Cáceres – en helt unik by

Cáceres ligger i Extremadura, ca. 470 km. fra Málaga og det er en enestående by, hvis middelaldercentrum ligger helt intakt inden for bymuren. Byen kom på Unescos verdensarvsliste i 1986, så det er helt officielt, at byen er noget særligt. I den gamle by ligger det ene palads efter det andet, ja, byen er ét stort monument. Der ligger 64 paladser eller historiske huse indenfor murene, og de har allesammen en speciel historie, så der er så meget at fortælle om byen, at der kan skrives tykke bøger om det. Vi er taget til Cáceres for at se på herlighederne og dykke ned i den spændende historie.
 
Første gang vi besøgte Cáceres var engang midt i 90’erne, men dengang blev det kun til et kort besøg uden overnatning. Lige siden har byen stået på vores ´bucket list´ og denne gang ville vi overnatte der og tage en guidet tur, så vi fik det hele med. Vi boede indenfor murene på paradoren, som ligger i to gamle paladser, og det var et meget spændende besøg, som kan anbefales. Det er helt specielt at bo inde i det historiske centrum i et ombygget palads, så det bør man unde sig selv.
 
På paradoren får vi udleveret et bykort, så vi kaster os ufortrødne ud i udforskningen. Vi starter med at se byens museum, som ligger på Plaza las Veletas, lige rundt om et par hjørner fra paradoren. Museet er indrettet i det, nu ombyggede, palads, som den sidste mauriske kalif boede i, da byen blev indtaget af de kristne i 1229. Nede under bygningen ligger stadig det vandreservoir, som araberne byggede, og som kunne sikre dem drikkevand under belejringer. Det er et helt specielt sted, med fine arabiske hvælvinger og hele bunden dækket af vand. Aldrig har jeg set noget lignende. Man må ikke tage fotos med blitz dernede, så det er svært at gengive dette unikke sted. Det må opleves.
 
Der knytter sig en helt speciel historie til de kristnes erobring af Cáceres. Araberne havde siddet på byen siden 700-tallet, så de var veletablerede og havde genopbygget byen, så den var nærmest uindtagelig. De kristne belejrede byen, men den ville ikke overgive sig. På et tidspunkt blev der etableret et møde mellem de to parter for at se, om de kunne komme til en løsning, og dette møde fandt sted i kaliffens palads, altså den bygning, som museet ligger i. Med i de kristnes delegation var der en flot kaptajn, som kaliffens smukke datter (prinsessen) straks forelskede sig i. Forelskelsen var tilsyneladende gensidig, for det blev hurtigt til, at de to elskende mødtes hver nat på et hemmeligt sted udenfor muren. Det var nemlig sådan, at kaliffens palads havde en hemmelig gang, der førte ud gennem muren. Igennem denne gang gik prinsessen for at mødes med kaptajnen, og hendes hofdamer var naturligvis indviet i denne hemmelighed. På at tidspunkt blev forholdet så hedt, at prinsessen gav sin elskede nøglen til døren til den hemmelige gang. Uha, uha... det skulle hun ikke have gjort, for han bedrog hende højt og flot, og førte de kristne tropper ind gennem den hemmelige gang og lige lukt ind i paladset og dermed i byen.
 
Denne begivenhed fandt sted den 23. april 1229, og da denne dato er helgendag for San Jorge (Sct. Georg – ham med dragen), er San Jorge byens skytshelgen. Med til historien hører, at kaliffen, forståeligt nok, blev meget sur på sin datter og inden han faldt i kampen, forbandede han hende og indespærrede hende og hofdamerne i den hemmelige gang. Forbandelsen førte, ifølge sagnet, til, at datteren forvandledes til en høne med guldfjer og hofdamerne til kyllinger. Dette besynderlige fænomen har givet anledning til, at byen hvert år aftenen før den 23. april slipper en høne og en del kyllinger ud i byens gader, og en præmie på 200 € udbetales til den, der fanger hønen.
 
I selve museet kan man se fund fra byens tusindårige historie, ja faktisk går historien helt tilbage til 20.000 år f.K. idet man i byens udkant har fundet en hule med hulemalerier, som var beboet af neandertalere. Det er alt sammen meget interessant, og da museet kun rummer få genstande er det ikke alt for uoverskueligt.
 
Da Cáceres er ét stort monument, er der meget at se, men en slentretur igennem gaderne giver et fint indtryk af en rig middelalderby med et utal af paladser. Et af de fineste er El Palacio de los Golfines de Abajo, som var en rig adelsslægt. Man kan komme ind og se paladset på en guidet tur som tager 50 min. Det er et interessant palads, som nu er overgået til en fond, efter at den tidligere marquesa er død. Man kan se de private gemakker samt en flot våbensal og forskellige historiske dokumenter.
 
Lige ved siden af paladset ligger katedralen og overfor det, biskoppens palads. Lige i nærheden ligger Palacio de Carvajal, som byens turistkontor ligger i, og hvor man kan se en model af den middelalderlige by og besøge den smukke have. Et stenkast herfra ligger La Casa de Toledo – Moctezuma, og dem, har styr på historien vil vide, at Moctezuma var den aztekiske hersker, der blev smidt ud af sin pragtby Tenochtitlán (nu Mexico City) af de spanske tropper under ledelse af Hernán Cortes i 1519. For efterfølgende spanske adelsslægter var der prestige i at være i familie med Moctezuma og en af hans efterkommere blev på et tidspunkt gift ind i Toledoslægten.
 
Udover domkirken kan man se en fin kirke dedikeret til San Jorge og ved siden af ligger der et nu nedlagt kloster, som i dag er overtaget af kommunen og bruges til undervisning. Faktisk er det sådan, at næsten hele den gamle by i dag er ubeboet. Der bor ganske vist turister i de få hoteller, der ligger indenfor murene, men ellers er det kun i Barrio de San Antonio, det gamle jødekvarter, at der bor mennesker, og så er der et par ældre nonner tilbage i Convento de San Pablo lige ved museet. De bager stadig kager, så dem kan man købe, hvis man har den slags lyster.
 
En anden interessant historie knytter sig til La Casa del Mono på hjørnet af gaden Calle del Mono og Cuesta de Aldana. Historien beretter, at der her boede en velhavende handelsmand med sin kone. De to kunne ikke få børn på trods af et hedt ønske herom, og på en af sine rejser købte manden en abe, så konen kunne få selskab under hans mange rejser. Aben blev behandlet som et medlem af familien og blev ganske forkælet og feteret. En dag, da manden var ude at rejse, bankede en smuk mand på døren og bad om husly. Det fik han og han fik åbenbart også mere, for herefter blev konen gravid til stor lykke for ægteparret, idet manden ikke anede uråd. Da babyen var blevet født, blev aben så jaloux, at den smed den nyfødte ud af vinduet, så den omkom. Stor var naturligvis ulykken og konen mistede nærmest forstanden. Manden bandt derefter aben fast under trappen hvor den sad og skreg indtil den døde.
 
I dag er det sådan, at man i byen opfører små tableauer, der gengiver historiske begivenheder, og da vi kom forbi om aftenen, stod der en skuespiller med en bylt i armen. Det skulle forestille den ulykkelige hustru med babyen. Hun skreg og bankede på døren og det var alt sammen meget gribende og i sandhed et foruroligende optrin at overvære.
 
Man kan besøge en lille del af bymuren, og det kan anbefales. Man løser billet i El Torre de Bujaco lige ved hovedindgangen til det historiske centrum ved El Arco de la Estrella. Oppe i tårnet kan man læse en kort historie om byen og oppe på toppen kan man beundre byen og dens omgivelser. Herefter kan man gå en lille tur på muren. Engang kunne man naturligvis gå hele muren rundt, men i dag er det meste af muren inddraget i private paladser.
 
Lige nedenfor tårnet ligger byens centrale plads, Plaza Mayor, og det er her man finder barer og restauranter. Der er maser af leben på pladsen, især af turister, for byens udnævnelse til verdenskulturarv betyder, at der strømmer besøgende til fra hele verden. Og det er helt forståeligt, for et besøg i Cáceres må ikke forsømmes.

UdskrivE-mail

Nyeste artikler fra La Danesa

Har du en forfatter gemt i maven eller kunne du bare godt tæ…

Har du en forfatter gemt i maven eller kunne du bare godt tænke dig at blive bedre til at sætte ord ...

Artikel

Zero Waste – forbrug mindre, genbrug mere

Det er januar og for mange en tid, hvor gamle vaner bliver taget op til revision. De sidste julegave...

Tema & Profiler

Vinter i Spanien – og klimaændringerne

Med det bedste klima på fastlandet i Europa og over 320 dage med sol om året er der mange, som tror...

Tema & Profiler

It don’t mean a thing if it ain’t got that swing...

(doo wah, doo wah, doo wah, doo wah 
doo wah, doo wah, doo wah, doo wah)   It makes no diff'r...

Kultur

Dansk iværksætter viser det bedste af Málaga

Han kom med rygsæk og lidt mønt på lommen. I dag har han 20 medarbejdere og en ny rekordomsætning på...

Tema & Profiler

Vend hver en euro i januar - Tips til en stram måned

Er tegnebogen blevet faretruende mager mens du selv har nydt det gode liv i december? Et ynkeligt ko...

Tema & Profiler

Spaniens ukendte koloni

Som de fleste ved, havde Spanien en række kolonier i Mellem- og Sydamerika. Ja faktisk var næsten sa...

Tema & Profiler

Seedster 4.0: 350 iværksættere - 50 mentorer - 1 uge - kæmpe…

Historien bag Seedster ”Ideen til Seedster-konceptet opstod, da jeg boede i Spanien. Jeg havde bygg...

Tema & Profiler

Sabor a Málaga: Grupo Gallego – et led i distributionskæden

Her i vores artikelserie om Sabor a Málaga besøger vi ofte små landmænd og producenter af produkter...

Gastronomi

Nytårs-rygsmerter

Her i det nye år har mange mennesker en masse nytårsforsætter og planer om ting, der skal gøres ande...

Helse & Sundhed

MS Rescue giver hunde en ny chance

MS Rescue er en non-profit organisation, som redder hjemløse hunde. De giver dem det, de behøver af ...

Tema & Profiler

Hvad skal vi med en halv metro?

Man skulle mene, det er svært at holde masken i 12 år. Men hver gang, der er nyt om Málagas metro, e...

Tema & Profiler

Kristian Lilholt og band – ’nytårskoncert’ i Margrethekirken

For syvende år i træk træder Kristian Lilholt og band op i Margrethekirken og giver koncert, som på ...

Kultur

Forhøjet Blodtryk

Klokken fem minutter i 12 søndag aften ringer jeg panikslagen til min søn, der heldigvis ikke er lan...

Helse & Sundhed

Udflugter & Rejser

Udflugt til Cartagena

Det er fønikerne, som har givet navn til denne perle af en spansk by. De var dygtige handelsmænd og navigatører, som kom ad søvejen fra Kartago, som ligger i dagens Tunis i Nordafrika. Fønikerne sejle...

Udflugter & Rejser

Cáceres – en helt unik by

Cáceres ligger i Extremadura, ca. 470 km. fra Málaga og det er en enestående by, hvis middelaldercentrum ligger helt intakt inden for bymuren. Byen kom på Unescos verdensarvsliste i 1986, så det er he...

Udflugter & Rejser

Trolderuten og skyttegravene ved Granada

I naturparken Sierra de Huétor, lige nordøst for Granada, findes der nogle interessante skyttegrave fra borgerkrigen og dem kan man besøge den dag i dag. De flottest beliggende og bedst bevarede skytt...

Udflugter & Rejser

La Ruta del Cares – så bliver det ikke vildere

La Ruta del Cares ligger i Picos de Europa i Nordspanien, og hvis man ikke har aflagt disse vilde bjerge et besøg, så har man her en enestående mulighed for at se og vandre i det mest spektakulære bje...

Udflugter & Rejser

Et specielt hotel i Ávila - Hotel Palacio de los Velada

La Danesas journalist har ved flere lejligheder testet forskellige hoteller i Ávila, men et af dem ligger i en klasse for sig, nemlig Hotel Palacio de los Velada, der er klassificeret som et 4-stjerne...

Udflugter & Rejser

Sport

BoConcept På Lauro Golf

Den 20. november spillede den skandinaviske gruppe, under ledelse af Tove, på Lauro Golf med BoConcept som sponsor. BoConcept har butik både på Mijasvejen i Fuengirola og i Marbella. 66 friske golfere var mødt op, skønt vejrguderne drillede! Heldigvis blev det kun til en enkelt byge før opklaringen...

Golf

BLANCOCHECK: 2,5 mio.!

Málaga CFs argentinske topscorer en fodboldflakker med nordisk gæstevisit i 2015 - 16 Blanco Leschuk er født i Las Heras i Mendoza-provinsen med de lave bjergkæder El Challa i det nordlige Argentina. Navnet på byen er en hyldest til general Juan Gregoria de Las Heras – helt i den argentinske selv...

Sport

Gastronomi

Sabor a Málaga: Grupo Gallego – et led i distributionskæden

Her i vores artikelserie om Sabor a Málaga besøger vi ofte små landmænd og producenter af produkter...

Gastronomi

Fødselsdagsboller

Jeg står ikke altid i køkkenet længe ad gangen, der er jo meget andet man også gerne vil lave – men ...

Gastronomi

Veras Veranda: December

Så blev det endelig december. Jeg elsker julen og især alle de dejlige krydderier man forbinder herm...

Gastronomi

Kultur

It don’t mean a thing if it ain’t got that swing...

(doo wah, doo wah, doo wah, doo wah 
doo wah, doo wah, doo wah, doo wah)   It makes no diff'rence if it's sweet o...

Kultur

Kristian Lilholt og band – ’nytårskoncert’ i Margrethekirken

For syvende år i træk træder Kristian Lilholt og band op i Margrethekirken og giver koncert, som på én gang er velkendt ...

Kultur

Mægtige Amin

Danmarks største komiker, entertainer, sanger og showmand,den rejselystne Amin Jensen, vil sætte gang i lattermusklerne...

Kultur

Tema, Debat & Profiler

Zero Waste – forbrug mindre, genbrug mere

Det er januar og for mange en tid, hvor gamle vaner bliver taget op til rev...

Tema & Profiler

Vinter i Spanien – og klimaændringerne

Med det bedste klima på fastlandet i Europa og over 320 dage med sol om åre...

Tema & Profiler

Dansk iværksætter viser det bedste af Málaga

Han kom med rygsæk og lidt mønt på lommen. I dag har han 20 medarbejdere og...

Tema & Profiler

Vend hver en euro i januar - Tips til en stram måned

Er tegnebogen blevet faretruende mager mens du selv har nydt det gode liv i...

Tema & Profiler

Spaniens ukendte koloni

Som de fleste ved, havde Spanien en række kolonier i Mellem- og Sydamerika...

Tema & Profiler

Seedster 4.0: 350 iværksættere - 50 mentorer - 1 uge - kæmpe…

Historien bag Seedster ”Ideen til Seedster-konceptet opstod, da jeg boede ...

Tema & Profiler

MS Rescue giver hunde en ny chance

MS Rescue er en non-profit organisation, som redder hjemløse hunde. De give...

Tema & Profiler

Hvad skal vi med en halv metro?

Man skulle mene, det er svært at holde masken i 12 år. Men hver gang, der e...

Tema & Profiler

Den Skæve Vinkel: Morten Møller

Han siger, han kan være besværlig – men altid loyal og troværdig med en udb...

Tema & Profiler

Norrbom Marketing

Kontakt

Læserservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com