Cádiz – Middelhavets port

Cádiz er Europas ældste by. Den blev grundlagt omkring år 1100 f.Kr. af fønikerne og har været beboet lige siden. I dag har den 118.000 indbyggere. Byen ligger på en tange eller ø på den sydlige side af Cádizbugten og den er helt flad. Beliggenheden betyder, at byen kan kontrollere indsejlingen til bugten, men også delvist indsejlingen til Middelhavet. Byen har derfor altid haft stor strategisk betydning, og den var også på et tidspunkt porten til Amerika, idet den over en årrække havde monopol på handlen med den nye verden. Store pengesummer flød derfor ind over byen og det gav anledning til, at en mængde paladser blev bygget. De ligger der endnu, om end en del er i en ret ussel tilstand. Vi er taget til Cádiz for at se på resterne af fordums storhed og fornemme stemningen i denne by, som i dag er bedst kendt for sit karneval.
 
Vi havde valgt at bo lige inde midt i byen i ´el centro histórico´ på hotel Senator, og det var et helt fint valg. Herfra kan man gå til alting, om end deres parkering ikke er for folk med svage nerver. Men pyt. Lige i nærheden af hotellet – ud mod bugten - ligger byens turistkontor og vi startede med at gå derhen for at få et bykort. Det blev nu klart, at man har etableret flere ruter, som man kan gå for at se byen. Vi valgte den lilla rute og nu er det nemt, for man skal bare følge en bred lilla streg, som er malet på gaderne. På denne lumske vis skal man ikke rende rundt og kigge på kort, men skal blot følge stregen. Den er dog visse steder ret slidt og kunne godt bruge at blive malet op.
 
Nå, men den lilla rute tager os først hen til den fine og livlige plads med rådhuset, og her slår vi os ned for at spise frokost, for vi er godt sultne efter køreturen hertil – ca. 250 km. fra Málaga. Pladsen er lidt af en turistfælde, men når nu nøden er størst....
 
På vejen herhen førte den lilla streg os hen forbi kirken San Juan de Dios og vi kiggede derind uden at blive ret imponerede. Nå, katolske kirker siger os jo ikke så meget... Men efter frokost går vi gennem smalle gader med forfaldne paladser hen til domkirkepladsen. Domkirken er meget stor og den kan ses fra havet, selv om den vender ryggen til Atlanten. Det koster 5 € at komme ind og se kirken, men den er et besøg værd, især pga. sit kæmpestore rum. Et net er spændt ud fra midterskibets sider – det fanger de flager af kalk, som hele tiden falder ned fra loftet. Var der nogen der sagde dekadent forfald?
 
Nå, men lige ved siden af domkirkepladsen fandt man i 1980 resterne af et romersk teater – det største i Spanien med plads til 20.000 tilskuere. Det er kun delvist udgravet, da der ligger en hel masse nyere bygninger ovenpå. Alfonso X byggede en villa ovenpå teatret i 1400 tallet, og da den også er et arkæologisk fund, er det kompliceret. Det hele ser lidt rodet ud, men i hvert fald så havde romerne her et mægtigt teater.
 
Vi går nu hen til pladsen La Mina og her hopper vi af den lilla rute for at bese tapasgaden par excellence: Calle Zorilla. Den er nu lidt kort og ret mange tapassteder var der ikke, men OK, den er der. For enden af gaden ligger bugten og nu tager vi en tur rundt langs med kanten af byen, på den gade, der cirkumfererer hele centrum. Først kommer vi forbi den vigtige bastion Baluarte de la Candelaria, som beskytter indsejlingen til bugten. Derefter går vi ned ad den fine avenida, som går langs med havet. Her har vi et fint vue ud over det mægtige hav, og vi nyder at gå her i solen og føle historiens vingesus. Der ligger nemlig bastioner mellem avenidaen og havet og dem kan man nu gå på. Ja, ingen tvivl om at i sin storhedstid var byens beskyttelse af primær betydning, for pga. sin rigdom var byen et yndet mål for sørøvere og fjendtlige skibe.
 
Her lige ud mod Atlanten ligger den nye parador, som blev genåbnet i 2012 efter en omfattende renovering. Vi gik en tur gennem bygningen og må sige, at den er flot med en enestående beliggenhed. Prisen er lidt pebret, men udsigten fra værelserne er utvivlsomt fin.
 
Lidt længere nede ad avenidaen ligger den gamle badeanstalt Balneario de la Palma i en flot hvid bygning og et par hundrede meter længere henne ser vi en bred port, som ad en tange fører ud til Castillo de San Sebastian. Borgen ligger på en lille ø og den blev bygget for at forsvare byens nordflanke. Fra borgen er der et fint kig ind over byen og ud over havet.
 
Det er selve slentreturen, både langs med havet og i de smalle gader med de halvforfaldne paladser, der må siges at være hovedattraktionen i Cádiz. Det er hyggeligt og hver gang man runder et hjørne, dukker nye ting op. Der er liv og glade dage i gaderne, især ved skumringstid. Da vi kom var karnevallet lige forbi og i en af hovedgaderne mødte vi en procession der skulle markere, at karnevallet nu var forbi og ´la cuaresma´ - fastetiden, skulle begynde. La cuaresma kommer af tallet 40 og den varer 40 dage: den starter askeonsdag og slutter 3 dage før Påskesøndag. Det er en tid for åndelig renselse og forberedelse for påskehøjtiden. Her i Cádiz blev den markeret med et langt optog med store stearinlys og en trone med Kristus. Helt stille gik processionen gennem byen, og det var gribende på en mærkelig måde. Der hersker en ganske speciel stemning i byen ved skumringstid, så det er et must at tage en tur rundt i gaderne ved 19-tiden. Så kan man samtidig holde udkig efter et sted at spise aftensmad.
 
Cádiz er også kendt for sine mange tårne, for i 15 og 1600 tallet, hvor handelen med Sydamerika var på sit højeste, byggede enhver handlende med respekt for sig selv et højt tårn på sin bolig, så han selv kunne kravle op og se, om hans skibe var under anduvning. Disse tårne blev hurtigt et tegn på rigdom og velstand.
 
I et af disse tårne, La Torre Tavira, er der etableret et ´camera oscura´ helt oppe i toppen, og det er en sjov oplevelse at besøge. Der er ´forestilling´ hver halve time. Så kan man stå og se udvalgte gader i ´real time´ altså se på folk som de står og går lige nu. Det lyder måske ikke af noget særligt, men det er faktisk en sjov oplevelse, som ikke kan ses ret mange steder. Vi ser Torre Tavira som det første næste dag, for det skal ses i fuldt dagslys.
 
Dernæst vil vi se El Museo de Cádiz som ligger på Plaza La Mina i et nedlagt kloster. På selve pladsen foran er der en fin have / park, og den var i sin tid klosterets have. Museet er meget fint med et utal af interessant fund helt tilbage fra stenalderen. Jo, der er ingen tvivl om, at denne tange / ø´s beliggenhed som sydside af en stor bugt har tiltrukket mennesker lige fra tidernes morgen. Et besøg på museet er et must, for det er først her, at man rigtigt forstår byen og de mange historiske lag den har. Først var der folk fra den tidlige stenalder med pilespidser af flint og ben, så var der bronzealder folk med mere avancerede våben, men også fine smykker og figurer. Dernæst kom fønikerne med deres højere kultur omkring år 1100 f.Kr. og en egentlig by opstod. Så kom romerne, som satte et stort præg på byen, dernæst vestgoterne, så araberne og herefter La Reconquista – den kristne generobring. Sådan er det jo overalt i Spanien, forskellen er bare, at her i Cádiz må man endnu længere tilbage i tiden for at finde de første spor efter mennesker.
 
På museets første sal findes der fine malerier fra den spanske guldalder – især skal fremhæves en række smukke billeder af Zurbarán, Murillo og Rubens.
 
Det sidste vi ser i Cádiz er fine malerier af Goya, som kan beses i Calle Rosario i Oratorio de la Santa Cueva. Kirken eller oratoriet ligger under gadeniveau og er ret specielt i 3 etager. På øverste etage finder man tre malerier af Goya: ´den sidste nadver´, ´bespisningen ved Geneserat sø med brød og fisk´ og ´den kongelige gæst´. Meget flotte er de og det er jo usædvanligt at se malerier af Goya, som jo var en af landets helt store malere.
 
Og nu er vi, 3 ud af 4, blevet ramt af en fæl influenza. Vi kan dårligt holde os på benene, så vi må hjemad... ak ja.. den skønne by mellem bugt og hav må vente til vores næste besøg.
 

UdskrivE-mail

Nyeste artikler fra La Danesa

Danske Jonas Tofterup åbner vinakademi i Málaga - Iberian Wi…

La Danesa har før skrevet om Jonas Tofterup. Han er nemlig en af de danskere, der ved allermest om v...

Tema & Profiler

Salchichón de Málaga: På besøg i Pizarra for at opdage denne…

Når man kommer fra Málaga og kører ind i den lille by Pizarra, kan man lige svinge til højre ind på ...

Gastronomi

Toastmasters Club – where leaders are made

Hjertet banker hurtigt og hårdt i brystet, håndfladerne er svedige og munden så tør, at ordene næste...

Tema & Profiler

San José og Parque Natural de Cabo de Gata Nijar i Almería

San Jose – en lille perle i det UNESCO-fredede område Parque Natural de Cabo de Gata Nijar San José...

Udflugter & Rejser

På den anden side... Nu må vi smide de skyklapper...!

Uanset hvilken årstid vi har, går der ikke en uge, uden de tre store dagblade i Málaga-provinsen bri...

Tema & Profiler

Den skæve vinkel: Maria Steffensen

Hun er klar i blikket og har ordet i sin magt. Og så er hun sikker på, hun kan hjælpe dig med at få ...

Tema & Profiler

Det Vilde Vesten: Mini Hollywood i Almería

Nogen løber med tunge støvler på etagen over os. Vi hører et skud, derefter et skrig, før yderligere...

Udflugter & Rejser

Málaga – fra grim ælling til smuk svane

Málaga er en by med en meget privilegeret beliggenhed under varme himmelstrøg ved Middelhavet. Der h...

Kultur

Byggetilladelsen er godkendt og halvdelen af boligerne er so…

Rigtig mange kunder ønsker at være uafhængige af bil og kunne gå til alle faciliteter indenfor 10-15...

Bolig i Spanien

Når får indtager Madrids gader

Tusindvis af brægende får trænges i Madrids gader. De gelejdes videre af hyrder ad nogle af hovedsta...

Kultur

Fairways La Cala Golf er en banebrydende nyproduktion

Fairways La Cala Golf er en banebrydende nyproduktion bestående af 54 moderne lejligheder og penthou...

Bolig i Spanien

Helsemarkedet midt i en turbulent tid

Jeg er på udstillings-og indkøbsmesse i Danmark, og befinder mig som fisk i vandet. Jeg elsker denne...

Helse & Sundhed

Kroppen er grundlæggende din ven

I klinikken kom en erhvervsdriftig yngre herre med akut hold i ryggen. Han havde bukket sig ned efte...

Helse & Sundhed

Nøglerne til succes

Få kan skabe en succes. Færre kan skabe flere. Men Per Mønsted er en af de få. Efter flere store suc...

Tema & Profiler

Udflugter & Rejser

San José og Parque Natural de Cabo de Gata Nijar i Almería

San Jose – en lille perle i det UNESCO-fredede område Parque Natural de Cabo de Gata Nijar San José var oprindeligt navnet på et kyst-batteri, som blev bygget i det 18. århundrede for at sikre vagtho...

Udflugter & Rejser

Det Vilde Vesten: Mini Hollywood i Almería

Nogen løber med tunge støvler på etagen over os. Vi hører et skud, derefter et skrig, før yderligere et skud bliver affyret. En død kvinde kommer ramlende ned ad trappen bag os... Skud-dramaet finder...

Udflugter & Rejser

Sevilla – byen at besøge 2018

Der skrives meget om Sevilla i følge Lonely Planet er det med rette. Rejseguiden har nemlig udvalgt Andalusiens provinshovestad som nummer et i listen over byer at besøge 2018 i deres Best in Travels...

Udflugter & Rejser

På ’turisttur’ ind i det autentiske Spanien – en gastrooplev…

Jeg er ikke turist på Costa del Sol, men alligevel lød denne ’turisttur’ så spændende og speciel, at jeg nemt blev overtalt til at tage med. ’En gastrooplevelse i det autentiske Andalusien’ – what’s n...

Udflugter & Rejser

Stargazing: Tag ud og kig på stjerner i Andalusiens natDet strømmer ind med forventningsfulde mennesker i alle aldre i bussen, der har kurs mod Alfarnatejo i Antequera, som ligger godt en times kørsel inde i landet. Slæbende på liggestole og duftende af m...

Udflugter & Rejser

Sport

Sergio García forsvarer sin titel til Andalucía Valderrama M…

Valderrama har altid været et specielt sted for mig. Ordene kommer fra Sergio García, som deltager i og er vært for den fjerde udgave af Andalucía Valderrama Masters, der finder sted fra d. 18. – 21. oktober på den prestigefulde bane i San Roque. Her vil García både forsvare sin titel samt agere væ...

Sport

Ny efterårssæson på Lauro Golf.

Der var stor gensynsglæde i den skandinaviske gruppe blandt de mange golfere og Tove efter sommerferien   Tirsdag d 11-9-2018 nød mange glade golfere opstarten af den nye efterårssæson på Lauro Golf.   Feriegæster og tilbagevendte fastboende gik til spillet og dagen med højt humør. Vin...

Golf

Gastronomi

Salchichón de Málaga: På besøg i Pizarra for at opdage denne…

Når man kommer fra Málaga og kører ind i den lille by Pizarra, kan man lige svinge til højre ind på ...

Gastronomi

Argentina: Asados & Malbec

Asado er navnet på den argentinske nationalspise – kød der er grillet over åben ild.Argentina er ind...

Gastronomi

Salmorejo córdobes vs. Porra antequerana (og Gazpacho andalu…

Om sommeren er det både godt og forfriskende med kold suppe, og en særligt oplagt en, når termometer...

Gastronomi

Kultur

Málaga – fra grim ælling til smuk svane

Málaga er en by med en meget privilegeret beliggenhed under varme himmelstrøg ved Middelhavet. Der hersker en dejlig, po...

Kultur

Når får indtager Madrids gader

Tusindvis af brægende får trænges i Madrids gader. De gelejdes videre af hyrder ad nogle af hovedstadens fornemme strøg...

Kultur

Nikki Beach marbella: 15 års fejring af livet!

Hæv krystalglasset, Nikki Beach Marbella fylder 15 år! Traditionen tro – krystal er en traditionel gave for et 15-årsjub...

Kultur

Tema, Debat & Profiler

Danske Jonas Tofterup åbner vinakademi i Málaga - Iberian Wi…

La Danesa har før skrevet om Jonas Tofterup. Han er nemlig en af de dansker...

Tema & Profiler

Toastmasters Club – where leaders are made

Hjertet banker hurtigt og hårdt i brystet, håndfladerne er svedige og munde...

Tema & Profiler

På den anden side... Nu må vi smide de skyklapper...!

Uanset hvilken årstid vi har, går der ikke en uge, uden de tre store dagbla...

Tema & Profiler

Den skæve vinkel: Maria Steffensen

Hun er klar i blikket og har ordet i sin magt. Og så er hun sikker på, hun ...

Tema & Profiler

Nøglerne til succes

Få kan skabe en succes. Færre kan skabe flere. Men Per Mønsted er en af de ...

Tema & Profiler

Birgitte Mellentin udstiller sine vidunderlige blomstermaler…

Den pensionerede scenograf, Birgitte Mellentin, som har udstillet flere ste...

Tema & Profiler

Argán Aventura og Unioptica på velgørenhedstur

Hele 23 personer tager med på den 14. velgørenhedstur arrangeret af Argán A...

Tema & Profiler

Mit møde med en gadesælger fra Vestafrika

Til glæde for nogen, til ærgrelse for andre: vi ser dem overalt langs Costa...

Tema & Profiler

Den skæve Vinkel: Hans Kristian Hansen

Han har altid arbejdet med det samme. Og alligevel er der aldrig to af hans...

Tema & Profiler

Norrbom Marketing

Kontakt

Læserservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com