31. august, 2020  |  Skrevet af Rikke Iuell Printz

Espadrillos – Sko til enhver smag

Moderne, klassisk, flad, plateau, kile, slingback, ballerina, smukke, almindelige, billige, dyre, ensfarvede, mønstrede sko – til hverdag og fest. Vi tænker selvfølgelig på de urspanske espadrillos, der er blevet produceret i Spanien i hundredvis af år. De ældste og mest primitive blev lavet for næsten 4.000 år siden.

I 1300-tallet begyndte spanierne imidlertid at fremstille espadrillos, som vi kender dem i dag. De har fået navnet fra esparto-græsset, der vokser vildt mange steder i Spanien. Græsset blev bearbejdet, snoet sammen til lange reb og derefter formet til en sål. I dag er sålen for det meste lavet af jute, og ofte placeres et lag gummi under, så skoen ikke absorberer fugt. Toppen er ofte lavet af tykt bomuldsstof.


Lav deres egne espadrillos

Selvom fabrikker stort set har overtaget produktionen af ​​de populære sko, opretholdes det gamle håndværk stadig. Vi har besøgt Museu de l'espardenya i Banyeres da Mariola, der ligger nordligt i Alicante-provinsen. Her er forskellige udgaver fra forskellige epoker udstillet, og vi kan følge omdannelsen fra græs til færdige sko. Hver sommer er der kurser for dem, der ønsker at lave deres egne espadrillos, men dette er et arbejde, der er hårdt for fingrene! Passer det ikke ind i din kalender, kan du bede om at se en film på 30 minutter, der giver dig en nyttig introduktion til dette håndværk.

På Museu de l’Espardenya i Banyeres de Mariola (Valencia) kan vi se en film om, hvordan vi kan lave vores egne espadrillos (espardenyas på valenciansk). Her findes også espartogræs, og alt nødvendigt udstyr til at fremstille de historiske sko.

Fra at være en sko for fattige og arbejdsløse blev det markante fodtøj meget populært i USA som et resultat af 1948-biografsucces'en Key Largo, hvor Lauren Bacall lancerede espadrillos til det amerikanske marked. Senere skulle sådanne sko sidde på flere berømtheder som f.eks Marilyn Monroe og Jacqueline Kennedy, og i 1980'erne blev den flade udgave også populær blandt mænd, efter at Don Johnson alias Sonny Crockett ofte bar espadrillos under optagelsen af ​​Miami Vice.

Prisen varierer meget. Hos Chanel i Bon Marche i Paris koster et par flade espadrillos 250 euro. På markedet i Spanien kan du få dem til 3 euro. Bortset fra at Chanel-udgaven har en noget tykkere gummisål, er de ellers ganske ens. Spaniens mest kendte producent af espadrillos er Casa Hernanz i Madrid. På gode dage kan de sælge mere end 700 par.

Smoking, hvid skjorte og espadrillos

Salvador Dalí, som måske er lige så kendt for sin excentriske opførsel og surrealistiske 'outfits' som sin kunst, elskede espadrillos. I modsætning til sine spanske landsmænd, som på det tidspunkt hovedsageligt brugte dem, når de var på stranden, spadserede han rundt i Paris' gader med disse specielle sko. Selv i selskab med andre berømtheder, der ar iført smokings og hvide skjorter, foretrak han sko lavet af vildt græs fra sit hjemland.

Espadrillos = sommer.

Seneste Nyheder

Stor tumult omkring ny skolelov

Black Friday kan slå alle rekorder

Kommuner sparer formuer på årets julebelysning og events

Covid-19: Restriktionerne revideres i weekenden

Covid-19: Positiv udvikling i det meste af Spanien

BBVA køber måske Banco Sabadell

Annonce
Annonce

Læs også

Kære læser (December 2020)

Skrevet af Martin Norrbom

Black Friday: Undgå at blive snydt når du handler online

Covid-19: Andalusien forlænger restriktionerne

Covid-19: Plan for vaccinering af befolkningen klar

Stor tumult omkring ny skolelov

Black Friday kan slå alle rekorder

Kommuner sparer formuer på årets julebelysning og events

Annonce
Annonce
Annonce

Læs også

Covid-19: Restriktionerne begynder at virke

Skrevet af La Danesa

Covid-19: Endnu en vaccine på vej til Spanien

Skrevet af La Danesa

Kæmpe bankfusion på vej

Skrevet af La Danesa

Den nye P.A.D. kalender er nu færdig, så bliv klar til 2021 og hjælp dyrene på samme tid!

Skrevet af La Danesa

Masser af nye byggeprojekter på vej

Skrevet af La Danesa

Covid-19: Faldende smittetal i Andalusien

Skrevet af La Danesa

Covid-19: Mundbind bliver billigere

Skrevet af La Danesa

Tom Halvorsen - Din norske vicevært i Spanien!

Skrevet af La Danesa
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce