Det danske magasin i Spanien
Den skæve vinkel: Brian Jøhnk

Den skæve vinkel: Brian Jøhnk

Det halve Amager tog hul på dagen i selskab med Simon Jøhnk. Vi skal tilbage til starten af 90’erne, og vi skal stille ind på FM 103.4. I ”Go’ morgen Amager” fik folket musik og underholdning – krydret med lidt nyheder – så man ikke kunne andet end at komme i godt humør. ”Det var lige mig. Tiden som vært på Radio Amager står som et af mine bedste minder fra Danmark. Det minder mig også om dengang, jeg ikke var så glad for mit navn. Derfor kaldte jeg mig Simon. Det var noget værre pjat,” kommer det med latter fra Brian, som i dag både er glad for sit navn, sig selv og sit liv. 

Hans liv i Spanien har to afsnit. Det første begyndte den 8. december 1979, da familien Jøhnk med en 8-årig dreng ramte det jomfruelige Costa del Sol.  

Verdensmand på Boulevarden

Lille Brian kom direkte i spansk skole. ”De første seks måneder forstod jeg ikke et kuk, men så begyndte jeg at komme efter det. Man kan sige, det er den hårde vej frem, men det er den eneste vej, hvis du ønsker dit barn integreret. Jeg var, og er, lykkelig for det,” forklarer Señor Jøhnk. Måske er der ikke så meget Señor over ham, men når snakken går med hans spanske café-kunder og leverandører, er det umuligt at høre, hvem der ikke er født i Spanien. ”Man fanger meget på gaden,” siger den danske café ejer, som bebuder, han behersker hele seks sprog og tilmed forstår portugisisk, fransk og hollandsk. Det er, men andre ord, meget let for Brian at falde i snak med gæsterne på sin café. ”Dybest set elsker jeg stemningen og sammenholdet her. Vi er en stamcafé for mange folk og hjælper hinanden med løst og fast. Snakken går, og der er altid en god historie i luften. Sådan skal det være,” fortæller Brian Jøhnk, som netop i denne måned fejrer ti år på Café Boulevard. Det er også i denne måned, han fylder 50. Et hurtigt tilbageblik gør det umuligt at komme udenom årene 1985-95. ”De ti år boede jeg i Danmark og, dybest set, er det de år, der gav  mig min danske baggrund. Jeg læste marketing og grafisk design og fik en god ungdom med ti uerstattelige år,” fortæller fødselaren, som i fulde alvor mener, det var kærestesorger, der fik ham tilbage til Fuengirola. ”Det er rigtigt. Jeg havde brug for min mors trøst og kærlighed. Sådan er det.”

Altid dedikeret

Da sårene var helet, tøvede Brian Jøhnk ikke med at kaste sig over sin nye kærlighed; sine jobs. Man kan roligt sige, han har en bred smag, for Brian har aldrig været bange for et brancheskift. Fællesnævnene har dog altid heddet dedikation. ”Jeg har altid brændt for mine jobs og tilbragt hele min dag på min arbejdsplads. Da jeg var assurandør i forsikringsselskabet Danican / Tryg Baltica, havde jeg altid møder fra tidlig morgen til sen aften. Og da jeg var hos Vordingborg Køkkenet, kunne jeg sidde til langt ud på natten for at tegne køkkener,” forklarer Brian Jøhnk, som også har været turen over Helle Hollis, Bang & Olufson og Telephone Tina inden han kastede sig over restaurationsbranchen. ”Det har alle været gode arbejdspladser, spændende brancher og resultaterne har altid fulgt med – absolut. Mit problem har derimod været at gøre mig som selvstændig. Her har jeg ofte haft de forkerte mennesker omkring mig, disponeret forkert – og bødet for det,” fortæller en meget ærlig Brian Jøhnk. ”Min bedstemor sagde altid: behandl andre, som du gerne selv vil behandles. Og kæmp så det bedste du kan. Det råd følger jeg. Jeg er sikker på, det er vejen frem.” 

Brian Jøhnk har masser at kæmpe for. Han kæmper for sin café. Og han kæmper for at få sine to teenager-børn sendt godt ud i livet. De sidste kræfter bruger han på sin mor, søster, fætter, nevø og halvbror, som er præcis lige så integrerede som ham selv.    

Han kom på må og få, men har set, prøvet og oplevet en masse. ”Jeg har haft gyldne tider – ingen tvivl om det. De gode tider skal nok komme igen, men om de bliver gyldne, det ved jeg ikke.”

Kommentarer:

”Spanien er et broget land. Det er et smukt og fascinerende. Men det er også et land, hvor universitets uddannede fejer gader, og ledere uden uddannelse bestrider topposter.”

”Med årene er jeg blevet mere hård og kontakt – men på ingen måde ond!”

”Jeg nyder faktisk at spille golf. Det sagt så passer ni huller på La Noria fint til mit temperament – og altid med minibar i buggy’en.”


Ti skæve til Brian

1. Fortæl en ting, som (næsten) ingen ved om dig.

I mine unge dage var jeg stripper. To gange fik jeg sølv til DM.

Ham, som løb med guldet det ene år, er i dag boghandler i en lille provinsby.

Livet kan tage mange sjove drejninger.

2. Hvilken har været den bedste dag i dit liv? – og værste?

Da mine to børn blev født. Ellers er alle dage med sol en god dag.

Den værste dag var for et halvt år siden, da min mor fik konstateret alvorlig kræft. Hun er netop været igennem sidste stråling og er gudskelov meldt rask.

3. Er der noget, du fortryder i dit liv?

Du må gerne skrive ”at åbne Café Boulevard”. Det har kostet mig al min tid og alle mine penge. Men på den anden side; så gjorde jeg det gerne igen.

4. Hvad er det mærkeligste, du har været ude for?

Alt hvad der er sket siden den 13. marts 2020. Det er som en ond drøm, vi ikke kommer ud af. 

5. Hvornår har du et gyldent øjeblik?

Jeg har en lille kærne af meget tætte herboende danske venner. Når jeg er sammen med dem, har jeg det godt. 

6. Hvilket er det kedeligste job, du nogensinde har haft?

Da jeg som 17-årig sorterede post på postcentralen i København. Tilmed var det natarbejde. Jeg holdt kun i 14 dage. 

7. Hvis du ikke var restauratør, hvilken job ville du så have?

Min drøm har altid været at designe, opbygge og drive en campingplads fra bunden. Det har faktisk være lige ved et par gange. Måske bliver det aktuelt engang i fremtiden. 

8. Hvad savner du mest ved Danmark?

Min familie – den er stor, og vi mødes fast hvert andet år. 

9. Holder du dit nytårsforsæt?

Aldrig – jeg ryger og lever stadig usundt. På den front har jeg rygrad som en regnorm. Jeg lever og er glad i nu’et.

10. Hvordan tror du, turistsæsonen 2021 bliver på Costa del Sol?

Hvis Covid-19 vaccinerne er effektive, og kommer hurtigt ud til folket, kan vi få et hamrende godt år. Folk higer jo efter at komme sydpå igen. Desværre tvivler jeg på, om vaccinerne bliver leveret til tiden. 

Af Henrik Andersen

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.