Kaos omkring hypotekslån · Snigskytte ville dræbe Pedro Sánchez · Halvanden times biljagt med 600 kg. hash i bagagerummet

Kaos omkring hypotekslån

Usikkerheden omkring, hvem der skal betale de udgifter, der er forbundet med stiftelsen af et hypotekslån, er nu blevet så stor, at det nærmest har sat en stopper for ejendomssalget i Spanien. Konflikten går på de omkostninger, der følger med stiftelsen af et hypotekslån, som primært er en stempelafgift og bankernes stiftelsesgebyr. Nogle forbrugerorganisationer har klaget over, at det er bankkunderne, der betaler disse udgifter. Højesteret har stadfæstet, at det fortsat bør være kunden, der bærer udgiften for at få sit produkt, men et snævert flertal i dommerforeningen går imod højesteret. Det er aldrig før sket. Derfor er der nu skabt et kaos omkring udstedelsen af boliglån, for bankerne vil ikke afskaffe / betale de gebyrer og afgifter, de i en menneskealder har kalkuleret med. Ingen ved, hvornår der kommer en afklaring på konflikten, men det forventes, at regeringen griber ind. De nævnte gebyrer og afgifter udgør cirka én procent af hypotekslånets størrelse.
 
 
 
 
 
 
 

 

Snigskytte ville dræbe Pedro Sánchez

Det catalanske politi Los Mossos d'Esquadra har anholdt en 63-årig catalaner mistænkt for at planlægge et snigmord på statsminister Pedro Sánchez. Motivet har intet at gøre med konflikten om det catalanske tilhørsforhold. Den anholdte er tværtom stærkt højreorienteret og vil dræbe Pedro Sánchez, fordi han er socialist, og fordi han har besluttet at flytte diktator Francos gravsted. Politiet fandt frem til den anholdte via hans whatsapp-beskeder på hans mobiltelefon samt hans beskeder og internetsøgning, hvor han søgte oplysninger om den spanske statsministers opholdssteder og aktivitetsplaner. Den 63-årige catalaner arbejder til dagligt som vagt og er kendt for at være en af de bedste skytter i det catalanske skydeforbund. I hans hjem fandt politiet 16 våben herunder flere skarpladte rifler, som kunne anvendes til et snigmord. Politiet fandt også udskrifter med dele af Pedro Sanchéz' agenda for september måned.
 
 
 
 
 
 
 

 

Halvanden times biljagt med 600 kg. hash i bagagerummet

Biljagter kan være drabelige men sjældent varer de halvanden time, som det var tilfældet i onsdags. I området Las Pedrizas, mellem Málaga og Granada, observerede politiet en bil, som hang gevaldigt med bagenden. Da politiet kørte op på siden af bilen, bemærkede de, chaufføren virkede nervøs, og da de signalerede, han skulle stoppe sit køretøj, forsøgte han at stikke af. Det blev begyndelsen på en halvanden time lang biljagt, som strækte sig over Málaga-, Granada-, og Córdoba-provinsen, inden flugtbilisten sad fast i mudderet på en mark, han forsøgte at køre over. Flugtbilisten fortsatte til fods, men det varede kort. I hans bil, som kørte på falske franske nummerplader, fandt politiet ikke mindre end 600 kg. hash.
 
 
 

Borgmester hænger sig i træ · Paco møder Putin · Regeringen til angreb på narkotikasmuglere

Borgmester hænger sig i træ

Salvador Fernández Marín blev mandag aften fundet død i sin bolig i den lille by El Borge, lidt nord for Torre del Mar, hvor han havde været borgmester fra 2011 og frem til nu. Han blev fundet hængt i et træ, så alt tyder på, borgmesteren har taget sit eget liv. Umiddelbart er der intet indlysende motiv bag det formodede selvmord. Salvador Fernández Marín var gift, havde en søn og politisk succes som borgmester for PSOE. Der var ingen korruptionssager mod ham, og han var også udnævnt som borgmesterkandidat for socialistpartiet forud for kommunalvalget til maj næste år.
 
 
 
 
 
 
putin

Paco møder Putin

Málagas borgmester, Francisco de la Torre, har netop fået overrakt en flot ærespris af den russiske præsident, Vladimir Putin. Prisen er den såkaldte Pushkin-medalje, som Putin har valgt at give til Málaga by for sin interesse i og udbredelse af russisk kultur. Prisen er en tilkendegivelse til Málaga for sin indsats med at få det russiske museum (Museo Ruso de San Petersburgo) indviet i Málaga i foråret 2015. Siden da har museet præsenteret 18 udstillinger og haft over en halv million besøgende.
 
 
 
 
 
 

Regeringen til angreb på narkotikasmuglere

Den spanske regering har indført et nyt dekret, som gør det ulovligt at eje de såkaldte “narcolanchas”, som er den type motorbåde, narkotikasmuglere ofte bruger til at smugle og transportere narkotika over havet. Regeringen og politiet er trætte af ikke at kunne skride effektiv ind overfor den massive narkotikasmugling mellem Marokko og området omkring Gibraltar, La Línea og Algeciras. Derfor giver det nu både bøde og fængselsstraf op til fem år at besidde denne type både. Ejerne har seks måneder, hvor de frivilligt, uden konsekvenser, kan indlevere denne type motorbåde. Alternativt kan de indskrives i et register. Dekretet er blevet indført, fordi politiet alt for ofte konfiskerer “tomme” motorbåde ved deres aktioner, da smuglerne let og hurtigt kan smide lasten over bord fra denne type åbne både, hvis politiet er efter dem.
 Du kan læse mere om den omfattende narkotikasmugling på Costa del Sol i artiklen ”Politiet har næsten givet op”, fra La Danesa i april måned.
 
 
 
 
 
 
bamser
 

Gaver fra La Peña de Dinamarca til cancer-ramte børn

La Peña de Dinamarca, den danske supporterklub af Málaga CF, betænker årligt cancer-ramte børn på Hospital Materno Infantil i Málaga. Her i julen 2018 med gaver i form af nogle flotte bamser fremstillet i Danmark. De uddeles juleaften.
Tidligere har klubben leveret Tv-apparater, iPad og høretelefoner.
Sækkene med bamserne blev til et taknemmeligt personale på hospitalet afleveret af bestyrelsesmedlemmer fra La Peña de Dinamarca. Fra venstre Morten Møller (formand), Ole Hansen, Bent Friis og Poul Jensen.
Bent Friis har i øvrigt i sin tidligere egenskab af julemand i 25 år haft sin årlige gang på Hospital Materno Infantil. Han var den eneste julemand i Spanien.
Bent Friis er nu blevet 78 år og bruger de fleste af sine kræfter i La Peña de Dinamarca, der også støtter cancerhospice Cudeca i Benalmádena med årlige donationer.
 
 
 

Hæder til Frigiliana · Costa del Sol vil erobre England · Halv pris på begravelser i Álora

Hæder til Frigiliana

Landsbyen Frigiliana er netop blevet kåret som en af Spaniens ti smukkeste landsbyer. Det er det landsdækkende dagblad Expansión, som i deres årlige rejsetillæg giver Frigiliana en sikker plads i Top 10 over landets smukkeste og mest eftertragtede landsbyer. Dagbladet bemærker byens arabiske touch, flotte arkitektur og gode vedligeholdelse. Frigilianas flotte udsigt over Middelhavet har også givet gode point. Frigiliana ligger kun cirka fem kilometer nord for Nerja og har tidligere modtaget andre flotte udnævnelser – dog oftest af andalusiske medier og organisationer.
 
 
 
 
 
 
 

Costa del Sol vil erobre England

Costa del Sols turistråd sætter alle sejl ind på at få den bedst tænkelige opmærksomhed på weekendens messe World Travel Market (WTM) i London. Det er ikke bare Englands men Europas største rejsemesse, som hvert år samler rejselystne og fagfolk fra hele Storbritannien. For første gang nogensinde har Costa del Sol sikret sig egen stand – og tilmed på 195 kvadratmeter. Standen sætter fokus på Costa del Sols tilbud indenfor golf, kultur, gastronomi, natur og klima og får et stort net-working område for forretningsfolk. “Det britiske marked er med 28 procent uden sidestykke vores største marked, men faktum er, at vi i år får et dyk på fire til fem procent i dette marked. Derfor sætter vi nu alle kræfter ind på at konsolidere os og genvinde det tabte,” fortæller Elías Bendodo, som er formand for Costa del Sols turistråd.
 
 
 
 
 
 

Halv pris på begravelser i Álora

Byen Álora, som ligger en halv times kørsel nord-vest for Málaga, har 13.000 indbyggere. Sidste år afgik 138 personer i byen ved døden, men på det lokale krematorie kører brændeovnene for fuld damp. Man kan kalde det usmageligt eller godt forretningssans, men faktum er, at byens lokale krematorie brænder lig til halv pris. Derfor tager flere af Málaga-provinsens begravelsesforretninger turen til Álora, hvis de pårørende ønsker liget af deres familiemedlem skal brændes. Det er en ydelse, der normalt koster cirka 600 euro, men i Álora koster det kun 360 euro. I byerne Fuengirola og Marbella ligger prisen på omkring 750 euro. Derfor blev der på krematoriet i Álora sidste år brændt 510 lig, og det forventes, tallet bliver endnu højere i år.
 
 
 
 
 

Mijas kommune forsvarer æseltaxa'erne · Puigdemont stifter nyt parti · Unicaja Banco klarer sig forrygende

Mijas kommune forsvarer æseltaxa'erne

De sidste par år har der været livlig debat omkring Mijas' æseltaxaer. Nogle mener, det er dyremishandling. Andre mener, det er en gammel tradition, som skal bevares. Efter megen debat har bystyret i Mijas nu valgt at lægge låg på sagen. Byrådet vil ikke forbyde æseltaxa'erne, som de betegner som byens emblem. “Vi har sikret os, æslerne har fået ordentlige forhold i form af et nyt opholdsted, som ligger under selve taxaholdepladsen. Her kan æslerne hvile, spise og drikke, når de ikke er på gaden,” har borgmester Juan Carlos Maldonado tidligere forklaret. Han bakkes op af sin kollega Nuria Rodríguez, som forsikrer, at “ingen æseltaxa'er i dag transporterer turister rundt på ryggen, men derimod har tilkoblet en vogn for at mindske vægten, æslerne trækker. Og så er turene rundt i byen lagt ud fra at undgå bakkerne,” siger hun i et interview til dagsbladet SUR. Nuria Rodríguez forklarer også, at hvert enkelt æsel oftest kun har tre til fire ture af en halv times varighed om dagen.
 
 
 
 
 
 

 

Puigdemont stifter nyt parti

Han sidder fortsat i politisk eksil i Belgien – men er politisk yderst aktiv i Catalonien.

Den tidligere præsident for den catalanske regionalregering, Carles Puigdemont, har netop stiftet sin nye platform, Crida Nacional, som inden længe forventes omdannet til et politisk parti. Frontfigur for den nye platform er Quim Torra, som i dag også står i spidsen for regionalregeringen og partiet PDeCAT. Der spekuleres selvsagt i, hvorfor Puigdemont danner et nyt parti. Den mest troværdige formodning går på, at Puigdemonts nuværende parti PDeCAT er splittet i spørgsmålet om hvilken strategi, der fremover skal lægges i det vigtige spørgsmål om Cataloniens tilhørsforhold.
 
Det er præcist et år siden, Puigdemont erklærede Catalonien for ny selvstændig republik og efterfølgende flygtede til Belgien med en håndfuld af sine nærmeste i partiet. Siden da har der været regionalvalg i Catalonien, som ikke ændrede det politiske billede. Og dialogen med den nye PSOE-regering i Madrid er stort set ikke-eksisterende.
 
 
 
 
 
 
 
 

Unicaja Banco klarer sig forrygende

Mange havde bekymrede miner, da Málaga-provinsens lokale sparekasse, Unicaja, skulle fusionere med to andre sparekasser for derefter at gå på børsen som ny bank. Men de bekymrede miner er i dag byttet ud med store smil, for efter et par år på børsen klarer Unicaja Banco sig rigtigt godt. Stordriftfordelene og reduceringen af filialer begynder at give resultat. Tilsvarende har banken formået at reducere sine aktiver ved at sælge store dele af sit lager af konkursbo til fornuftige priser og sidst, så har Unicaja indenfor det sidste år forøget sine udlån til private og mindre erhverv med 27 procent. Det er udlån, som giver et lille, men sikkert, renteudbytte. Unicaja kunne derfor i mandags præsentere et nettooverskud på 142 millioner euro for årets første ni måneder, hvilket er 18 procent mere end på samme tidspunkt sidste år. Bankens soliditetsgrad ligger på små 16 procent, som er markant højere end det krav, som Den Europæiske Centralbank har sat for de europæiske banker.
 
 
 
 
 
 

Foredrag i Club Danés

 
det danske retssystem
 

Kæmpe kokainfangst i Málaga · Ryanair-strejke i Málaga afblæst · Græskarøl til Halloween

Kæmpe kokainfangst i Málaga

Historiens næststørste konfiskering af kokain i Europa skete tirsdag morgen i industrikvarteret Santa Teresa - et af Málagas mindre industrikvarterer. En længerevarende koordinering mellem Guardia Civil og Policía Nacionals specialenheder for narkotikasmugling og økonomisk kriminalitet gav resultat, da 50 betjente tirsdag morgen kl. 7 rykkede ind i de gamle industrihaller. Gemt i frugt og grønt fandt politiet 6.000 kg. kokain, som på markedet ville kunne handles for cirka 360 millioner euro.
 
 
 
 
 
 

 

Ryanair-strejke i Málaga afblæst

Det irske flyselskab og de spanske piloter har indgået en ny overenskomst, som afblæser de varslede strejker i spanske lufthavne - herunder Málaga. Den nye aftale går på, at de spanske piloter fortsat har irske arbejdskontrakter men som underlægges den spanske arbejdsmarkedslov. Det betyder blandt andet, at piloterne fra det nye år kan få fem ugers barselsorlov. I en pressemeddelelse understreger Ryanair, at det er frivilligt, om piloterne vil have deres kontrakter underlagt den spanske lovgivning, da de hermed mister fordelene ved at være underlagt den irske arbejdsmarkedslov som, i følge Ryanair, giver endnu flere fordele for piloterne.
 
 
 
 
 
 
 
 

Græskarøl til Halloween

Det galiciske bryggeri Estrella Galicia er ikke bange for at sætte nye øl på markedet. Således lancerer bryggeriet nu en ny øl med et pift af græskar og vanilje, som skulle give øllen en særlig sød smag. Blandt andet derfor anbefales øllen at nydes til tærter. Tidligere på året lancerede bryggeriet en øl med et touch af peberfrugten Padrón og det lille skaldyr Percebes, som begge er klassiske produkter fra Galicien.
Øllen Estrella Galicia er i særklasse den bedst sælgende øl i Galicien. De sidste årtiers ekspansion i resten af landet har i dag givet øllen en sikker plads i Top 10 over de bedst sælgende øl i Spanien.

cerveza calabaza
 
 
 
 
 
 

La Danesa november

 
 

Højesterets kendelse om stempelskat · Værste uvejr nogensinde i Málaga · Internet dyrest i Spanien

Højesterets kendelse om stempelskat

I de sidste dage har en kendelse fra Højesteret i Spanien fået meget opmærksomhed. Kendelsen gælder den stempelskat, som betales i forbindelse med låneansøgninger i Spanien. Det er vigtigt at pointere, at bankerne ikke har begået nogen ulovligheder eller har handlet i strid mod loven. Indtil nu har loven om stempelskat i Spanien fastlagt, at den skattepligtige i sager om skat af hypotekslån er låntageren.
Dog har den spanske Højesteret nu ændret sin egen tidligere praktisk i disse sager og besluttet, at det er långiveren, som skal være skattepligtig. Dette indebærer ikke bare, at loven får en ’nytolkning’, men at selve loven umiddelbart skal ændres.
Højesteret har indset, at denne sag, på grund af dens store betydning for samfundet, må afgøres af Højesteret i dens helhed (plenumafgørelse). Dette, plenumafgørelsen, kommer med al sandsynlighed ikke til at ændre det grundlæggende i beslutningen, dvs. at det er bankerne, som kommer til at betale denne skat fremover, men betydningen af den nye kendelse for ’gamle’ låntagere.
Der skal stadig træffes beslutning om kendelsens ’tilbagevirkende kraft, dvs. hvor langt tilbage i tiden, kendelsen kan tillempes. Der findes også en del overgangsretslige problemer, som må løses.
Plenumafgørelsen bliver besluttet d. 5. november 2018.
 
 
 
 
 
 
 
 

Værste uvejr nogensinde i Málaga

Weekendens voldsomme regnvejr i Málaga-provinsen trækker fortsat overskrifter i de spanske medier. Oprydningsarbejdet kommer nemlig til at tage uger, og de økonomiske tab beløber sig til millioner af euro. På Costa del Sol blev Estepona hårdt medtaget men i byerne Antequera, Ronda, Campillos og Ardales gik det helt galt. Her faldt der mellem 300 og 400 liter regn natten mellem lørdag og søndag. Tusindvis stod i vand til hofterne i egen bolig, et par hundrede beboere måtte evakueres, en brandmand omkom under redningsarbejdet og flere steder måtte militæret komme til undsætning. For omtalte byer er det historiens værste uvejr og både centralregeringen og Junta de Andalucía har bebudet, at de vil udstede hjælpepakker til de ramte kommuner og private.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Fængselsstraf til Málaga C.F.’s sportsdirektør

José Luis Pérez Caminero erklærede sig mandag skyldig i medvirken til hvidvaskning af penge for en mexicansk / colombiansk narkotikamafia. Over et par år stod femten mand bag hvidvaskningen af små to millioner euro via en juvelerforretning i Madrid, hvor Caminero stod for den fysiske transport af pengene. I juni 2009 blev han anholdt i Madrid med 58.500 euro i sin bil.
Den offentlige anklager krævede fire års fængsel til Caminero og de øvrige anklagede, men den nuværende sportsdirektør for Málaga C.F. slap med fire måneders betinget fængsel og en bøde på små 20.000 euro grundet sin tidlige tilståelse og samarbejdsvillighed.
Caminero spillede i midten af 90’erne på det spanske landshold og var en af de store stjerner i Atlético Madrid. Han stoppede sin karriere i 2004 i Valladolid og har efterfølgende været sportsdirektør i sine to gamle klubber.
I sommer tiltrådte han Málaga C.F., som akut havde brug for en ny sportsdirektør. Både Caminero og Málaga C.F. har fra starten af samarbejdet været enige om at holde Camineros stilling som sportsdirektør og hans private retssag adskilt.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Internet dyrest i Spanien

Meget er billigt her i landet - men internet er dyrere end alle andre steder. En ny undersøgelse fra webportalen www.kelisto.es, som har specialiseret sig i prissammenligninger, fortæller, at en husstand i Spanien i gennemsnit betaler 53 euro om måneden for internet. Det er 12 euro mere end de øvrige EU-lande, som i gennemsnit betaler 41 for deres internet. Ingen lande betaler mere for deres netforbindelser end spanierne. Internet er i følge undersøgelsen billigst i Tyskland, hvor en husstand kun betaler 34 euro om måneden for sin internetforbindelse.
 
 
 
 
 

Norrbom Marketing

Kontakt

Læserservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com