Det danske magasin i Spanien

Ligesom du lytter til programmer på radio, kan du lytte til programmer via podcast. Men i modsætning til radio, hvor du skal lytte, når programmet udsendes, kan du selv vælge, hvornår du vil lytte til en podcast.


Podcast forklares lettest som en lyd- eller videooptagelse, der offentliggøres online.

Ordet podcast er sammensat af fire engelske ord:

POD er sammensat af de tre ord: Portable on demand, som på dansk kan oversættes til “bærbar, når du vil. Og CAST, som er en forkortelse af broadcast, dvs. transmission.

En podcast er et program, der sendes/udsendes, men som du kan lytte til nøjagtigt, når du vil og hvor du vil.


Dette er en podcast

En podcast er en lyd- eller videofil på internettet. Et “radioprogram”, du kan abonnere på, som frigives som en lydfil på internettet og ikke transmitteres via radiobølger. Den typiske podcast består normalt af to eller flere mennesker, der taler sammen om et specifikt emne.

Fænomenet podcast i sig selv er ikke noget nyt – selvom det for mange stadig er. Faktisk har det eksisteret i mere end 15 år.

Fordele ved podcast

Den største fordel ved en podcast er, at du kan lytte til nøjagtigt, hvad du vil, når du vil og på den enhed, du ønsker. Hvis du downloader podcasts, kan du lytte, selvom du ikke har internetadgang. Det kan være en fordel, hvis du har ustabil dækning, f.eks. på en flyvning eller en biltur.

Langt de fleste radioprogrammer sender en podcast af dagens udsendelse, som giver dig mulighed for at lytte til episoden, når det passer dig. Derudover laves der egne serier, specielt tilpassede podcasts i alle kategorier som kriminalitet, humor, forretning, teknologi, kunst, fiktion, uddannelse, sundhed, historie, nyheder, musik, fritid, sport, børneprogrammer og mere, så alle kan finde noget interessant.

I de fleste tilfælde bruger podcast-lytteren smartphone og øretelefoner. Det gør det dejligt at kunne lytte til en podcast, mens du foretager dig noget andet. For eksempel når du tager til arbejde eller skole, rejser, går en tur eller træner. Men også når du sidder i sofaen, soler dig, laver husarbejde eller tilbereder mad. Hvis synet begynder at drille, eller det er svært at anstrenge øjnene i sollyset, er det perfekt at lytte til en podcast.

En anden fordel ved podcast er muligheden for at springe forbi det, du ikke ønsker at høre, såsom reklame eller segmenter, som du ikke synes er så interessante.

På almindelig radio er det afsenderen, der bestemmer. Med podcast er det modtageren.

Hvordan lytter jeg til en podcast?

Det er ikke svært at begynde at lytte til podcasts. Alt hvad du behøver for at lytte til en podcast er en enhed, der har mulighed for at afspille en podcast eller downloade den. Dette kan for eksempel være en mobiltelefon, tablet eller computer. De fleste mennesker lytter fra en smartphone.

Du kan enten downloade hver episode eller alle episoder til din pc, smartphone eller tablet eller afspille dem direkte i din browser (streaming). Du kan abonnere på en podcast i iTunes/Google Play, men det nemmeste er at bruge en app eller et lille program, der er designet til at abonnere og administrere abonnementet på de podcasts, du vil prøve.

For eksempel på en iPhone er appen “Podcaster” installeret på forhånd. Til Android er der en række forskellige apps, der kan downloades. Og de fleste er også gratis. Gå til Google Play og søg efter “podcasts”.

Download af apps, når du er hjemme og har adgang til WiFi, koster intet. Dette er smart, så du også kan lytte til episoderne, når du ikke har internetadgang eller mobildækning. Hvis du bruger 4G, anvendes datatrafikken i dit mobilabonnement.

I princippet kan hvem som helst oprette deres egen podcast, og de mest populære findes i de specifikke apps lister over populære podcasts. Nogle podcast-episoder varer et par minutter, andre 30-60 minutter og andre endnu længere.


Sådan kommer du i gang

Podcast på iPhone:

iPhone har sin egen app, der følger med telefonen, “Podcaster”, som du kan bruge til at finde alle typer podcasts på markedet.

Når du har åbnet appen, skal du følge instruktionerne (som vist på billedet herunder):

1. Tryk på “Søg” for at finde podcasts.

2. Indtast navnet på den podcast, du vil finde. For eksempel “Serial” (en populær krimserie).

3. Når søgeresultatet er vist, skal du trykke på “Abonner” for at abonnere på podcasten.

Her er hvordan podcast-appen på iPhone ser ud, når du åbner den.

Download podcast-appen til Android:

For at downloade podcasts til Android har du brug for en podcast-app. Start med at åbne Google Play-appen for at søge efter en podcast-app, som du kan downloade til din telefon.

Når du har åbnet Google Play, skal du følge instruktionerne (som vist på billedet herunder):

1. Indtast nøgleordet “podcast” i søgefeltet øverst på appen. En liste over forskellige apps, du kan downloade, vises nu. I dette eksempel brugte vi den tredje gratis app på listen: Podcast Republic.

2. Når appen downloades, skal du trykke på “Åbn” for at åbne selve appen.

3. Tryk på plustegnet øverst til venstre på appen for at søge efter podcasts at lytte til. Søg f.eks. efter “Seriel” for at abonnere.

Det første foto viser et lille udvalg af de podcast-apps, du kan downloade til Android.


10 populære podcasts

1. Blackout – pigen på billedet, P3 Podcast

2. Det perfekte offer II, P1

3. Hypnotisøren, BT

4. Julie: The Unwinding of the Miracle, Pineapple Street Media

5. Caliphate, New York Times

6. Lund & Løkke, Talk Town

7. I stjernernes tegn, ALT.dk

8. Det, vi taler om, BT

9. Sitter – med Signe Lindkvist og Iben Hjejle

10. 30-års krisen, Heartbeats

Af Ingvild Mørkved

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.