tilmeld nyhedsmail

Tapas til alle

Brugervurdering: 0 / 5

Stjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktiv
 


Tapas og caña til to personer på El Espejo

Modsat mange steder i Andalusien holder alle granadinske barejere stolte fast i traditionen om en gratis medfølgende tapa, når man bestiller en drink. Her er ingen undtagelser, udvalget er stort, men kvaliteten varierer, og det kan derfor være lidt en jungle at finde frem til de bedste tapassteder i Granada.

Tapa betyder låg, og fænomenet med at servere en gratis medfølgende tapa har flere forskellige oprindelseshistorier. Den mest populære går tilbage til den daværende Kong Alfonso X, som i det 13. århundrede, beordrede et ”låg” til sin vin for at beskytte vinen mod fluer og sand. Dette låg bestod oprindeligt af en skive brød eller lidt pølse. Kong Alfonso var så begejstret for denne spiselige løsning, at han beordrede alle beværtninger til at servere en medfølgende tapa. Den simple skive brød har siden udviklet sig, og du finder i dag tapas i alle afskygninger med inspiration fra hele verden.

 

Tapas med manér
Spanierne og ikke mindst granadinerne er vilde med tapas. Det er så stor en del af deres kultur, at de endda har udviklet deres eget ord for ”at gå ud at spise tapas” – tapear. De bedste tapasbarer er altid fyldte til bristepunktet, og det kan generelt være et godt pejlemærke, hvis man ikke kender stederne, at vælge de steder hvor du må kæmpe lidt for at komme frem til baren.
Men at spise tapas i Granada er ikke nødvendigvis så nemt, som det umiddelbart kunne lyde. Der følger nemlig en helt række uskrevne regler og normer, som hurtigt afslører, om du er velbevandret tapasnyder eller klodset turist – derfor først en introduktion til den hemmelige verden af tapasmanerer:

• Spanierne er sociale mennesker, og man bør da også være minimum tre personer, samtidig bør man ikke være for mange, så man generer de andre gæster i baren.

• Man skiftes til at give en omgang, og det er god skik, at alle bestiller det samme.

• Tapas er små retter, der er nemme at håndtere, og de bør derfor også spises stående ved baren.

• Frådseri er ildeset, og generelt handler det om at være elegant, men afslappet selvom man spiser med fingrene – og står op!

• Det er ideelt kun at spise en enkelt tapas for derefter at gå videre og opleve andre barer og stemninger.

• Undgå kontroversielle samtaleemner som religion eller politik – tapas skal nærmere være afslappet sniksnak.

• Tapas kan enten nydes som en appetizer til frokostmåltidet om eftermiddagen, men langt de fleste går først ud til tapas efter klokken 20.

Så vidt den foreskrevne opførsel, men kan du godt lide at sidde ned og spise din mad, diskutere politik og spise før klokken 20, kan man heldigvis også sagtens slippe af sted med det. Brug i stedet din energi på at nyde de fantastiske tapas efter en dag på Alhambra eller rundt i byen.


Tapas og caña fra La Antigüalla

De bedste tapasbarer
I Granada finder du gode tapasbarer rundt omkring i hele byen, men især det centrale område omkring Calle Elvira i Albaicín er kendt for gode barer, som ligger side om side. Konkurrencen er hård og barerne forsøger at lokke kunderne ved at servere bedre tapas end naboen.
Langt de fleste barer reklamerer for ”caña y tapa”, og der bliver da også solgt klart flest øl, men hvad enten du køber øl, vin eller sodavand får du altid en tapa med. En lille øl (caña) og en medfølgende tapa koster cirka 1,70 euro, mens en lidt større øl (en tubo) koster cirka 30 cent mere. Et glas vin koster typisk omkring 2-2,5 euro.

 

Babel World Fusion
Calle Elvira 41

Væggene er udsmykket med billeder af berømte monumenter og forskellige personer fra hele verden, og som navnet på restauranten antyder, bliver forskellige kulturer fra hele kloden her forenet. Du kan selv vælge din medfølgende tapas og har mulighed for at rejse jorden rundt og vælge tapas fra alle verdenshjørner, som for eksempel thairuller, italiensk risotto eller afrikanske samosaer. Her er altid mange mennesker, og restauranten kan med fordel besøges om eftermiddagen, hvor der er større chance for at få plads ved et bord.

 

Sonho
På hjørnet af Cedran og Calle Elvira.

Stemningen her er meget afslappet, med marokkopuder, sofaer og små borde, som man kan slænge sig i. Man kan nyde en selvvalgt tapa ud fra et rimeligt sortiment, som alle er veltilberedte. Prøv for eksempel deres spinatpizza med gedeost, små mexicanske pandekager eller miniburgere.

 

La Antigüalla
Calle de Elvira

Tæt på Plaza Nueva på Calle Elvira finder man Antigüalla. Baren er udsmykket med middelalderrustninger og skjolde og har et gennemført middelaldertema. De serverer sandwich med ost og skinke og pommes frites som tilbehør. Antigüella er kendt for deres meget store portioner, og for prisen af et par små øl har du hurtigt fået tapas, der kan gøre det ud for et stort måltid.

 

El Espejo
Calle de Elvira 40

Lidt længere henne ad Calle Elvira finder man den mere klassiske spanske tapasbar El Espejo.
Her serverer de klassiske spanske tapas dog med et mere moderne præg og knap så fedtede. Bestiller du en kande sangria, får en stor tallerken med adskillige klassiske tapas som skinke, stegte kartofler, ærter, stegt hamburgerryg, peberfrugtkompot m.m.

 

Potemkin
Placeta Hospicio Viejo

På et lille torv i kvarteret Realejo ligger denne lille japanske restaurant, som er for dem der ønsker en lidt anderledes tapasoplevelse. Her får du frisklavede sushitapas, som kokken kreerer lige for næsen af dig. Stedet er meget lille, og man kan risikere at gå forgæves, fordi det er fyldt til randen.

 

La Brújula de Momo
Calle Moncayo 1

Cafeen er ikke lige til at finde, hvis man ikke ved, den er der, da den ligger gemt inde ad en sidegade til Calle Molinos. Den er et oplagt besøg på vej ned fra Alhambra. Her får du farverig indretning og mulighed for at slænge dig i en lænestol, mens du tager en spil scrabble eller læser en af deres bøger. De serverer vegetariske tapas, men man behøver bestemt ikke være vegetar for at nyde deres hjemmelavede hummus eller auberginepaté serveret på groft brød.

Cocktail fra de syv verdenshave på Babel

UdskrivE-mail

Nyheder

OECD-landene kræver mere af Spanien - Billig øl er god øl - Obligatorisk mikrochip til hunde - Jam session i Margrethekirken

OECD-landene kræver mere af Spanien Det går bedre for Spanien, men ikke godt nok, ifølge OECD, som ønsker flere økonomiske stramninger og endnu en arbejdsmarkedsreform. OECD påpeger i en ny rapport, at Spanien bør øge ejendomsskatterne, indføre flere grønne afgifter og fjerne den særlige lave moms...

Korte nyheder

Kære læser - Forunderlige liv: Proportioner - Intellektuel bulimi - Røveribranchen

Forunderlige liv - TAKE 156: Proportioner Barcas scoring til 6-1 over Paris udløser et jordskælv. Godt nok kun 1,0 på Richter-skalaen, men alligevel... Erdogan tildeles virkelig meget taletid på internationale medier til brok over, at hans ministre ikke må føre valgkamp i EU om noget så udemokratis...

Nyheder

ETA afleverer våbnene - Brexit træder i kraft - Anholdelser hos skattevæsenet

ETA afleverer våbnene De lagde våbnene i oktober 2011. Men de fortalte aldrig, hvor de lagde våbnene hen. Det gør de så nu, for de sidste rester af den tidligere så frygtede terrorgruppe ETA har annonceret, at de den 8. april vil fortælle myndigheder, hvor deres sidste våbenlagre ligger skjult. Der...

Korte nyheder

De får danskerne på nettet

For bare fem år siden var det flere steder på Costa del Sol nærmest umuligt at få en ordentlig inter...

Tema & Profiler

Kan det svare sig at bygge øko-venligt?

Det korte svar er ja. Hvorfor, kigger vi nærmere på om lidt. Mijas kommune arrangerede for nylig ...

Tema & Profiler

Castillo de Álora – Andalusiens uindtagelige borg

Det er nærmest umuligt ikke at stifte bekendtskab med bare nogle af Málagas 90 borge, men alligevel ...

Udflugter & Rejser

Det spanske boligmarked - Fup & Fakta

Boligmarkedet efter Brexit-afstemningen Så kom de første tal for salgsudviklingen på det spanske ...

Bolig i Spanien

Sport

Skrev under med brækket arm

Den hårde fighter Recio (opfundet af Pellegrini og fyret af Schuster) håber at blive klar til at kæmpe for Málaga CFs overlevelse i La Liga! "Av, pas på min arm!"Der skal meget til, før den hårde fighter Recio, med de rekord mange advarsler i sidste sæson, ømmer sig.Men nu er han sårbar med frygt...

Sport

Golf - Marts 2017

Matchreferat – Atalaya Old Course Bjergene langs Solkysten var alle hvide af sne, da deltagerne til CdGD’s første match i 2017 drog mod Atalaya Golf Club. Det var d. 20. januar. Temperaturen viste 6 grader, da kanonen lød klokken 09:30. Solen viste sig på himlen kort tid efter starten og skinnede f...

Golf

Nu syv skandinaviske top-spillere i La Liga

Fodboldens transfervindue, der smækkede i midnat til 1. februar, bød på endnu en skandinaver til en spansk La Liga-klub: Danske Andrew Hjulsager, midtbanespilleren fra Brøndby, som Celta Vigo købte for blot 1. mio. euro. Hermed tæller La Liga nu følgende syv skandinaviske spillere:Real Madrid:Marti...

Sport

Gammelt nag er glemt - Super stjerne slutter sin karriere s…

Med sit skulderlange hår, store arbejdsområde, eminente placeringsevne og hård, indædt fight markerede argentineren Martin Demichelis sig som en bærende kraft på Málaga CFs bedste team gennem tiderne. Det, der i sæsonen 2012-13 sensationelt bragte klubben helt frem til kvartfinalerne i Champions Lea...

Sport

Udflugter & Rejser

Castillo de Álora – Andalusiens uindtagelige borg

Det er nærmest umuligt ikke at stifte bekendtskab med bare nogle af Málagas 90 borge, men alligevel er der mange af os, som ikke skænker dem en tanke i det daglige. Det er en skam, for det er fæstning...

Udflugter & Rejser

Rom i Almuñecar

Naturligvis ligger Rom ikke i Almuñecar, men alligevel findes der så mange romerske efterladenskaber i byen, at man bliver benovet over, hvor stort et fingeraftryk denne gamle civilisation har sat på ...

Udflugter & Rejser

Gastronomi

Vin - og din mad - Vegetarisk og økologisk

I denne måned har jeg lokket Susan fra Vitamina i Centro Idea med i køkkenet. Susan har boet i Span...

Gastronomi

Sabor a Málaga - Gedeost med rosmarin tog guld

Gedeost med rosmarin tog guld En lagret gedeost belagt med et tykt lag af rosmarin. Den lille produ...

Gastronomi

Málagas verdenskendte vine

Axarquía er præget af kedelige tomatplantager og sparsomt landbrug. Men trækker man lidt længere ind...

Gastronomi

Kultur

Historisk glimt - De gådefulde tartesere

To tartesiske hjelme. Er at finde på Madrid arkæologiske museum. Gåden om tarteserne, den første kendte civilisation i ...

Kultur

Castillo de Teba – en andalusisk borg med skotsk islæt

Det er nærmest umuligt ikke at stifte bekendtskab med bare nogle af Málagas 90 borge, men alligevel er der mange af os, ...

Kultur

Spanske festligheder, Las Fallas – historien bag afbrænding…

Spaniens forårsfester er andet og mere end påske, hvor specielt Málaga stjæler opmærksomheden med alle sine bombastiske ...

Kultur

Tema, Debat & Profiler

De får danskerne på nettet

For bare fem år siden var det flere steder på Costa del Sol nærmest umuligt...

Tema & Profiler

Kan det svare sig at bygge øko-venligt?

Det korte svar er ja. Hvorfor, kigger vi nærmere på om lidt. Mijas kommu...

Tema & Profiler

Spansk politik - Mænd, mus og en stor kvinde

På én og samme tid sker der en masse og ingenting i spansk politik. Men ef...

Tema & Profiler

Fortidens byggeskandaler kan ske igen

Det begyndte så godt men endte med 3.000 ejere, som aldrig fik deres bolig...

Tema & Profiler

"Det, du ikke lærte af dine forældre, kan du bare lære …

  Mette Glargaard er datter af den folkekære skuespiller Poul Glarg...

Tema & Profiler

25 år med Cudeca

I anledning af Cudecas 25 års jubilæum har vi besøgt hospicet i Benalmáde...

Tema & Profiler

Fra Vestegnen til Villamarin

Der er jubel på lægterne, når hjemmeholdets hurtige nr. 14 erobrer bolden p...

Tema & Profiler

Bestseller sælger bedst

Kontoret er beskedent og lagerpladsen begrænset.Der er kun én mand på lokal...

Tema & Profiler

Den Skæve Vinkel - Kurt Kirkedal Jensen

Beskeden fra lægen kunne ikke misforstås: ”Hvis du var min bror, ville jeg ...

Tema & Profiler

Norrbom Marketing

Kontakt

Læserservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
Fax. 95 258 03 29