Det danske magasin i Spanien
Briterne og Costa del Sol på skillevejen

”Skandinaverne køber ejendomme som i de glade 00’ere”. Sådan lød den opmuntrende overskrift på sidste måneds artikel om ejendomsmarkedet i La Danesa. Samme overskrift kan, desværre, ikke bruges om briterne. Salget er faldet og tvivlen omkring Brexit er steget – men netop nu er der masser af grund til på ny at være optimistisk omkring briternes fremtid på Costa del Sol. Det mener de både hos flere skandinaviske og britiske mæglere samt på kommunekontorerne. 


Vel er der er stykke vej endnu, men de sidste par års uklarhed blev sidste måned vendt til klarhed, da Storbritannien endegyldigt trak sig ud af EU. Nogle griner, andre græder – men det definitive exit skaber nu et langt klarere billede af fremtiden for briterne, som uden sidestykke udgør den største udenlandske koloni på Costa del Sol. De lokale kommuner har deres plan klar. Det samme har Junta de Andalucía i Sevilla. De lokale mæglere har deres klare holdninger. Nu er det blot Mr. & Mrs. Storbritannien, der skal beslutte sig – og de har helt præcist frem til den 31. december. Som en vigtig del af Brexit-aftalen har de britiske borgere i Spanien året ud til at klargøre deres tilhørsforhold. Tusindvis af herboende briter skal nu endegyldigt beslutte, om de vil være residenter eller ej. Eller sagt på en anden måde; de skal beslutte om de vil bo her eller ej. Det er naturligvis en beslutning af stor betydning for hele Costa del Sols næringsliv.

”Jeg har aldrig været så bange for konsekvenserne af Brexit. Briterne har altid haft et godt øje til Costa del Sol og for mange briter er det bedre at være resident i EU end i UK.” 

– Per Mønsted, Mojo Estates

Præcis som de britiske borgere skal tage et valg, har Spanien og Storbritannien også valget at indgå en individuel aftale om deres borgeres opholdsrettigheder og pligter. Også her er fristen årsskiftet. Udgangspunktet for en ny aftale er den gamle 90-dages regel, som betyder, at en britisk ikke-resident i fremtiden kun må opholde sig i Spanien 90 dage om året. Denne type begrænsninger opmuntrer kun de færreste. Alligevel er det optimisme og lettelse, der præger stemningen på kystens kommunekontorer og hos ejendomsmæglerne.

”Det politiske klima mellem Spanien og Storbritannien har i mange, mange år været rigtigt godt. Det ses bl.a. på Gibraltar. Derfor tror jeg også på en blød landing for de mange briter, der opholder sig i Spanien og omvendt. Der bliver ingen klapjagt.”

– Finn Wissenberg, Wissgar Estates

Fra uklarhed til klarhed

”De sidste par år har unægtelig været præget af tvivl og usikkerhed – både blandt vores potentielle købere og tidligere købere, som overvejede at sælge. At vi nu endegyldigt er ude af EU, skaber en ro og klarhed, vi ikke har haft i lang tid.” Ordene kommer fra Jack Cheshire fra ejendomsmægleren Team España i Nerja. Langt størstedelen af selskabets kunder har altid været briter. ”Alene det faktum, at en brite i fremtiden frit kan købe, sælge, leje og udleje en bolig i Spanien giver ro. At man så nu skal beslutte, om man vil være resident eller ej, er ikke motiv til uro. I min optik er det et luksusvalg,” siger Jack Cheshire, som mener, det bløde punkt for de herboende briter i hele Brexit-debatten ligger et helt andet sted. ”Det kommende valutasamarbejde mellem det britiske pund og euroen får stor indflydelse på alt samhandel mellem Storbritannien og EU – også briternes lyst og mulighed for at købe og leje en bolig i Spanien. Et fast kursspænd, som vi f.eks. har mellem den danske krone og euroen, vil være godt for al business på Costa del Sol. Med frie kurser kan man med grund frygte et svagt pund i fremtiden, som givetvis vil gøre det for dyrt for mange briter at bliver her. Og tilsvarende dyrt at købe for fremtidens potentielle boligejere,” forklarer den britiske mægler

”Jeg kan godt blive lidt bekymret for de mæglere, der udelukkende har satset på det britiske marked. I fremtiden vil mange givetvis leje frem for at købe en bolig. Det sagt, så tror jeg 2020 bliver et godt år, for de briter, som vil købe, køber nu. Briterne får i fremtiden næppe bedre vilkår, end de har i dag.”

– Sven Källström, Alamo Real Estate

Trods uklar fremtid har Team España i 2019 kun registreret en minimal nedgang i boligsalget. Virksomhedens udlejning er steget med 38 procent og det nye kontor i Málaga centrum har fået en fin start. ”Vi har omstillet os og er ikke bange for at gå nye veje. Sådan bliver det også i fremtiden, for markedet ændrer sig hele tiden.” Netop begrebet omstilling anvendes flittigt af Sven Källström, når snakken går på konsekvenserne af Brexit. Han bekymrer sig for de mæglere, som hidtil udelukkende har satset på det britiske marked. Omvendt mener han, 2020 bliver et godt år. ”Briterne har året ud til at købe på samme betingelser og vilkår som hidtil. Og det er gunstige vilkår. Derfor tror og håber jeg, de slår til nu. Det bliver næppe lettere for dem i fremtiden,” vurderer den svenske mægler, som hele vejen rundt ser optimistisk på indeværende år.

”Jeg ved, markedet generelt har det lidt sværere end tidligere, men det er ikke noget vi mærker til her hos Alamo. Vores start på 2020 har været bedre end sidste år.” Samme synspunkt og optimisme deler Per Mønsted fra Mojo Estates: ”Briternes rettigheder som residenter i Spanien er rigtig gode. Derfor tror jeg, de bliver her, og flere vil tilmed tilbringe endnu mere tid her fremover,” mener den danske mægler og uddyber: ”Costa del Sol er i dag blevet et så attraktivt sted at bo, at man ikke bare flytter herfra. Her er plads til alle og man kan skabe sig en god tilværelse selv for et lille budget.”

”Der tales meget om et hårdt eller et blødt Brexit. Her går snakken nu på, om man skal være resident eller ej. Men i min optik bliver den fremtidige valutaaftale afgørende for briternes lyst og mulighed for at besøge og købe bolig på Costa del Sol.”

– Jack Cheshire, Team España

Finn Wissenberg fra Wissgar Estates følger op: ”Briterne har altid været vilde med Spanien og deres iver for at komme til Costa del Sol går mere end 50 år tilbage. Der skal meget mere end nye regler og love til at holde dem væk. Nogle vil i fremtiden komme oftere – andre lidt mindre,” mener Wissenberg, som dog ikke glemmer at holde sig til fakta. ”Det britiske boligmarked faldt sidste år, men den sidste håndfuld år har også været gode,” slutter han. 

Uanset hvilken vej udviklingen må gå, har både Junta de Andalucía og kommunerne gjort sig klar til kampen om briterne.     

”Jeg fornemmer klart, at dem der ville flytte, er flyttet. I fremtiden bliver der bestemt ikke færre briter, end der er i dag.”

– Anette Skou, Udlændingekontoret i Mijas

Det offentlige går i offensiven

Det gælder blandt andet i Mijas kommune, hvor Anette Skou på udlændingekontoret har fuldt udviklingen på nærmeste hold. ”De sidste par år har vi annonceret for og opfordret alle udlændige til at blive residenter og lade sig indskrive i deres kommune. Det er fair for alle. Kun den vej rundt sikrer en udlænding sig sine fulde borgerrettigheder, mens vi som kommune opnår fuldt tilskud fra stat og amt til blandt andet renovering, mere politi og lokale initiativer,” forklarer Anette Skou, som ikke tøver med at rose det britiske konsulat for deres arbejde med at informere og vejlede de briter, som har stået, og måske fortsat står, på skillevejen. ”Alle steder har vi brugt mange ressourcer på at informere. Mit klare indtryk er, at dem, der ville flytte, er flyttet. De fleste har valgt at blive og flere nye britiske residenter er på vej. Bekymringernes tid er ovre. Nu gælder det om at tænke fremad.” Og netop at tænke fremad er hvad man gør hos Junta de Andalucía. Amtet har for 2020 øget sit marketingbudget med 1,8 millioner euro. Pengene er øremærket til det britiske marked, hvor man i år gør mere end nogensinde. Hverken Andalusien eller Costa del Sol må forsvinde fra briternes nethinde.

Af Henrik Andersen, henrik@norrbom.com

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.