En dag med Gitte Ladefoged

Af Stine Mynster/Comunica.dk

Da Gitte Ladefoged og hendes mand Peter Zachariassen besluttede sig for at flytte til Spanien levede de et liv i sikre og etablerede rammer. De boede i et drømmehus, de få år forinden selv havde fået bygget, deres jobs var gode og stabile, familien boede i nærheden og deres to børn Joachim og Nanna på 3 og 1 år, trivedes. Alligevel havde parret lyst til at prøve kræfter med en helt ny tilværelse i udlandet – langt væk fra trygge Aalborg. ”Da vi fik Nanna, kunne vi godt se, at vi ville få et meget stresset liv i Danmark, med to fuldtidsstillinger, lange dage i institutioner for børnene osv. På det tidspunkt havde Peter fået flere tilbud om jobs i udlandet, og vi valgte derfor at springe ud i det”, forklarer Gitte, som har boet i Sotogrande siden maj 2004. Hendes mand blev ansat i et firma på Gibraltar, der sælger olie til skibe, og familien kunne derfor få en mere rolig hverdag, fordi de kunne nøjes med én indtægt.
”Jeg har den holdning, at vi har fået børn for at kunne være sammen med dem, og det kan jeg her. Jeg har virkelig nydt at have en masse kvalitetstimer sammen med dem, at følge dem så tæt og være der for dem om eftermiddagen, når de kommer hjem fra skole”.
Børnene går på Sotogrande International School, en engelsksproget skole med 7-800 elever fra forskellige lande. Der bor omkring 22 danske familier i området, så dansk tales der ofte efter skole, efterfulgt af engelsk og spansk. ”Sotogrande er en lille oase midt i Spanien, en slags ”ex-pat” land, hovedsageligt befolket af udstationerede familier. Det skaber en unik livsstil og et fællesskab, fordi vi alle mere eller mindre er i samme båd. Men dette gør jo også, at stedet er en transit-zone, hvor folk er på gennemrejse et par år inden de tager videre. Det er helt klart ulempen – at vi ofte må sige farvel til vores venner. Heldigvis er der også store fordele ved at bo her. Den smukke natur, golfbanerne, de talrige sportsfaciliteter, strandene og de mange aktiviteter for børn. Det har været en fantastisk familieoplevelse at flytte til et andet land. Derudover har jeg fået muligheden for at udvikle mine kreative sider. Jeg elsker processen med at finde på og skabe nyt – det har jeg altid drømt om at afprøve”, siger Gitte.

Kl. 7.15: Jeg står op, laver madpakker til børnene, dækker bord, vækker Nanna og Joachim, og derefter er vi klar til at spise morgenmad sammen.

Kl. 8.35: Vi kører i skole og samtidig kører Peter på kontoret på Gibraltar.

Kl. 9.05: Efter aflevering af børn er der ”morgenmøde for kollegaerne” i kantinen. Det er en lille gruppe af danske piger, der mødes hver morgen i skolens kantine for at snakke lidt og pleje det sociale liv. Alle er mere eller mindre fastboende i Sotogrande, mange på en 3-4-årig udstationeringskontrakt fra danske virksomheder. Skolen er et socialt samlingspunkt i Sotogrande, - der hvor man kan gøre en indsats, hvis man gerne vil integreres i samfundet. Og det gælder både i forhold til danskere og ikke danskere. I mange familier er der kun én med fast arbejde, og derfor er det vigtigt for dem som ikke kommer ud, at pleje de sociale kontakter og få sig en omgangskreds. Der er altid nogen ved ”stambordet”, og jeg kigger derned et par gange eller tre om ugen.

Kl. 09.45: Efter hyggeligt samvær tager jeg ned i tennisklubben, hvor jeg har en tennistime med spanske Ignacio. Jeg spiller lige så ofte padeltennis, men i dag er det tennis. Jeg har heldigvis fundet en god veninde Mette, som er lige så hooked som jeg på begge sportsgrene, så vi prioriterer begge timerne højt. Vi har en god hård træning med Ignacio, og samtidig får vi øvet vores spanskkundskaber.

Kl. 11.15: På vej hjem kører jeg forbi Las Puertas Violetas, et lille spansk familieforetagende i frugt og grønt – der sælges fra garagen. Garagen er i dag omdannet til en skøn gårdbutik. Er man heldig kan man få usprøjtede varer fra bedstefars mark, men ellers er de leveringsdygtige i ALT indenfor frugt og grønt. Jeg har virkelig økologi på sinde, men synes det er svært at realisere i vores område af Spanien... det har vist ikke helt vundet indpas i den spanske forbrugeres bevidsthed – og derfor heller ikke i forretningerne.

Kl. 12.00: Hjemme igen går jeg op i mit studio, hvor jeg arbejder på et bestillingsarbejde til et dansk ægtepar, der bor i Benalmádena. De så mine malerier i Mijas for et stykke tid siden og ringede for at afgive en bestilling på seks stk. De fire var fra mit lager, og de sidste to laver jeg udfra deres specielle ønsker og ideer. Et af dem skal bla indeholde teksten ”Carpe Diem”. Det er ren afslapning at male. Kreativiteten finder jeg gennem sport og lange gå ture. Maleriet har altid været en hobby, da jeg er 100 % selvlært, men vores familiemæssige vilkår her giver mig mulighed for at dyrke det, lære og producere mere. Det er en helt ubeskrivelig glæde at kunne producere noget, som gør andre mennesker glade... De malerier, som ikke laves på bestilling, sælges via min website eller fra mit studio, - til en lille fast kundekreds.

Kl. 13.00: Jeg forbereder et projekt til Joachims klasse. Mange af forældrene hjælper frivilligt oppe på skolen. Med læsning, spil og ved udflugter. Jeg har foræret klassen et stort kanvas på 140x100 cm, som skal opdelen i 24 felter. Alle børn i klassen skal male hvert deres felt. Temaet er noget, der gør dem glade, og samtidig har med skole eller fritid at gøre. Jeg forbereder lærredet og dele det ind i felter, så det er klart, når læreren siger til.

Kl. 15.00: Efter en hurtig tur under bruseren pakker jeg tasken med tennisudstyr og snack til børnene. De træner tennis en gang om ugen, Joachim spiller også fodbold. Ellers går deres eftermiddage med leg med venner og et utal af fødselsdagsfester. Jeg henter dem i skolen og kører dem i tennisklubben. Jeg får en kop kaffe og hyggesnakker med nogle af de andre forældre. Jeg har altid ment, sport er et en god ting, hvis man vil møde mennesker – og det er ingen undtagelse i Sotogrande.

Kl. 17.30: Efter træning kører vi hjem og forbereder aftensmad. Nærmest samtidig (man er vel en multitasking mor.) læses der lektier og bades. Joachim har stavetest en gang om ugen, så ordene skal øves. De har begge læsning, men ellers laver vi andre slags lektier i weekenderne, hvor der er flere ressourcer og bedre tid.

Kl. 19.00: Vi spiser, hygger lidt og Nanna skal puttes. Joachim øver lidt dansk, vi træner et specielt system, så han inden længe bliver i stand til at skrive og læse dansk også.

Kl. 20.45: Joachim får en godnathistorie, og falder i søvn.

Kl. 21.00: Jeg tjekker mine mails. Der er mails fra venner og bekendte og også en forespørgsel i min lille ”skrivehjælpsbutik”. Jeg har i mange år skrevet jobansøgninger for venner og bekendte i Danmark. I mine tidligere jobs har jeg blandt andet arbejdet som tekstforfatter, og har ofte skulle skrive produkttekster om til sælgende og letforståelige vendinger, så nu har jeg oprettet et lille website, hvor jeg tilbyder hjælpen.

Kl. 22.30: Jeg vender dagens begivenheder med Peter, taler om morgendagens udfordringer og ting, som vi skal huske. Derefter går jeg i seng, skriver lidt i min dagbog, og kobler helt af ved at læse en god bog, helst en krimiroman. Har lige afsluttet triologien af Stig Larsson, .. helt fantastisk spændende læsning. Den kan anbefales.

Spørgsmål til Gitte:
Hvad savner du mest fra Danmark?
Venner og familie - og foreningskulturen. Før jeg fik børn, var jeg sportsentusiast. Jeg spillede meget håndbold (her mødte jeg også min mand). Jeg savner lidt at mine børn kunne gå til gymnastik, håndbold osv. Og endelig, mulighed for indkøb af økologiske fødevarer, skønheds- og rengøringsprodukter mv. – det er man ikke kommet ret langt indenfor i det område, som vi bor i.

Hvilket tidspunkt i døgnet er det bedste?
Formiddagen. Her har jeg mest energi – jeg er glad for både de dage, hvor børnene er i skole og jeg kan dyrke sport og arbejde – og også de dage hvor børnene er hjemme, - vi står op, tager den med ro, og hygger os.

Hvordan ville du tilbringe den perfekte fridag?
Sammen med min familie. Sightseeing, oplevelser sammen med børnene, sport eller hjemlig hygge.

Hvad kan gøre dig rigtig sur?
Miljømæssige problemer og hvis nogen, særligt min familie, bliver uretfærdigt behandlet.

Hvordan forkæler du dig selv?
Sport eller rejser.

Hvornår taler du spansk?
Når jeg kan komme til det. At lære spansk i vores område er lidt indkapslet træning, fordi alle taler engelsk... så desværre er jeg ikke så god til sproget, som jeg gerne ville være. Men jeg synes, at det er et fedt sprog, og gør mit bedste for at øve og blive bedre.

Hvem ville du gerne være for en dag og hvorfor?
Egentlig er jeg glad for bare at være mig.

Blå bog:
Navn: Gitte Ladefoged
Fødselsdag: 17. januar
Stjernetegn: stenbuk
Alder: 36
Bopæl: Sotogrande
Flyttede til Spanien i: 2004
Flyttede til Spanien fordi: familien ville have mere tid sammen.
Civilstand: gift med Peter, mor til Joachim 7 år og Nanna 5 år – familien består også af ”Blanco”, hankaninen der blev købt som en hun, og derfor hed ”Blanca” det første års tid.
Uddannelse/arbejde: Akademiøkonom indenfor markedsføring. Ama de casa med egen hobbyvirksomhed, hvor der fremstilles malerier. 1913__MainPicture__rqcxQJeFlliuizgpBsRAA.jpg

Norrbom Marketing

Kontakt

Læserservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com