Virtual reality – din digitale virkelighed helt tæt på

Nu tager du virtual reality-brillerne af og befinder dig ikke længere i boligen men på ejendomsmæglerens kontor. På bordet ligger salgsopstillingen på den bolig, du netop har gået rundt i men som endnu ikke er bygget. Sådan kan fremtidens boligfremvisninger nemt komme til at foregå.
Málaga i førertrøjen
Skolen VR-EVO blev grundlagt i 2014 og uddanner hvert år godt hundrede elever i virtual reality. Det er folk i alle aldre. Nogle vælger uddannelsen som starten på deres karriere og andre som et karriereskift til en branche, hvor der er en konstant voksende efterspørgsel. La Danesa har taget en snak med dem om denne nye teknologi, vi sandsynligvis alle vil komme til at anvende med største selvfølgelighed om nogle få år.
Virtual reality bliver tilgængeligt for alle
Jeg bliver vist ind på direktørens kontor, der mest af alt minder om et børneværelse med sækkepuder og alskens legefigurer og dingenoter – af mere og mindre digital karakter.
”Der er ved at ske det, som der også skete med smartphones for 10 år siden. Prisen kommer derned, hvor produktet er tilgængeligt for alle. For nogle få år siden kostede et par briller som disse 3000 euro. Nu koster de en tredjedel,” siger Gustavo Muñoz, direktør i VR-EVO, og holder et par VR-briller op i hånden. ”Det betyder, at alle de store tech-giganter kommer på banen med deres egne briller og dermed stiger efterspørgslen også på spil og programmer til disse,” fortæller Gustavo, der kun har siddet i førersædet hos VR-EVO de sidste tre måneder. Før var han direktør i en succesfuld e-sportvirksomhed. ”Vi skal gerne uddanne folk, så de er klar til dette behov for spiludviklere og arkitekter til VR, før behovet opstår. Det er vores mål at blive et referencepunkt for virtual reality-uddannelse i Spanien og Latinamerika, hvor vi når rigtig mange, da vi også tilbyder online undervisning.”
Hvad er VR (virtual reality) og hvad er (augmented reality) AR?
AR tilføjer digitale elementer til virkeligheden i realtid. Ligesom når du bruget et fjollet filter til at tage billeder via Snapchat eller Messenger. Det mest kendte eksempel er spillet Pokémon Go, der udkom til smartphones i sommeren 2016. Her skulle man indfange de små væsner, der gemte sig på alle mulige steder og afkroge, men som kun var synlige, når man kiggede gennem telefonens kameralinse. Det var noget, der fik rigtig mange unge og gamle ud i det fri med deres smartphones i håbet om at fange en sjælden Pokémon.
I dag er VR begrænset af, at man er stationær, siddende eller stående, når man tager VR-briller på. Selvom man bevæger sig i den virtuelle verden, foregår det med et tryk på en håndholdt controller. ”Faktisk har man allerede nu udviklet platforme til at stå på, hvor man kan gå eller løbe i alle retninger, 360 grader. Disse platforme koster omkring 10.000 euro lige nu. Vi skal ned i omegnen af 1.000 euro, før det er realistisk, at det kommer til at findes i folks hjem på samme vilkår som en Playstation, fortæller Gustavo.
Ligeledes er VR er i dag baseret mest på synsindtryk. Men i fremtiden vil berøring og lugtesans også blive en del af pakken. Der findes allerede nogle prototype-dragter, der lader dig mærke berøring, og der forskes især i at anvende dette til folk med autisme.
Hvordan ser fremtiden ud med virtual reality?
Virtual reality er en teknologi, som ikke substituerer noget. Vi skal altså ikke til at vænne os til at bruge det i stedet for noget andet, som det er tilfældet, når vi f.eks. skifter benzinbiler ud med el-biler. Teknologien er lige ny for alle,” slutter Gustavo.
Facts om Virtual Reality
NBA (National Basketball Association i USA) sælger allerede VR billetter til nogle af deres basketkampe. For under 10 dollars kan du via dine briller følge med fra en plads bag målet eller på langsiden og se det, du selv vælger at fokusere på frem for blot at kunne se den synsvinkel, du får vist i TV.