youtube

Svimlende milliardbeløb fordeles i Spaniens julelotteri

For 20 euro får man chancen for en 165. del af den største præmie, El Gordo.

Med en årlig pengepræmie på 2,6 mia. euro er Spaniens julelotteri verdens største lotteri. Årsagen til populariteten er måske, at der ikke bare er én vinder af en kæmpestor sum. Gevinsterne er spredt blandt tusinder, og den største gevinst for et helt nummer er på ’bare’ 4 mio. euro, hvilket berettiger den til kælenavnet El Gordo (den fede). Den store og stigende omsætning kan også skyldes, at lotteriet, der stadig drives af den spanske stat, blev opfundet for at skaffe penge til at købe krudt og kugler, hvormed man kunne skyde franskmænd.

Lottokuponer ind i krigen mod franskmændene

Det startede i 1812 i Cádiz. Byen havde siden 1810 været hjemby for den spanske regering, som året inden havde været i Sevilla, hvortil den først flygtede, efter at Napoleon havde indtaget Madrid. Franskmændene havde næsten indtaget hele landet. Napoleon bror, Joseph Bonaparte, var blevet konge af Spanien.
Cádiz var den sidste spanske bastion, og franskmændene belejrede byen. Den ansvarlige general i Cádiz var en Gervasio Gasca, og han foreslog at starte lotteriet for at skaffe penge til at styrke modstanden mod franskmændene. Og til at hjælpe folk på flugt fra de franske tropper.
Konceptet med at sælge lottokuponer var ikke nyt, man havde kendt det siden 1700-tallet, men det var blevet set på som en moralsk tvivlsom aktivitet, specielt når det var i private hænder. Pengenød i en dyr krig vandt dog over moralen.
I 1812 udstedte regeringen således 25.000 nummererede træbolde, og det første julelotteri blev afholdt den 18. december. Det vindende nummer var 03604, og den heldige vandt 8.000 reales for en investering på 40 reales.
På trods af at lotteriet var udtænkt under belejringen af Cádiz, så var belejringen slut, da lotteriet blev afholdt. Belejringen varede til den 25. august 1812. Krigen fortsatte dog, og lotteriet bredte sig fra Andalusien til det øvrige Spanien. Efterhånden besejrede spanierne og dets allierede franskmændene, og i 1814, da krigen næsten var forbi, flyttede man lotteriets hovedkvarter fra Cádiz til Madrid.
Ikke engang Den Spanske Borgerkrig kunne stoppe lotteriet, hvis hovedkvarter dog i 1936 måtte flytte endnu engang, nemlig med den republikanske regering til Valencia, mens det efter diktator Francos sejr i 1939 vendte tilbage til Madrid.

Lotteriets ABC

Siden er populariteten steget. Og hvert år fra juli måned, når kuponerne frigives til salg, kan man høre gadesælgere råbe: ”Yo tengo El Gordo.” Løfter og forventninger om rigdomme og deraf følgende lykkegaranti, stiger frem til den 22. december, som er blevet fast dato for udtrækningen.
Man udfylder altså ikke en lottokupon, eller får en maskine til at gøre det. Det er et fortrykt kupon. Hvert lod har fem cifre, som trykkes 165 gange i såkaldte serier, som hver koster 200 euro. Numrene fordeles blandt lotterisælgerne i kiosker og på gader, og derfor har visse sælgere nogle numre, andre ikke, og derfor er de store gevinster ofte centreret i en by eller måske ligefrem den samme kiosk. Det betyder, at hvis man vil have et bestemt nummer, skal man ofte indstille sig på at skulle rejse land og rige rundt for at finde det. Eller anno 2017 søge det på nettet.
Grundet prisen er et nummer delt i 10 lodder, som kaldes décimos, der så koster 20 euro.
For at sprede chancerne danner familie og venner ofte grupper for at købe et helt nummer eller bare deles om én décimo. Man kan også købe dele af en décimo på den lokale café eller i foreningen, hvor de sælges for måske 1 euro.
Et nummer giver 4 mio. euro, og den maksimale præmie er derfor 400.000 euro for en décimo til 20 euro. Det betyder, at hovedpræmien i verdens største lotteri ’kun’ er på 4 mio. euro. Vil man have hele gevinsten for sig selv, skal man købe hele nummeret.

Årets skæbnedag

Den 22. december er der fra morgenstunden usædvanligt stille i de fleste af landets gader. Folk kigger fjernsyn, hvor de ser udtrækningen, som den foregår i operahuset Teatro Real i Madrid.
På scenen er der to tromler med kugler. En som indeholder kugler påtrykt numrene fundet på lottokuponerne, og den anden med den gevinst som følger med.
Børn fra skolen San Ildefonso i Madrid synger numrene, efterhånden som kuglerne trækker dem. Det var oprindeligt en skole for forældreløse børn, og traditionen var dengang som nu, at en del af gevinsterne går til skolen.
”Kugle nummer 18126 vinder 20.000 euro,” synger de f.eks. Læsere, som mindes tiden med pesetas, ved godt, at sangen lød meget bedre med den gamle møntfod. Men fra kl. 09.00 ruller kuglerne, synges numrene, indtil på et eller andet tidspunkt det store øjeblik kommer, og kuglen med 4 mio. euro dukker op sammen med det heldige nummer. Så har vi El Gordo.

Glæde spredes

I 2016 udkom hovedpræmien kl. 11.47. Nummeret 66513, udstedt i 1.650 décimos, var udelukkende solgt i Madrid.
Den næststørste præmie blev solgt i flere byer, heriblandt Bilbao, Fuengirola, Pinos Puente, som er en by med 13.000 indbyggere i Granada-provinsen. 451 décimos af det heldige nummer 04536 var solgt her, og de gav hver 125.000 euro. Alt i alt blev 65 mio. euro udbetalt til byens indbyggere, hvoraf 29 procent var arbejdsløse. De fleste lodder var solgt på venstrefløjskoalitionen Izquierda Unidas kontor.
Hele byen festede på gaden. En vinder fortalte, at hun ikke havde haft penge til julegaver, men at nu ville hun have mulighed for at hjælpe sin familie.
I alt blev der udloddet sammenlagt 2,6 milliarder euro (ca. 19,5 DKK), som er 70 procent af salget. Det var 3,5 procent mere end året før, og det år så en stigning på 4,52 procent...
 
lotteria2

Forventninger står i kø måneder i forvejen for at få lykkenummeret.

Fede-fakta

Oddsene for en gevinst er 1 til 6.
Sidste år spillede 73,1 procent af de 34 mio. spaniere mellem 18 og 75 med.
De investerede gennemsnitligt 63,80 euro.
Udlændinge køber 20 procent af lodderne.
I 2013 indførtes en skat på 20 procent på gevinster over 2.500 euro.

Jul i Norrbom Marketing

Jul i Norrbom Marketing
Julen – hjerternes fest. Alt imens vi går en årstid i møde, hvor det bliver køligere udenfor, synes julen samtidig at være en tid på året, hvor glæde og varme spredes. Intet andet tidspunkt på året giver bedre anledning til at samle familien om levende lys, duftende gran, hjemmebag og hyggeligt samvær. Julen emmer af hjertevarme og næstekærlighed, og december er i sandhed en magisk tid på året.
 
Efter en snak om julen i Norrbom Marketing, er det tydeligt, at lige så mange forskellige familier, der findes, lige så mange forskellige måder er der at fejre julen på. Julens betydning er forskellig fra person til person, og hver familie har sine traditioner.
 
Læs med her og bliv indviet i, hvordan teamet bag La Danesa holder jul.

Julestemningen

Selvom julemåneden officielt starter den 1. december, er der stor forskel på, hvornår julestemningen for alvor indtræder hos hver enkelt i Norrbom Marketing-teamet. Mugge lader til at være julens største fan, og når det gælder at komme i julestemning, ytrer han meget begejstret og entusiastisk: ”Det tager sådan ca. en brunkages tid, så er jeg helt Rudolf!” Og mens julestemningen meget passende sniger sig ind på Louise netop omkring den 1. december, kommer Line absolut ikke i julestemning før efter sin fødselsdag i starten af december. Det er også i starten af julemåneden, at Henrik med de første af årets julefrokoster veloverstået begynder at mærke julens helt særlige stemning.
For Helle indbyder juletiden til at pynte op med masser af levende lys og lyskæder, som skaber den helt rigtige julestemning inden første søndag i advent, ligesom mandariner, nelliker, kanel og gran alt sammen er med til at sprede alle de skønne, julede dufte i hjemmet. Netop duften af jul er også vigtig for Marie Louise. Julen giver god anledning til at eksperimentere med julede godter, og det er bl.a. blevet til hjemmelavede saltkarameller og brændte mandler, som er med til at sprede duften af jul, mens en hyggestund med familien nydes. Vigtigt er dog ikke kun duften, men også lyden af jul. ”Det er ikke rigtig jul, hvis ikke George Michael synger ’Last Christmas’, eller MC Einar rapper om, hvor cool julen er,” som Louise understreger.

Traditionerne og maden

Julen er en tid fuld af traditioner. Alt, lige fra de indledende juleforberedelser til julemiddagen og åbning af gaverne juleaften, er præget af traditioner.
Adventskrans, kalenderlys og julede dufte er klare favoritter, når juleroen skal sænke sig – og dette uanset alder og familiekonstellation. Hos Line sørger mor hvert år for den julede stemning, når hun kommer forbi med en flot, hjemmelavet juledekoration, og den barnlige glæde ved julen frembringes med den årlige chokoladejulekalender. I Louises familie rafles der altid om pakkerne. En tradition, som dog ikke altid kun frembringer ren glæde hos modtageren. Traditionen tro indgår der nemlig nittepakker i spillet, og modtageren kan derfor risikere at ende med en dåse flåede tomater – til stor underholdning for de andre julegæster. Når Henrik fejrer jul med sin familie i Danmark, har han de seneste år med den største fornøjelse ageret julemand til stor begejstring for sine nevøer – og Henrik selv. Julemandens besøg garanterer ligeledes stor glæde hos både børn og voksne hos Simon, ligesom den gode julemad også er i fokus.
Til spørgsmålet om, hvad der udgør en god julemiddag, er der bred enighed om, at der skal være både flæskesteg og and, hvide- og brunede kartofler, rødkål og brun sauce samt ris a la mande til dessert. Traditionel, dansk julemad – og masser af den, for ”Vi har jo hver især en favorit, så det er svært at blive enige om, hvad der kan undværes,” som Line siger. Men selvom disse retter er klassiske for julemiddagen, ses der også en variation i, hvad der ellers serveres på julebordet. Et traditionelt julebord byder hos Marie Louise også på Waldorfsalat og en frisk rødkålssalat med appelsin, æble, granatæble og mandler, og for at det hele, som Simon udtrykker det, ikke skal gå op i fedt og sukker er der hos ham også altid en god salat til. Hos Nicita lokker julebordet også med både medisterpølse, frikadeller og grønlangkål, og hos Louise er de klassiske kartofler suppleret med franske kartofler. Som dansker bosat i Spanien har hun desuden taget den spanske spise, dadler med bacon, til sig som en del af det traditionelle julebord, ligesom hun også er blevet vild med de spanske julesmåkager ’mantacados’. Når Henrik fejrer jul i Spanien, er pattegris hovedingrediens i julemiddagen, og selvom han ofte føler sig halvt spansk, må han sande, at mors julemad er den bedste. Den traditionelle julemiddag slås med mange meter af Helle, som et år nød en julemiddag af mere eksklusiv karakter bestående af kaviar og champagne. Hun er imidlertid åben over for al slags jul, og således bestod julemiddagen et år af noget så enkelt som makrel i tomat og en kold øl.

Den bedste juleoplevelse

Alle i Norrbom Marketing-teamet synes at være enige om, at det kommercielle aspekt af julen er helt ude af proportioner. Der er enighed om, at julen er er en skøn tid, når det drejer sig om at være sammen med sine nærmeste, og for de fleste betyder familiesamværet mere og mere, mens julen også gemmer på nogle af de bedste barndomsminder. Således er en af Henriks bedste juleoplevelser da også, da han i 2013 og 2015 agerede julemand for sine nevøer: ”Mine nevøers glæde var det bedste ved julen.” Familiens betydning i juletiden er også ganske klar for Line, som i år skal holde jul med sine nærmeste i Thailand, efter familien har været spredt over hele verden det sidste halve år. Til spørgsmålet om, hvad hendes bedste juleoplevelse er, er svaret tydeligt: ”Mon ikke det bliver i år?”
Det står altså klart, at den bedste juleoplevelse ikke nødvendigvis er forbundet med julede traditioner. Omvendt er det måske i virkeligheden muligheden for at fejre julen på alt andet end traditionel vis, der skaber den bedste juleoplevelse. Louise og hendes mand udnytter i år ikke at skulle leve op til traditionerne og planlægger i stedet en hike-tur i Mijasbjergene. Ligeledes udspiller julen sig hvert år på forskellig vis for Helle. For hende handler julen nemlig ikke om traditionerne, men derimod om muligheden for at fejre livet, hyggen og være sammen, hvilket julen er en god anledning til. Den mest særlige juleoplevelse var således, da hun sammen med sin mand et år holdt jul i et lille stenhus langt oppe i Sierra de Segura med masser af sne udenfor, ild i pejsen og intet signal på mobiltelefonen. En helt eventyrlig stemning, som blot viser, at julen kan holdes i næsten hvilke som helst omgivelser, så længe det er sammen med mennesker, du har kær. Julen er i sandhed hjerternes fest.

Shoptalks og nyheder

shoptalk

Julemarked i Centro Idea

Flor Valentin og Centro Idea fejrer 10 års julemarkeds-jubilæum. Kom og hils på Julemanden, der takker af efter 10 år som fast gæst ved julemarkedet.
For 10 år siden planlagde Janne Valentin et lille julemarked foran sin blomsterbutik i Centro Idea. Det skulle vise sig at være en genial ide, og skabe en tradition blandt de mange skandinaver her på Costa del Sol. Sammen med vores allesammens julemand Bent Friis og de mange udstillerne bød hun velkommen til det årlige julemarked. I år er det som sagt 10 år siden, og selvom julemanden officielt gik på pension for flere år siden, har han stadig været med til julemarkedet for at sørge for den rette julestemning. I år er det så sidste gang Bent Friis er med, han viger pladsen for nye friske julemænd, så hvis I vil hilse på Bent Friis, der glæder sig til en sidste gang at trække i den røde hue som julemand på julemarkedet, er det altså i år.
Det traditionsrige julemarked i Centro Idea afholdes lørdag d. 10. december mellem kl. 10 og 16.
Markedspladsen bag Centro Idea fyldes denne dag med danske juletræer og glade handlende, og butikkerne i Centro Idea glæder sig til at ønske glædelig jul med et overflødighedshorn af juleting, gaveideer, godter, knas og hygge - alt sammen i rammerne af en skandinavisk granskov med flotte juletræer, sne, julemand ogboder.
"Som altid kan juletræer på fod forudbestilles hos os i Flor Valentin", fortæller Janne, som man kan træffe på tel. 951 31 10 86. "Vores hyggelige julestue for børn byder på masser af julede aktiviteter, idet Nykredit, John Frank Private Investment og Kaas & Kirkemann har været så søde at sponsere lidt lækkert til børnene, bl.a. slikposer. Der vil være hyggelige danske juleaktiviteter, og børnene er inviteret til at lave juledekorationer, klippe og klistre, lave julekort og pynte julekager med glasur."
Dagen igennem er der udskænkning fra boderne, der byder på forskellige julegodter, glögg og æbleskiver. Der vil også være boder med dejlige julegaveideer, håndlavet julepynt, smykker og meget mere.
Juletræerne er smukke, nyfældede nordmannsgraner fra Danmark, og til at pynte dem med har Flor Valentin alt, hvad du skal bruge; stearinlys, lyskæder, kugler, hjerter... Et stort udvalg af fine juledekorationer og dejligt julenips står klar til at bringe julen ind i dit hjem, men der er selvfølgelig også frisk gran, ler, lys og pynt til de fingernemme, der vil sætte sig eget præg på årets juledekoration. Og som noget nyt kan vi byde velkommen til Costa del Sols nye pølsevogn, “La Pequeña Danesa”, hvor du kan få en herlig hotter.
Benyt også lejligheden til at gøre juleindkøb i Centro Ideas mange specialbutikker. Delikatessen bugner af skandinavisk julemad - og husk at bestille anden, skinken eller flæskestegen til juleaften.
Velkommen til en dejlig juletid!

Troll Ski står klar i bakkerne i Sierra Nevada

Skiresortet Sierra Nevada i Granada, kun to timers kørsel fra Costa del Sol, er kendt vidt og bredt for sin imponerende udformning, og nu da sæsonen allerede er begyndt, er det på høje tide at planlægge sin rejse til sneen. Føler du dig usikker på skiene, måske vil du finpudse teknikken eller har du børn som vil lære at suse ned af de lange bakker, er den skandinaviske skiskole Troll Ski et klart valg. Troll Ski ejes og drives af nordmanden Kjetil Saeve, som efter tolv sæsoner som skiinstruktør i Sierra Nevada kender pisterne indgående. Kjetil Saeve er uddannet Sportstekniker niveau 2 og tilbyder både gruppelektioner og privatlektioner på forskellige niveauer. Skilektionerne, som behandler skifærdighed, sikkerhed og tryg færden i bakkerne, afholdes i Sierra Nevadas øvebakker, men Kjetil Saeve tager selvfølgelig hensyn til personlige præferencer, elevernes alder, niveau og behov.
Undervisningen gives på alle skandinaviske sprog samt engelsk og spansk.
Har du ikke dit eget skiudstyr, eller har du ikke mulighed for at tage det med til Sierra Nevada, samarbejder Troll Ski med det, der ifølge Kjetil Saeve er den bedste skiudlejning i Sierra Nevada.
Troll Ski, som er ambasadør for DPS skis, tilbyder også guidede ture i området.
For mere information se: www.trollski.com, hvor du også kan booke dine skilektioner, hvilket du endda også kan gøre over facebook: Troll Ski Sierra Nevada, tlf. +34 688 918 773 eller pr. e-mail: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den..

Til kamp mod tinnitus med Widex høreapparat

Tinnitus er i stigende grad et problem for en stor del af befolkningen. Cirka en tredjedel af den normalt hørende befolkning vil komme til at opleve en eller anden form for tinnitus i løbet af livet, mens cirka 70-80 procent af hørehæmmede eller døvblevne vil opleve tinnitus. Det er derfor relevant også at fokusere på dette i forbindelse med diagnosticering og afhjælpning af et større eller mindre høretab.
Den præcise fortolkning af tinnitus og dets oprindelse er meget omdiskuteret, og man har endnu ikke kunnet blive enige om en fælles universal definition af dette, selvom det er noget, mange mennesker lider af.
Høreapparatfirmaet Widex har gennem lang tid forsket i dette og har præsenteret et ZEN-program, hvor forskningsresultaterne underbygger brugen af ZEN som et redskab for Tinnitus og afslapning. Metoden går ud på at lindre din tinnitus ved at afspille tilfældige, beroligende harmoniske toner.
Konklusionen af studierne er i tråd med en publikation fra Kuk F, Peeters H og Lau CL., der foreslår, at brugen af fraktale toner leveret via højkvalitets høreapparater kan give amplifikation samtidigt med, at det yder en lindring for mange, der lider af tinnitus. Men det er vigtigt at nævne, at denne procedure også betinger brugen af et supplement for den rigtige rådgivning samt et afslapningsprogram til brug sammen med adfærdsøvelser og søvnstyring.

Optikerkæden Optica Laza er specialister i høreapparater og er autoriseret forhandler af alle Widex-produkter. De har et professionelt udstyr i høreklinik og en ekspertise, der kan afdække dit behov for høreapparater og afhjælpning af et høretab. Så kig ind til Optica Laza og få mere information om WIDEX-programmet til aflastning af evt. tinnitus-problemer. 
Optica Laza ligger i Calahonda, La Cala og Fuengirola. Tlf.: 952 935 172 - www.opticalaza.com.

Etnisk skandinavisk brugskunst i Centro Idea

Johanna Weckström, kvinden bag Zoco Home, har ført en succesfuld online virksomhed ud i den virkelige verden med åbningen af den fysiske butik i Centro Idea. Her kan kunderne se, røre, føle og dufte produkterne, der hver fortæller en unik historie, og som er udarbejdede i etnisk stil men i det nordiske farvespektrum sort, hvid, grå og natur.
Blandt produkterne finder man håndlavet marokkansk keramik, som er specialfremstillet til at kunne gå i opvaskemaskinen, håndlavede puffer og tæpper og håndmalede fliser der kan bestilles i præcis den farvekombination, man vil have. Johanna Weckström tager selv til Marokko, Indien, Tunesien og Bali og udvælger de produkter, der skal pryde butikken, og fælles for dem alle er, at der er en spændende historie bag, og man finder f.eks. fint udskårne træpæle, som oprindeligt bruges af nomader til at holde teltene på plads, men som her i butikken ligger og er klar til at tilføre ethvert hjem autenticitet og historie. Man finder også flakoner i træ med omhyggeligt udskårne detaljer, og i den mere nordiske afdeling er der f.eks. de populære skærebrædder i valnøddetræ, der pga. den manuelle fremstilling er forskellige i form og udtryk. Hvert bræt, hvert glas, hvert et tæppe og hver puf er helt unik.
I butikken finder man også julepynt fra danske ’OOhh’ i et filtlignende materiale, der kaldes eco-felt, og som består af genbrugte plastikposer og plastikflasker. Denne unikke og smykke julepynt findes kun i butikken og ikke på Zoco Homes webshop.
Kig ind og bliv inspireret i butikken i Centro Idea
Åbningstider: man-fre kl. 10 – 17 og lør kl. 10 - 15
Tlf.: 693 798 553, www.zocohome.com

Gensyn med Thomas Helmig

Næste år er Thomas Helmig tilbage på turné med sit band. Det er på Castillo Sohail d. 27. maj.
De giver kun ganske få koncerter. Til gengæld bliver de særligt store - og det er lykkedes at få en af koncerterne til Costa del Sol.
Rammerne bliver de bedst tænkelige: Middelalderborgen Castillo Sohail i Fuengirola.
”Jeg glæder mig gevaldigt til at komme ud at spille igen. Efter tre års pause fra bandet og de store koncerter, kribler det i hele kroppen på mig,” siger Thomas Helmig, som i 2017 også udgiver ny plade.
”Vi kommer med ny musik, men vil også spille meget af det gamle,
men på en ny måde,” lover den populære musiker.
Thomas Helmig har to gange tidligere givet koncert på Castillo Sohail. Begge gange har det været en stor publikumssucces. Sidst var i 2013. Nu kommer han tilbage og det er Henrik Andersen fra EventHuset glad for.
”Det er altid svært at få landets største artister til byen. Alle skal virkelig ville for at få det til at lykkes. Til gengæld er glæden så det større, når det sker,” fortæller arrangøren og fortsætter: ”Glæden er lige så stor i Helmig-lejren. Alle i og omkring bandet er dejlige, positive mennesker, som glæder sig gevaldigt til atter at give koncert på borgen. De har kun positive minder fra sidst.”
Billetsalget til Thomas Helmig koncerten på Castillo Sohail den 27. maj begynder den 1. december. Billetter koster 50 euro og kan købes hos:
Fuengirola: UniOptica, Café La Vida og DanScan Forsikring
Mijas: Loft & Roomers og Vitamina
Marbella: Loft & Roomers
Torre del Mar: Heiko-by-Heiko
Nerja: Ole Optica
Almuñecar: Costa Granada Home
Der udbydes 200 Premium-billetter, som inkluderer koncert t-shirt og fri bar med øl, vand, vin og cava fra kl. 19-21 (koncertstart 21.30).
Disse billetter kan kun købes direkte hos Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Så udkom Fod på Andalusien 3

- 25 udflugts- og vandreture vest og nordvest for Málaga
Det er Else Byskovs 3. udflugts- og vandrebog og den indeholder spændende inspiration til at udforske naturen og den rige kulturarv der ligger bag ved Solkysten.
Fra bogens bagside:
”Fod på Andalusien 3" indeholder 25 spændende udflugts- og vandreture i det pragtfulde område vest og nordvest for Málaga. Her er udflugter til spændende hvide byer, til ukendte bjergområder, til vilde slugter og til naturparker, paladser og blomstrende patios. Andalusien er fyldt med både kulturperler og vild natur, det emmer af historie, og der gemmer sig så mange ukendte steder, at selv den forvendte turist vil blive overrasket over alt det, der ligger og venter bagved Solkysten.
Bogen indeholder kortudsnit og forslag til overnatninger og spisesteder. Det er den 3. bog i serien "Fod på Andalusien".
Bogen kan købes her: Vest for Málaga hos Annis Vitalshop i Los Boliches, og øst for Málaga direkte hos Else i La Herradura - ring på 617378132, samt på www.bod.dk og www.saxo.com
Se Elses andre vandrebøger på www.elsebyskov.com
Fod på Andalusien 1 er udkommet på både engelsk (On Foot in Andalucía) og tysk (Zu Fuβ in Andalusien). Den engelske udgave er en Amazon bestseller.

Ewald’s fødevarebutik dækker op til det rigtige julebord

Året nærmer sig sin slutning og med det også fejringen af både advent, jul og nytår. På denne årstid fyldes hjemmene af herlige dufte af krydderier og søde sager, som bidrager til den fredsfyldte stemning. Og selvfølgelig, som tidligere år, står Ewald’s fødevarebutik, som ligger på gågaden i Los Boliches, trofast klar. Her er hylderne fyldt op med et bredt sortiment af alt, hvad man kan tænke sig til advents- og julefejringen. Man finder blandt andet mange gode sildsorter, gravad- og koldrøget laks, og endda fersk, varmrøget laks, (som røges lokalt i Fuengirola), og som virkelig får tænderne til at løbe i vand. Naturligvis finder man også juleand, medisterpølse og svinekam, og til risalamande den uundværlige kirsebærsovs. Og bare rolig, der er nok af det hele, så ingen bliver foruden, men det er altid godt at være ude i god tid.
Andre selvfølgeligheder som hører julen til, findes naturligvis også i butikken. Hylderne næsten bugner af julens lækkerier, forskellige slags juleslik, marcipan og brunkager samt pebernødder, og ej at forglemme æbleskiverne. Med hensyn til de våde varer har Ewald’s fyldt butikken med mange slags forskellig gløgg og akvavit samt selvfølgelig andre drikkevarer og gode valg til snaps efter maden.
Bestillingslisten til dine juleindkøb ligger allerede i butikken!
Åbningstider: Hverdage kl. 10:00 – 19:00 og lørdage kl. 10:00 – 15:00
Juleaften åbent kl. 10:00 – 14:00
Fejr jul og nytår med Quijote
Vil du forkæle dig selv og dine nærmeste over jul og nytår, så bestil bord på Restaurant Don Quijote i El Rocio nær Marbella. Det er et supert spisested, og det mærkes, hvordan den norske familie bag restauranten har formået at tilføje den skandinaviske hygge. Der er netop kommet nye spændende ting på menukortet hvor alt er hjemmelavet på de bedste råvarer. Nytårsaften serverer Don Quijote en 7-retters eksklusiv Nytårsmenu, så tøv ikke med at bestille bord hvis du vil gøre noget ekstra ud af denne specielle aften. Der vil blive taget godt imod dig, for betjeningen på Don Quijote er helt igennem høflig og professionel.
Restaurant Don Quijote ligger i urbanisationen El Rosario, lige ved Supersol, og har åbent alle dage fra kl. 18 til sent.
Tlf: 952 83 47 48
www.restaurantedq.es

Hjemmepleje med succes

Kirsten Sonne har lige været på besøg hos alle sine medarbejdere her på Costa del Sol. Dels for at hilse på de “gamle” kollegaer og for at sige hej til de nye, der er startet for nylig. Der er nemlig endnu engang sket en udvidelse hos Hjemmesygeplejerske Kirsten Sonne; en ny sygeplejerske og en nye social og sundhedshjælper er tiltrådet Team Sonne, og hermed er der også norsk personale.
Snart sker der en geografisk udvidelse af virksomheden, idet Kirsten Sonne efter jul vil udvide sit område til også at dække øst for Málaga med en fast sygeplejerske og social og sundhedshjælper. Så hvis du bor øst for Málaga, og har brug for hjælp og tryghed, må du meget gerne henvende dig allerede nu, så Kirsten Sonne bedre kan planlægge efter behovet i dette område. For netop tryghedsfaktoren og det at vide, at hjælpen er lige ved hånden, når og hvis man har brug for det, er meget vigtigt for de mange seniorborgere på Costa del Sol. Alle kan rammes af sygdom eller hjælpeløshed, men med den rette hjælp kan man undgå hospitalsophold.
Kirsten Sonne tilbyder hjælp til: Efterbehandling, sårbehandling, genoptræning, almindelig pleje, injektioner, hygiejne, hjælp til indkøb og madlavning samt aflastning af familien. Alle medarbejdere taler dansk, engelsk og spansk. Derudover taler den spanske sundhedsmedhjælper María, spansk, engelsk og hollandsk. Ved sygdom eller alderdomssvækkelse er det nødvendigt med pleje og omsorg. Har du brug for hjælp, tryghed eller pleje, så kontakt Kirsten Sonne og hendes team, og du er i de bedste og mest professionelle hænder.
www.kirstensonne.dk - Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. - Tel.: 608 05 05 19

Nyt blod hos Alamo

Der er god aktivitet på ejendomsmarkedet. Det samme gælder hos Alamo Real Estate i Fuengirola, som har fået flere nye folk i staben.
”Nogle af vores medarbejdere har valgt at gå andre veje. Det er vemodigt, men også forståeligt, for de havde været her i mange år,” fortæller Sven Källström, som er indehaver af Alamo.
Han er glad for at præsentere sin nye kontorchef Anna Christensen og de nye mæglere, som nu tilsammen udgår et team på syv mæglere.
”Det er ingen hemmelighed, at vi har travlt. Salget går godt, men vi bruger også meget tid på vores kunder. Derfor er vi så mange i staben,” forklarer den skandinaviske mægler, som er kendt for sit engagement og store interesse for at imødekomme hver enkelt kundes ønske og behov. Sådan har det været, siden han i 1992 kom til Costa del Sol og i 2010 åbnede Alamo Real Estate.
”Mange rystede på hovedet, da vi etablerede Alamo midt i krisen i 2010. Men vi vidste, det var det rette tidspunkt for at være med, når opsvinget ville komme. Siden da har udviklingen været positiv,” slutter Sven Källström, som fortsat vil fokusere på den skandinaviske kundegruppe og den ejendomsmæglerkultur, skandinaverne kender.

Shoptalks og nyheder

shoptalk

Gammeldags jul hos Flor Valentin

Igen i år fejrer Flor Valentin julen på flotteste facon. Selvom vi i øjeblikket ikke mærker vinteren, så kryber den sig lige så stille ind over os, og snart siger kalenderen december. Man kan ikke andet end at komme i stemning, når Flor Valentin pynter op til jul. Julens tendenser anno 2016 byder på rå nordisk natur og pynt i bl.a. pels og træ, og farverne kredser om støvet grøn og rosa.
Vil du lære, hvordan man laver en flot dekoration, afholder Flor Valentin juledekorationskursus fredag d. 25/11 fra kl. 14-17 og lørdag d. 26/11 fra kl. 11-14. Man kan tilmelde sig én dag for 10€ eller begge dage for 15€. Deltagerantallet er begrænset til 10 personer pr. gang, og man behøver ikke at have erfaring med blomsterbinding. Man kan medbringe alle sine egne materialer eller man kan købe dem i butikken, som giver 10% rabat til kursisterne på de to dage.
Flor Valentin sælger igen i år ægte danske grantræer transporteret herned fra Danmark, når der afholdes julemarked i Centro Idea. Desuden kan man købe juledekorationer og fine små kunstværker kreeret af Janne og hendes kreative team.
Janne og Flor Valentin glæder sig til at se alle til det store julemarked i Centro Idea lørdag den 10. december kl. 10.00 – 16.00.
Flor Valentin kan kontaktes på tlf.: 951 31 10 86 og holder åbent mandag til fredag kl.11-18 og lørdag kl.10-14.

Mobility Wizard har fuld fart på

Efter en meget travl og succesfuld sommer, som er gået med at servicere bevægelseshæmmede borgere her på Costa del Sol, er Mobility Wizard (Mobility-Spain) nu ved at gøre sig klar til juleræset.
Efter at de nye ejere, Steve Walsh og Mette Bro Aagaard, overtog det store ansvar, det er at udbyde el-scootere, reparationsservice samt salg og udlejeservice til de udlændinge, der bor i Sydspanien, er der virkelig kommet skub i forretningen.
Siden overtagelsen i marts i år er kundebasen, serviceudvalget, salg og leje steget ud over al forventning.
”Det er kommet lidt bag på os, men siden ordet spredtes om vores kvalitetsudvalg og vores høje service, har telefonen været rødglødende. Jeg har været nødt til at købe en større varevogn til servicebesøg og gøre plads i værkstedet til flere reparationer og servicecheck, samt udvide antallet af lejescootere fra 10 til 35, og elektriske kørestole fra 3 til 10, ” siger Steve Walsh.
Derudover kan Mobility Wizard tilbyde den eneste fuldt dækkende ansvars- og kaskoforsikring for el-scootere og elektriske kørestole i Spanien, hvilket er vældig populært.
”Med så dyrt maskineri, føler folk sig mere komfortable ved at have trygheden i en forsikring,” fortæller Steve.
Men selvom sommeren kun lige er gået op held, får de allerede nu opkald og forespørgsler på udleje og salg til jul: ”En masse af vores kunder drager fordel af vores ’rent to buy’ mulighed og bestiller scootere til deres kære som en julegave. Så der er ingen tid til hvil, hvis jeg skal kunne følge med julemanden,” siger Steve.
Alle køretøjerne er lovpligtigt godkendt, med sidespejle, blinklys m.m.
Har du brug for hjælpemidler, så kontakt Steve eller Mette på tel: 633 127 901 eller +45 82 13 36 13. www.mobility-spain.com

Charlotte von Scholten flytter ind hos Mogens Dahl

Kiropraktor Mogens Dahl har fået selskab af ven og kollega kiropraktor Charlotte von Scholten, som har flyttet sin praksis ind i Mogens Dahls klinik bag det røde marked i Fuengirola.
Aftalen med at slå klinikkerne sammen er noget de begge fremover, og hermed alle patienterne, vil få stor fordel af. Charlotte har i 28 år haft klinik i Marbella, og samtidigt er hun fast tilknyttet en kiropraktisk klinik i Danmark.
”Charlotte bringer sin ekspertise med til klinikken i Fuengirola, og da vi begge er erfarne og succesrige kiropraktorer, bliver viften af viden og fagkundskab nu komplet”, siger Mogens Dahl.
De lærte hinanden at kende under kiropraktoruddannelsen i USA, og i dag, 30 år senere (og efter et uendeligt antal kurser), er de stadig ligeså ’tændte’ i faget som dengang.
”Vi har den samme grundviden i kiropraktiske undersøgelser og behandlinger, men vi har hver især specialiseret os indenfor forskellige kiropraktiske grene, hvilket gør, at vores ekspertiser komplementerer hinanden”, siger Charlotte von Scholten.
De to kiropraktorer er eksperter i at afhjælpe problemer som hævelser, ødemer og alle former for klassiske ryglidelser. Desuden har Mogens Dahl specialiseret sig i behandling af Modic forandringer, MRI fortolkning og laserbehandling ligeledes i samarbejde med specialklinik i Danmark. Charlotte har specialiseret sig i kinesiologi og homeopati, som bl.a. anvendes til udrensning af parasitter, virus, bakterier og svampe i kroppen, som for nogle patienter kan være årsagen til led- og rygsmerter.
De to kiropraktorer ser frem til at fortsætte det gode samarbejde, som de har haft i så mange år - og som nu fremover vil være til stor gavn for deres respektive patienter.

Nyhed i Boutique Diva

Nana Norrbom, indehaver af butik Diva i Fuengirola, tilbyder, som noget helt nyt i sin lingeriebutik, lækkert og komfortablet undertøj til brystopererede kvinder.
Amoena er verdens førende mærke indenfor Breast Care, og firmaets lommebh’er, brystproteser og delproteser kombinerer mode, komfort og kropslig symmetri i en løsning, der gør hvert øjeblik af dagen let og behageligt.
Serien er feminin og moderne - også for kvinden, som er nyopereret, da der er skabt særligt bløde bh'er, som lukkes nemt foran med hægter eller velcro.
Kig ind og se udvalget i butikken. Vi rådgiver om pasform, modeller og størrelse i hyggelige, feminine og trygge omgivelser, og bestiller præcis den bh, som giver dig den bedste følelse af komfort og femininitet.
Boutique Diva, Fuengirola, tel. 674 40 21 35.

Nu kører Transport ESDK

Al begyndelse er svær og tager tid, men nu kører det godt for Costa del Sols nye transportfirma; Transport ESDK. Firmaet har to månedlige afgange til og fra Danmark og udskiller sig på flere områder.
”Vi kører fra dør til dør, og er markedets billigste”, kommer det ordfast fra Ole Steen Seestedt, som står bag det nye transportfirma. De store ord kræver naturligvis en forklaring.
”Vores lastbiler har en størrelse, så de kan komme frem til selv de mindste andalusiske landsbyer. Derfor kan vi hente og bringe transport- og flyttegods direkte hos kunden. Vi har ingen omkostningstunge centrallagre, som besværliggør og fordyrer vores service,” forklarer branchens nye flyttefirma.
Manden bag Transport ESDK har dog mange kilometre på landevejene bag sig. Ole Steen Seestedt har kørt for andre selskaber, inden han i sommer besluttede sig for at gå solo.
”Branchen er præget af ugennemsigtige priser, betingelser, forsikringer og udenlandske chauffører, som ikke taler kundens sprog. Det ved jeg, flere kunder er trætte af, så nu forsøger jeg at gøre det bedre,” forklarer Ole Steen Seestedt med et lunt smil.
Hans priser er faste og hedder 99 euro per kubikmeter og sågar kun 74,50 euro for den første meter for transport mellem Danmark og Spanien – og omvendt. Prisen er inklusiv moms og alle forsikringer.
”Mit firmaet har base i Spanien, vores vogne har et lavt forbrug og jeg kører selv nogle af turene til Danmark. Det er derfor, jeg kan få priserne helt i bund,” slutter Ole Steen Seestedt, som gladeligt giver et uforpligtende tilbud, næste gang du har noget at flytte med.
Ring 645 316 507 eller læs mere på
www.transport-esdk.com og www.facebook.com/transportesdk

Jul i Birdie Vinos

Det årlige julearrangement hos Birdie Vinos er på trapperne - og denne gang kastes der ekstra lys på begivenheden med de nye "flickering flame” lys fra danske Sirius Home
Julen handler om at give og nyde glæden ved at give. Snart fyldes hjemmene med juleknas og -godter ,og duften af gran og brændte mandler præger julemåneden, der som bekendt er hjerternes fest. I Danmark hænger vi traditionen tro lyskæder på træer og buske for at komme i julestemning, og Sirius har et bredt sortiment. Lys er blevet en væsentlig del af vores indretning, og er derfor en vigtig faktor for rigtig mange mennesker. Sirius gør sig umage hele tiden at udvikle nye dekorationslys, der ”former” rummene og giver en god stemning. Hos Birdie Vinos kan du købe de sidste nye LED lys, som ligner rigtige stearinlys, hvor flammen bevæger sig. Der er selvfølgelig også lyskæder og mange af de ander lækre produkter fra danske Sirius Home, der kan pynte i stuen, på festbordet i haven eller på terrassen hele vinteren.
Birdie Vinos er nu i julestemning, forretningen er pyntet efter alle kunstens regler, og Jeanett og hendes personale er klar til at hjælpe dig med at finde din julevin, dine julegaver og det du ellers måtte have brug for til en perfekt jul.
Julen begynder d. 26. november hos Birdie Vinos med åbent hus fra kl. 10-16. Flor Valentin vil være til stede med smukke juledekorationer, adventskranse og juleblomster. Helle Barlebo fra Chili Gourmet har bagt småkager og sælger æbleskiver, og Birdie Vinos byder på etglas vin eller gløgg. Intet julearrangement uden danske Hot Dogs, som kan købes ude foran på pladsen, serveret af Thomas fra Casa Danesa, der også har lækre juledelikatesser i salgsvognen. Der er på denne dag mindre end en måned til juleaften, så kig forbi Birdie Vinos, og byd julen velkommen. Se den flotte juleudstilling, nyd et glas vin, køb en adventskrans, find den julegave du har brug for og bestil tilmed juleanden. Alle er velkomne på dagen.
Birdie Vinos. Urb. El Lagarejo • Calle Higuera 6 • 29651 Mijas Costa
Tlf.: 952 46 20 74 • Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Shoptalk BoConcept og PlusStore

BoConcept og PlusStore havde rullet den røde løber ud, da de holdt åbent hus i deres fælles butik på The Golden Mile i Marbella ved Oasis Business Center.
Den 21. og 22. september havde BoConcept inviteret til åbningsfest i deres nye butik, hvor venner, kunder og forretningsforbindelser mødte talstærkt op for at se de nye, flotte lokaler. Catering til eventet var lagt i hænderne på Chili Gourmet, der på bedste dansk manér serverede hotdogs og kransekage, som gæsterne kunne nyde, mens de gik rundt i det flot indrettede interiør og lod sig inspirere og friste af de lækre skandinaviske designs.
PlusStore fører mærker som Carl Hansen, Fritz Hansen, Louis Poulsen, Montana, HAY, Hilding Anders, Cane-Line – mærker der tilbyder ”a touch of Scandinavia”, uanset hvor i verden man befinder sig. Butikken i Marbella tilbyder også en særlig indretningsservice, hvor en indretningsarkitekt kan hjælpe med optimering af rummet vha. farver, møbler og tilbehør. Indretningsarkitekten tilbyder et hjemmebesøg efterfulgt af et møde i butikken, hvor ideer og 3D-tegninger præsenteres.

BoConcept og PlusStore finder du i Oasis Business Center, Ctra. N-340 km 176, Marbella, Málaga og som altid på Ctra. de Mijas km 3,5, 29650 Mijas.

Ring hjem med Hits og spar penge på telefoni og internet

Alle søger en billig og servicebevidst mobil- og internetudbyder og nu har Hits Mobile fundet løsningen. Hits Mobile tilbyder prisvenlige pakkeløsninger, hvor kunden kan vælge sin egen kombination af taletid og internetpakke. F.eks. har de en mindre pakke, som giver kunden 100 minutters taletid indenrigs og udenrigs samt 500MB data eller en stor pakke, som inkluderer 1000 minutters taletid og hele 4GB data. Hvis ingen af disse alternativer passer, findes der naturligvis også andre kombinationer, som man kan vælge imellem. Hvad sker der, hvis kunden vælger en lille pakke og overskrider sin taletid? Ja, så er det nemt at opgradere til en anden pakke!
Men de gode nyheder stopper ikke her; der er ingen skjulte omkostninger eller gebyrer! Desuden er det let at betale – enten via betalingskort eller automatisk optankning. Og du kan selvfølgelig tage dit gamle nummer med, når du skifter til Hits Mobile (Hits Mobile vil dog gøre opmærksom på, at andre leverandører kan opkræve gebyr i forbindelse med nummerflytning).
Det er nemt, det er billigt, Hits helt enkelt!
For mere information, ring gratis og tal med en operatør på dit ønskede sprog: 800 666 800 eller besøg: www.hitsmobile.es

2 for 1 hos Heiko

Den skandinaviske optiker Heiko by Heiko fortsætter succesen med det gode tilbud: Køb to briller – betal for én.
”Det er et populært tilbud, for det gælder på samtlige stel i butikken og alle typer glas. Og så kan man dele tilbuddet med en ven,” forklarer Peter Hejnfelt, som driver butikken i Torre del Mar. Heiko by Heiko sælger primært designerbriller, så der er altid nye spændende produkter i udstillingen. Specielt i denne tid, hvor en ny brillesæson begynder.
”Skal du have nye briller eller solbriller, skal du gå efter en model, der lægges mærke til. I alt fald hvis du vil være med på noderne nu og de næste mange sæsoner. Brillemode handler ikke længere blot om at kunne se, det handler i lige så høj grad om at blive set. Det er en tendens, som er kommet for at blive,” mener Peter Hejnfelt.
Er du i tvivl om, hvilket brillestel der passer bedst til dig, dit ansigt, din frisure, dit tøj og dit humør? Kunne du tænke dig en brille, som er moderne nu, men også er smart de kommende sæsoner? Så kom forbi Optiker Heiko by Heiko, som har specialiseret sig i at vejlede og finde den perfekte brille til dig.
Heiko by Heiko
Avenida Andalucía 119
Torre del Mar
Tel. 952 967 923

Que pasó

Nykredit inviterede forretningsforbindelser og samarbejdspartnere til hygge og godt samvær på terrassen ved deres kontor i Centro Plaza i Nueva Andalucia, Marbella.
Det skete tirsdag den 27. september. Her ses de tre Nykredit medarbejdere Christel Mark Hansen, Kent Malling og Siw Mosegaard.

Costa-Events' to Oktoberfester var kæmpe succes

Det var to helt forrygende aftener, da Costa-Events’ to Oktoberfester løb af stablen. Med skummende ølkrus og Bratwurst-fyldte tallerkener på bordet blev aftenens fem timer lange show nydt. Og underholdningen var helt fantastisk – tyrolerhattens største patriark Johnny Reimar underholdt nemlig med sine gode kendinge, og til lejligheden havde han fået selskab af Kirsten Siggaard, der sang nogle af sine mest kendte numre. Kirsten, der var med i årets Vild Med Dans, fik selskab af ven og dansepartner Thomas Evers Poulsen til festen i Torre del Mar, og de to optrådte med en salsa med efterfølgende begynder-undervisning til glæde for de mange gæster.
Hovedsponsoren, Jyske Bank, havde givet flotte præmier til bedste udklædning, og der var da også mange flotte Heidier med fletninger og alt hvad dertil hører, samt nogle flotte og modige herrer, som havde iklædt sig vaskeægte Lederhosen til lejligheden.
Costa del Sols ’grand old man’ indenfor traditionel dansk underholdning, Egon Kjær, bød op til dans efter gildet, hvilket mange glade gæster benyttede sig af som afslutning på en rigtig god aften.

Fest på det lokale ældrecenter

Fest på det lokale ældrecenter  'Patina, livsglæde og salsadans hos de ældre i Torremolinos'
'Patina, livsglæde og salsadans hos de ældre i Torremolinos'
Årets store Romería-fest i Torremolinos har sat byen på den anden ende. Gaderne er afspærrede og fyldt op med farverige processioner, hestevogne, oksekærrer og tusindvis af mennesker, der fejrer det, som oprindeligt var en pilgrimsfærd, men nu er blevet en traditionsrig og elsket folkefest med egnsretter, drikke, musik, dans og fest. Det er spansk, det er andalusisk og folk elsker det.
'Deres udsendte medarbejder', er med på sidelinjen og følger processioner og menneskemylder gennem byens gader. Da vi nærmer os det gamle centrums lokale ældrecenter 'El Pozuelo', får jeg lyst til at kigge indenfor – midt under festlighederne - for at se, om feststemningen også var nået helt ind til den ældre generation. 'Det skulle ikke undre mig', tænker jeg - for dette ældrecenter har før vist, at de er gode til arrangere forskellige, positive aktiviteter.
Jeg stikker hovedet indenfor og ganske rigtigt: Der er linet op til fest i haven - og det er ikke til blødt brød og kaffe...
Der er pyntet op med borde, stole, parasoller og farvede flag, der hænger mellem de snart blomstrende figentræer. Det er midt formiddag og der er allerede masser af mennesker. Baren er sat op udendørs og inde fra køkkenet dufter der af mad. Det er ganske tydeligt: Dette bliver til en fest.
At det er et ældrecenter, betyder ikke nødvendigvis, at alle deltagere er ældre. Her kommer også børn og børnebørn, naboer, venner – og så alle os andre der bare synes det lyder 'eksotisk' godt med en fest hos de gamle. Så der er en skramlen med kørestole og lyden fra legende unger på samme tid. Sikke en vidunderlig kombination.
Der spises og guffes. Hvem kan ikke lide et par lækre rejer eller et godt grillspyd, selv om man er oppe i årene. Og hvad har god mad egentlig med alder at gøre? Burde de ældre ikke netop være dem, der har ret til det bedste af det bedste? Her fortæres der i alt fald med fuld appetit ved alle borde. Og så drikkes der iskold 'Manzanilla' til – det er jo La Romería, og det er den slags lokale, traditionelle drikke, man nyder ved disse lejligheder. Og dog – jeg kan jo se et par ældre gubber, der er gået i baren og har hentet sig et par fadøl. Det blev måske alligevel for sødt med den sherry...
Selv om man betaler for sin mad og drikke her på ældrecentret, er det ikke dyrt. Der skal ikke tjenes mere i baren og i køkkenet, end det lige kan løbe rundt. Hvor sympatisk. Jeg vil tro, en overdådig middag med drikkelse og avec koster det samme som en industrialiseret frikadelle på et dansk plejehjem. Og hvad bedre er, så skinner solen og der er sat musik på.
Det betyder, at der skal danses. Ikke fordi man skal – men fordi man ikke kan lade være. Specielt damerne er gode til at komme op af stolene og vrikke med hofterne. Gubberne skal jo lige drikke fadøllen færdig, og ok med det. Men den kombinerede bartender, paella-mester og DJ har sat salsamusik på – og pigerne skal på dansegulvet. Og når jeg siger piger, så mener jeg smukke, pyntede damer med en gennemsnitsalder på mindst 65. Pas på, der kommer en kørestol susende i salsarytme...
Jeg ønsker ikke at glorificere noget. Spanierne har også deres problemer. Men midt i dem har man altså en evne til at finde glæden frem og nyde øjeblikket. Det skal de ha', de spaniere. Livet og glæden kommer først - så kan man tage problemerne i morgen.
Stedet synes at emme af livsglæde og patina. Sikke dog et vidunderligt sted med liv og atmosfære. Indenfor i den smukke, gamle bygning finder jeg både bibliotek, cafeteria, endnu en bar og så en stor aktivitetskalender, hvor der bydes op til både lørdagsdans og musikkoncerter. Til den kommende koncert beder man deltagerne om bidrage med 1 euro til musikerne – jo, det både kan og vil de fleste godt være med til.
Udenfor fortsætter festen. Der er flere på dansegulvet og musikken er skruet en tand op – denne gang med sydamerikansk bachatamusik. Et par af herrerne er nu blevet lokket med ud til en svingom og oppe i baren er de to bartendere ved at få sved på panden.
Jeg sætter mig og kigger på de ældre – eller, 'den tredje alder', som det så respektfuldt siges på spansk – og kommer til at tænke på, hvor lidt der egentlig skal til for trives godt. Det handler måske slet ikke så meget om penge og midler, men mere om viljen til at ville gøre noget med det, man allerede har.
Det er med en god fornemmelse, jeg går videre ud i byens gader, hvor La Romería er ved at fylde byen helt op med festglade mennesker. De 'gamle' på centret danser videre. Og selv om flere af dem kunne have været mine forældre, onkler eller tanter, så er festen absolut ikke slut endnu. For fest, det er noget, der respekteres og tages meget alvorligt her i Spanien – også selv om man er blevet 'gammel'.
Jeg selv er ved at være godt træt i stængerne efter snart en hel dag med fest og hyggelig snak. 'Nu går de unge hjem', tænker jeg med et smil.

Norrbom Marketing

Kontakt

Læserservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
Fax. 95 258 03 29