tilmeld nyhedsmail

Den kroniske provokatør Klaus Rifbjerg fylder rundt

Brugervurdering: 0 / 5

Stjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktiv
 

Den store danske forfatter Klaus Rifbjerg, med den livslange kærlighed til Spanien og spansk kultur, blev 80 år den 15. december sidste år. Med et gennemsnit på omkring tre udgivelser om året siden 1956 har forfatterskabet vokset sig til en imponerende størrelse på over 140 bøger. Et tal, der nok skal blive overskredet, for skrivelysten og udgivelsesmængden mærker ikke, at pensionsalderen for længe siden er overskredet. Og hvorfor skulle Klaus Rifbjerg stoppe sin skrivegerning, når det er her, han finder sine kilder til livsglæden?

De fleste kan nævne tre-fire bogtitler af Klaus Rifbjerg. Typisk er det bøger fra 60’erne og de tidlige 70’ere. I de senere år er oplagstallene blevet mere overskuelige. Men så længe der findes en litteraturkanon og dansklærere, vil Klaus Rifbjergs bøger forblive pligtlæsning og en institution i kulturlivet, som er svær at komme uden om.

En debattør med kant og humor

Klaus Rifbjerg har som forfatter og debattør gerne sat hatten, som han ville og set stort på, ”den gode tone”. Nogen vil mene, at han kan være flabet, men de færreste vil sige, at Klaus Rifbjerg er ondskabsfuld.

Snarere repræsenterer Klaus Rifbjerg dansk debatstil, når den er bedst: At kunne få alvor og humor til at spille sammen og gå op i en højere enhed. En form som giver tilhørerne lyst til at lytte, uanset om han er elsket eller hadet.

Klubben for ældre, vrisne mænd kommer formentlig til at vente forgæves på, at Klaus Rifbjerg melder sig ind. Her mangler bare humorens befriende rundhed i kanterne.

Selskabet for de harmløse humorister må sandsynligvis også se langt efter ham. For hvis der ikke er kant i morskaben, er det bedre at tie stille, vil Klaus Rifbjerg mene.

Et år med personlige udfordringer

Det sidste års tid har været præget af personlige udfordringer. Klaus Rifbjergs samlever, Inge, gennem 56 år har mistet synet, og er flyttet på et plejehjem. Fødselaren betegner det som en tvungen skilsmisse i en sen alder. Lejligheden på Frederiksberg er blevet udskiftet med en mindre på Nørrebro i det ungdommelige cafekvarter nær Sankt Hans Torv. I lejligheden har computeren fået tildelt vinduespladsen med udsigt ud til Sortedamssøen. Her kan ejermanden producere de gennemsnitligt tre årlige litterære værker, medens kondiløbere med musikpropper i ørene tonser forbi ved søbredden uden for vinduerne. Umiddelbart under nørrebrolejligheden er der en fortovscafé, hvor et ungt publikum udveksler de seneste nyheder om fester, kærester og fremtidsplaner, med et glas café latte inden for rækkevidde. Hvem ville have troet, at en 80-årig vælger sin bolig her?

Kærlighed til Spanien

Klaus Rifbjergs kærlighedsforhold til Spanien og spansk kultur har været en langvarig affære. Siden de første besøg på Mallorca i 1960'erne, har forholdet været stabilt uden langvarige pauser.

En enkelt påtvungen pause har der dog været tale om. Nemlig da Franco gav indrejseforbud til Rifbjerg efter udgivelsen af den Franco-kritiske bog: ”I Spanien” i 1974. Et pænt personligt brev fra Rifbjerg til Franco hjalp dog så meget på generalens humør, at forbuddet efter få måneder blev ophævet.

Det er i Spanien, at Rifbjerg har fundet en kulturel modpol til Danmark, der provokerer det indarbejdede og selvfølgelige i hans danske baggrund. Dansk konfliktskyhed og kompromisvilje har ikke altid gode kår i et land, hvor konflikter er knapt så skræmmende. Det er sikkert befriende for debattøren Klaus Rifbjerg at opleve mennesker i Spanien, der kan sige til og fra. Et land, hvor det er mindre nødvendigt at pakke konflikterne ind i velmenende forhandlingsvilje.

Den geografiske afstand giver samtidig en form for eksil fra andedammen derhjemme. Fra sit spanske udkigstårn træder de små skærmydsler i den hjemlige debat i baggrunden til fordel for de store linjer.

Huset i Spanien

I et afsides område i midten af Andalusien med udsigt til en højslette har Klaus fundet sit tilflugtssted fra det lille land mod nord. Nærhed til naturen og den uspolerede spanske kultur har bestemt valget.

Huset, som er på 300 kvadratmeter, burde være rigeligt stort for Klaus Rifbjerg, også hvis det bliver muligt at få konen Inge med herned igen. Er man købsinteresseret, er prisen omkring 5 mio. kr. Men så følger der også en opvarmet swimmingpool på 18 meter med.

