Det danske magasin i Spanien
Danske politikere søges – juni 2010

Danske politikere søges - juni 2010

Lokale og nationale politikere opfordrer herboende danskere til ikke kun at se til fra sidelinjen, men også at gå aktivt ind i politik. De spanske politikere mener, at vi som udlændinge ofte har en anden måde at se på tingene, vi kan måske foreslå hidtil utænkte løsninger på en række situationer, og derfor er vi velkomne i de politiske rækker.

Fra maj i år og frem til maj 2011, hvor næste kommunalvalg skal afholdes, ser vi derfor nærmere på en række problematiske emner. Dertil har vi bedt Javier García León, generalsekretær for PSOE i Fuengirola, medlem af byrådet og ansvarlig for udlændingespørgsmål for partiet i Andalusien, samt John Frank, der i mange år har været aktivt medlem af PP i Mijas, om at besvare en række spørgsmål.

Månedens debat: Er kommunekassen i Mijas tom?
Denne måneds debat tager os, i spørgsmålet om en række kommuners pengemangel, først til Mijas, men vi lægger også vejen forbi Estepona, Marbella og Fuengirola.

Mange indbyggere i Mijas beklager sig over manglende investeringer fra kommunens side. Der skorter bl.a. på vedligeholdelse og rengøring af og omkring landevejene.
”Desværre er der så mange ting, som bør forbedres i Mijas. Et eksempel er Mijas-vejen mellem Fuengirola og Mijas Pueblo. Her kører turister hele vejen forbi affald – papir, plastik, glas og nogle steder endda gamle møbler. Er det dette billede, Mijas skal kendes for?
Et andet eksempel er, at man ikke lytter til borgerne. F.eks. har jeg et brev dateret den 1/3-2000, som er stilet til daværende borgmester Agustin Moreno. Det er underskrevet af mere end 20 borgere i Urb. La Sierrezuela, som beder kommunen om at placere et støjværn, da motorvejen går så tæt på deres huse, at man ikke kan være i haverne på grund af støjen. Beboerne har flere gange siden været på rådhuset for at spørge om hjælp, men indtil nu uden held,” siger John Frank.
”Mijas er den kommune på Costa del Sol, som har investeret mest i infrastruktur,” insisterer Javier García León, som tillægger: ”Men der er ingen tvivl om, at alle kommuner lider i øjeblikket.
”Ingen ved, om kommunen har penge eller kun en masse gæld. Det er ikke mange år siden, at man talte om, at Mijas Kommune var den rigeste på hele Costa del Sol og nu taler man kun om gæld,” beklager John.

Må ikke se regnskaberne
Javier García informerer os om, at alle indbyggere har ret til at se kommunens regnskaber. John Frank mener dog ikke, at det fungerer sådan i virkeligheden: ”Fra PP har vi løbende bedt om Mijas-kommunens regnskaber og budgetter, men får aldrig noget svar. Den eneste mulighed er at starte en retssag, hvor vi naturligvis vil få ret og dermed adgang til kommunens regnskaber mv., men det kan jo tage flere år. Hvad kan vi bruge f.eks. dette års regnskab til om tre til fem år, så er det jo helt uaktuelt.”
Det PSOE-ledede bystyre i Mijas har ikke ønsket at give PP adgang til regnskaberne, så i nabobyen Fuengirola, hvor PP regerer, må situationen være anderledes.
Det er den dog ikke ifølge Javier García: ”I nogle byer, som i Fuengirola, ønsker PP ikke at give informationen til medlemmer af oppositionspartiet, selvom vi har ret til den, og derfor har vi flere gange sagsøgt kommunen. Domstolen har fem gange idømt borgmesteren en symbolsk straf for ikke at respektere lovgivningen og folkets ret til fri adgang til denne information.
Jeg ved dog, at kassen i Fuengirola er tom. Det værste er, at man skylder så mange penge til private firmaer, som er ruinerede på grund af ubetalt arbejde for kommunen. Fuengirola har nu en gæld på 58 millioner euro,” forklarer PSOE-manden fra Fuengirola.

Manglende gennemsigtighed
Når politikere så ihærdigt bestræber sig på at holde regnskaberne hemmelige, som det åbenbart er tilfældet i både Fuengirola og Mijas, kan man kun blive mistænkelig. Hvorfor er der tåge i stedet for gennemsigtighed?
Korruptionsskandalerne hærger fortsat Spanien, og selv om man efter Malaya-sagen (Marbella) skulle tro, at politikere og embedsmænd ville have fået sig en forskrækkelse, gemmes pengesedler stadig i borgmestres kaffebøtter.
”Ja, desværre kommer der stadig nye sager til. Derfor har regeringen vedtaget en ny og hårdere strafferamme for korruption. PP’s kongresmedlemmer undlod at stemme, og det om en lovgivning, der skal give korrupte politikere en hårdere straf,” forklarer Javier García.
”På landsplan er der desværre nogle sager, som får betegnelsen "korruption", og her skånes ingen partier. Desværre tror nogle politikere, at kommunens kasse er et ”tag selv bord”. Heldigvis opdages flere og flere af disse sager. Én ting er dog, at man straffes og en anden ting er, at man også skal betale det tilbage, man har taget – det bør være naturligt,” siger John Frank, der beklager, at det ikke altid finder sted.

