Det danske magasin i Spanien
Få styr på dine bekymringer og sov godt

Få styr på dine bekymringer og sov godt

Hvis tankemylder og bekymringer holder dig vågen, er du langt fra den eneste. I en ny bog om søvn og bekymringer står kendte danskere frem med deres ærlige erfaringer om søvnproblemer.
 
Næsten halvdelen af alle danskere har i perioder problemer med at sove. Og det er faktisk bekymringer, der er den primære årsag til det nationale søvnbesvær. Det viser den store folkeundersøgelse ’Søvn’ fra 2017. Netop bekymringer og søvn er temaet i den nye bog Det vi tænker på inden vi falder i søvn af journalist og forfatter Rasmus Barud Thomsen. I bogen har han talt med 26 kendte danskere, der alle lever et liv med stort ansvar og svære beslutninger.
”Jeg synes, det er spændende at undersøge, hvorfor og hvordan mennesker med stort ansvar er i stand til at sove om natten, når nu så mange almindelige danskere har svært ved at sove,” fortæller Rasmus Barud Thomsen.
 

Konflikter fylder

For de fleste er bekymringer nemlig et hyppigt tilbagevendende fænomen, der har det med at dukke op, lige inden vi skal sove: Måske er det konflikter med chefen, kollegaer, kæresten, naboen eller din bankrådgiver, der udspiller sig, måske er det bekymringer for arbejdsløshed, sygdom, ulykke eller økonomi. Uanset hvad det er, er faktum, at hovedpuden er noget nær det sidste sted, du kan gøre noget ved dine bekymringer, selv om det ofte er der, slaget står.
 
I bogen kan man læse interviews med drabschefen, der oplever de værste forbrydelser og har ansvaret for opklare dem; erhvervsfolk med ansvaret for hundrede eller tusindvis af ansatte; politikere, der gennem livskriser har skullet håndtere både ansvar og sorg; soldater og fotografer, der har set mere død og ødelæggelse end de fleste; samt almindelige mennesker, unge som gamle, der har interessante perspektiver på det at bekymre sig og sove godt. Alle har de arbejdet med at finde en balance i livet, så bekymringer og tankemylder ikke ødelægger deres søvn.
”I samtalerne med de medvirkende i bogen har det været tydeligt, at evnen til at leve et liv med kontrol over bekymringerne spænder fra, at det for nogle få er en medfødt evne, mens det for de fleste er noget, man kan lære og blive bedre til. Det sidste er naturligvis det mest interessante, for det betyder, at vi selv kan blive bedre til at håndtere vores egne bekymringer,” fortæller Rasmus Barud Thomsen.
 

Vi sover en tredjedel af livet

Igennem livet bruger vi i gennemsnit omkring 25 år på at sove. Det er lang tid, og det siger næsten sig selv, at når kroppen bruger en tredjedel af den tid, vi er givet her på jorden, på at sove, så er det, fordi det er vigtigt. Alligevel er der sket det, at vi er blevet dårligere til at sove end tidligere – vi sover mindre og har sværere ved at falde i søvn – og hos mange skyldes det, at vi bekymrer os og er stressede. Og det er noget skidt. Langvarige søvnproblemer kan nemlig have alvorlige konsekvenser for helbredet og er forbundet med øget risiko for stress, overvægt, type 2-diabetes, hjerte-kar-sygdomme og for tidlig død. Det understreger, at folk skal tage det med søvnen alvorligt. Og for at det kan lykkes, er man nødt til at få styr på sine bekymringer.
 

Gik ned med et brag

Det ved Mia Wagner, der er koncerndirektør og kendt fra tv-programmet Løvens hule på DR1. Hun er desuden bror til Morten Wagner, der er bosat på Costa del Sol. Mia Wagner medvirker i bogen, hvor hun fortæller, at hun har et lille søvntrick, som hun tager i brug, når hun ikke kan sove.
”Så ligger jeg med lukkede øjne og forestiller mig, at mine tanker bliver opslugt af et behageligt mørke, der omslutter mig, og at jeg bevidst mærker, at jeg bevæger mig ind i søvnen. Det virker, men når jeg har svært ved at slukke for hjernen, så er det for mig et symptom på stress. Og det er jeg meget opmærksom på,” fortæller hun og uddyber:
”Jeg har altid kørt mig selv hårdt, og da jeg blev skilt i 2013, var jeg i en situation, der krævede et meget højt tempo, samtidig med at jeg også skulle bearbejde min skilsmisse. Jeg sov kun mellem kl. 1 og kl. 6, og jeg var altid træt. Det var forfærdeligt. Samtidig var der en masse tanker at holde styr på. Det med, om man nu er en god mor, og om man gør det godt nok i forhold til sine børn, er også noget af det, der kan holde én vågen om natten,” fortæller Mia Wagner, der magtede at holde den kørende i et år som alenemor og partner og direktør i eget advokatfirma, før hun gik ned med et brag.
 

Fokus på de rigtige problemer

Mia Wagner endte med at være sygemeldt med stress i otte måneder, inden hun kunne vende tilbage igen.
”Det var hårdt, men det har også gjort mig klogere på nogle ting, også i forhold til bekymringer. Jeg har lært, at livet er nu, og derfor er det meget vigtigt, at man perspektiverer sine bekymringer. Hvad er rigtige problemer, og hvad er ligegyldige bekymringer? I virkeligheden er der ikke særligt mange rigtige problemer, og det er en daglig øvelse for mig at sortere dem fra hinanden. Det betyder, at jeg er bevidst om at fokusere på de ting, der reelt betyder noget for mig, og lade resten ligge.
 
Arbejdsmæssige ting, som jeg er kommet lidt bagefter med, men som jeg nok skal få ordnet, er ikke en vigtig bekymring. En vigtig bekymring er, om mine børn trives, og om jeg føler, at jeg ser dem nok,” fortæller hun.
Af Michael Jepsen

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.