28. januar, 2019  |  Skrevet af Rikke Luell Printz

Afhængig af churros

Abstinenser efter kort tids brug...

Spanien er fuld af churromaner. Der købes og sælges churros på åben gade, og myndighederne gør intet for at stoppe denne handel, selv om de fleste bliver ’hooked’ efter bare et par gange. De, som søger professionel hjælp til denne last, indser hurtigt, at der er ringe hjælp at få, men de bliver mødt med stor forståelse! Og støttegrupper er der mange af, du ser dem bl.a. i køerne foran frituregryden på det lokale marked og i churreria'et i din nærmeste by.

Oprindelse

Churro er egentlig navnet på en fårerace med lavt indhold af lanolin i pelsen, noget som gør, at ulden kan rengøres uden for meget brug af vand. Dette var specielt vigtigt i Spanien i gamle dage – rent vand kunne være en mangelvare mange steder.
Det siges, at forgængeren til churro'en, sådan som vi kender den i dag, denne latinske udgav af en amerikansk doughnut, blev lavet af en churro-hyrde helt i begyndelsen af forrige årtusind, da han lavede en klump af gammelt brød, dyppede klumpen i olie, stegte den på bålet og generøst overøste den med sukker.
I dag nydes churros både til frokost og til merienda, en "snack" som spanierne har mellem frokost og middag. Den skal dyppes i stærk kaffe eller flydende chokolade (ikke noget kakaohalløj her - det skal være smeltet chokolade, helst så tyk at en ske kan stå i herligheden i tre sekunder, før den begynder at hælde til en kant). Mange spanske familier har chocolate con churros som et fast søndagsritual, hele slægten samles på deres stamcafé for at nyde denne ur-spanske delikatesse, specielt i de noget køligere vintermåneder.

Afslutter festen med churros

Det mest legendariske sted at nyde denne kaloriebombe skulle være hos Chocolateria San Gínés i Madrid. Dette over hundrede år gamle etablissement i en drøm af hvidt marmor er fyldt med lidenskabelige ”chocolate-con-churros-konsumenter” på alle tider af døgnet. Flest besøgende er der omkring madrugada; fra kl. 03.00 er lokalet fuld pakket med festglade mennesker, som synes, det er for tidligt at gå hjem, og runder en aften i byen af med at dyppe et allerede himmelsk bagværk i en lige så himmelsk chokoladesauce!
Der findes utallige opskrifter på churros, og alle påstår de selvfølgelig at være "the real one". Hovedingredienserne er vand, mel og salt samt masser af olie til friturestegning. Mere eksklusive dejvarianter indeholder også æg og margarine/smør.

Hvis Picasso lavede churros...

De mest churro-afhængige spaniere mener, at churros ikke laves, de skabes!
Desuden hævder de, med et smil, at hvis Picasso var blevet udstyret med en churrera i stedet for bare en pensel, så ville han have nydt endnu større respekt og anseelse blandt sine landsmænd end han gør i dag. Et smukt maleri giver kun næring til sjælen, mens den perfekte churro, som Picasso sikkert ville have lavet den, ville give næring til både krop og sjæl!

Seneste Nyheder

Turistsæsonen 2020:

Flere vacciner på vej – men tidligst om et år

Costa del Sol stiler mod Fase 2

Turistsæsonen begynder ultimo juni

Spanien indfører ny borgerløn

Millioner af spaniere i økonomiske problemer

Annonce
Annonce

Læs også

Skygge i sommervarmen

Skrevet af Louise Mercedes Frank, louise-mercedes@norrbom.com

Lej trygt din bil hos Helle Hollis!

Kære læser (Juni 2020)

Costa del Sol i Fase 2 fra på mandag

Restaurationer må holde åbnet til klokken 03

Turistsæsonen 2020:

Flere vacciner på vej – men tidligst om et år

Annonce
Annonce
Annonce

Læs også

Millioner af spaniere i økonomiske problemer

Skrevet af La Danesa

Obligatorisk at bære mundbind

Skrevet af La Danesa

Hotel Hilton klar til åbning

Skrevet af La Danesa

Genåbning af Spanien: Málaga jubler i Fase 1

Skrevet af La Danesa

Costa del Sol håber på den spanske turisme

Skrevet af La Danesa

Mundbind bliver obligatorisk

Skrevet af La Danesa

EU vil genåbne Europa kollektivt

Skrevet af La Danesa

Genåbning af Spanien: Hele Costa del Sol kan komme i Fase 1

Skrevet af La Danesa
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce