Spaniens skatkammer

Vend blikket mod nord til auktioner, der byder på spændende køb til rimelige priser.
 
Storvildtjægeren må have ryddet ud i samlingen, for den dag stod gevirer på rad og række, og skind fra bjørn, leopard og zebra lå side om side under auktionen i Madrid. Hvert et nummer blev solgt.

Et mindre kendt marked

Der er som regel noget spændende at se på, når der er eftersyn hos nogle af de mest populære auktionshuse i Madrid. Mens de gængse kategorier som sølv og porcelæn er rigt repræsenteret, og møbler fylder godt i rummet, så er det tydeligt at se, at vi er i Spanien. Kunstnere som Miró og Dali, der sjældent ses i Skandinavien, er ofte at finde i Madrid, de mørke træsorter er i overtal, og som altid er der en god portion arte sacro (religiøs kunst), som ofte kommer, ind når de ældre boer skal sælges. Der er gode auktionskøb at gøre i Spanien, uanset om man er privat samler, driver professionel forretning med antikviteter, eller man bare gerne vil have noget særligt til hjemmet på Solkysten eller de koldere breddegrader. Artikler i form af smykker, ure, sølv, og keramik fra de sidste århundreder kan forholdsvis let bringes hjem ved egen hjælp, og prisniveauet er fornuftigt.

Anerkendt for kunsten

Et af de veletablerede auktionshuse er Subastas Segre, som har eksisteret siden starten af 00’erne. Deres kundekreds er international og udvalget stort, når de afholder deres syv årlige auktioner, som hver varer tre dage. Segre er anerkendt som værende et af de førende huse, når det handler om spansk og international kunst, både i det ældre og moderne segment. Man kan som regel finde verdenskendte navne som Picasso, Miró og Tàpeis, når Segre holder deres dedikerede kunstauktioner. Grafiske arbejder er der en del af, og vil man gerne udvidde sin kunstsamling, eller starte en, kan det klares for et overkommeligt beløb.
Segre har som et gennemgående princip for deres auktioner, at alle prisniveauer skal være repræsenteret, og deres målsætning om at applere til det unge såvel som det ældre publikum ses på det brede udvalg af numre, der sættes under hammeren. Det er ikke usædvanligt, at det første køb, man gør fra auktionshuset, er en forlovelsesring, og interessen og passionen så udvikler sig derfra. Hos Segre finder man særligt ure, smykker, og fyldepenne af høj kvalitet.

Fra Madrid til Aragón under ét

Et af de nyeste skud på stammen i den spanske auktionsverden er Subsatas Abalarte i Madrids sofistikerede Salmanca-område. De har fået et godt fodfæste efter kun fem år i branchen, og afholder ti auktioner om året, fem signifikante auktioner og fem mindre i de mellemliggende måneder. Udvalget spænder fra møbler og porcælæn til kunst og smykker. På den mere utraditionelle side finder man pelse og vintagetøj samt retromøbler.
Det særlige ved Abalarte er, at gruppen har flere auktionshuse. Aragón i Zaragoza er et søsterfirma, og det tætte samarbejde giver derfor adgang til flere auktioner ’under samme tag’. Det er således muligt at få sine køb sendt fra Zaragoza til Madrid, hvis man vælger at byde begge steder. Fragten til hovedstaden klares for et mindre beløb, og hjemstransporten til Costa del Sol eller Skandinavien kan arrangeres under ét.
Udvalget i Zaragoza er meget lig det, man ser i Madrid, men åbningsbuddene ligger ofte en smule under priserne i hovedstaden. Går man efter mindre ting som keramik, sølv og dekorative artikler er udvalget interessant hos Aragón.
Har man mulighed for at besøge Abalarte i dagene efter en auktion, kan der være gode køb at gøre, når de numre, der ikke blev solgt under auktionen, udbydes til åbningsbud plus salær. Med en god portion is i maven kan man håbe på, at nogle af de ting, man havde udset sig, stadig er der.

