31. august, 2020  |  Skrevet af Sara Laine

Naturen glemmes i Corona-pandemien

Under krisen har man på sociale medier kunnet sen indlæg om hvordan naturen er kommet sig hurtigt efter mennesker rundt om i verden er blevet tvunget til karantæne. Blandt mængden af ​​fotos og videoklip kan du se klart vand i Venedigs kanaler, der har lokket svaner og delfiner til den italienske by. Imidlertid har disse billeder, som mange andre, vist sig at være falske eller ændrede sandheder. Svanerne i Venedig er faktisk billeder fra øen Burano, og delfinerne blev filmet på Sardinien.

Der er dog også nogle sande nyheder, blandt andet fra Dorset, hvor det med glæde er blevet bemærket, at bestanden af ​​søheste er steget. På lokalt plan kan blikket rettes mod det centrale Fuengirola, hvor ugler er vendt tilbage og  igen hyler om natten. Men hvad nyhederne er løgn eller sandhed, er virkeligheden alt andet end glædelig.

”Vi risikerer snart at have flere masker end vandmænd i Middelhavet”, var overskriften på en artikel i National Geographic den 8. juni i år.


Koronakrisen forurener verdenshavene

Faktum er, at krisen for verdenshavene bliver mere og mere akut. Hvert år ender 8 millioner ton plastaffald i vores hav (hvoraf mellem 70.000 og 130.000 tons i de europæiske farvande, ifølge WWF). Under Corona-pandemien, hvor brugen af ​​masker og engangshandsker af plast er steget markant, ses en ny kilde til alvorlig forurening. Fra den franske Côte d'Azur har organisationen Operation More Propre (Operation Clean Sea) rapporteret, at havet ud for kysten er fuld af masker og plastichandsker. Men vi behøver ikke at rejse til den franske riviera for at se, hvad der beskrives som starten på en ny forureningskrise. Det er som at gå på stranden her på Costa del Sol og se ned i vandet. Du kan ikke undgå synet af brugte masker og plastichandsker, især mellem stenene på molerne. De fleste af de forladte genstande er ikke blevet kastet direkte i havet, men er blevet smidt på jorden hvorfra vinden har ført dem via dræn og vandløb videre ud i havet.

Denne nye type forurening forventes at forårsage vedvarende problemer og anses allerede for at være praktisk talt ustoppelig verden over. Endnu mere akut er situationen for Middelhavet, da der på grund af dens lukkede natur ikke regenereres i samme tempo som andre hav. Så her bliver konsekvenserne endnu mere alvorlige.

Kast i grå skraldespande

Her i Spanien hører man desperate formaninger, ikke kun fra miljøorganisationer, men også fra kommunerne, som beder folk om at være forsigtige med sortering og bortskaffelse af engangsplasthandsker og -masker på en korrekt og forsvarlig måde. Biolog og doktor i miljøforskning, Alberto Martínez, arbejder i øjeblikket på bæredygtig udvikling med professorer og forskere ved universitetet i Málaga. Han forklarer, at for beboere på Costa del Sol skal engangsartikler som masker og handsker i plast, latex eller vinyl kastes i de grå skraldespande for organisk affald. 

Større krise end Corona-pandemien

Miljøorganisationen Greenpeace kommer også med dystre udsigter for fremtiden. De er bekymrede over, at det voksende behov for engangsplastprodukter kan være argumentet for plastindustrien om at fortsætte masseproduktionen af ​​disse og lignende engangsartikler i fremtiden, på trods af den enorme forurening, som vi ved, at plastindustrien forårsager i naturen.

Mange miljøorganisationer opfordrer nu til større fokus på verdens klimakrise, som de frygter vil være vedvarende, og derudover kunne føre til en mere alvorlig krise end hvad Corona-pandemien har forårsaget indtil videre. I Spanien er et forslag om en ny type affald for nylig godkendt. Loven kræver blandt andet en skat på engangsplastvarer samt et forbud mod mikroplast inden for kosmetik og personlig hygiejne osv. Ikke desto mindre vil det vare nogen tid, indtil sommeren 2021, inden loven kan godkendes, så miljøorganisationerne frygter, at situationen vil forværres markant som en konsekvens af Corona-virussen.


Ikke kun havet lider

Ikke kun havet lider under Corona-pandemien. I Afrika er der voksende bekymring for bjergorillaer. Da deres DNA ligner meget menneskers, frygtes det, at gorillapopulationen risikerer at blive inficeret af Covid-19.

Andre trusler mod landdyr er blevet set, for eksempel i Colombia, hvor lukningen har begrænset vildmarksvagternes arbejde. Dette gør det lettere for krybskyttere, med det resultat, at den ulovlige jagt på vilde jaguarer og cougars er steget. Den samme effekt er blandt andet rapporteret i Asien og Afrika. Men dyrelivet trues også af faldende turisme på grund af de alvorlige rejsebegrænsninger, der er indført af Corona-pandemien.

Seneste Nyheder

Fortsat spildevandsproblemer på Costa del Sol

Første sensommerregn kommer nu

Kæmpe investeringer på vej

80 procent af kystens hoteller lukker

Svensk fond køber idealista.es for 1.300 millioer euro

Salg af luksusboliger stiger i Marbella

Annonce
Annonce

Læs også

Covid-19: Kun Madrid bekymrer

Skrevet af La Danesa

Spansk laboratorie skal producere vaccine til hele EU

Fortsat spildevandsproblemer på Costa del Sol

Første sensommerregn kommer nu

Kæmpe investeringer på vej

80 procent af kystens hoteller lukker

Svensk fond køber idealista.es for 1.300 millioer euro

Annonce
Annonce
Annonce

Læs også

Covid-19: De første spaniere kan vaccineres til december

Skrevet af La Danesa

Gigantisk bankfusion på vej

Skrevet af La Danesa

Spanien klar til skolestart

Skrevet af La Danesa

Covid-19: Ny smitterekord i Málaga

Skrevet af La Danesa

Yderst utraditionelle beskæftigelsestal

Skrevet af La Danesa

Covid-19: 72 procent af spanierne vil vaccineres

Skrevet af La Danesa

Invester smartere med BinckBank

Skrevet af La Danesa

Covid-19: smitten spredes men kun få indlægges

Skrevet af La Danesa
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce