7. juli, 2020  |  Skrevet af Jette Christiansen

Spaniernes kærlighed til skodder

Nye eller gamle bygninger, i byerne og i landsbyerne, alle har skodder for vinduerne.

Når solen bager allermest, og luften står nærmest håndgribeligt stille, lukker de fleste spaniere de udvendige skodder eller de indvendige persienner for at forhindre det stærke lys og den ekstreme varme i at trænge ind i boligen. 

Det sker dog ikke kun på de varme sommerdage, men året rundt. Spaniere elsker skodder, persienner, jalousier og rullegardiner lige så meget, som de holder af gitre for vinduerne. Og det hele skal være i tillukket tilstand. 

Det synes naturligt nok, at man vil udelukke noget af alt det, hvormed man i overflod er beriget.

I de nordiske lande ønsker vi i stedet at lukke mest mulig sol og varme ind, måske fordi man som oftest er i underskud med begge dele, og der sættes traditionelt i højere grad en ære i at have store og åbne vinduer for at jage mørket ud, men måske også for at vise, at man bor rigtig fint. Men spaniere synes at være de europæere, der mest indædt mørklægger hjemmet.

Hvoraf kommer denne forskel?

Kærlighedens årsager

Mens traditionen med at sætte gitre for vinduerne menes at stamme fra maurerne, er der ikke samme klarhed omkring skoddernes herkomst; man ved ikke, hvor eller hvornår denne skik er opstået, og i andre lande hvor maurerne ikke har været, bruger man det også, om end ikke i så stor udstrækning.

Kærligheden til skodderne og alt det andet, man kan sætte eller hænge for sine vinduer, kan have flere årsager. I øvrigt kaldes skodder persianas, hvilket også dækker over de indendørs jalousier m.v. 

Spanien har mellem 2.500 og 3.000 solskinstimer om året, og i Sydspanien er temperaturer over 40 grader langt fra usædvanligt. Så det synes naturligt nok, at man vil udelukke noget af alt det, hvormed man i overflod er beriget.

Men er det kun lys, man vil lukke ude?

Traditioner og tro

Det mener sociolog Juan Carlos Barajas ikke. Han udtaler til dagbladet El País, at årsagen ikke så meget er at udelukke lys og varme, men snarere at man vil lukke omverdenen ude, hvorfor ingen kan se, hvad man fortager sig i hjemmet.

Det hænger sammen med spaniernes tradition med at opholde sig meget ude, det være sig i patios og på caféerne, hvor en stor del af det sociale liv foregår. Jo mere de er ude, jo bedre lærer de deres naboer at kende, mener Juan Carlos Barajas, som videre forklarer, at man der kan lære andre mennesker bedre at kende, og måske i mindre grad lade dem vide noget om en selv. Derfor sættes disse barrierer.

Han udtaler til El País, at årsagen ikke så meget er at udelukke lys og varme, men snarere at man vil lukke omverdenen ude.

En del af forklaringen kan også findes i den katolske kirkes dogmer omkring proper adfærd og dermed frygten for, hvad andre vil tænke og sige om ens gøren og laden. Hvis de altså kunne kigge ind. 

Forklaringen på spaniernes forhold til skodder m.v. skal måske findes i alle aspekter, nemlig traditionen fra maurerne - eller et af de andre tidlige folkeslag - fra katolicismens dogmer og solens varme.

Seneste Nyheder

Ny finanslov på vej

Covid-19: Málaga siger godnat kl. 23.00

Covid-19: Stabil udvikling på Costa del Sol

Axarquía får Spaniens tredje længste hængebro

Covid-19: 31 mio. vacciner på vej til Spanien

Covid-19: fortsat lave smittetal på Costa del Sol

Annonce
Annonce

Læs også

Covid-19: Grænserne lukkes i flere andalusiske byer

Skrevet af La Danesa

Sidste skål klokken 22.30 på Costa del Sol

Ny finanslov på vej

VoxPop: Livet under Covid-19

På den rigtige bar på det rigtige tidspunkt

Den skæve vinkel: Thomas Harder Johansen

Et dusin + 1 grund til at tilbringe en weekend i romantiske Ronda

Annonce
Annonce
Annonce

Læs også

Bautasten og megalitcirkler ved Evora samt Portugals mest autentiske by Monsaraz

Skrevet af Else Byskov

Forskelle i køkkenet - hvorfor Spanien er anderledes, når det kommer til mad

Skrevet af Hans Eguinoa, grundlægger af www.bonitonorte.com

Din julemand på fire hjul

Skrevet af La Danesa

JENSEN CROWN MED ALOY® 3.0 SPRINGS

Skrevet af La Danesa

Covid-19: Málaga siger godnat kl. 23.00

Skrevet af La Danesa

Covid-19: Stabil udvikling på Costa del Sol

Skrevet af La Danesa

Axarquía får Spaniens tredje længste hængebro

Skrevet af La Danesa

Den smukke træbro over Guadalhorces delta er nu åbnet

Skrevet af Else Byskov
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce