tilmeld nyhedsmail

Den kroniske provokatør Klaus Rifbjerg fylder rundt

Brugervurdering: 0 / 5

Stjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktiv
 

Den store danske forfatter Klaus Rifbjerg, med den livslange kærlighed til Spanien og spansk kultur, blev 80 år den 15. december sidste år. Med et gennemsnit på omkring tre udgivelser om året siden 1956 har forfatterskabet vokset sig til en imponerende størrelse på over 140 bøger. Et tal, der nok skal blive overskredet, for skrivelysten og udgivelsesmængden mærker ikke, at pensionsalderen for længe siden er overskredet. Og hvorfor skulle Klaus Rifbjerg stoppe sin skrivegerning, når det er her, han finder sine kilder til livsglæden?

De fleste kan nævne tre-fire bogtitler af Klaus Rifbjerg. Typisk er det bøger fra 60’erne og de tidlige 70’ere. I de senere år er oplagstallene blevet mere overskuelige. Men så længe der findes en litteraturkanon og dansklærere, vil Klaus Rifbjergs bøger forblive pligtlæsning og en institution i kulturlivet, som er svær at komme uden om.

En debattør med kant og humor

Klaus Rifbjerg har som forfatter og debattør gerne sat hatten, som han ville og set stort på, ”den gode tone”. Nogen vil mene, at han kan være flabet, men de færreste vil sige, at Klaus Rifbjerg er ondskabsfuld.

Snarere repræsenterer Klaus Rifbjerg dansk debatstil, når den er bedst: At kunne få alvor og humor til at spille sammen og gå op i en højere enhed. En form som giver tilhørerne lyst til at lytte, uanset om han er elsket eller hadet.

Klubben for ældre, vrisne mænd kommer formentlig til at vente forgæves på, at Klaus Rifbjerg melder sig ind. Her mangler bare humorens befriende rundhed i kanterne.

Selskabet for de harmløse humorister må sandsynligvis også se langt efter ham. For hvis der ikke er kant i morskaben, er det bedre at tie stille, vil Klaus Rifbjerg mene.

Et år med personlige udfordringer

Det sidste års tid har været præget af personlige udfordringer. Klaus Rifbjergs samlever, Inge, gennem 56 år har mistet synet, og er flyttet på et plejehjem. Fødselaren betegner det som en tvungen skilsmisse i en sen alder. Lejligheden på Frederiksberg er blevet udskiftet med en mindre på Nørrebro i det ungdommelige cafekvarter nær Sankt Hans Torv. I lejligheden har computeren fået tildelt vinduespladsen med udsigt ud til Sortedamssøen. Her kan ejermanden producere de gennemsnitligt tre årlige litterære værker, medens kondiløbere med musikpropper i ørene tonser forbi ved søbredden uden for vinduerne. Umiddelbart under nørrebrolejligheden er der en fortovscafé, hvor et ungt publikum udveksler de seneste nyheder om fester, kærester og fremtidsplaner, med et glas café latte inden for rækkevidde. Hvem ville have troet, at en 80-årig vælger sin bolig her?

Kærlighed til Spanien

Klaus Rifbjergs kærlighedsforhold til Spanien og spansk kultur har været en langvarig affære. Siden de første besøg på Mallorca i 1960'erne, har forholdet været stabilt uden langvarige pauser.

En enkelt påtvungen pause har der dog været tale om. Nemlig da Franco gav indrejseforbud til Rifbjerg efter udgivelsen af den Franco-kritiske bog: ”I Spanien” i 1974. Et pænt personligt brev fra Rifbjerg til Franco hjalp dog så meget på generalens humør, at forbuddet efter få måneder blev ophævet.

Det er i Spanien, at Rifbjerg har fundet en kulturel modpol til Danmark, der provokerer det indarbejdede og selvfølgelige i hans danske baggrund. Dansk konfliktskyhed og kompromisvilje har ikke altid gode kår i et land, hvor konflikter er knapt så skræmmende. Det er sikkert befriende for debattøren Klaus Rifbjerg at opleve mennesker i Spanien, der kan sige til og fra. Et land, hvor det er mindre nødvendigt at pakke konflikterne ind i velmenende forhandlingsvilje.

Den geografiske afstand giver samtidig en form for eksil fra andedammen derhjemme. Fra sit spanske udkigstårn træder de små skærmydsler i den hjemlige debat i baggrunden til fordel for de store linjer.

Huset i Spanien

I et afsides område i midten af Andalusien med udsigt til en højslette har Klaus fundet sit tilflugtssted fra det lille land mod nord. Nærhed til naturen og den uspolerede spanske kultur har bestemt valget.

Huset, som er på 300 kvadratmeter, burde være rigeligt stort for Klaus Rifbjerg, også hvis det bliver muligt at få konen Inge med herned igen. Er man købsinteresseret, er prisen omkring 5 mio. kr. Men så følger der også en opvarmet swimmingpool på 18 meter med.

Livet består af steder

På sin 80 års fødselsdag udgav Klaus Rifbjerg den tilbageskuende digtsamling ”Stederne”.

Det første og vigtigste sted er barndomshjemmet på Ingolfs Allé på Amager. Det er derfra, hans veje er gået. Nye steder er kommet til siden. Der er de kendte steder på det ydre plan som huset i Andalusien, men også de små ubetydelige øjeblikke, som dukker op i en sen alder i Klaus Rifbjergs erindringer.

I ”Stederne” er Klaus Rifbjerg gået på opdagelse i sin egen fortid, og finder store og små steder, som har været glemt eller overset i mange år: Vi har så travlt med at leve, at vi glemmer det, vi glemmer øjeblikket, siger Rifbjerg til Jyllandsposten omkring udgivelsen.

Det sidste sted

Rifbjerg er afklaret med, at der vil være et sted, der bliver det sidste. Men når det indfinder sig, skal det helst være med pennen i hånden eller foran computeren. Det, der kan bekymre Klaus Rifbjerg, er kun at blive elendig og uarbejdsdygtig. Men sker det ikke, vil han være på sin plads i det danske kulturliv. Lad os håbe, at det varer længe endnu.

Fakta:

Født den 15.12.1931 i København.
Forældre: Kommuneskolelærerne Thorvald Rifbjerg og Lilly Nielsen.
Gift med oversætter Inge Rifbjerg i 1955.
Børn: Oversætter Lise Rifbjerg, journalist Synne Rifbjerg, og trommeslager Frands Rifbjerg.
Børnebørn: Oscar og Astrid.
Uddannelse: Studeret et år ved Princeton University (1950-51), Studeret litteraturvidenskab, engelsk og dansk ved Københavns Universitet(1951-1955)
Erhverv: Forfatter, journalist, anmelder, rejseleder, filminstruktør.

 

Bøger om Spanien:

Mojácar Miniaturer: (2004) En skildring af området Mojácar med fotografier af Georg Oddner.

Engel: (1987): Roman med rejseskildringer fra Frankrig og Spanien.

I Spanien: (1974): En kritisk rejsebog om Francos Spanien, der medførte et kortvarigt indrejseforbud til Spanien.

Dilettanterne: (1973): Roman. Foregår i Spanien under Franco-regimet.

Mallorca – livsglædens ø: (1972) En kærlighedserklæring til Spanien og spanierne. Bogen er brugt som undervisningsbog, mens Rifbjerg var lærer på en rejselederskole.

 

Biografier:

Sådan: (2000) Erindringsbog af Klaus Rifbjerg.

UdskrivE-mail

Spansk festivitas. La Virgen del Carmen - Sømændenes beskytt…

Luften fyldes af dufte fra røgelse, blomster og hav. Der er trængt på gaderne. Det hele minder lidt ...

Kultur

Team Norrbom's Sommertips - til dig og dine feriegæster

Tom anbefaler: Barranco Blanco Alle har vi nogle favorittsteder, som vi besøger mere eller mindr...

Udflugter & Rejser

Vin - og din mad - På besøg hos Anja fra AquaPool - Del 2

Som lovet får i her opskriften til et rosmarinbrød og en Mangosalat, som Anja har lavet til mig. Beg...

Gastronomi

Alevante: En Oasis i Marbella – som absolut er et besøg elle…

Alevante er stedet, hvor du kan nyder lækker med, det højeste serviceniveau, gode vine og fantastisk...

Gastronomi

Også hunde kan få hedeslag

Det er almindeligt, at såvel mennesker som hunde kan få hedeslag om sommeren. Men det er de færres...

Helse & Sundhed

Jurabrevkassen - Vi er et ægtepar, ca. 60 år begge to, som h…

Kære Martin Binzer Lind, Jeg skal fatte mig i korthed.Vi er et ægtepar, ca. 60 år begge to, som h...

Jura & Finans

Sport

Rekordtid i Málaga CF for sheiken - Løsningen blev problemet

Og hvad med fremtiden i Málaga CF med den utilregnelige og lidet tillidsvækkende sheik Al-Thani ved roret. Han er nu den, der har siddet længst i spidsen for klubben, hvis økonomi han lynhurtigt forværrede og bragte klubbens omdømme i miskredit.   With pleasure – med glæde! Den altid smile...

Sport

Kris blev husket

La Peña de Dinamarca inviterede ham tilbage til La Rosaleda, hvor Real Madrid sikrede sig det spanske mesterskab. Omgivet af sine kone og to døtre kunne Weligton ikke holde tårene tilbage, da han sagde farvel.   Det var et tårevæddet farvel, da den 38-årige brasilianer Weligton Robso...

Sport

Hole en One på Lauro Golf - Los Flamingos i topform - Club …

Hole en One på Lauro Golf D. 11. april på Lauro var dagen, hvor scorene blev utroligt høje og med et hole en One på hul 11.Ikke mindre en 41 point til både Lisbeth Friberg og 41 point til Kurt Beckman, som også lavede hole en One på hul 11.Simzar Estates var sponsor, repræsenteret af Mette Skovby...

Golf

Mirakelmanden Michel & Super Star Sandro

Michael Laudrups tidligere holdkammerat i Real Madrid reddede Málaga CF fra nedtur i La Liga, og er nu parat til at gå ned i løn for at beholde sin dynamiske målmager.   Vi møder ham i korridoren før et pressemøde i Málaga CF. Smilende og velklædt i klubbens flotte blå dress.Og den 54-årige...

Sport

Udflugter & Rejser

Team Norrbom's Sommertips - til dig og dine feriegæster

Tom anbefaler: Barranco Blanco Alle har vi nogle favorittsteder, som vi besøger mere eller mindre regelmæssigt i løbet af året her langs Costa del Sol, og her afslører jeg et sted, som jeg selv sy...

Udflugter & Rejser

Sierra Bermeja - nationalpark eller ej?

  Det røde bjerg, der ligger i Esteponas bagland er små 25 millioner år gammelt og består af 80 % jern. Navnet ”Bermeja” hentyder til farven og kan bedst oversættes til ”lerfarvet”. Umiddelbar...

Udflugter & Rejser

Backpackere i den tredje alder - Lis og Asger rejser ud af k…

7 kilo hver. Så meget bagage havde Lis Grünfeld og Asger Kjærsgaard med på deres seneste rundrejse i Asien + Kina og Japan, der varede fire en halv måned. De rejste ud 29/12 og vendte først retur til...

Udflugter & Rejser

Gastronomi

Vin - og din mad - På besøg hos Anja fra AquaPool - Del 2

Som lovet får i her opskriften til et rosmarinbrød og en Mangosalat, som Anja har lavet til mig. Beg...

Gastronomi

Alevante: En Oasis i Marbella – som absolut er et besøg elle…

Alevante er stedet, hvor du kan nyder lækker med, det højeste serviceniveau, gode vine og fantastisk...

Gastronomi

Mollete – nybagt og rygende frisk

Denne måned bevæger vi os til Antequera. Byen som ligger en times kørsel fra Costa del Sol, hvor man...

Gastronomi

Kultur

Spansk festivitas. La Virgen del Carmen - Sømændenes beskytt…

Luften fyldes af dufte fra røgelse, blomster og hav. Der er trængt på gaderne. Det hele minder lidt om den spanske påske...

Kultur

Når Sting kommer til byen

Når de store internationale artister kommer til Spanien, er det oftest i Madrid, Barcelona og Sevilla. Og hvis sidstnævn...

Kultur

Den spanske munk

Da vi for nylig besøgte Sevilla, havde jeg den store oplevelse, at se La Cartuja-klostret, hvor Christoffer Columbus boe...

Kultur

Tema, Debat & Profiler

Flere hoteller i Málaga

Du kom akkurat for sent. Vores sidste værelse blev udsolgt i går. Sådan skr...

Tema & Profiler

Den Skæve Vinkel: Javier García León

Hans blod er spansk. Men hans hjerte og hjerne er halvt danske. Derfor er d...

Tema & Profiler

”Forvent intet, og få alt”

Forvent intet, og få alt! Hvordan kan man få alt af intet? Vil nogle måske ...

Tema & Profiler

Svindles der med penge til kræftramte børn? - og har sagen s…

I starten af juni ruller TV2’s Operation X henover skærmen. I programmet un...

Tema & Profiler

Når palmerne vokser ind i himlen

Ambitionerne var store, da man i 1968 indviede Málagas nye lufthavn, og håb...

Tema & Profiler

Den Skæve Vinkel: Mona Lyngby

Hun er impulsiv, ikke bange for tage en beslutning og prøve noget nyt. Mon...

Tema & Profiler

Store brune øjne og laaaange ører – her går æslerne på pensi…

  I den lille smukke landsby Fuente de la Piedra tæt på Antequera, ...

Tema & Profiler

Evig kærlighed garanteres – lidt om hunde og mennesker på Pa…

Jeg stod en tidlig morgen på lejlighedens terrasse 7. etager oppe og kigged...

Tema & Profiler

Huleboeren fra El Chorro

  Året er 1986. En dreng rappeller sig fra den ene klippe til den a...

Tema & Profiler

Norrbom Marketing

Kontakt

Læserservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
Fax. 95 258 03 29