Virtual reality – din digitale virkelighed helt tæt på

Forestil dig det her: Du går rundt i den bolig, du er interesseret i at købe. Du ser lysindfald, kigger ud over terrassens gelænder og kan se, præcis hvor langt der er til naboen eller blot nyde udsigten. Du får et nøjagtigt indtryk af afstanden mellem køkken og spisestue og kan vurdere sofaens størrelse i rummet.
Nu tager du virtual reality-brillerne af og befinder dig ikke længere i boligen men på ejendomsmæglerens kontor. På bordet ligger salgsopstillingen på den bolig, du netop har gået rundt i men som endnu ikke er bygget. Sådan kan fremtidens boligfremvisninger nemt komme til at foregå.

Málaga i førertrøjen

I Málaga ligger Spanien og Latinamerikas første virtual reality-skole. Her uddannes folk til at kunne udvikle spil til virtual reality-konsoller eller som virtual reality-arkitekter. Du kan tage en master-uddannelse i virtual reality, og de bryster sig af, at deres elever er de første, der udvælges til positioner i de vigtigste firmaer i sektoren.
Skolen VR-EVO blev grundlagt i 2014 og uddanner hvert år godt hundrede elever i virtual reality. Det er folk i alle aldre. Nogle vælger uddannelsen som starten på deres karriere og andre som et karriereskift til en branche, hvor der er en konstant voksende efterspørgsel. La Danesa har taget en snak med dem om denne nye teknologi, vi sandsynligvis alle vil komme til at anvende med største selvfølgelighed om nogle få år.

Virtual reality bliver tilgængeligt for alle

Der lugter af drengeværelse, da jeg træder ind på det ellers nydelige kontor, eller skole som det jo er. I et glasindrammet lokale sidder ti elever, som mest er unge mænd. De er dybt koncentrerede og lytter intensivt til, hvad underviseren fortæller. På skærmene toner forskellige projekter frem, blandt andet noget, der umiskendeligt ligner en digital dagligstue med lænestole og sofabord. Foran computerskærmene vidner bordpladerne om, at cola og energidrik er den foretrukne læske.
Jeg bliver vist ind på direktørens kontor, der mest af alt minder om et børneværelse med sækkepuder og alskens legefigurer og dingenoter – af mere og mindre digital karakter.
”Der er ved at ske det, som der også skete med smartphones for 10 år siden. Prisen kommer derned, hvor produktet er tilgængeligt for alle. For nogle få år siden kostede et par briller som disse 3000 euro. Nu koster de en tredjedel,” siger Gustavo Muñoz, direktør i VR-EVO, og holder et par VR-briller op i hånden. ”Det betyder, at alle de store tech-giganter kommer på banen med deres egne briller og dermed stiger efterspørgslen også på spil og programmer til disse,” fortæller Gustavo, der kun har siddet i førersædet hos VR-EVO de sidste tre måneder. Før var han direktør i en succesfuld e-sportvirksomhed. ”Vi skal gerne uddanne folk, så de er klar til dette behov for spiludviklere og arkitekter til VR, før behovet opstår. Det er vores mål at blive et referencepunkt for virtual reality-uddannelse i Spanien og Latinamerika, hvor vi når rigtig mange, da vi også tilbyder online undervisning.”

Hvad er VR (virtual reality) og hvad er (augmented reality) AR?

VR er en computerskabt illusion i form af lyd og billede, der fungerer som en parallelverden, brugeren kan være en del af og påvirke. Følelsen af virkelighed er så stor, at der kan fremvises produkter, som endnu ikke findes eller udleves umulige oplevelser i ikke-eksisterende universer.
AR tilføjer digitale elementer til virkeligheden i realtid. Ligesom når du bruget et fjollet filter til at tage billeder via Snapchat eller Messenger. Det mest kendte eksempel er spillet Pokémon Go, der udkom til smartphones i sommeren 2016. Her skulle man indfange de små væsner, der gemte sig på alle mulige steder og afkroge, men som kun var synlige, når man kiggede gennem telefonens kameralinse. Det var noget, der fik rigtig mange unge og gamle ud i det fri med deres smartphones i håbet om at fange en sjælden Pokémon.
I dag er VR begrænset af, at man er stationær, siddende eller stående, når man tager VR-briller på. Selvom man bevæger sig i den virtuelle verden, foregår det med et tryk på en håndholdt controller. ”Faktisk har man allerede nu udviklet platforme til at stå på, hvor man kan gå eller løbe i alle retninger, 360 grader. Disse platforme koster omkring 10.000 euro lige nu. Vi skal ned i omegnen af 1.000 euro, før det er realistisk, at det kommer til at findes i folks hjem på samme vilkår som en Playstation, fortæller Gustavo.
Ligeledes er VR er i dag baseret mest på synsindtryk. Men i fremtiden vil berøring og lugtesans også blive en del af pakken. Der findes allerede nogle prototype-dragter, der lader dig mærke berøring, og der forskes især i at anvende dette til folk med autisme.

Hvordan ser fremtiden ud med virtual reality?

”VR vil først og fremmest være med til at udjævne nogle uligheder. For eksempel vil vi se koncert- og teaterbilletter blive solgt på denne måde. Noget, der før kun var forbeholdt nogle få, bliver altså tilgængeligt for masserne. Ved at have et stativ stående på én plads mellem publikum, der filmer udsynet fra pladsen i 360-graders vinkel, kan denne plads sælges igen og igen online som VR-billet,” fortæller Gustavo begejstret og fortsætter til et mere alvorligt emne: ”Hospitalsindustrien er en af de helt store sektorer, som vil komme til at implementere VR. For eksempel vil man kunne foretage operationer på denne måde. Det vil sige, at du kan møde op på dit lokale lægehus, hvor en sygeplejerske klargør dig til operation, og så vil en kirurg, der måske sidder på den anden side af jordkloden, foretage operationen via VR – en robot foretager så kirurgens bevægelser. Når operationen er færdig, kan han bede robotten om at sy dig sammen og gå direkte videre til næste patient, der ligger på operationsbordet et helt tredje sted.
Virtual reality er en teknologi, som ikke substituerer noget. Vi skal altså ikke til at vænne os til at bruge det i stedet for noget andet, som det er tilfældet, når vi f.eks. skifter benzinbiler ud med el-biler. Teknologien er lige ny for alle,” slutter Gustavo.

Facts om Virtual Reality

NBA (National Basketball Association i USA) sælger allerede VR billetter til nogle af deres basketkampe. For under 10 dollars kan du via dine briller følge med fra en plads bag målet eller på langsiden og se det, du selv vælger at fokusere på frem for blot at kunne se den synsvinkel, du får vist i TV.

UdskrivE-mail

Nyeste artikler fra La Danesa

Forebyg forårets allergi... NU !

På denne tid af året kan det virke som om, at pollensæsonen er langt væk. Men hvis du hører til dem ...

Helse & Sundhed

Lider du af bindevævssmerter, kredsløbsproblemer og appelsin…

Facts: Chloe og Friederich er holistiske behandlere, som ser på dig som en helhed og anerkender, ...

Helse & Sundhed

2019 bliver dit bedste år nogensinde!

Lyder det godt? Eller virker det provokerende og præstationsangstfremkaldende?Året er allerede i gan...

Helse & Sundhed

Guldimplantation

Lider du af kroniske eller tilbagevendende smerter i ryggen, arme eller ben, har du mest sandsynligt...

Helse & Sundhed

Glemmer vi os selv?

Det synes for mig at være en generel misforståelse og finurligt at vi passer på vores biler bedre en...

Helse & Sundhed

Glæde

Efter min veloverståede sydom med hjertebesvær, vand i lungerne, forhøjet blodtryk har jeg bestemt m...

Helse & Sundhed

Mød redaktionen på Norrbom Marketing

Vi er en flittig flok på Norrbom Marketing, som blandt andet udgiver magasinerne La Danesa, En Sueco...

Tema & Profiler

Veras Veranda: Danske fastelavnsboller

Nu er det allerede februar – og for vores lille familie og mange andre er det tid til fastelavnsboll...

Gastronomi

Ossobuco på kalveskank

Så er vi virkelig gået ind i de mørkere og koldere måneder, temperaturen er gået ned med 10º den sid...

Gastronomi

Et hektisk liv med jazz

De er utrolige, Bourbon Street Jazzband.Har med enthusiasme, energi, spilleglæde og godt humør holdt...

Profiler

El Mimbre - med vision om mere økologisk helsebrød

Brød til alle smagsløg El Mimbre er familievirksomheden, der gennem sine direkte leveringer til udv...

Gastronomi

Auktioner for alle

Med auktioner i tre forskellige prisklasser samt mange års ekspertise er Bruun Rasmussen det optimal...

Kultur

Kandis - 30 år på pop-toppen

Kandis til Kysten for første gang: Stor koncert torsdag den 21. marts i El Palacio de La P...

Profiler

5 hurtige om de elskendes helligdag

Den 14. februar hvert år fyldes butikkerne med rosenrøde hjerteformede chokoladeæsker, bamser med te...

Tema & Profiler

Udflugter & Rejser

Mojácar – en af Spaniens kønneste landsbyer

Mojácar ligger lidt nord for Almería og der er små 300 km. dertil fra Málaga. Den er med på listen over de smukkeste landsbyer i Spanien, og selv om den ligger nede på en 27. plads, er den absolut et ...

Udflugter & Rejser

Casa Decor

Overvejer du en tur til Madrid i det nye år, så er februar måske det rette tidspunkt med mulighed for at besøge Casa Decor, og her få et indblik i, hvad der rører sig på interiørfronten.Den 24. januar...

Udflugter & Rejser

Museo de artes populares - Málagas museum for folkekunst

Der er noget helt specielt ved at træde ind i et museum med gamle ting. Duften og fornemmelsen af flere århundreders historie bringer dig helt ’ned på jorden’. Sådan er det også at besøge Málagas muse...

Udflugter & Rejser

Murcia

Murcia har godt 450.000 indbyggere og skal være en af Spaniens mest kompakte byer. Så her er mange mennesker – og mange biler – på et relativt lille areal. Og tilsvarende vanskeligt er det at finde en...

Udflugter & Rejser

Udflugt til Cartagena

Det er fønikerne, som har givet navn til denne perle af en spansk by. De var dygtige handelsmænd og navigatører, som kom ad søvejen fra Kartago, som ligger i dagens Tunis i Nordafrika. Fønikerne sejle...

Udflugter & Rejser

Sport

Den skandinaviske gruppe på Lauro

Højt humør og gensynsglæde i det flotte solskinsvejr. Efter nogle gode december-golf-runder med sol og sommertemperaturer, mødte ikke mindre end 44 spillere op igen d 8 januar.Der blev spillet stableford med flagpræmier og birdie-præmier.Nærmest flaget præmier: 2 stk. green-fee billetter til den sm...

Golf

CdGD’s månedsmatch på ATALAYA OLD COURSE

Der var linet op til gunstart den 18. januar kl. 09:30, og da kanonen lød, var temperaturen langsomt ved at snige sig op, for det var godt nok koldt, da spillerne fandt vej ud til deres respektive starthuller. Solen var på vej op på en næsten skyfri himmel, og varmen og spillerne indtog den dejlige ...

Golf

Gastronomi

Veras Veranda: Danske fastelavnsboller

Nu er det allerede februar – og for vores lille familie og mange andre er det tid til fastelavnsboll...

Gastronomi

Ossobuco på kalveskank

Så er vi virkelig gået ind i de mørkere og koldere måneder, temperaturen er gået ned med 10º den sid...

Gastronomi

El Mimbre - med vision om mere økologisk helsebrød

Brød til alle smagsløg El Mimbre er familievirksomheden, der gennem sine direkte leveringer til udv...

Gastronomi

Kultur

Auktioner for alle

Med auktioner i tre forskellige prisklasser samt mange års ekspertise er Bruun Rasmussen det optimale valg for dig, som ...

Kultur

It don’t mean a thing if it ain’t got that swing...

(doo wah, doo wah, doo wah, doo wah 
doo wah, doo wah, doo wah, doo wah)   It makes no diff'rence if it's sweet o...

Kultur

Kristian Lilholt og band – ’nytårskoncert’ i Margrethekirken

For syvende år i træk træder Kristian Lilholt og band op i Margrethekirken og giver koncert, som på én gang er velkendt ...

Kultur

Tema, Debat & Profiler

Mød redaktionen på Norrbom Marketing

Vi er en flittig flok på Norrbom Marketing, som blandt andet udgiver magasi...

Tema & Profiler

5 hurtige om de elskendes helligdag

Den 14. februar hvert år fyldes butikkerne med rosenrøde hjerteformede chok...

Tema & Profiler

Virtual reality – din digitale virkelighed helt tæt på

Forestil dig det her: Du går rundt i den bolig, du er interesseret i at køb...

Tema & Profiler

Kvinde med karakter

Hun er vant til at stå i skyggen af sin mand, men Jeanette Buchard har i Br...

Tema & Profiler

Spaniens skatkammer

Vend blikket mod nord til auktioner, der byder på spændende køb til rimelig...

Tema & Profiler

Jens M. Jensen fylder 80 år

Han var forretningsmand, revymand og handelsmand. Men har også altid været ...

Tema & Profiler

What to do, Dear Europe

Briterne trækker stikket. Eller gør de? Halvtreds procent, og en lille sjat...

Tema & Profiler

Rullemaries Roadshow

Hun er 21 år gammel, går på gymnasiet og er en helt igennem normal ung kvin...

Tema & Profiler

Zero Waste – forbrug mindre, genbrug mere

Det er januar og for mange en tid, hvor gamle vaner bliver taget op til rev...

Tema & Profiler

Norrbom Marketing

Kontakt

Læserservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com