Det danske magasin i Spanien
Kamæleonen − et kærkomment indslag i spansk natur

Kamæleonen − et kærkomment indslag i spansk natur

Når det kommer til reptiler, må kamæleoner siges at være blandt de dyr, der tager mest opmærksomhed. Evnen til at ændre farve, den lange tunge, som de fanger deres mad med, og det iøjnefaldende udseende, der mest af alt ligner en miniaturedinosaur, får de fleste til at fascineres af kamæleoner. Der findes over 200 forskellige arter kamæleoner i verden, helt nøjagtigt 213 er i dag videnskabeligt beskrevet, men nye arter opdages stadig regelmæssigt. Hovedsagelig findes udvalget af kamæleoner i Afrika, og især Madagaskar har et stort antal arter. Her bor de i træerne, på jorden, i skoven og på savannen. Nogle arter har endda specialiserede sig og overlever i ørkenområder. De varierer i størrelse fra ca. 3 cm til 70 cm i voksen tilstand, og Madagaskar er hjemsted for både verdens mindste og verdens største art. Kun en enkelt art lever i Europa, den såkaldte europæiske kamæleon, der også kaldes “Almindelig kamæleon” eller blot “kamæleon”. Et af de største og vigtigste udbredelsesområder for denne art i Europa er netop Costa del Sol og Andalusien, og hvis du er heldig, kan du have kamæleoner i din egen have her på solkysten.

Navngivning

Det var den svenske læge og taxonomiens far, Carl von Linné, som i 1758 gav kamæleonen det videnskabelige navn Chamaeleo chameleon, hvilket igen førte til, at hele gruppen af ​​arter populært blev kaldet kamæleoner. Kamæleonen fra Europa var således den første kamæleonart, der blev videnskabeligt beskrevet. Systemet, som Carl von Linné (eller Linneaus, som han også er kendt som) udviklede til at beskrive arter, er stadig i brug i dag og har fordelen af at være universelt. Brug af det videnskabelige navn undgår således forvirring omkring den pågældende art, uanset sprog og personlig brug af populære navne. Hvis vi tager en art med et bredt udbredelsesområde som eksempel, har hugormen, som vi kender den i Danmark, en hel række forskellige populære eller almindelige navne, på en række sprog fra hele Europa til Asien og Kina. På den anden side, hvis det videnskabelige navn Vipera berus bruges i stedet for hugorm, er der ikke længere nogen tvivl om, hvilken art det drejer sig om, hverken i Danmark, Tyskland eller i Kina.

Stor udbredelse

Det er ikke bekræftet, om den europæiske kamæleon altid har haft sit naturlige levested i Europa, eller om den er blevet importeret fra Nordafrika, blandt andet af fønikerne. Derfor er det måske mere passende at kalde arten “Almindelig kamæleon” i daglig tale. Da arten ikke kun findes i Europa, kan navnet “europæisk kamæleon” også være vildledende. Under alle omstændigheder er distributionen større og mere talrig langs Middelhavskysten i Nordafrika end i Europa, såvel som i Mellemøsten, der grænser op til Middelhavet. I Europa har provinserne Málaga, Cadíz og Huelva bestande af kamæleoner foruden Algarve i Portugal. Desuden findes kamæleonen i meget begrænsede områder i Italien, Grækenland, Tyrkiet og på øerne Malta og Cypern. Nogle steder i Grækenland finder man en art, der ligner meget, nemlig Chamaeleo africanus, som blev introduceret i nyere tid fra Egypten.

Lokale forekomster

Kamæleonen er beskyttet i Europa og må ikke fanges, beskadiges eller forstyrres. Den er ret udbredt langs kysten i ​​Andalusien og kan findes i områder, hvor man mindst venter det, bl.a. i Málaga by! Kamæleoner findes i det industrielle område i Guadalhorce og i lundene nær borgen i Málaga samt de lavere regioner i Montes de Málaga. I Alhaurín de la Torre og Alhaurín del Grande kan du af og til finde kamæleoner i villaernes haver, og de ses også ofte i Manilva og Estepona, såvel som i hele Cádiz-provinsen. Ofte finder du dem blandt frugttræer, da der her er god adgang til insekter, men kamæleoner kan også findes blandt oliventræer og vinstokke. De er tilpasningsdygtige og kan ofte bo tæt på mennesker.

Stoler på camouflagen

Kamæleon bevæger sig meget langsomt, så den sætter sin lid til camouflagen for at undgå at blive opdaget af rovdyr. Hvis det først opdages, er det normalt for sent, og den vil være et nemt bytte. Kamæleonen tager farve og mønster efter omgivelserne, og når den sidder stille på sin sædvanlige måde kan den være utrolig svær at se! Den er normalt grøn med nogle markeringer og smelter således sammen med løvet i træerne og buske, hvor den normalt bor. Imidlertid kan kamæleoner også ændre farve efter humør. Hvis den er stresset, vil den typisk være dækket af klare prikker. Dette kan ses, hvis du samler den op med dine hænder, og selvom den ikke giver tegn på at undslippe, hvis du lader det krybe rundt om din krop, kan du se på farven, at den alligevel er stresset. Kamæleonen ved, at den ikke kan løbe hurtigt nok til at komme væk, og vil instinktivt forsøge at komme så højt som muligt. Så fald ikke for fristelsen for at holde kamæleonen i hænderne, hvad mange mennesker har lyst til. Den kan slet ikke lide det. Kamæleon hører til blandt dagsaktive reptiler, og om natten sover den, ofte på spidsen af ​​en gren og ret højt over jorden. For mennesker er den faktisk nemmest at se med en lommelygte om natten, da kamæleonen antager en lys farve i hele kroppen, hvilket gør dem nemme at se i lyset fra en lommelygte.

Opdræt i Málaga

Siden 2009 har byrådet i Málaga haft et projekt i gang for at undersøge forekomsten af ​​kamæleoner i provinsen samt at opdrætte dem i kontrollerede miljøer til frigivelse i naturen. Mere end 500 eksemplarer er hidtil blevet frigivet, og kommunen inviterer med jævne mellemrum interesserede frivillige til at deltage i at tælle eksemplarer i områder med større populationer. Dette er et vigtigt engagement for kommunen, da det er ønskeligt, at kamæleonen forbliver en del af den andalusiske fauna.

Af Tom Halvorsen, tom@norrbom.com

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.