1. Oktober, 2019  |  Skrevet af Peter Scheller, optiker, DanOptica

Alderspletter på nethinden – AMD (Aldersrelateret Macula Degeneration)

AMD er en alvorlig øjensygdom, der siges at være den hyppigste årsag til synstab i den vestlige del af verden. Sygdommen udvikler sig fra 60-års alderen og det er vigtigt at reagere hurtigt på symptomer, da våd AMD kan udvikle sig over få uger eller måneder.

Definition

Aldersforandringer i og omkring nethindens gule plet (macula), det område, hvor det skarpe syn er lokaliseret, findes i en tør form (ca. 80%) og en våd form (ca. 20 %), hvor sidstnævnte er karakteriseret ved væskeudtrædning og deraf følgende hævelse (fortykkelse) af nethinden. Den våde AMD udvikler sig typisk hurtigere og mere aggressivt end den tørre.

Symptomer

Uklart centralsyn, hvilket specielt giver vanskeligheder ved at læse og genkende ansigter på gaden, er de typiske symptomer, der opleves.

Symptomerne kommer ofte langsomt, men kan i særlige tilfælde forværres inden for få dage, hvor synet opleves forvrænget. Sidstnævnte kan være tegn på, at sygdommen er gået over i sin våde form, og undersøgelse hos øjenlæge bør ske inden for en uge.

Undersøgelser

Diagnosen stilles ved, at man undersøger nethinden med et øjenmikroskop eller et funduskamera. I den tørre form ses hvide druser på nethinden, populært også kaldet nethindeforkalkning, mens den mere alvorlige våde AMD også viser væskeudtrædninger.

Den første undersøgelse hos optikeren bør altid indeholde en simpel test på noget, der hedder Amslers gitter, og derefter en visuel undersøgelse som beskrevet ovenfor med et kamera der kan tage et billede af din øjenbaggrund. Hvis der er mistanke om den våde form, vil undersøgelse hos en øjenlæge, med bl.a. en fotografisk kontrastundersøgelse eller en OCT-scanning være nødvendig.

Hos Danoptica kan du som en del af en synsprøve få taget et billede af din øjenbaggrund og finde ud af, om du har behov for yderligere undersøgelse hos øjenlægen.

De største risikogrupper

Risikoen for at få AMD er større hos nogle mennesker end andre. Følgende faktorer har indflydelse på din risiko for at få AMD:

Rygning. Rygere har større chance for at få AMD.
Køn. Kvinder er mere udsatte end mænd.
Fedme. Overvægt øger risikoen.
Race. Kaukasiere er mere udsatte end f.eks. asiater.
Arveligt betinget. Hvis nogen i din familie har det, har du også større risiko.
Kolesterol og høj puls spiller også ind.

Behandling

Det tabte syn kan sædvanligvis ikke genvindes. Behandlingens formål er derfor i hovedsagen at forhindre yderligere synstab.

Indtagelse af vitaminer (A, C og E) og mineraler i zinkdoseringer der er 20-50 gange det normale kan sænke risikoen for en væsentlig forværring med op til 40 %. Hvis man vil forebygge, er det vigtigt at indtage rigeligt med Lutein, som findes i en lang række af populære grøntsager så som gulerødder og broccoli.

Den våde form kan i visse tilfælde behandles med en såkaldt kold laser (PDT - photo-dynamisk terapi). og - som noget relativt nyt - ved injektion i øjet med en medicin, som forhindrer dannelsen af nye blodårer.
Annonce
Annonce

Seneste Nyheder

Freepik slår alle rekorder

Verdens miljøproblemer skal løses i Madrid

Bedste udsigt i Torre del Mar

Málagas gamle posthusbygning solgt

Málaga mister sit direkte fly til New York

Billigere AVE-tog på vej

Annonce
Annonce

Læs også

Fire voldsomme drab på én måned

Skrevet af La Danesa

Ny regering på vej

SolarVenti – billigere og nemmere solenergi

Freepik slår alle rekorder

Verdens miljøproblemer skal løses i Madrid

Bedste udsigt i Torre del Mar

Málagas gamle posthusbygning solgt

Annonce
Annonce
Annonce

Læs også

En hyggelig juledag i Málaga

Skrevet af Louise Mercedes Frank, louise-mercedes@norrbom.com

El Gordo - Det store spanske julelotteri

Skrevet af Rikke Iuell Printz

Kære læser (december 2019)

Skrevet af La Danesa

Flor Valentin byder på årets julemesse og nordiske juledekorationer

Skrevet af La Danesa

Málaga mister sit direkte fly til New York

Skrevet af La Danesa

Billigere AVE-tog på vej

Skrevet af La Danesa

Regeringen forhandler med separatisterne

Skrevet af La Danesa

Sådan undgår du at blive snydt på Black Friday

Skrevet af La Danesa
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce