30. september, 2019  |  Skrevet af La Danesa

Kaktusfigen – en sund delikatesse

Vi sidder i bilen, på en smal indlandsvej i Andalusiens sydlige hjørne. I vejkanten og i skråningerne på begge sider vokser det tæt med kaktusfigen; efterkommere af ’indvandrere’ fra Mellemamerika, som Columbus tog med sig hjem til Spanien på en af sine fire rejser over Atlanterhavet.

Den meget eksotiske plante, chumbera som den heder på latin, kommer fra Mexico, og blev ikke bragt til Europa, fordi den ’stikkende’ frugt var specielt attraktiv at tage med sig over havet, men fordi den var værtsplante for en skarlagensfarvet bille, som blev brugt i datidens kosmetikindustri, samt til farvning af tekstiler. I Spanien er planten mest udbredt i Andalusien, men trives også godt i den sydlige del af Valencia. Nogen kalder den for Mickey Mouse-kaktus, da man let får associationer til Walt Disneys populære tegneseriefigur, når man ser alle ’ørerne’, som stikker op. Den er meget hårdfør og næsten umulig at komme af med. Hvert blad, som falder af, slår rod og bliver til en ny plante. Ønsker du en uigennemtrængelig hæk mellem dig og din nabo, kan denne plante anbefales på det varmeste!

Reducerer kolesterol

Frugterne er spiselige og meget velsmagende. Frugtkødet er gulorange med mange små kerner, disse kan godt spises, når frugten er nyhøstet, men de bliver gradvist hårdere ved lagring. Frugten modnes om sommeren, men ved at beskære busken umiddelbart efter høst kan man få en ny avl om efteråret eller i løbet af vinteren. Disse frugter siges at være ekstra søde og gode. De kan spises som dessert alene, eller i godt følgeskab med ost eller anden frugt. Skær en bid af begge ender, del frugten i to og tag indholdet ud med en ske. Smagen minder om melon, og store dele går til syltetøj/marmelade, som bruges både som smagstilsætning i is og som kagefyld.

I mange ørkenlandskaber er kaktusfigenen den eneste spiselige frugt, som trives, og af den grund har den sin værdi. Andre steder er planten påført – med vilje – kaktuspest, da dette har vist sig at være den eneste måde at komme af med planten på. Men nyere forskning har vist, at frugtens pektin (stivelsesstof) er svært effektivt, når det gælder at reducere høje kolesterolværdier, så måske vil planten blive mere værdsat de kommende år.

Brug handsker!

Ønsker du at høste til eget brug, bør du først og fremmest udstyre dig med tykke handsker. Planten er dækket af mange tynde, næsten usynlige hår, som let fæstner sig på huden og giver kløe, som kan vare i dagevis. Endvidere er både frugten og bladene udrustede med spidse pigge. Det kan betale sig at være to personer til at høste, én som klipper med en lang grensaks, og én som holder en bøtte under på en tilsvarende lang stang.
 
Marmelade/syltetøj kan du lave på følgende måde:

2 kopper frugtkød fra kaktusfigen
½ kop appelsinjuice
1 spiseske citronsaft
1 kop sukker
Lidt finstrimlet skal fra appelsin
 
Koges til alt er mørt.

Seneste Nyheder

Plaza Mayor udvider sit designer outlet

Coronakrisen rammer ejendomsmarkedet

Covid-19: bekymring for nye små udbrud

Covid-19: IT-branchen skaber fortsat jobs

Hedebølge blæser ind over Andalusien

Covid-19: Spansk vaccine på vej

Annonce
Annonce

Læs også

Byggebranchen tilbage på sporet

Skrevet af La Danesa

Bekymring for de mange små Covid-19 udbrud

Plaza Mayor udvider sit designer outlet

Sådan klarer vi sommeren

Coronakrisen rammer ejendomsmarkedet

Covid-19: bekymring for nye små udbrud

Covid-19: IT-branchen skaber fortsat jobs

Annonce
Annonce
Annonce

Læs også

På den anden side... Hvor blev generationsskiftet af?

Skrevet af Henrik Andersen

Tro, stress og kærlighed

Skrevet af Anni Dahms

Covid-19: Spansk vaccine på vej

Skrevet af La Danesa

Den Skæve Vinkel: Line Lyster

Skrevet af Henrik Andersen, henrik@norrbom.com

Covid-19: Spanien bedre forberedt på ny smittebølge

Skrevet af La Danesa

Svær opstart for arbejdsmarkedet

Skrevet af La Danesa

Kære læser (Juli/August 2020)

Skrevet af Martin Norrbom

Dækker private rejseforsikringer når der er epidemi?

Skrevet af La Danesa
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce