La Danesa på Youtube

637 bøder til prostituerede – mod 24 til deres kunder - Endnu en chauffør mister livet i svinget ved La Cala de Mijas - Præsten bliver fire år til

637 bøder til prostituerede – mod 24 til deres kunder

I Spanien er det forbudt at tilbyde og købe seksuelle ydelser på åben gade. Til trods for forbuddet har politiet i Málaga i år udstedt 637 bøder til prostituerede, som har tilbudt deres ydelse på offentlig gade. Tallet, som er en fordobling i forhold til sidste år, står i stærk kontrast til de kun 24 bøder, som er blevet udstedt til personer, der har købt seksuelle ydelser. Det skyldes, at det er ressourcekrævende og vanskeligt at pågribe køberne på fersk gerning, forklarer lokalpolitiet i Málaga. Bøderne, der udstedes, er typisk på 750 euro. Det gælder både til udbyder og efterspørger. Tilsvarende har lokalpolitiet i årets løb udstedt 54 bøder til personer, som har dyrket sex på offentlige steder, hvilket heller ikke er lovligt.
 

Endnu en chauffør mister livet i svinget ved La Cala de Mijas

En lastvognschauffør mistede i søndags livet, da han i et af svingene på N-340 ved La Cala de Mijas mistede kontrollen over sit køretøj og kørte ud over skranten. De skarpe sving i præcis dette område forårsager ofte ulykker for lastvognchaufførerne, som ikke er vant til at køre på strækningen, og som overraskes over, hvor svært det er at styre deres store køretøjer i netop disse skarpe sving. Ulykkerne med de væltede lastvogne medfører altid kilometerlange trafik køer - og i søndags også et dødsfald. Myndighedernes anmærkninger på kystvejen har tilsyneladende ikke den store effekt. Det samme kan siges om det omfattende vejarbejde, som myndighederne udførte omkring år 2000 for netop at gøre svingene på denne strækning mindre skarpe.

Præsten bliver fire år til

Iben Snell har forlænget sin kontrakt med Margrethekirken for en ny fire-årig periode. Det betyder, at hun frem til 2021 vil være fast præst i den danske kirke i Mijas. Iben Snell har tidligere være dansk præst i både Tyskland og Kina, men hun trives særdeles godt i det spanske. ”Jeg er lykkelig for at skulle arbejde her i fire år til. Jeg elsker kirken, menigheden, kirkegængerne, livet omkring kirken og den gode hverdag, jeg har her på Costa del Sol,” udtaler Iben Snell til La Danesa. Hun lover fire nye år, hvor man vil holde fast i de gode traditioner, men hvor der også bliver plads til nye tiltag.

Cyklerne triumferer i Málaga by - Skattevæsenet er efter Vélez-Málaga og Mijas - Banco Santander afskediger 1.100 medarbejdere - Carrefour vil holde døgnåbent

Cyklerne triumferer i Málaga by

Kommunens tilbud om at leje en cykel på timebasis er blevet en stor succes. 43.000 brugere er i dag registreret i et system, så de let kan betale og tage en af de 400 cykler, som kommunen stiller til rådighed ved nogle let tilgængelige cykelstativer på centrale pladser og stræder. Succes’en er så stor, at der i dag er mangel på cykler – og cykelstativer. Junta de Andalucía, som er ansvarlig for udvidelsen af cykelstierne i hele Andalusien, er nemlig fortsat ikke kommet i gang med anlægningen af de mange nye kilometer cykelsti, som de for halvandet år siden lovede.

Skattevæsenet er efter Vélez-Málaga og Mijas

Den spanske skatteminister har løftet pegefingeren på rådhuset i Vélez-Málaga og Mijas kommune. De to kommuner er nemlig for langsomme med betalingerne til deres leverandører. Ifølge et dekret fra centralregeringen skal alle landets kommuner i dag overholde en betalingsfrist på 30 dage til alle leverandører, men i Vélez-Málaga og Mijas er man henholdsvis 156 og 78 dage om at betale. Derfor er de to kommuner nu kommet på en sort liste med 20 andre spanske kommuner, som ikke betaler til tiden. Den spanske skatteminister Cristobal Montoro har varslet kommunerne med at komme under administration, hvis de ikke bliver bedre til at betale. Både i Vélez-Málaga og i Mijas tager man situationen med sindsro og forklarer, at man de seneste år har nedbragt den kommunale gæld gevaldigt og har bedre orden i økonomien end tidligere.
 

Banco Santander afskediger 1.100 medarbejdere

Banco Santander købte tidligere på året Banco Popular for én euro og reddede dermed Spaniens sjette største bank fra konkurs. Til gengæld kan Banco Santander ikke redde samtlige af de 11.000 medarbejdere, som Banco Popular havde på lønningslisten. Helt præcist må 1.100 ansatte i det nye år gå den tunge gang, mens en tilsvarende mængde medarbejdere skal omskoles for at kunne udføre et nyt job i et Grupo Santanders mange selskaber. Afskedigelserne rammer primært ældre medarbejdere, som har fået tilbudt en tidlig pensionsordning. Fagforeningerne frygtede i første omgang, at Banco Santander ville afskedige endnu flere folk for at få Banco Popular tilbage på ret kurs.

Carrefour vil holde døgnåbent

Den franske supermarkedskæde Carrefour vil fra nytår holde åbent 24 timer i døgnet alle ugens syv dage for at imødekomme den stigende interesse for at handle ind udenfor de vanlige åbningstider. Som en start vil Carrefour holde døgnåbent i syv supermarkeder i Madrid fra nytår for senere på året at vurdere, om man vil sprede konceptet til hele Spanien.

Nye skæve ledighedstal - God puente på vej - Krisen i Catalonien - Samarbejde mellem spansk og internationalt medie på Costa del Sol

Nye skæve ledighedstal

Den spanske arbejdsløshed steg i november med 7.300 personer. Det er en beskeden stigning på lige fod med de forudgående år. Bemærkelsesværdigt er det derimod, at ledigheden i Málaga-provinsen stiger med 4.500 personer, mens den som helhed i Andalusien i den forgangne måned er faldet med rundt 3.000 personer. Værst er det dog gået for sig i Catalonien, som har mistet 7.400 arbejdspladser, hvilket er den største stigning i arbejdsløsheden siden 2009.
Til trods for den stigende ledighed i Spanien er det glædeligt, at næsten 18,5 millioner personer i dag er på arbejdsmarkedet og tilmeldt Seguridad Social systemet. Det er flere end nogensinde og bekræfter, at der i dag atter skabes masser af nye arbejdspladser i Spanien. Problemet er blot, at det er de store årgange, der i disse år kommer på arbejdsmarkedet. Derfor har Spanien fortsat 4,3 millioner arbejdsløse.

God puente på vej

Onsdag og fredag i denne uge er helligdage – og dermed en oplagt mulighed for en mini-juleferie. Mange søger til Málaga og det mærker hotellerne naturligvis. Costa del Sols hotelejerforening (Aehcos) forventer en belægningsprocent på mellem 80 og 90 procent de kommende dage, hvilket vil være ny rekord. Tilsvarende forudser hotelejerforeningen en belægning på 60 procent på hotellerne langs Costa del Sol, hvor en tredjedel af hotellerne, til trods for de gode tider, fortsat vælger at holde vinterlukket i perioden november til marts.

Krisen i Catalonien:

De seneste meningsmålinger peger på en meget tæt kamp mellem de catalanske uafhængighedspartier og de traditionelle landsdækkende partier – præcis som resultatet ved sidste regionalvalg i 2015. Til trods for at ERC’s førstemand, Oriol Junqueras, sidder fængslet og PDeCat’s leder, Carles Puigdemont, fortsat er i ”eksil” i Belgien, har de Catalanske vælgere ikke rykket sig markant. De to uafhængighedspartier står ikke til at miste mandater. Det samme gælder deres støtteparti CUP. I meningsmålingerne er det kun Ciudadanos, som spås fremgang. Men det sker på bekostning af Partido Popular, så det rykker ikke på den samlede magtbalance, hvor ganske få stemmer og mandater sandsynligvis vil få altafgørende betydning.

Samarbejde mellem spansk og internationalt medie på Costa del Sol 

Den 2. december mødtes repræsentanter for kystens internationale presseklub, Costa Press Club, og deres spanske pendant Asociación de la Prensa de Málaga samt Colegio de Periodistas for at skrive under på en aftale om at udvide samarbejdet imellem dem, specielt indenfor områder som efteruddannelse, arbejdsmuligheder samt organiserede fælles aktiviteter.
Omkring bordet sad Jesper Sander Pedersen, præsident for Costa Press Club, Joanna Styles, sekretær for Costa Press Club, Rafael Salas, præsident for Asociación de la Prensa de Málaga samt den spanske presseklubs vicepræsident Carlos Pérez Ariza.
Under mødet udtryktes blandt andet kommentarer om vigtigheden af nære relationer mellem udenlandske og spanske journalister på kysten, som udover informationsudbytte og erfaring også bidrager med at skabe billedet af Spanien samt information derom til omverden.
La Danesas redaktion er stolt over at to af vores journalister, Sara Laine og Mugge Fischer, nu er optagede i og medlemmer af Costa Press Club, og vi håber nu på et endnu tættere samarbejde med det spanske samfund for at kunne leverere vigtige nyheder til jer læsere.
 
DKN Costa Press Club
Jesper Sander Pedersen og Rafael Salas ser nu frem til et tættere samarbejde mellem kystens internationale presseklub og den spanske.

Fredag den 1. december var der ”Syng julen ind” i Margrethekirken i Mijas

Menighedsrådet og de mange frivillige havde sat alle sejl til og forberedt en aften med ”alt godt fra vore egne juletraditioner”.
 
Officielt skulle dørene åbnes kl. 17.30, men de første gæster kom allerede klokken 16. Forventningsfulde og i håbet om at sikre sig en god plads ved bordene. Ved indgangen kunne man købe en entrebillet, der var udformet som et julesanghæfte. Ved fremvisning af hæftet i baren, kunne man få en sandwich eller et pølsehorn udleveret og samtidig købe øl, vand eller vin. Aftenens udbud var overdådigt og fantastisk: Æbleskiver og julegløgg, Kajs vafler med syltetøj, og meget mere
 
Der var salg af juledekorationer, salg af lotterisedler til de 2 lotterier hjertelotteri og nisselotteri. Tombola og gættekonkurrence for børn og som højdepunkt var der Lucia-optog i kirken.
 
Da klokken var 17.30 var salen næsten fuld. Der var et mylder af glade børn og deres forældre. Den ældre generation hyggede sig gevaldigt. Lucia-optoget klokken 19 foregik foran et fyldt kirkerum, hvor salonen var inddraget for at få plads til alle.
Alle lodder blev hurtigt udsolgt og nogle af de sidst ankomne måtte dele lodsedler med andre. God stemning, fuld kirke, og udsolgte aktiviteter - hvad mere kan man ønske sig.
Kirkens sponsorer var flot repræsenteret og ikke uden grund. De havde i sandhed skænket mange fine gaver og gavekort til lotteriaktiviteterne.
 
Aftenen sluttede klokken 22 og der var alle godt trætte.
Menighedsrådet vil gerne takke alle for et fantastisk fremmøde og tak til alle de frivillige der hjalp. Uden dem var et sådant arrangement ikke muligt.
 
STOR TAK til alle
 

Kæmpe juleindsamling af madvarer - Tog kørte af sporet - Pandora åbner i Calle Larios

Kæmpe juleindsamling af madvarer

Bancosol, Málaga-provinsens central for indsamling, opbevaring og distribution af madvarer til byens nødlidende, kan forud for årets store madindsamling trække på opbakning fra 4.000 frivillige og supermarkedskæden Mercadona.
De 4.000 frivillige vil være på plads i de fleste af provinsens supermarkeder hele fredag og lørdag for at tage i mod de handlendes maddonationer til Bancosol. Mercadona stiller logistik og lagre til rådighed for at få de store mængder madvarer transporteret og opbevaret. Bancosols juleindsamling er uden sidestykke Málaga-provinsens største madindsamling. Indsamlingen sikrer et månedlangt forbrug af basale madvarer som mælk, ris, pasta, bønner, olivenolie, dåsemad, pålæg og babymad til de omtrent 90.000 borgere, som dagligt får et gratis måltid mad i provinsens sociale spiseboder.

Tog kørte af sporet

37 af de 79 passagerer kom til skade. To meget alvorligt, men er dog uden for livsfare. Det er en gåde, hvordan det nye moderne AVE-højhastighedstog kunne køre af sporet onsdag morgen på ruten Málaga – Sevilla. Både toget og de nye skinner havde været prøvekørt flere gange, men alligevel gik det galt for morgentoget i onsdags, hvor skinnerne ikke kunne holde til vægten fra det tunge tog.

Pandora åbner i Calle Larios

Det danske smykkefirma Pandora åbner i løbet af foråret ny butik på hovedstrøget, Calle Larios, i Málaga. Det er Pandoras første butik i Spanien, som ikke ligger i et shoppingcenter. Pandora har i forvejen 150 butikker fordelt over hele Spanien, men firmaet vil i løbet af 2018 åbne 20 nye butikker – her i blandt butikken i Málaga, som bliver på 125 kvadratmeter. På verdensplan har Pandora 2.200 butikker og beskæftiger 12.000 ansatte.

Dansker anholdt i kæmpe narkosag - Taxa’erne strejker onsdag, men... - Endelig kommer der lidt regn - Málaga CF

Dansker anholdt i kæmpe narkosag

En 39-årig dansker med bopæl i Benalmádena blev først på ugen anholdt i en storstilet aktion mellem dansk og spansk politi. Danskeren og otte andre er anholdt og tiltalt for import af 1.100 kilo hash til Danmark. Siden september 2016 har myndigheder haft danskeren under mistanke for omfattende narkotika transport mellem Spanien og Danmark, men først natten mellem søndag og mandag i denne uge fandt politiet det rette moment til at slå til. Aktionen og hele efterforskningen bag skete i et tæt samarbejde mellem dansk og spansk politi.
 

Taxa’erne strejker onsdag men...

Onsdag er der erklæret taxa-strejke over hele landet, men i Málaga bliver strejken tilsyneladende kun halvhjertet. Således er det kun halvdelen af hyrevognene, der ikke kommer på gaden, og i lufthavnen vil flåden være på fuld styrke. Myndighederne frygtede ellers endnu en massiv strejke blandt taxachaufførerne, som vi så det under byfesten i august, og som forårsagede store transportproblemer i hele provinsen. Hyrevognene er utilfredse med domstolenes beslutning, som lovliggør privatchaufførernes kørsel via platformene Uber og Cabify over hele landet.

Endelig kommer der lidt regn

Efter næsten et halvt år uden en eneste dråbe regn får Spanien i denne uge endelig lidt vand ovenfra. Regnen er stærk tiltrængt for specielt landbruget. Flere af landets vandreservoirer har under ti procent af sin vandbeholdning tilbage og derfor har myndighederne erklæret tørketilstande og indført strenge restriktioner fra nytår, med mindre vi får en masse regn inden da – naturligvis. Specielt onsdag er der lovet regn over store dele af landet og i hele Andalusien, hvor der over hele regionen skulle falde mellem fem og otte millimeter regn i løbet af dagen.
 
MalagaCF Atlhl Bilbao

Krav om en ny La Liga-sejr til Málaga CF 

Situationen for Málaga CF i bunden af Spaniens bedste fodboldrække, La Liga, er virkelig alvorlig. Holdet ligger tredjesidst med 5 point op til over nedrykningsstregen.
Men humøret er godt og optimismen intakt hos spillernes efter lørdagens beskedne 2-3 nederlag til Champions League-mandskabet Real Madrid på Estadio Bernabeu.

Nu gælder det fredag aften oprykkeren Levante fra Valencia på Estadio La Rosaleda i Málaga. Og her er kravet sejr – i givet fald den tredje i træk for Málaga på hjemmebane. I de to seneste kampe på denne er Celta Vigo og Deportivo La Coruña, begge fra Galicien, sendt hjem med nederlag.
Málaga CFs topscorer er Rolän fra Uruguay, lejet i fransk Bordeaux. Tre fuldtræffere er det blevet til – den seneste således i Madrid. På billedet herover jubler han sammen med Málaga-anføreren Recio.

Kick off-for Málaga CF – Levante fredag aften er kl. 21.00.

Billetter kan fås hos La Peña de Dinamarca på Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. eller Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. (tlf. +34 617 700 000).
Forarrangement med let julemad og Levante-øl med Jyske Bank som vært kl. 17.00 i restaurant Casa Danesa/Club Danes. Herfra bus til stadion tur-retur.

Picasso-museet stiler mod ny rekord - Kvinde anholdt for at lænke sin søn til sofa - Málaga-borgerne tjener skidt

Picasso-museet stiler mod ny rekord

Vel er der stadig en god måned til årets udgang, men alt tyder på, at Picasso-museet i Málaga i år sætter ny rekord. Sidste år besøgte 558.033 personer det populære museum, men ifølge museets ansvarlige stiler Picasso-museet mod endnu flere besøgende i år. Men åbningen af Aduana-museet tidligere på året, var nogle bekymrede for, at konkurrencen mellem byens mange museer ville tiltage, men effekten har været den stik modsatte. De mange museer har sammen styrket Málagas image som kultur- og museumsby og øget interessen for at komme til byen. Interessen for Picasso museet er nu så stor, at en udvidelse er på tale.
 

Kvinde anholdt for at lænke sin søn til sofa

Myndighederne i Málaga fik onsdag et nødkald fra en 12-årig dreng, som var blevet lænket til en sofa af sin mor. Kvinden havde forbundet en lænke mellem drengens fod og husets sofa, så han ikke kunne forlade stuen. På et sofabord havde hun stillet mad og drikke og ellers blot udstyret sin søn med en mobiltelefon uden saldo og ladet fjernsynet stå tændt, så drengen blev underholdt. Fra mobiltelefonen kunne drengen dog foretage sit nødopkald. Moderen har til politiet forklaret, at hendes søn flere gange er løbet hjemmefra over flere dage, mens hele familien har ledt efter hendes søn. De har oftest fundet ham i dårligt selskab med unge, der er langt ældre end sønnen. Af frygt for at han skulle løbe hjemmefra på ny, valgte hun i afmagt at lænke ham til sin sofa.

Málaga-borgerne tjener skidt

De nyeste tal fra det spanske skattevæsen fortæller, at en lønmodtager i Málaga-provinsen i gennemsnit tjener 15.651 euro om året, hvilket svarer til en månedsløn på 1.118 euro (12 måneders løn + 2 måneders ekstra feriepenge). Det er en stigning på 1,8 procent i forhold til 2015, men indkomstniveauet i Málaga hører fortsat til blandt de laveste i landet. Der er på landsbasis kun 11 provinser, hvor indkomstniveauet er lavere, og Málaga er fortsat et stykke fra indkomstniveauet fra før krisens udbrud i 2008, hvor en borger i snit tjente 16.269 euro. Opvejes faldet i indkomsten fra 2008 til i dag med den stigende inflation, er en Málaga-borgers købekraft faldet med 15 procent. På landsbasis tjener en spanier i dag 18.835 euro om året.

Norrbom Marketing

Kontakt

Læserservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
Fax. 95 258 03 29