30. oktober, 2019  |  Skrevet af Rikke Juell Printz

Det er efterår - og tid til kastanjer

Aftenerne er blevet mørkere, temperaturerne er faldet og antallet af turister i shorts og T-shirts er faldet markant. Spanierne har klædt sig påtil den kolde sæson; en svag duft af mølkugler fortæller os, at der er fundet uldfrakker og pelsjakker frem. Men en anden duft fortæller os også, at vi er på vej ind i en ny sæson; duften af ristede kastanjer.

Kastanjetræet, Castanea Sativa, som oprindeligt er kinesisk, skal have været introduceret til Europa gennem grækere og senere også romerne. Træerne med deres smukke hvide blomsterranker har vokset vildt i Middelhavslandene i over tre tusinde år. I Spanien trives disse næringsrige træer bedst i den nordvestlige del af landet.

De næringsrige og velsmagende nødder har tidligere været en vigtig del af kosten på den iberiske halvø, især inden kartofler og majs fandt vej til Europa med Columbus. De er naturligt rige på kostfibre og C-vitamin. Derudover indeholder de B6, kalium og folat/folinsyre. Den relativt neutrale smag giver dem mulighed for at bruges til næsten alle typer retter.

Det er værd at bemærke, at kastanjer, der vokser vildt i Skandinavien, de såkaldte hestekastanjer, indeholder aesculin og er giftige for mennesker og dyr.

Stor satsning på kastanjer

I provinsen Cáceres, der ligger i Extremadura-regionen, satses der nu start på kastanjer. Nye træer plantes og der forskes i flere sorter. Lokalbefolkningen opfordres til at samle nedfaldne kastanjer, når de går på tur og derefter sælge dem til opkøbere. Hvis de er ivrige, vil dette give dem en god ekstraindkomst. Det store fokus på de næringsrige nødder i et område, der skal være et af Spaniens fattigste, er blevet særligt godt modtaget af både politikere og befolkningen generelt. Lave vedligeholdelsesomkostninger og gode salgspriser gør dette til et meget rentabelt produkt. Derudover skal kastanjetræer have en høj miljøværdi på grund af den biologiske mangfoldighed, de genererer omkring dem. Dette betyder igen, at andre landbrugsprodukter kan dyrkes mellem træerne.

Det bevidste fokus på kastanjer i Extremadura har modtaget en masse opmærksomhed fra andre områder i Spanien og også fra andre Middelhavslande.

Kastanjer er omgivet af en grøn "skal" med lange pigge/spidser, der stort er fjernet, før de når butikshylderne. Hvis du vil tilberede din egen castañas asadas, er der forskellige opskrifter tilgængelige online, på spansk, engelsk og alle skandinaviske sprog.

Vi foretrækker dog at få dem indpakket i et kræmmerhus af papir af en smilende person, der står på et fortov på en mørk efterårsaften...
Annonce
Annonce

Seneste Nyheder

Ny skandale i Junta de Andalucía

Fire voldsomme drab på én måned

Ny regering på vej

Freepik slår alle rekorder

Verdens miljøproblemer skal løses i Madrid

Bedste udsigt i Torre del Mar

Annonce
Annonce

Læs også

Drastisk fald i bilsalget

Skrevet af La Danesa

Málaga mangler kontorpladser

Ny skandale i Junta de Andalucía

Fire voldsomme drab på én måned

Ny regering på vej

SolarVenti – billigere og nemmere solenergi

Freepik slår alle rekorder

Annonce
Annonce
Annonce

Læs også

Den skæve vinkel: Finn Wissenberg

Skrevet af Henrik Andersen, henrik@norrbom.com Foto: Mugge Fischer og Simon Goltermann

Et interview med Spaniens ambassadør til Danmark

Skrevet af Jette Christiansen

Pift pakkelegen op denne jul

Skrevet af La Danesa

En hyggelig juledag i Málaga

Skrevet af Louise Mercedes Frank, louise-mercedes@norrbom.com

El Gordo - Det store spanske julelotteri

Skrevet af Rikke Iuell Printz

Kære læser (december 2019)

Skrevet af La Danesa

Flor Valentin byder på årets julemesse og nordiske juledekorationer

Skrevet af La Danesa

Málaga mister sit direkte fly til New York

Skrevet af La Danesa
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce