Madrid på en dag

Madrid – den perfekte turist-destination

Byen, som er Europas 3. største, er kompakt med korte afstande mellem seværdighederne, og vejr- og temperaturforhold gør, at det er behageligt at bevæge sig udendørs størstedelen af året. Et rigt udvalg af restauranter, barer og caféer frister med alt fra churros og tapas til eksklusive gourmet-retter, og er du glad for at shoppe, så er udbuddet enormt. Modehusene ligger på rad og række, og i de trænge sidegader kan du købe et hæklet sjal, som den gamle kone bag disken selv har lavet. Med sin spændende historie, smukke parker og et stort antal af museer og gallerier er Madrid kunstens hovedstad frem for alt! Byen er gæstfri og velordnet, og der findes turistkontorer ”over alt”...
 

Lidt baggrundshistorie

Der har været beboelse i dette område helt tilbage til forhistorisk tid. Gennem Madrid løber Río Manzanares, som tidligere var livsgrundlaget for beboerne i den tid. I 800-tallet anlagde maurerne en borg, der hvor slottet nu er placeret, for at beskytte den nordlige indfartsvej til Toledo, som blev Spaniens hovedstad i 1085. Men i 1562 flyttede den spanske konge sin residens til Madrid, og byen har efterfølgende været landets hovedstad.
Inklusiv alle forstæder har Madrid i dag ca. 6,5 millioner indbyggere, dette gør byen til EU’s 3. største by efter London og Paris.
Madrid ligger midt i landet, 667 meter over havets overflade, og er dermed Europas næst højest-beliggende hovedstad efter Andorra la Vella, hovedstaden i fyrstedømmet Andorra.
Om sommeren kan temperaturen nå op imod 40 grader, og i vinteren 2005 målte temperaturen minus 20 samme sted.
 
Historisk set har los madrileños været kendt for at være strengt katolske, men i dag identificerer over 40% af indbyggerne sig som ateister.
 

En god start på dagen

Vi starter vores byvandring fra Estación de Atocha ved at gå over Paseo del Prado, hvor vi, ikke overraskende, finder Prado-museet. Allerede en time før dørene åbner, er der lange køer ude foran, men siden vi skal ’se’ Madrid på én dag, har vi bestemt os for at sætte det, som skal være et af verdens mest besøgte museer, på hold indtil næste gang, vi kommer til Madrid.
 
På Plaza de Cánavas del Castillo, med god udsigt til Fuente de Neptuno, finder vi et lille bord på et hyggeligt hjørne. Mens solen er på vej op bag hustagene nyder vi en cortado, mens bilerne farer forbi, fire i bredden og i begge retninger. Det livlige trafikbillede komplementeres af cykler, skateboards, rollerblades og travle spaniere, som småløber for at nå på arbejde. Den smukke skulptur af Neptun, havets gud, ser ud til at tage det hele med ro, som han står der i springvandet og holder øje med trafikken fra fontænen midt i rundkørslen.
 
Vi betaler for kaffen og går mod Museo Thyssen-Bornemisza som ligger tæt på. Museet blev åbnet i 1992 og skal have en af verdens smukkeste og mest kostbare private kunst-samlinger. Her er både Renoir, Gauguin, Monet, Courbet, Picasso og Miró repræsenteret, sammen med mange andre. Vi bliver der i næsten to timer, en æstetisk oplevelse vi aldrig vil glemme.
Tilbage i sollyset igen runder vi hjørnet på museet og går op Carrera de San Jerónimo, hvor der står en flot statue af Miguel de Cervantes (født i 1547), bedst kendt for sine to legendariske bøger om Don Quijote, manden der sammen med sin gode ven og nabo Sancho Panza viede sit liv til at kæmpe mod Spaniens vindmøller.
 
Der findes sågar bjørne i skovende på den iberiske halvø, og i gamle dage var der mange af dem i områderne omkring Madrid. Derfor har Madrid en bjørn i sit byvåben. Der er lavet en bronzestatue af den herlige bjørn som står på Plaza de la Puerta del Sol og køen med små børn som vil løftes op for at klappe bjørnen på poterne er lang. Dette er virkelig Spaniens absolutte centrum, og vi befinder os på km 0 i det radiale netværk af spanske veje.
 

Plaza Mayor – en stor oplevelse

Et par blokke længere væk ligger smukke Plaza Mayor. Pladsen er omgivet af bygninger på alle sider, og i alt vender 237 balkoner ud mod det gigantiske torv, som måler 130 x 95 meter. 9 forskellige buegange fører ind til pladsen med caféer, små restauranter og enkelte butikker. Her er der travlt; der spises og drikkes, filmes og fotograferes. Og der tales højlydt. Hektiske turistguider forsøger at holde orden i egne rækker og ridende politi holder øje for at sikre, at alt er, som det skal være.
 
Fra Plaza Mayor er der kun 5 – 10 minutter at gå til den smukke Catedral de la Almudena. Tegningerne til katedralen blev allerede lavet i 1700-tallet, men kirken blev ikke færdig før i 1993. Her ligger også Castillo Real, kongens slot, men vi bliver fortalt, at kongefamilien praktisk talt aldrig opholder sig på slottet. Et spektakulært vagtskifte finder sted her hver onsdag kl. 11.00 – bortset fra perioden 1. juli – 15. august.
 

Frokost i det grønne

På vej tilbage går vi til Gran Vía, Madrids shopping gade nr. 1, med de store og kendte butikskæder samt eksklusive specialforretninger af enhver art. Dagens frokost spiser vi i den smukke Real Jardín Botanicó lige ved Prado-museet. Vi har købt en sandwich og en kop kaffe med fra en lille café uden for og sætter os på en bænk omgivet af fuglesang og et hav af blomster. I det 8 hektar store område, vokser over 5.000 arter, som kommer fra alle verdenshjørner. Her findes også verdens største herbarium med over 1 million arter. Parken er en stor oplevelse for alle, som er interesseret i botanik og er glad for blomster.
 
Calle Cuesta de Moyano (også kendt som Claudio de Moyano) som ligger ved siden af den smukke park, er bog-elskernes Eldorado. Gaden er fyldt med små boder, hvor der sælges nye og brugte bøger, og der står folk i alle aldre med bøjede hoveder og jager litterære skatte i den varme eftermiddagssol.
 

La Guernica – et ikon for pacifister

Vi trasker videre til Museo Reina Sofía. Museet er hovedsagelig dedikeret til spanske kunstnere fra det 20. århundrede, og Pablo Picasso og Salvador Dalí er stærkt repræsenteret. Det mest kendte maleri er nok Picassos La Guernica, som er en kunstnerisk fremstilling af tragedier og lidelser fra 26. april 1937 da tyske fly bombede den baskiske by med samme navn. Maleriet er enormt stort, og jo mere vi stirrer på det, jo nærmere kommer krigens grusomheder. Maleriet er senere blevet et ikon for mange, som kæmper for fred og nedrustning.
 
Vi fortsætter mod latinerkvarteret, og her ligger barer, caféer og små charmerende butikker, som perler på en snor. Gaderne fyldes op efter en lang siesta, men der hersker alligevel en fredelig atmosfære. Hver søndag er der et stort, udendørs loppemarked lige ved undergrundsstationen med samme navn; El Rastro er populært for både kunstsamlere og for dem, som føler, de trænger til noget til deres hjem. Eller for dem som bare vil gå rundt og kigge. Men ingen går tomhændet herfra!
 

Middag på verdens ældste restaurant

Dagen afsluttes med middag på El Botín, verdens ældste restaurant. Den fire etagers høje bygning står nærmest og læner sig til ydervæggen på Plaza Mayor. Dette var byens centrum i 1725, da restauranten blev grundlagt, og det var her, købmænd og håndværkere holdt til. Stejle trapper og lavt til loftet binder de fire etager sammen, og det må være en udfordring at gå op og ned med tønder og karafler til krævende gæster. Vi vælger husets menu, Gazpacho Andaluz, grillet pattegris og is. Menuen koster 45 euro inkl. brød, vin/øl og mineralvand. Det er godt investerede penge, og vi konkluderer, at Gazpacho Andaluz i karton fra Mercadona aldrig mere er det samme.
 
Som solen går ned, kommer der mere og mere liv, gadekunstnere af alle slags sætter sig på fortovene; musikere, malere, jonglører, - en gammel mand sidder på en skammel og spiller guitar, mens hans barnebarn danser omkring ham. Vi forlader den gæstfrie, majestætiske og ikke mindst levende by med tungt hjerte, men med en god følelse af, at vi oplevet utroligt meget på de timer, vi har været her. Og vi kommer helt sikkert tilbage...
 

Fakta

Madrid har været Spaniens hovedstad siden 1562. Byen ligger centralt i Spanien, 667 meter over havets overflade, og er med sine 6,5 millioner indbyggere EU’s 3. største by. Byen er et eldorado for kunstelskere, og her er det nemt at være turist. Der er meget godt skiltet til alle seværdigheder.
 

UdskrivE-mail

Nyeste artikler fra La Danesa

Har du en forfatter gemt i maven eller kunne du bare godt tæ…

Har du en forfatter gemt i maven eller kunne du bare godt tænke dig at blive bedre til at sætte ord ...

Artikel

Zero Waste – forbrug mindre, genbrug mere

Det er januar og for mange en tid, hvor gamle vaner bliver taget op til revision. De sidste julegave...

Tema & Profiler

Vinter i Spanien – og klimaændringerne

Med det bedste klima på fastlandet i Europa og over 320 dage med sol om året er der mange, som tror...

Tema & Profiler

It don’t mean a thing if it ain’t got that swing...

(doo wah, doo wah, doo wah, doo wah 
doo wah, doo wah, doo wah, doo wah)   It makes no diff'r...

Kultur

Dansk iværksætter viser det bedste af Málaga

Han kom med rygsæk og lidt mønt på lommen. I dag har han 20 medarbejdere og en ny rekordomsætning på...

Tema & Profiler

Vend hver en euro i januar - Tips til en stram måned

Er tegnebogen blevet faretruende mager mens du selv har nydt det gode liv i december? Et ynkeligt ko...

Tema & Profiler

Spaniens ukendte koloni

Som de fleste ved, havde Spanien en række kolonier i Mellem- og Sydamerika. Ja faktisk var næsten sa...

Tema & Profiler

Seedster 4.0: 350 iværksættere - 50 mentorer - 1 uge - kæmpe…

Historien bag Seedster ”Ideen til Seedster-konceptet opstod, da jeg boede i Spanien. Jeg havde bygg...

Tema & Profiler

Sabor a Málaga: Grupo Gallego – et led i distributionskæden

Her i vores artikelserie om Sabor a Málaga besøger vi ofte små landmænd og producenter af produkter...

Gastronomi

Nytårs-rygsmerter

Her i det nye år har mange mennesker en masse nytårsforsætter og planer om ting, der skal gøres ande...

Helse & Sundhed

MS Rescue giver hunde en ny chance

MS Rescue er en non-profit organisation, som redder hjemløse hunde. De giver dem det, de behøver af ...

Tema & Profiler

Hvad skal vi med en halv metro?

Man skulle mene, det er svært at holde masken i 12 år. Men hver gang, der er nyt om Málagas metro, e...

Tema & Profiler

Kristian Lilholt og band – ’nytårskoncert’ i Margrethekirken

For syvende år i træk træder Kristian Lilholt og band op i Margrethekirken og giver koncert, som på ...

Kultur

Forhøjet Blodtryk

Klokken fem minutter i 12 søndag aften ringer jeg panikslagen til min søn, der heldigvis ikke er lan...

Helse & Sundhed

Udflugter & Rejser

Udflugt til Cartagena

Det er fønikerne, som har givet navn til denne perle af en spansk by. De var dygtige handelsmænd og navigatører, som kom ad søvejen fra Kartago, som ligger i dagens Tunis i Nordafrika. Fønikerne sejle...

Udflugter & Rejser

Cáceres – en helt unik by

Cáceres ligger i Extremadura, ca. 470 km. fra Málaga og det er en enestående by, hvis middelaldercentrum ligger helt intakt inden for bymuren. Byen kom på Unescos verdensarvsliste i 1986, så det er he...

Udflugter & Rejser

Trolderuten og skyttegravene ved Granada

I naturparken Sierra de Huétor, lige nordøst for Granada, findes der nogle interessante skyttegrave fra borgerkrigen og dem kan man besøge den dag i dag. De flottest beliggende og bedst bevarede skytt...

Udflugter & Rejser

La Ruta del Cares – så bliver det ikke vildere

La Ruta del Cares ligger i Picos de Europa i Nordspanien, og hvis man ikke har aflagt disse vilde bjerge et besøg, så har man her en enestående mulighed for at se og vandre i det mest spektakulære bje...

Udflugter & Rejser

Et specielt hotel i Ávila - Hotel Palacio de los Velada

La Danesas journalist har ved flere lejligheder testet forskellige hoteller i Ávila, men et af dem ligger i en klasse for sig, nemlig Hotel Palacio de los Velada, der er klassificeret som et 4-stjerne...

Udflugter & Rejser

Sport

BoConcept På Lauro Golf

Den 20. november spillede den skandinaviske gruppe, under ledelse af Tove, på Lauro Golf med BoConcept som sponsor. BoConcept har butik både på Mijasvejen i Fuengirola og i Marbella. 66 friske golfere var mødt op, skønt vejrguderne drillede! Heldigvis blev det kun til en enkelt byge før opklaringen...

Golf

BLANCOCHECK: 2,5 mio.!

Málaga CFs argentinske topscorer en fodboldflakker med nordisk gæstevisit i 2015 - 16 Blanco Leschuk er født i Las Heras i Mendoza-provinsen med de lave bjergkæder El Challa i det nordlige Argentina. Navnet på byen er en hyldest til general Juan Gregoria de Las Heras – helt i den argentinske selv...

Sport

Gastronomi

Sabor a Málaga: Grupo Gallego – et led i distributionskæden

Her i vores artikelserie om Sabor a Málaga besøger vi ofte små landmænd og producenter af produkter...

Gastronomi

Fødselsdagsboller

Jeg står ikke altid i køkkenet længe ad gangen, der er jo meget andet man også gerne vil lave – men ...

Gastronomi

Veras Veranda: December

Så blev det endelig december. Jeg elsker julen og især alle de dejlige krydderier man forbinder herm...

Gastronomi

Kultur

It don’t mean a thing if it ain’t got that swing...

(doo wah, doo wah, doo wah, doo wah 
doo wah, doo wah, doo wah, doo wah)   It makes no diff'rence if it's sweet o...

Kultur

Kristian Lilholt og band – ’nytårskoncert’ i Margrethekirken

For syvende år i træk træder Kristian Lilholt og band op i Margrethekirken og giver koncert, som på én gang er velkendt ...

Kultur

Mægtige Amin

Danmarks største komiker, entertainer, sanger og showmand,den rejselystne Amin Jensen, vil sætte gang i lattermusklerne...

Kultur

Tema, Debat & Profiler

Zero Waste – forbrug mindre, genbrug mere

Det er januar og for mange en tid, hvor gamle vaner bliver taget op til rev...

Tema & Profiler

Vinter i Spanien – og klimaændringerne

Med det bedste klima på fastlandet i Europa og over 320 dage med sol om åre...

Tema & Profiler

Dansk iværksætter viser det bedste af Málaga

Han kom med rygsæk og lidt mønt på lommen. I dag har han 20 medarbejdere og...

Tema & Profiler

Vend hver en euro i januar - Tips til en stram måned

Er tegnebogen blevet faretruende mager mens du selv har nydt det gode liv i...

Tema & Profiler

Spaniens ukendte koloni

Som de fleste ved, havde Spanien en række kolonier i Mellem- og Sydamerika...

Tema & Profiler

Seedster 4.0: 350 iværksættere - 50 mentorer - 1 uge - kæmpe…

Historien bag Seedster ”Ideen til Seedster-konceptet opstod, da jeg boede ...

Tema & Profiler

MS Rescue giver hunde en ny chance

MS Rescue er en non-profit organisation, som redder hjemløse hunde. De give...

Tema & Profiler

Hvad skal vi med en halv metro?

Man skulle mene, det er svært at holde masken i 12 år. Men hver gang, der e...

Tema & Profiler

Den Skæve Vinkel: Morten Møller

Han siger, han kan være besværlig – men altid loyal og troværdig med en udb...

Tema & Profiler

Norrbom Marketing

Kontakt

Læserservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com