30. september, 2019  |  Skrevet af La Danesa

10 tips til bedre billeder

Sådan tager du gode billeder med din mobil
 
Idag bruger de fleste mobiltelefonen til at knipse fotos, og i de senere år er kameraerne i dem blevet meget bedre. Med enkle tricks kan du tage nogle rigtig gode billeder.
Vi har spurgt fotografen Martin Gynther Mørkved, der driver mgmphotos.com, om hvad der skal til for at tage bedre billeder.

Her er fotografens 10 gode tips:

1. Tør linsen af
Ja, noget så enkelt er vigtigt for at få skarpe billeder. Tænk på, hvor mange gange du rører din telefon om dagen. Støv og snavs producerer hurtigt slørede billeder. Aftør fortrinsvis linsen med en blød klud, men at placere skjorten mellem tommelfingeren og glasset fungerer også.

2. Stå fast
Find noget, du kan stole på til at læne dig op ad, uanset om det er et hegn, en sten eller et stativ. Alternativt skal du trække albuerne tæt på din krop og holde kameraet med begge hænder. Jo mørkere det er, jo længere skal lukkerhastigheden være for at fange nok lys - og desto vigtigere er det at stå stille, når man tager billeder.

3. Brug lydstyrkeknapperne
Dette punkt er relateret til det foregående. I dag lader de fleste mobiltelefoner dig bruge lydstyrkeknapperne som udløserknappen. Det betyder, at du vil være mere stabil med hånden, og det er dejligt, hvis du tager en selfie. Vidste du forresten, at du på mange hovedtelefoner også kan bruge lydstyrkeknapperne som udløserknap?

4. Zoom ikke ind
Når du zoomer ind, beskærer du billedet, og billedkvaliteten forringes. Gå i stedet så tæt på, som du kan, og beskær billedet bagefter.

5. Overeksponering
Mobiltelefonen vælger ofte automatisk, hvor meget lys der skal tillades. Derfor kan det være udfordrende at få et billede af en person foran en himmel, hvor enten personen eller himlen bliver for lys eller mørk. Så er det godt at kunne skrue lysstyrken op eller ned. Ofte kan du gøre dette ved at trykke på skærmen, og der vises et symbol med en sol, hvor du kan trække fingeren op eller ned til den ønskede lysstyrke.

6. Vælg fokus
Mobiltelefoner har normalt autofokus, og heldigvis fokuserer de normalt korrekt. Men nogle gange kan det være en god ide at fokusere på en bestemt person eller et objekt på billedet. For de fleste mobiler kan du trykke på skærmen, vælge hvor du vil have fokus, og objektet bliver derefter skærpet.

7. Brug HDR
Når du bruger High Dynamic Range (HDR), tager kameraet flere billeder med forskellig eksponering og kombinerer dem til et billede. Dette er fantastisk i situationer, hvor du vil inkludere både de lyseste og mørkeste dele af et billede, og det passer perfekt, når der er store kontraster mellem lys og mørke. HDR kan findes i kameraets menuindstillinger.

8. Princippet om tredobbelthed
Flere mobile kameraer giver dig mulighed for at vælge "Gitter" eller "Grid" i indstillingerne. Det giver dig et gitter på 3 x 3 firkanter til at tage billeder. Prøv at placere de vigtigste elementer i et billede i et af de fire kryds, dette giver mere spændende og harmoniske billeder. Hvis du for eksempel tager et billede af havet, kan du lade horisonten følge en af de vandrette linjer. Det er også godt at bruge gitteret, når du tager panoramabilleder, så du lettere kan lade horisonten ligge i samme højde, mens du drejer på kameraet.

9. Start kameraet hurtigt
Hvor ofte forsvinder et perfekt øjeblik, fordi du ikke er hurtig nok med kameraet? De fleste mobiltelefoner har nu deres egen hurtigtast, så du kan åbne kamera-appen uden behov for kode eller flere tastetryk. Find ud af, hvor genvejen er på din mobil. Mange mobiltelefoner aktiverer kameraet på en låst skærm ved at skubbe op eller til siden på skærmen, eller kameraet har sin egen knap.

10. Tag masser af billeder
Det bedste tip til at fange pletskuddene er måske bare at tage en masse billeder. Selv når der er tale om professionelle modeller, skal man tage et antal billeder for at få det perfekte billede. Nu har mange mobiltelefoner også en automatisk funktion, hvor kameraet tager en masse billeder, hvis du holder udløserknappen inde lidt. Perfekt, hvis du vil sikre dig, at ingen på billedet blinker, eller hvis du tager billeder af noget eller nogen i bevægelse.
 

Hvis du vil lære mere eller ønsker at fange de helt specielle øjeblikke i livet, kan du leje en fotograf. Kontakt Martin ved at sende en e-mail til info@mgmphotos.com. Han tager portrætbilleder, produktbilleder, dækker bryllupper og ejendom på Costa del Sol. Se www.mgmphotos.com for mere information.
Annonce
Annonce

Seneste Nyheder

Ny skandale i Junta de Andalucía

Fire voldsomme drab på én måned

Ny regering på vej

Freepik slår alle rekorder

Verdens miljøproblemer skal løses i Madrid

Bedste udsigt i Torre del Mar

Annonce
Annonce

Læs også

Drastisk fald i bilsalget

Skrevet af La Danesa

Málaga mangler kontorpladser

Ny skandale i Junta de Andalucía

Fire voldsomme drab på én måned

Ny regering på vej

SolarVenti – billigere og nemmere solenergi

Freepik slår alle rekorder

Annonce
Annonce
Annonce

Læs også

Den skæve vinkel: Finn Wissenberg

Skrevet af Henrik Andersen, henrik@norrbom.com Foto: Mugge Fischer og Simon Goltermann

Et interview med Spaniens ambassadør til Danmark

Skrevet af Jette Christiansen

Pift pakkelegen op denne jul

Skrevet af La Danesa

En hyggelig juledag i Málaga

Skrevet af Louise Mercedes Frank, louise-mercedes@norrbom.com

El Gordo - Det store spanske julelotteri

Skrevet af Rikke Iuell Printz

Kære læser (december 2019)

Skrevet af La Danesa

Flor Valentin byder på årets julemesse og nordiske juledekorationer

Skrevet af La Danesa

Málaga mister sit direkte fly til New York

Skrevet af La Danesa
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce