27. februar, 2020  |  Skrevet af La Danesa

Día de Andalucía den 28. februar: En dramatisk historie som de fleste har glemt

Blas Infante-templet i Ronda.

Spaniens 17 regioner har hver deres lokale helligdag, hvor man mindes den dag, regionen officielt blev erklæret som netop region. Sådan har det været, siden den seneste spanske grundlov blev vedtaget i 1978. Det er værd at huske, at Spanien havde diktatur indtil 1975 og derfor først frie valg i 1977.

Symbolet for den andalusiske regionaldag, Día de Andalucía, er personen Blas Infante. Han blev født i 1885 i den lille landsby Casares nord for Estepona. I sin tid som studerende, som politiker og i sit daglige erhverv som notar tilbragte han dog størstedelen af sit liv i Córdoba og Sevilla.

Blas Infante blev i flere kredse betragtet som Andalusiens fader. Han mente, at hvis ikke Andalusien var velfungerende, ville resten af Spanien heller ikke fungere. Han hentydede til Andalusiens store geografiske areal, store befolkning og ikke mindst industrien, som på den tid var langt mere omfattende end i dag. Politisk kæmpede han for de andalusiske arbejderes rettigheder og mod den store sult i samfundet.Inderst inde følte han sig meget andalusisk og var stolt af de andalusiske særpræg. Det var også derfor, han tog initiativ til at tegne det andalusiske flag i de grønne og hvide farver med Hercules-emblemet i midten.Blas Infantes arbejde blev imidlertid kun værdsat i Andalusien. Han var aktiv i flere politiske partier men blev aldrig valgt til parlamentet. Ved det sidste demokratiske valg i 1936 var han aktiv i partiet Partido Republicano Federal, der, som navnet klart antyder, gik ind for en føderalt styret spansk republik. Valget blev ingen succes for partiet, men Blas Infante blev i Sevilla den 5. juli samme år udnævnt som ærespræsident for den kommende andalusiske region.Historien tog imidlertid en drastisk drejning få dage efter, da general Franco gennemførte sit militærkup, som blev starten på den tre år lange spanske borgerkrig. Blas Infante blev den 11. august 1936 henrettet i Sevilla af Francos tropper for at have "taget del i det politiske arbejde i et parti, som stod for revolutionære tendenser og et Spanien opdelt i regioner." Dommen mod Blas Infante blev afsagt med tilbagevirkende kraft i 1940, efter borgerkrigen, og med general Franco som ny statsleder. Franco var nemlig klar modstander af regioner og ønskede et samlet Spanien med ét flag, ét sprog og én regering i Madrid.

Seneste Nyheder

De internationale feria-dage aflyses

Coronavirussen fortsat ikke under kontrol

Costa del Sol godt forberedt mod coronavirussen

Spanierne frygter for deres jobs

Vintervejret kommer tilbage

Coronavirussen spreder sig fortsat

Annonce
Annonce

Læs også

Coronavirussen spreder sig fortsat

Skrevet af La Danesa

Toppen nås først til april

De internationale feria-dage aflyses

6 gode råd til et sikkert og komfortabelt hjemmekontor

Coronavirussen fortsat ikke under kontrol

Costa del Sol godt forberedt mod coronavirussen

Spanierne frygter for deres jobs

Annonce
Annonce
Annonce

Læs også

Málaga C.F.-legenden Joaquín Peiró er død

Skrevet af La Danesa

Netsvindel i forbindelse med coronavirus: Her får du 7 råd til en sikker nethandel

Skrevet af AnyTech365 – www.anytech365.com

Coronakrisen rammer hårdt på Costa del Sol

Skrevet af La Danesa

Voldsomme tiltag mod coronavirussen

Skrevet af La Danesa

Don Juan Carlos skjulte 65 millioner

Skrevet af La Danesa

Blomsterfestival i Córdoba

Skrevet af Rikke Juel Printz

Opbevaring af vin

Skrevet af Jeanett Lorentzen

Jesu svededug i Oviedo

Skrevet af Jette Christiansen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce