La Danesa på Youtube

Julens Fristelser

Så står der december på kalenderen. De fleste af os forbinder december måned med hygge, lys og glade sammenkomster.

Indledningen til julen starter 4 søndage før d. 25.12, hvor herrens og dermed julens komme ventes, og traditionelt bydes adventssøndagene velkomne med adventskranse, lys, pyntning og mange dejlige julesammenkomster af forskellig art.
Julen fejres af kristne som en fejring af Jesus fødsel. Kirken har sat Jesus fødsel til den 25.12, men i Danmark fejrer vi fødselsdagen d. 24 om aftenen. Jesus fødselsdag vides ikke med bestemthed, men autoriteter bestemte at samle fejringen af midvinter og Jesus fødsel til en begivenhed.
 
Sådan har det imidlertid ikke altid været. I England har det været forbudt at holde jul. I 1647 vedtog det engelske parlament en lov, der forbød julen. Lederen Oliver Cromwell anså festlighederne som amoralske. Juledagene skulle være hellige. Hvis nogle præster prædikede om Jesus fødsel, kunne de komme i fængsel. Det stod kun på mens Cromwell var ved magten.
 
I Vores tid samles Familie og venner i december, og med sammenkomsterne føres også en masse nydelse og hyggestunder med ekstra mad og drikke ofte af traditionel art, som normalt ikke hører til vores hverdag. Det fører let til overspisning hvis du ikke er opmærksom på at undgå det, og alligevel nyde julens dejlige mad.

Overspisning

Jeg elsker den traditionelle danske julemad, og jeg synes også, det er vidunderligt at prøve andre juleretter end lige de danske, men jeg bryder mig aldeles ikke om at føle mig overspist, og har efterhånden fundet ud af, at det sagtens kan lade sig gøre at undgå.
I mange år lod jeg sundhed og velvære stå til i december måned. Desværre havde det en hård pris i mange måneder bagefter, med øget vægt, mavebesvær, blodsukkerubalance m.m.
Ved hjælp af mange små tricks klarer jeg nu både at nyde julen og have det godt bagefter.
Jeg spiser maden med nærvær. Når jeg har fået maden øst på tallerkenen, sidder jeg et lille øjeblik og kigger på den, og nyder den med øjnene. Dermed starter fordøjelsessekreterne i mundhulen at virke, og det er lettere for bugspytkirtlen og tarmsystemet at nedbryde maden.
Maden spises langsomt, og der smages på hver mundfuld. Husk der har stået nogle personer, der har gjort sig umage for at fremstille så lækker en velsmagende mad, så er det en skam og også lidt uartigt bare at lade maden køre indenbords. Læg bestikket fra dig, mens du snakker med dine bordfæller.
Når du spiser og tygger langsomt, føler du dig også hurtigere mæt. Når den første mæthedsfølelse indfinder sig, så stop selvom der evt. må levnes lidt på tallerkenen.
Hvis det er muligt, så tænk på hvad mad, der bliver serveret og bestem dig for hvad og hvor meget du vil spise af det før du går til bords. Det er en kæmpehjælp for mig i hvert fald.
 

Kosttilskud du kan have gavn af at tage til hjælp med forebyggelse af overspisning

• Multivitamin/mineral tablet 1 stk. daglig.
• Omega-3 olier ca. 2000 mg daglig, beroliger dig og du får lettere en mæthedsfølelse.
• Chrom 100 mcg 1 tablet 2 x daglig hjælper dig til at beherske din søde tand.

Forstoppelse

Når du indtager al den lækre mad, der normalt ikke tæller i dine daglige madvaner såsom and, flæskesteg, brunede kartofler, ris a la mande, masser af konfekt og julesmåkager m.m. samt andre uvante drikkevaner, opstår der ofte let en forstoppelse.

Forebyggelse af forstoppelse

Du kan gøre meget ved at være ekstra opmærksom på at få nogle lange og dejlige gåture i frisk luft, hvor du sørger at trække vejret godt igennem, inden du sætter dig til bords. Er der frugt og grønt på bordet, så spis rigeligt af det. Drik godt med vand, ikke til maden, for så skylles maden bare ned, men gerne rigeligt inden maden, det mætter, og drik også gerne efter maden.
Tyg langsomt

Kosttilskud

• Kultabletter kan være en god løsning, hvis du ved, du kommer til at spise anderledes, end du plejer. Kultabletter virker som et filter, der beskytter.
• Det er vigtigt, at din mave-tarmbakterier er i orden så sørg for at tage tilskud af gode tarmflora tabletter.
• Tag også tilskud af gode enzymer, så du lettere nedbryder maden. Vær især opmærksom på vigtigheden af dem, hvis du let føler dig oppustet.
• Har du en hårdnakket forstoppelse kan det hjælpe med udblødte svesker eller sveskesaft.
• Produkter med loppefrøskaller kan være af stor hjælp, men husk at drikke rigeligt efter indtagelsen af produktet.
• Molkosan kan også være en god hjælp.
• Undgå videst muligt mælkeprodukter og ost i tiden med forstoppelse.
• Sørg for B vitaminer evt. med ekstra tilskud af B1.
• Tag omega 3 olier.
• Sørg for ekstra C- vitaminer.

Alkohol

Alkoholmisbrug ødelægger desværre julen for alt for mange familier. Bliver der drukket for meget, ender det, der skulle være en dejlig sammenkomst, ofte i skænderier ja endda slåskampe.
Hvis du ved, at du har tendens til at drikke for meget til julesammenkomsterne, så gør dig umage for at disciplinere dig, inden du går i gang. Selvom du synes, at alt er sjovere, og du bliver gladere af at drikke, skal der ikke drikkes meget før bøtten vender.
Er du alkoholiker, og ikke kan drikke med måde, men vil gerne have en fredelig jul med familien, så tag en antabuskur uanset jul. Det kan være den allerbedste julegave, du kan give din familien, der elsker dig højt.
Skal du passe på din vægt, så vær opmærksom på at alkohol er stærkt fedende, og kan gøre dig mere sulten. Drik med opmærksomhed f.eks. 1 – 2 snaps og dertil en vand. Lad det være ved det. Hvis du f.eks. drikker 3 snaps og 2 julebryg har du fået 910 kalorier. Hvis menuen er vin så drik 1-2 glas vin, der følges af rigeligt med vand.

Nyttige kosttilskud

• Sørg for et stærkt og godt vitamin/mineraltilskud
• Ekstra B vitaminer
• Sørg for at få de essentielle olier gerne sammensat i kapselform med omega 3/6/9. Hav nogle oliekapsler med dig og tag dem undervejs og som det sidste du gør, inden du går i seng.
• Vær opmærksom på blodsukkerstabiliserende kost.

Tømmermænd

Hvis du vil undgå tømmermænd, er det en god ide at lade være med at ryge. Røg og alkohol sammen kan medvirke til, at du lettere får tømmermænd.
Hvis du vil undgå tømmermænd, er det vigtigt at du, mens du drikker alkohol, også sørger få at få vand nok. Alkohol er stærkt vanddrivende, og væskemangel kan medvirke til tømmermænd.
2 timer før du går hjem så start med at drikke drinks uden alkohol – Det gør det lettere at vågne.
Det er vigtigt at du, inden du starter på at drikke ved, at du har fået rigelig søvn og føler dig veloplagt og veludhvilet. Sørg for at få sovet alkoholen ud.
Er uheldet ude, og du vågner op med gigantiske tømmermænd, er det rart med lidt førstehjælp.
Igen er det vigtigt med rigeligt vand, evt. tilsat lidt salt.
Det kan måske være en god ide med en enkelt øl, men husk kun en, ellers er du på den igen.
Kan du spise noget så spis en god omelet med masser af dejlig bacon eller pølse.
Lad være med at træne dagen efter, at du har drukket rigeligt. Det er decideret usundt, har førende forskere fundet ud af.

Kosttilskud der beskytter

Det kan være en rigtig god ide at tage et godt kosttilskud med vitaminer/mineraler i tiden, hvor du ved, at dit indtag af alkohol er større end vanligt, så tåles alkoholen bedre og dermed mindskes tømmermændene.
• Tag ekstra tilskud af B vitaminer.
• Sørg for godt indtag af selen og Zink.
• Forskellige aminosyrer f.eks. cysteine og taurine kan være gavnlige.
• Masser af gode olier f.eks. omega-3 og/eller kokosolie kan være gode at tage bagefter, men også forebyggende når du har bestemt, at du vil skeje ud ved julesammenkomsten.
• Maretidsel, der er leverrensende, er godt både før og efter. Fås flydende og i kapselform

Sørg for gode juleminder

Jeg tror de fleste af os, er meget traditionsbundne, hvad angår julen. Juleaften forbindes ofte af børn som næsten magisk. Julen er en tid, du aldrig glemmer, Du husker resten af livet, hvordan den var, da du var barn. Jeg var barn af fortravlede forældre, der elskede mig højt. Juleaften var der åbent i forretningerne til kl 16, og jeg husker mest af alt hvor trætte mor og far var juleaften. De havde bare lyst til at falde om i hver sin stol, når dagens salg var forbi. Julepynten hjemme var som regel sparsom, fordi der simpelthen ikke var overskud til det, men i forretningen strålede og lyste det med engle, lys og nisser. 25% af årsomsætningen i forretningen faldt i julemåneden, så der skulle løbes stærkt.
Derfor er mine dejligst juleminder fra juletiden før jul, hvor der skulle pyntes julevindue og gulvet i forretningen skulle pyntes den sidste søndag i advent. Når det var gjort, skulle det fejres og alle de småhandlende samledes gerne midt om natten, når alle var færdige med deres gulvpyntning til et godt stykke smørrebrød og en øl. Der var stemningen glad, forventningsfuld og munter
Med ovenstående vil jeg understrege, hvor vigtigt det er at gøre juleminder gode for de mindste. De husker dem resten af livet, og bærer dem videre igen til deres børn.
 
Alle i alle aldre ønskes en god og glædelig jul!
Anni

UdskrivE-mail

Vis mig din landsby – Jens Klausen

I 638 meters højde sidder vi, dyrlægen Jens Klausen på 81 og jeg, og nyder en kop kaffe i den forsig...

Tema & Profiler

Den Skæve Vinkel - Janne Valentin Lassen

Vi kender hende som den søde, stille blomsterpige. Men bag det bløde smil og den rolige sjæl gemmer ...

Tema & Profiler

En dag med – ejendomsformidler og livsstilsekspert, Martin J…

M21 hedder firmaet, Martin Juncher hedder manden. For syv år siden tog han springet og flyttede til ...

Tema & Profiler

Boganmeldelse: Messi mod Ronaldo

De seneste ti år har Lionel Messi fra FC Barcelona og Cristiano Ronaldo fra Real Madrid været de to ...

Kultur

Svimlende milliardbeløb fordeles i Spaniens julelotteri

For 20 euro får man chancen for en 165. del af den største præmie, El Gordo. Med en årlig pengepræm...

Øvrigt

Victoria er kommet hjem

Den forsvandt fra markedet i et par årtier men er nu igen på alles læber. Victoria-øllen sælger atte...

Gastronomi

Sport

Cirkus-kaptajnen

Historien om Recio, der blev opereret, blev far og gift og nu er en omstridt Málaga-anfører. Uafbrudt fightende og gestikulerende overfor dommeren skiller han sig ud på Málagas CF La Liga-hold i dets bestræbelser på at finde fodfæste i den bedste spanske række. Hans gode borgerlige navn er José Lui...

Sport

Klubmesterskab på Rio Real

For andet år i træk samlede Vikingos Golf 44 spillere til Klubmesterskab på Rio Real med Nordea v. Jesper Hertz som sponsor og de gæve vikinger kom med høje forventninger og godt humør til matchen. Rio Real rangerer blandt de absolut bedste golfbaner på Costa del Sol og var igen en smuk oplevelse, v...

Golf

Vikingerne på Almenara

Vikingos Golf's næstsidste turnering i 2017 fandt sted den 23. oktober på Almenara Golf med Jyske Bank som sponsor og det blev en stor oplevelse, både banen, naturen og middagen.   Banen var i virkelig god stand med flotte fairways og med meget sværegreens, som tillige var lynhurtige. De fle...

Golf

Club de Golf Dinamarca på Los Naranjos

CdGD’s månedsmatch november blev spillet fredag den 10. november på Los Naranjos Golf Club. Dagens match blev sponseret af Nordea Private Banking præsenteret af Jesper Hetz.. Det var 26. gang Nordea var sponsor på en CdGD match. Tusinde tak for det!Da kanonen lød kl. 09:30 blæste der en meget kold n...

Golf

Udflugter & Rejser

Glamping i olivenland

Glamping er et ord, der er sat sammen af ´glamour´ og ´camping´. Glamping er altså glamourøs camping. Det kan være camping i specielle telte, som er lækkert indrettet og har eget bad, eller det kan væ...

Udflugter & Rejser

En weekend i Córdoba

Córdoba er en af de mest fodgængervenlige byer, du kan bruge en weekend i. Selve centrum er ikke uoverkommeligt stort, og de fleste seværdigheder kan nås på gåben indenfor en rimelig tid. Du får kultu...

Udflugter & Rejser

Molvízar, Romerstien og Sierra del Chaparral

Molvízar er en lille landsby, som ligger godt gemt i skørterne af Sierra del Chaparral i Granada provinsen, lidt nord for Motril. I gamle dage skulle man være heldig, hvis man faldt over Molvízar, men...

Udflugter & Rejser

Gastronomi

Victoria er kommet hjem

Den forsvandt fra markedet i et par årtier men er nu igen på alles læber. Victoria-øllen sælger atte...

Gastronomi

Sabor a Málaga: Mantecados og polvorones i store læs hos Sab…

Lang tradition Dem, som nogen gange har fejret jul i Spanien, kan ikke undgå at bemærke de små papi...

Gastronomi

Vin og din mad: Ingen nytårsaften er fuldendt uden god vin

- og masser af bobler! Nytårsaften er en oplagt aften til at finde de bedste flasker frem til ...

Gastronomi

Kultur

Boganmeldelse: Messi mod Ronaldo

De seneste ti år har Lionel Messi fra FC Barcelona og Cristiano Ronaldo fra Real Madrid været de to bedste fodboldspille...

Kultur

Bogudgivelse: En ronkedors bekendelser

Det er med tilbageholdt åndedræt, man læser om ronkedorens bekendelser i den nyligt udkomne roman af 78-årige Sven Refsl...

Kultur

Kruseduller og flamenco i Sara Baras’ opsætning af ’Sombras’

Hun er danserinde, instruktør og koreograf. Og så er hun en af de mest anerkendte danserinder på den internationale scen...

Kultur

Tema, Debat & Profiler

Vis mig din landsby – Jens Klausen

I 638 meters højde sidder vi, dyrlægen Jens Klausen på 81 og jeg, og nyder ...

Tema & Profiler

Den Skæve Vinkel - Janne Valentin Lassen

Vi kender hende som den søde, stille blomsterpige. Men bag det bløde smil o...

Tema & Profiler

En dag med – ejendomsformidler og livsstilsekspert, Martin J…

M21 hedder firmaet, Martin Juncher hedder manden. For syv år siden tog han ...

Tema & Profiler

Plastik-diæt - Del 3

Efter artiklen om mikroplast i La Danesas martsudgave i år har redaktionen ...

Tema & Profiler

Tag en weekend i sneen til jul

Irving Berlins klassiske tekst: ”I’m dreaming of a white Christmas, Just li...

Tema & Profiler

Don’t waste fashion – byt dig til nyt tøj

Byt mere, forbrug mindre. I denne artikel guider vi dig til, hvordan du kan...

Tema & Profiler

Runway er landet

En ung skandinavisk virksomhed på Costa del Sol hører til blandt de hurtigs...

Tema & Profiler

Iluminaciones Ximénez

Når vi står med knejsede nakker og åben mund og kigger op på det fantastisk...

Tema & Profiler

Den Skæve Vinkel - Bent Flindt

Han er formand, talsmand, hundemand, foreningsmand, sportsmand og farmand. ...

Tema & Profiler

Norrbom Marketing

Kontakt

Læserservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
Fax. 95 258 03 29