Livet består af steder

På sin 80 års fødselsdag udgav Klaus Rifbjerg den tilbageskuende digtsamling ”Stederne”.

Det første og vigtigste sted er barndomshjemmet på Ingolfs Allé på Amager. Det er derfra, hans veje er gået. Nye steder er kommet til siden. Der er de kendte steder på det ydre plan som huset i Andalusien, men også de små ubetydelige øjeblikke, som dukker op i en sen alder i Klaus Rifbjergs erindringer.

I ”Stederne” er Klaus Rifbjerg gået på opdagelse i sin egen fortid, og finder store og små steder, som har været glemt eller overset i mange år: Vi har så travlt med at leve, at vi glemmer det, vi glemmer øjeblikket, siger Rifbjerg til Jyllandsposten omkring udgivelsen.

Det sidste sted

Rifbjerg er afklaret med, at der vil være et sted, der bliver det sidste. Men når det indfinder sig, skal det helst være med pennen i hånden eller foran computeren. Det, der kan bekymre Klaus Rifbjerg, er kun at blive elendig og uarbejdsdygtig. Men sker det ikke, vil han være på sin plads i det danske kulturliv. Lad os håbe, at det varer længe endnu.

Fakta:

Født den 15.12.1931 i København.
Forældre: Kommuneskolelærerne Thorvald Rifbjerg og Lilly Nielsen.
Gift med oversætter Inge Rifbjerg i 1955.
Børn: Oversætter Lise Rifbjerg, journalist Synne Rifbjerg, og trommeslager Frands Rifbjerg.
Børnebørn: Oscar og Astrid.
Uddannelse: Studeret et år ved Princeton University (1950-51), Studeret litteraturvidenskab, engelsk og dansk ved Københavns Universitet(1951-1955)
Erhverv: Forfatter, journalist, anmelder, rejseleder, filminstruktør.

 

Bøger om Spanien:

Mojácar Miniaturer: (2004) En skildring af området Mojácar med fotografier af Georg Oddner.

Engel: (1987): Roman med rejseskildringer fra Frankrig og Spanien.

I Spanien: (1974): En kritisk rejsebog om Francos Spanien, der medførte et kortvarigt indrejseforbud til Spanien.

Dilettanterne: (1973): Roman. Foregår i Spanien under Franco-regimet.

Mallorca – livsglædens ø: (1972) En kærlighedserklæring til Spanien og spanierne. Bogen er brugt som undervisningsbog, mens Rifbjerg var lærer på en rejselederskole.

 

Biografier:

Sådan: (2000) Erindringsbog af Klaus Rifbjerg.

UdskrivE-mail

Nyheder

OECD-landene kræver mere af Spanien - Billig øl er god øl - Obligatorisk mikrochip til hunde - Jam session i Margrethekirken

OECD-landene kræver mere af Spanien Det går bedre for Spanien, men ikke godt nok, ifølge OECD, som ønsker flere økonomiske stramninger og endnu en arbejdsmarkedsreform. OECD påpeger i en ny rapport, at Spanien bør øge ejendomsskatterne, indføre flere grønne afgifter og fjerne den særlige lave moms...

Korte nyheder

Kære læser - Forunderlige liv: Proportioner - Intellektuel bulimi - Røveribranchen

Forunderlige liv - TAKE 156: Proportioner Barcas scoring til 6-1 over Paris udløser et jordskælv. Godt nok kun 1,0 på Richter-skalaen, men alligevel... Erdogan tildeles virkelig meget taletid på internationale medier til brok over, at hans ministre ikke må føre valgkamp i EU om noget så udemokratis...

Nyheder

ETA afleverer våbnene - Brexit træder i kraft - Anholdelser hos skattevæsenet

ETA afleverer våbnene De lagde våbnene i oktober 2011. Men de fortalte aldrig, hvor de lagde våbnene hen. Det gør de så nu, for de sidste rester af den tidligere så frygtede terrorgruppe ETA har annonceret, at de den 8. april vil fortælle myndigheder, hvor deres sidste våbenlagre ligger skjult. Der...

Korte nyheder

De får danskerne på nettet

For bare fem år siden var det flere steder på Costa del Sol nærmest umuligt at få en ordentlig inter...

Tema & Profiler

Kan det svare sig at bygge øko-venligt?

Det korte svar er ja. Hvorfor, kigger vi nærmere på om lidt. Mijas kommune arrangerede for nylig ...

Tema & Profiler

Castillo de Álora – Andalusiens uindtagelige borg

Det er nærmest umuligt ikke at stifte bekendtskab med bare nogle af Málagas 90 borge, men alligevel ...

Udflugter & Rejser

Det spanske boligmarked - Fup & Fakta

Boligmarkedet efter Brexit-afstemningen Så kom de første tal for salgsudviklingen på det spanske ...

Bolig i Spanien

Sport

Skrev under med brækket arm

Den hårde fighter Recio (opfundet af Pellegrini og fyret af Schuster) håber at blive klar til at kæmpe for Málaga CFs overlevelse i La Liga! "Av, pas på min arm!"Der skal meget til, før den hårde fighter Recio, med de rekord mange advarsler i sidste sæson, ømmer sig.Men nu er han sårbar med frygt...

Sport

Golf - Marts 2017

Matchreferat – Atalaya Old Course Bjergene langs Solkysten var alle hvide af sne, da deltagerne til CdGD’s første match i 2017 drog mod Atalaya Golf Club. Det var d. 20. januar. Temperaturen viste 6 grader, da kanonen lød klokken 09:30. Solen viste sig på himlen kort tid efter starten og skinnede f...

Golf

Nu syv skandinaviske top-spillere i La Liga

Fodboldens transfervindue, der smækkede i midnat til 1. februar, bød på endnu en skandinaver til en spansk La Liga-klub: Danske Andrew Hjulsager, midtbanespilleren fra Brøndby, som Celta Vigo købte for blot 1. mio. euro. Hermed tæller La Liga nu følgende syv skandinaviske spillere:Real Madrid:Marti...

Sport

Gammelt nag er glemt - Super stjerne slutter sin karriere s…

Med sit skulderlange hår, store arbejdsområde, eminente placeringsevne og hård, indædt fight markerede argentineren Martin Demichelis sig som en bærende kraft på Málaga CFs bedste team gennem tiderne. Det, der i sæsonen 2012-13 sensationelt bragte klubben helt frem til kvartfinalerne i Champions Lea...

Sport

Udflugter & Rejser

Castillo de Álora – Andalusiens uindtagelige borg

Det er nærmest umuligt ikke at stifte bekendtskab med bare nogle af Málagas 90 borge, men alligevel er der mange af os, som ikke skænker dem en tanke i det daglige. Det er en skam, for det er fæstning...

Udflugter & Rejser

Rom i Almuñecar

Naturligvis ligger Rom ikke i Almuñecar, men alligevel findes der så mange romerske efterladenskaber i byen, at man bliver benovet over, hvor stort et fingeraftryk denne gamle civilisation har sat på ...

Udflugter & Rejser

Gastronomi

Vin - og din mad - Vegetarisk og økologisk

I denne måned har jeg lokket Susan fra Vitamina i Centro Idea med i køkkenet. Susan har boet i Span...

Gastronomi

Sabor a Málaga - Gedeost med rosmarin tog guld

Gedeost med rosmarin tog guld En lagret gedeost belagt med et tykt lag af rosmarin. Den lille produ...

Gastronomi

Málagas verdenskendte vine

Axarquía er præget af kedelige tomatplantager og sparsomt landbrug. Men trækker man lidt længere ind...

Gastronomi

Kultur

Historisk glimt - De gådefulde tartesere

To tartesiske hjelme. Er at finde på Madrid arkæologiske museum. Gåden om tarteserne, den første kendte civilisation i ...

Kultur

Castillo de Teba – en andalusisk borg med skotsk islæt

Det er nærmest umuligt ikke at stifte bekendtskab med bare nogle af Málagas 90 borge, men alligevel er der mange af os, ...

Kultur

Spanske festligheder, Las Fallas – historien bag afbrænding…

Spaniens forårsfester er andet og mere end påske, hvor specielt Málaga stjæler opmærksomheden med alle sine bombastiske ...

Kultur

Tema, Debat & Profiler

De får danskerne på nettet

For bare fem år siden var det flere steder på Costa del Sol nærmest umuligt...

Tema & Profiler

Kan det svare sig at bygge øko-venligt?

Det korte svar er ja. Hvorfor, kigger vi nærmere på om lidt. Mijas kommu...

Tema & Profiler

Spansk politik - Mænd, mus og en stor kvinde

På én og samme tid sker der en masse og ingenting i spansk politik. Men ef...

Tema & Profiler

Fortidens byggeskandaler kan ske igen

Det begyndte så godt men endte med 3.000 ejere, som aldrig fik deres bolig...

Tema & Profiler

"Det, du ikke lærte af dine forældre, kan du bare lære …

  Mette Glargaard er datter af den folkekære skuespiller Poul Glarg...

Tema & Profiler

25 år med Cudeca

I anledning af Cudecas 25 års jubilæum har vi besøgt hospicet i Benalmáde...

Tema & Profiler

Fra Vestegnen til Villamarin

Der er jubel på lægterne, når hjemmeholdets hurtige nr. 14 erobrer bolden p...

Tema & Profiler

Bestseller sælger bedst

Kontoret er beskedent og lagerpladsen begrænset.Der er kun én mand på lokal...

Tema & Profiler

Den Skæve Vinkel - Kurt Kirkedal Jensen

Beskeden fra lægen kunne ikke misforstås: ”Hvis du var min bror, ville jeg ...

Tema & Profiler

Norrbom Marketing

Kontakt

Læserservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
Fax. 95 258 03 29