Kontrol af dem, der kontrollerer?
Man kan kun være enig med både Javier og John, der på hver sin måde ønsker at straffe korrupte politikere. Som sikkert så mange andre. Men hvorfor fortsætter korruptionen så? Hvorfor aktiverer man ikke nogle mekanismer, der skal forhindre det? Der hersker ikke megen tvivl om, at lokalregeringen må have vidst, hvad der for eksempel skete i Marbella. IVA’en på boligsalg går bl.a. til den regionale regering og derfor burde Junta’en stilles til ansvar.
”Den største sag er den i Marbella, som stadigvæk kører. Det mærkelige er, at Junta de Andalucía påstår, at de ikke har vidst noget som helst. Hvordan kan det forklares?”, siger John Frank.
”I løbet af disse år anmeldte Junta de Andalucía Marbellas byråd hundredvis af gange. PP foretog ikke en eneste anmeldelse,” erklærer Javier García.
”Har man dækket over hinanden og delt noget i porten?” undrer John Frank.
”Kommunerne har selv bestemmelsesretten over byplanlægningen, og hvad der kan foretages af byggeri. De er voksne mennesker og ansvarlige for det der sker på deres territorium,” mener Javier.
”Efter at PP kom til magten i Marbella, er der langt bedre styr på kommunens finanser,” siger John.
”Den nuværende borgmester i Estepona, David Valadez, anmeldte korruptionen der. Nu lader det til, at PP stiller op med Gils notar!,” siger Javier García.
Der er i øjeblikket omkring 750 retssager mod PSOE-medlemmer og ca. 210 mod PP-folk. Desværre er det dog ikke kun i lokalpolitikken, at korruptionen finder sted, så et sikkerhedsnet på regionalt niveau rækker åbenbart ikke. Det er Gürtel-sagen, der er centreret omkring Valencias lokalregering (PP), men som inkluderer netværk i hele landet, inklusive Andalusien, et ikke så heldigt eksempel på.

Kend dit byråds farve
Benalmádena: PP
Estepona: PSOE
Fuengirola: PP
Marbella: PP
Málaga: PP
Mijas: PSOE
Nerja: PSOE
Torremolinos: PP

Empadronamiento skal bekræftes
Indenrigsministeriet har vedtaget, at alle udlændinge nu skal bekræfte, at de stadig bor i kommunen. Fremover skal man således bekræfte sin empradonamiento hvert andet år. Dette gælder ikke spaniere, men kun udlændinge, og denne ”diskrimination”, skyldes, at udlændinge oftere flytter, uden at meddele det til den fraflyttede kommune, hvilken man altså også bør gøre.
De forskellige kommuner takler dog sagen forskelligt, for eksempel:
Mijas: Her skal man ikke foretage sig noget overhovedet. Sker der ændringer, vil alle blive informeret personligt af kommunen.
Marbella: Her har kommunen sendt et brev til samtlige indbyggere skrevet i mandtal. Har man modtaget dette brev, skal man ikke foretage sig noget. Har man ikke fået dette brev, bør man kontakte rådhuset,
Fuengirola: Her bedes man selv møde op for at forny det. Det kan gøres i udlændingeafdelingen på 4. sal i rådhuset, mandag – fredag kl. 09.00-13.00. Medbring opholdstilladelsen (NIE) samt en fotokopi.

Politiske engagements A, B, C
• Indskrivning i folkeregistret (Empadronamiento)
Det er ikke lovpligtigt at indskrive sig i folkeregistret (empadronamiento). Det anses snarere som en moralsk forpligtelse, da ens kommunes sygehuskapacitet, antallet af politibetjente, skoler og andre offentlige ydelser afhænger heraf. For hver indskreven person får kommunen ca. 182 euro om året.
Man skal henvende sig til sit kommunekontor for at blive indskrevet.
Medbring:
Bevis på adresse; skøde på bolig eller en lejekontrakt, og en kvittering for betalt el, vand, afgifter eller telefon, hvor denne adresse fremgår.
NIE eller residencia samt pas.

• Og på valglisten (Lista del Censo Electoral)
For at kunne stemme skal man skrives på valglisten i kommunen inden udgangen af året.
Medbring:
Empadronamiento.

• Medlemskab af parti
For mere information om PP (Partido Popular) og om, hvordan man bliver medlem af partiet, se f.eks. www.ppmalaga.es, www.ppmijas.org, www.ppfuengirola.com eller www.marbella-sanpedro.com
Man kan læse mere om PSOE (Partido Socialista Obrera Español) og om medlemskab på bl.a. www.psoemalaga.es, www.psoemijas.org, www.fuengirola.psoe.es, og www.marbella.psoe.es.
Alle EU-borgere har ret til at blive aktivt eller passivt medlem.

Det næste kommunalvalg
Det næste valg afholdes den 22. maj 2011.
Hvem der bliver partiernes kandidater er endnu ikke afgjort i alle byer.
PSOE træffer beslutningerne i juli.
PP har allerede truffet beslutning om visse borgmesterkandidater, og de øvrige vil blive udpeget senest seks måneder før valget, dvs. i december eller januar. Partiet meddeler, at langt de fleste vil være gengangere fra de sidste kommunevalg.

Politiske spørgsmål
Er der et emne, du gerne vil have belyst eller har du et spørgsmål om, hvordan det politiske system er skruet sammen, er du velkommen til at skrive til os på info@ladanesa.com.

Af Jette Christiansen

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.