Madrid på en dag

Madrid – den perfekte turist-destination

Byen, som er Europas 3. største, er kompakt med korte afstande mellem seværdighederne, og vejr- og temperaturforhold gør, at det er behageligt at bevæge sig udendørs størstedelen af året. Et rigt udvalg af restauranter, barer og caféer frister med alt fra churros og tapas til eksklusive gourmet-retter, og er du glad for at shoppe, så er udbuddet enormt. Modehusene ligger på rad og række, og i de trænge sidegader kan du købe et hæklet sjal, som den gamle kone bag disken selv har lavet. Med sin spændende historie, smukke parker og et stort antal af museer og gallerier er Madrid kunstens hovedstad frem for alt! Byen er gæstfri og velordnet, og der findes turistkontorer ”over alt”...
 

Lidt baggrundshistorie

Der har været beboelse i dette område helt tilbage til forhistorisk tid. Gennem Madrid løber Río Manzanares, som tidligere var livsgrundlaget for beboerne i den tid. I 800-tallet anlagde maurerne en borg, der hvor slottet nu er placeret, for at beskytte den nordlige indfartsvej til Toledo, som blev Spaniens hovedstad i 1085. Men i 1562 flyttede den spanske konge sin residens til Madrid, og byen har efterfølgende været landets hovedstad.
Inklusiv alle forstæder har Madrid i dag ca. 6,5 millioner indbyggere, dette gør byen til EU’s 3. største by efter London og Paris.
Madrid ligger midt i landet, 667 meter over havets overflade, og er dermed Europas næst højest-beliggende hovedstad efter Andorra la Vella, hovedstaden i fyrstedømmet Andorra.
Om sommeren kan temperaturen nå op imod 40 grader, og i vinteren 2005 målte temperaturen minus 20 samme sted.
 
Historisk set har los madrileños været kendt for at være strengt katolske, men i dag identificerer over 40% af indbyggerne sig som ateister.
 

En god start på dagen

Vi starter vores byvandring fra Estación de Atocha ved at gå over Paseo del Prado, hvor vi, ikke overraskende, finder Prado-museet. Allerede en time før dørene åbner, er der lange køer ude foran, men siden vi skal ’se’ Madrid på én dag, har vi bestemt os for at sætte det, som skal være et af verdens mest besøgte museer, på hold indtil næste gang, vi kommer til Madrid.
 
På Plaza de Cánavas del Castillo, med god udsigt til Fuente de Neptuno, finder vi et lille bord på et hyggeligt hjørne. Mens solen er på vej op bag hustagene nyder vi en cortado, mens bilerne farer forbi, fire i bredden og i begge retninger. Det livlige trafikbillede komplementeres af cykler, skateboards, rollerblades og travle spaniere, som småløber for at nå på arbejde. Den smukke skulptur af Neptun, havets gud, ser ud til at tage det hele med ro, som han står der i springvandet og holder øje med trafikken fra fontænen midt i rundkørslen.
 
Vi betaler for kaffen og går mod Museo Thyssen-Bornemisza som ligger tæt på. Museet blev åbnet i 1992 og skal have en af verdens smukkeste og mest kostbare private kunst-samlinger. Her er både Renoir, Gauguin, Monet, Courbet, Picasso og Miró repræsenteret, sammen med mange andre. Vi bliver der i næsten to timer, en æstetisk oplevelse vi aldrig vil glemme.
Tilbage i sollyset igen runder vi hjørnet på museet og går op Carrera de San Jerónimo, hvor der står en flot statue af Miguel de Cervantes (født i 1547), bedst kendt for sine to legendariske bøger om Don Quijote, manden der sammen med sin gode ven og nabo Sancho Panza viede sit liv til at kæmpe mod Spaniens vindmøller.
 
Der findes sågar bjørne i skovende på den iberiske halvø, og i gamle dage var der mange af dem i områderne omkring Madrid. Derfor har Madrid en bjørn i sit byvåben. Der er lavet en bronzestatue af den herlige bjørn som står på Plaza de la Puerta del Sol og køen med små børn som vil løftes op for at klappe bjørnen på poterne er lang. Dette er virkelig Spaniens absolutte centrum, og vi befinder os på km 0 i det radiale netværk af spanske veje.
 

Plaza Mayor – en stor oplevelse

Et par blokke længere væk ligger smukke Plaza Mayor. Pladsen er omgivet af bygninger på alle sider, og i alt vender 237 balkoner ud mod det gigantiske torv, som måler 130 x 95 meter. 9 forskellige buegange fører ind til pladsen med caféer, små restauranter og enkelte butikker. Her er der travlt; der spises og drikkes, filmes og fotograferes. Og der tales højlydt. Hektiske turistguider forsøger at holde orden i egne rækker og ridende politi holder øje for at sikre, at alt er, som det skal være.
 
Fra Plaza Mayor er der kun 5 – 10 minutter at gå til den smukke Catedral de la Almudena. Tegningerne til katedralen blev allerede lavet i 1700-tallet, men kirken blev ikke færdig før i 1993. Her ligger også Castillo Real, kongens slot, men vi bliver fortalt, at kongefamilien praktisk talt aldrig opholder sig på slottet. Et spektakulært vagtskifte finder sted her hver onsdag kl. 11.00 – bortset fra perioden 1. juli – 15. august.
 

Frokost i det grønne

På vej tilbage går vi til Gran Vía, Madrids shopping gade nr. 1, med de store og kendte butikskæder samt eksklusive specialforretninger af enhver art. Dagens frokost spiser vi i den smukke Real Jardín Botanicó lige ved Prado-museet. Vi har købt en sandwich og en kop kaffe med fra en lille café uden for og sætter os på en bænk omgivet af fuglesang og et hav af blomster. I det 8 hektar store område, vokser over 5.000 arter, som kommer fra alle verdenshjørner. Her findes også verdens største herbarium med over 1 million arter. Parken er en stor oplevelse for alle, som er interesseret i botanik og er glad for blomster.
 
Calle Cuesta de Moyano (også kendt som Claudio de Moyano) som ligger ved siden af den smukke park, er bog-elskernes Eldorado. Gaden er fyldt med små boder, hvor der sælges nye og brugte bøger, og der står folk i alle aldre med bøjede hoveder og jager litterære skatte i den varme eftermiddagssol.
 

La Guernica – et ikon for pacifister

Vi trasker videre til Museo Reina Sofía. Museet er hovedsagelig dedikeret til spanske kunstnere fra det 20. århundrede, og Pablo Picasso og Salvador Dalí er stærkt repræsenteret. Det mest kendte maleri er nok Picassos La Guernica, som er en kunstnerisk fremstilling af tragedier og lidelser fra 26. april 1937 da tyske fly bombede den baskiske by med samme navn. Maleriet er enormt stort, og jo mere vi stirrer på det, jo nærmere kommer krigens grusomheder. Maleriet er senere blevet et ikon for mange, som kæmper for fred og nedrustning.
 
Vi fortsætter mod latinerkvarteret, og her ligger barer, caféer og små charmerende butikker, som perler på en snor. Gaderne fyldes op efter en lang siesta, men der hersker alligevel en fredelig atmosfære. Hver søndag er der et stort, udendørs loppemarked lige ved undergrundsstationen med samme navn; El Rastro er populært for både kunstsamlere og for dem, som føler, de trænger til noget til deres hjem. Eller for dem som bare vil gå rundt og kigge. Men ingen går tomhændet herfra!
 

Middag på verdens ældste restaurant

Dagen afsluttes med middag på El Botín, verdens ældste restaurant. Den fire etagers høje bygning står nærmest og læner sig til ydervæggen på Plaza Mayor. Dette var byens centrum i 1725, da restauranten blev grundlagt, og det var her, købmænd og håndværkere holdt til. Stejle trapper og lavt til loftet binder de fire etager sammen, og det må være en udfordring at gå op og ned med tønder og karafler til krævende gæster. Vi vælger husets menu, Gazpacho Andaluz, grillet pattegris og is. Menuen koster 45 euro inkl. brød, vin/øl og mineralvand. Det er godt investerede penge, og vi konkluderer, at Gazpacho Andaluz i karton fra Mercadona aldrig mere er det samme.
 
Som solen går ned, kommer der mere og mere liv, gadekunstnere af alle slags sætter sig på fortovene; musikere, malere, jonglører, - en gammel mand sidder på en skammel og spiller guitar, mens hans barnebarn danser omkring ham. Vi forlader den gæstfrie, majestætiske og ikke mindst levende by med tungt hjerte, men med en god følelse af, at vi oplevet utroligt meget på de timer, vi har været her. Og vi kommer helt sikkert tilbage...
 

Fakta

Madrid har været Spaniens hovedstad siden 1562. Byen ligger centralt i Spanien, 667 meter over havets overflade, og er med sine 6,5 millioner indbyggere EU’s 3. største by. Byen er et eldorado for kunstelskere, og her er det nemt at være turist. Der er meget godt skiltet til alle seværdigheder.
 

UdskrivE-mail

Nyeste artikler fra La Danesa

Spanien først med nye Google–skatter

Det har været på tale længe, men nu gør Spanien noget ved det. Regeringen vil allerede nu indføre de...

Tema & Profiler

Thomas Helmig i nye rammer

Det tog kun én uge. Så var de 21.000 billetter til de fire indendørskoncerter i marts solgt. De fire...

Tema & Profiler

Højt at flyve – med pilot Henrik West

Det er tidlig morgen, da jeg bipper mig ind igennem security i Málaga lufthavn. Der tikker en meld...

Tema & Profiler

Vis mig din landsby – Vibeke Bekke

Det er formiddag, varmt og vindstille, da jeg parkerer bilen på gaden mellem skolen og parken i Alga...

Tema & Profiler

Den Skæve Vinkel: Kurt Rosasco

Han er kvik og klar i spyttet. Men bag det stærke ydre gemmer sig også en nervøs og genert mand. Sna...

Tema & Profiler

Bogudgivelse - Købmandens guld

”Málaga februar 1937,” sådan slås tonen an i Henrik Jensens seneste spændingsroman, hvis handling ud...

Tema & Profiler

Vintagecykler i Málaga
 - Lædersadler, blankpoleret krom og …

Sebastián Bonills værksted i hans lejlighed på 5. sal er fyldt med vintagecykler af forskellige mærk...

Tema & Profiler

Nyttige apps til din rejse til Spanien i 2018 – del 4

Der er så meget at se og lave i Spanien, at du måske har brug for en hjælpende hånd til din rejse. ...

Tema & Profiler

Sport

Efter fiaskoen i jubilæumsåret - De er uønskede

Det er et stort og gennemgående ønske i enhver afkrog af Martiricos, Málaga Club de Futbols hovedsæde på Estadio La Rosaleda: At den arabiske klubejer, sheik Abdullah Al-Thani, og hans børn forlader virksomheden. Jo før jo bedre. Efter for otte år siden at have overtaget efter den tidligere præsid...

Sport

World Amatør Championship på Torrequebrada

Den første turnering af World Amateur golfers Championship (WAGC)blev spillet på en af kystens allerbedste baner Torrequebrada.Turneringen var organiseret af WAGC Danmark, Sverige, Tyskland, Finlandog Spanien. Turneringens sponsor var Hainzl & Partners Versicherungenog Reformas Costa del sol. Vi...

Golf

Santana golf i super stand

Så lykkedes det endelig for Vikingos Golf at få skudt 2018 sæsonen i gang. Efter aflysning af matchen på Guadalhorce i marts p.g.a. regnvejr, var vejrguderne denne gang mere venlig stemt og 44 forventningsfulde vikinger var mødt op for at deltage i matchen på Santana med NYKREDIT som sponsor og Chri...

Golf

Store udfordringer på Marbella Golf

Matchreferat – den 14. april 2018 April matchen blev spillet på Marbella Golf og Country Club lørdag den 14. april med start fra kl. 09:00. Solen skinnede fra en skyfri himmel, da vi startede ud, og alle glædede sig til en golfdag i dejligt spansk forårsvejr.   Marshallen forklarede inden st...

Golf

Udflugter & Rejser

Vía Ferrata – klippeklatring, der rykker grænser

Sommerfugle på størrelse med flagermus suser rundt nede i maven på mig, da vi kører op mod klippen i Benalauría, mellem Ronda og Estepona. La Danesas udsendte er ikke super begejstret for højder, og d...

Udflugter & Rejser

Drypstenshulerne Las Cuevas de Nerja

Da lokale i 1959 opdagede hulerne i Nerja, var der fyldt med flagermus. I dag er der ingen. Det undrer jeg mig over, da vores guidede tur slutter efter ca. 45 minutter. Det står helt klart for mig, at...

Udflugter & Rejser

Madrid på en dag

Madrid – den perfekte turist-destination Byen, som er Europas 3. største, er kompakt med korte afstande mellem seværdighederne, og vejr- og temperaturforhold gør, at det er behageligt at bevæge sig u...

Udflugter & Rejser

Cádiz – Middelhavets port

Cádiz er Europas ældste by. Den blev grundlagt omkring år 1100 f.Kr. af fønikerne og har været beboet lige siden. I dag har den 118.000 indbyggere. Byen ligger på en tange eller ø på den sydlige side ...

Udflugter & Rejser

Gastronomi

Sabor a Málaga: Spiga Negra - Pasta som smager af pasta

Pasta og atter pasta Køber du spaghetti, makaroni og tagliatelle af et kendt varemærke i din nærm...

Gastronomi

Vild med vin og mad - Ovnstegt Culotte

Lysten til at se solen og starte barbecue-sæsonen er stor, men eftersom maj måned stadig er lidt ust...

Gastronomi

Spansk oase i turismens højborg

Avenida Gamonal i Benalmádena er fyldt med irske pubs og engelske fish’n chips. Men ét sted skiller...

Gastronomi

Kultur

Torremolinos – den glemte by med de mange nye projekter

Det startede godt ud i 60’erne. Charterflyene transporterede skandinaver i massevis til Málaga og dumpede busserne dem a...

Kultur

Verden rundt på 4 dage – version XXIV

Giv dig ud på en smags- og oplevelsesrejse verden rundt på kun fire dage (man har længe sagt fire dage, da åbningsparade...

Kultur

Spaniens skæve side: Fasanøen - ejet af både Spanien og Fran…

I Baskerlandet løber floden Bidasoa ud i Biscayabugten mellem den spanske by Honraddibia og den franske by Hendaye. Fem ...

Kultur

Tema, Debat & Profiler

Spanien først med nye Google–skatter

Det har været på tale længe, men nu gør Spanien noget ved det. Regeringen v...

Tema & Profiler

Thomas Helmig i nye rammer

Det tog kun én uge. Så var de 21.000 billetter til de fire indendørskoncert...

Tema & Profiler

Højt at flyve – med pilot Henrik West

Det er tidlig morgen, da jeg bipper mig ind igennem security i Málaga luf...

Tema & Profiler

Vis mig din landsby – Vibeke Bekke

Det er formiddag, varmt og vindstille, da jeg parkerer bilen på gaden melle...

Tema & Profiler

Den Skæve Vinkel: Kurt Rosasco

Han er kvik og klar i spyttet. Men bag det stærke ydre gemmer sig også en n...

Tema & Profiler

Bogudgivelse - Købmandens guld

”Málaga februar 1937,” sådan slås tonen an i Henrik Jensens seneste spændin...

Tema & Profiler

Vintagecykler i Málaga
 - Lædersadler, blankpoleret krom og …

Sebastián Bonills værksted i hans lejlighed på 5. sal er fyldt med vintagec...

Tema & Profiler

Nyttige apps til din rejse til Spanien i 2018 – del 4

Der er så meget at se og lave i Spanien, at du måske har brug for en hjælpe...

Tema & Profiler

Politiet har næsten givet op: Narkotikaen vælter ind over Co…

Alle ved det og alligevel gøres der ikke noget ved problemet. Sydspanien er...

Tema & Profiler

Norrbom Marketing

Kontakt

Læserservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com