1. maj, 2020  |  Skrevet af Jette Christiansen

Har Juan Carlos I modtaget 100 mio. dollar i returkommission?

Kong Juan Carlos I

100 mio. dollar hævder schweiziske anklagere, at Juan Carlos I har modtaget af det saudiarabiske kongehus som returkommission i forbindelse med kontrakten med det spanske konsortium, som fører højhastighedstog til Mekka. Størstedelen af pengene menes siden at være overført fra Juan Carlos I’s schweiziske konti til konti tilhørende Corinna Larsen.

Denne mulige korruption havde offentligheden ikke kendskab til, da Juan Carlos I tilbage i 2014 valgte at abdicere fra tronen. Da hed det sig, at han mente, at den daværende kronprins, Felipe, var klar til at overtage posten. Det var sandt nok; men katalysatoren var snarere, at Juan Carlos I var blevet fanget i en række uheldige sager. Svigersønnen Iñaki Urdangarins korruption og elefantjagten var uheldigt, mens det værste for ham nok var, at det kom frem, at han siden 2004 havde haft et forhold til Corinna Larsen. Det faldt mange spaniere for brystet, da al hensyntagen til dronning Sofia syntes negligeret. Efternavnet Larsen stammer i øvrigt fra Corinnas danske far, mens hun selv har foretrukket at benytte efternavnet zu Sayn-Wittgenstein, hvilket navn hun har fra sit andet ægteskab med Johann Casimir zu Sayn-Wittgenstein. De blev skilt i 2005.

Juan Carlos I har i øvrigt været respekteret og afholdt af de fleste spaniere, specielt fordi han spillede en afgørende rolle i genindførelsen af demokratiet efter Francos død.

Returkommission for højhastighedstog?

Juan Carlos I har i øvrigt været respekteret og afholdt af de fleste spaniere, specielt fordi han spillede en afgørende rolle i genindførelsen af demokratiet efter Francos død og i afværgelsen af statskuppet den 23. februar 1981. Han har desuden været en aktiv repræsentant for det spanske erhvervsliv, og også da et spansk konsortium i 2011 blev tildelt en del af opgaven med at føre spanske højhastighedstog mellem Medina og Mekka. Ifølge anklagerne havde de vindende virksomheder inkluderet en ’rabat’, hvormed saudiaraberne som ’tak’ for kongens indsats kunne give ham 100 mio. dollar, hvilket i skrivende stund svarer til ca. 90 mio. euro. Pengene skulle være overført til en konto i den schweiziske bank Marabaud, tilhørende Lucum Foundation, hvis indehaver er Juan Carlos I.

Anklageren mener dog, at disse penge blev betalt få dage efter, at Juan Carlos I havde besøgt emiren af Kuwait.

Følg pengene!

Det er schweiziske anklagere, som har fået færten af pengene, men også den spanske højesteret arbejder på sagen. 

De mener, at pengene i flere omgange er overført fra Lucum Foundation til Corinna Larsen. De første overførelser skulle være foretaget, før pengene kom fra saudierne. 

Disse overførelser er beskrevet som lån. Larsen har til de schweiziske anklagere beskrevet sig selv som en person, der forbinder folk, som ønsker at lave virksomheder i Mellemøsten. I 2010 tilbagebetalte hun disse lån, fordi hun havde modtaget en betaling på 5 mio. dollar fra den kuwaitiske stat for sine ydelser. Anklageren mener dog, at disse penge blev betalt få dage efter, at Juan Carlos I havde besøgt emiren af Kuwait.

Flere overførelser fulgte fra Lucum Foundation. I 2012 blev dens schweiziske bankkonto lukket, tilsyneladende på grund af en ny schweizisk lovgivning om større transparens i den finansielle sektor. Juan Carlos I, som stadig sad på tronen, underskrev efterfølgende papirerne på overførslen af de resterende 64,8 mio. euro til Solare Investors Corporation, der skulle tilhøre Corinna Larsen. 

Juan Carlos I, som stadig sad på tronen, underskrev efterfølgende papirerne på overførslen af de resterende 64,8 mio. euro.

Kong Felipes og regeringens reaktion

Kong Felipe VI har meddelt, at han har fraskrevet sig al arv fra sin far, ligesom han har frataget sin far dennes apanage.

Den spanske højesteret, Audencia Nacional, afventer nu dokumentation fra de schweiziske anklagemyndigheders undersøgelser. Mange politikere mener, at man ikke ønsker at distrahere fra arbejdet med coronavirusset og dets sundhedsmæssige, økonomiske og sociale følger, og kongressen har vedtaget ikke at nedsætte en undersøgelseskommission. Men eftersom kong Juan Carlos I abdicerede, er han ikke længere juridisk immun og risikerer at blive anklaget, og som indenrigsminister Fernando Grande-Marlaska har udtalt, så har spanierne ret til at vide, hvad Juan Carlos I har gjort eller ikke gjort i denne sag.

Kilder: El País, ABC.

Seneste Nyheder

Flere hoteller genåbner men...

Costa del Sol i Fase 2 fra på mandag

Restaurationer må holde åbnet til klokken 03

Turistsæsonen 2020:

Flere vacciner på vej – men tidligst om et år

Costa del Sol stiler mod Fase 2

Annonce
Annonce

Læs også

Covid-19: stort fald i smittetallene

Skrevet af La Danesa

Costa del Sol jubler i Fase 2

Flere hoteller genåbner men...

Den skæve vinkel: Johnny Thomsen

Skygge i sommervarmen

Lej trygt din bil hos Helle Hollis!

Kære læser (Juni 2020)

Annonce
Annonce
Annonce

Læs også

Flere vacciner på vej – men tidligst om et år

Skrevet af La Danesa

Costa del Sol stiler mod Fase 2

Skrevet af La Danesa

Turistsæsonen begynder ultimo juni

Skrevet af La Danesa

Spanien indfører ny borgerløn

Skrevet af La Danesa

Millioner af spaniere i økonomiske problemer

Skrevet af La Danesa

Obligatorisk at bære mundbind

Skrevet af La Danesa

Hotel Hilton klar til åbning

Skrevet af La Danesa

Genåbning af Spanien: Málaga jubler i Fase 1

Skrevet af La Danesa
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce