¿Qué Pasa? - Spanien

Kristne og maurere slås også i 2019

Mange byer har i de århundreder, der er gået, siden maurerne blev endegyldigt forvist fra Spanien, afholdt en byfest, hvor hovedtemaet er slag mellem kristne og maurere.
I enkelte regioner og kommuner har man nedlagt forbud imod eller på anden vis forsøgt at aflyse denne tradition, eftersom udfaldet af kampene altid falder til de kristnes fordel, og det har man ment, var diskriminerede imod det muslimske mindretal i landet. Fortalere for festen mener dog, at der er tale om en gammel tradition, som afspejler historien, sådan som den nu engang udspillede sig.
Fiesta de Moros y Cristianos, som det hedder, afvikles derfor stadigvæk mange steder, og det på forskellige datoer i løbet af året.
Først og måske repræsentativ på denne kalenderen er Valverde de Júcar i Cuenca, hvor de store slag skal slås i dagene fra den 5. til den 10. januar. Fra den 1. til den 6. februar går det løs i Bocairent i Valencia-provinsen, og således fortsætter slagene fra by til by, indtil alle er ’generobrede’.
 

Rottekastning

At få en frossen rotte kastet i ansigtet er måske ikke alles idé om en festlighed. Men i århundreder har man under Batalla de Ratas, rotteslaget, kastet frosne rotter efter hinanden i forbindelse med Festa de San Pere i El Puig nord for Valencia.
Selvom det officielt er forbudt, er der mange indbyggere, som allerede nu har lagt rotterne i dybfryseren og er klar til at kaste i dagene 26. – 28. januar.
 

De Tre Vise Mænd er på vej

Helligtrekonger fejres sent om eftermiddagen / tidligt om aftenen den 5. januar i snart alle byer med optog gennem de centrale gader, hvor de Tre Vise Mænd deler gaver i form af slik ud til børnene. Hver by har sine egen måde, hvorpå man fejrer dagen og optoget, og præcist hvornår det starter.
 

Forårsløg-festivitas

Gran Festa de Calçotada er navnet på festen for calçots, der er en slags forårsløg, og som den 27. januar afholdes i Valls i Tarragona i Catalonien, hvor calçots nærmest er et kulinarisk symbol på alting catalansk.
Denne dag er der rige muligheder for at smage på forårsløgene. Der er konkurrencer om den bedste tilberedning af løgene over bål, og den bedste, tilhørende romesco-sovs.
 

Tamborrada: 24 timers trommeslag i San Sebastián

I samfulde 24 timer slår tusinder af indbyggere, der udklædt som soldater, på tromme under denne festivitas, Tamborrada, eller Donostiako Danborrada, som den hedder i San Sebastián. Her koncentreres den øredøvende larm på og omkring Plaza de la Constitución.
Traditionen har sine rødder i 1800-tallets Carlist-krige, der specielt gik ud over det nordlige Spanien, og det larmes der stadigvæk over.
Trommedøgnet er fra midnat til midnat d. 19./20. januar.
 

Slagtedag i Ardales

I byen Ardales fejrer man årets store slagtedag, Fiesta de la Matanza, den 10. februar.
Her hædrer man den traditionelle fremstilling af pølser og skinker, som tillaves efter slagtningen af fedegrisene.
Denne dag tilberedes også en gryderet, der som pølser og andre gode sager tilbydes de besøgende, som midt på dagen samles på pladsen, Plaza de la Constitución. Sidst på eftermiddagen er der musik og underholdning.
Ardales ligger i dalen Valle del Guadalteba, nord for Málaga og sydvest for Antequera. Fra f.eks. Fuengirola, Mijas og Marbella kan man med fordel køre via Cartama og Pizarra.
 

Nytårskoncert i Málaga

Har man lyst til at opleve en nytårskoncert som den storslåede og traditionsrige koncert i Wien, byder Málaga på en god mulighed.
Nytåret 2019 fejres med en stor koncert og gallaforestilling med Málagas Filharmoniske Orkester, som på Teatro Cervantes spiller en variation af værker af bl.a. C.M. Ziehrer, R. Heuberger og J. Strauss.
Nytårskoncerten finder sted den 3. januar med start kl. 20.00. Entré fra 12 euro på www.unientradas.es.
 

Verden rundt i Madrid

Fitur er én af verdens største rejsemesser, og i messecentret Feria de Madrid kan man på nogle timer komme verden rundt ved at gå fra pavillon til pavillon og fra stand til stand. Messen afholdes den 23. til den 27. januar. De to første dage er udelukkende for professionelle i rejsebranchen.
Læs mere på www.ifema.es
 

På ski i Sierra Nevada

Den første sne faldt allerede den 9. oktober på toppene af Sierra Nevada, Europas sydligste skisportssted, ca. 30 km fra Granada. Sæsonen starter ifølge planen den 1. december.
Arter skivejret sig, vil skisportsudøvere frem til slutningen af april kunne stå på ski ad mere end 100 km pister. Skulle snevejret svigte, sættes snekanonerne i gang over pisterne.
Det er Spaniens højest beliggende skisportssted, og byen Pradollano ligger 2.100 meter over havet, mens bjergtoppene når op til omkring 3.400 meters højde.
Sidste sæson besøgte 1.953.748 brugere stedet, heraf var 887.017 skiløbere.
• Et skipas koster mellem 36,80 og 39,90 euro for en halv dag (fra kl. 13.00) og mellem 45,50 og 48,50 euro for en hel dag, afhængig af datoen.
• Der gives rabatter til børn, pensionister, handikappede og arbejdsløse (husk dokumentation herpå). Der er også rabatter at hente, hvis man vil stå på ski mere end en enkelt dag.
• Telekabine/lift betales separat.
• Der er fordele ved at besøge skisportsstedet på hverdage. Weekend betyder ofte lange køer overalt.
• Tjek vejrudsigten på Sierra Nevadas hjemmeside eller ring 902 708 090.
• Snekæder kan lejes på vejen op.
• Flere forretninger udlejer al nødvendigt udstyr, ligesom der er et stort udbud af skiskoler.
Læs mere på www.sierranevada.es.
 

Formel 1-løb i 2019

Det spanske grand prix-løb i Formel 1 køres den 10. – 12. maj i Montmeló i det nordlige Catalonien, ca. 25 km fra Barcelona.
Banen, som hedder Circuit de Barcelona-Catalunya, blev åbnet i 1991, og der er plads til 140.000 tilskuere. Entré fra 99 euro for én dag og 149 euro for tre dage kan bl.a. købes på www.tickets2gp.com.

Norrbom Marketing

Kontakt

Læserservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com