Sin vægt værd i sølv

Under finanskrisen så auktionshusene en forøget interesse for sølv, og det var tydeligt, at de generelt populære artikler med ét blev investeringsobjekter og at vægten i gram, som altid er angivet i kataloget, fik forøget opmærksomhed, når buddene skulle afgives. Interessen for sølv er der stadig, dog ikke i et omfang som det der sås for 10 år siden, og udbuddet er steget siden da.

Ad silkevejen til Spanien

Stort set hver auktion i Madrid har et asisatisk islæt, og de gamle handelsveje mellem Fjernøsten og den Iberiske halvø fornægter sig ikke. Der har i Spanien altid været en forkærlighed for det kinesisk inspirerede, og skulle interessen være i dette segment, så udbydes der tit smuk keramik, møbler, kunst og jade. Et nyt publikum er dukket op indenfor de sidste år, idet mange af de kinesere, som er bosiddende i Spanien, er begyndt at investere i disse objekter.
Swinging 60s & moderne design
60’erne & 70’erne sætter igen deres præg på indretning og mode, både hvad angår ’ægte retro’ og nyt design, der har adopteret den let genkendelige stil. Originale Panton-stole, lamper i metaller, spisebordsstole i velour og Versace-bukser med svaj kan man også støde på ved gennemsyn af katalogerne. Retromøbler er i høj kurs i vintageforretningerne i Madrids hippe kvarterer, og priserne kan derfor komme noget højere op end man forventer. Det er dog stadig en billigere vej til ekstraordinære ting til boligindretningen.
Auktioner er et godt sted at ’spotte trends’ før de virkelig markerer sig. Stylister, dekoratører og forretningsindehavere giver på auktionerne en god indikation af, hvad der er på vej til butikker og i boligmagasiner, når de byder på varer, som umiddelbart synes ude af kontekst. Står teorien til troende, så har glasborde med detaljer af messing eller guld samt møbler i gustaviansk stil været eftertragtede i Madrid i nogen tid.

Auktion er for alle

Uanset om auktioner ligger én fjernt som en ukendt verden, så er det umagen værd at besøge en. Hvert eftersyn er et interessant indblik i, hvad der har fyldt vores hjem gennem de sidste 50, 100, 200 år og hvordan præferencer, design og kunst har udviklet sig. Det er også en oplevelse at overvære en auktion, da det er svært ikke at lade sig rive med, når buddene flyver gennem lokalet. På et helt lavpraktisk plan er auktioner et fantastisk sted at lede efter exceptionelle gaver, da priserne ofte vil være lavere end hvis noget tilsvarende skulle købes i forretninger.

Værd at vide

o Den spanske moms på 21% tillægges hammerslagsprisen og er inklusiv salær til auktionshuset.
o Bud over telefonen kræver som regel et åbningsbud på min. EUR 500.
o Aftal tid for afhentning, kan det klares indenfor et par uger bliver det gjort uden beregning.
o Alle de større auktionshuse arrangerer transport indenfor Spanien og til udlandet.

Gode råd

o Afgives skriftlige bud kan man på forskellig vis gøre dem betingede for at kontrollere sin budgivningen.
o Bestem dig for en max. pris og husk salær i din evaluering, læg derefter dit skriftlige bud. Du kan godt få hammerslag, der er lavere end din max. pris, hvis der ikke er modbud fra andre.
o Vær bevidst om at åbningsbuddene ofte starter lavt for at ’trække flere med’ i budgivningen, har du bestemt dig for en max. pris så hold fast i den.
Nyttige links
o Subastas Segre (Madrid) - subastassegre.es
o Subastas Abalarte (Madrid) – abalartesubastas.com
o Aragón (Zaragoza) – Aragónsubastas.com

UdskrivE-mail

Nyeste artikler fra La Danesa

Forebyg forårets allergi... NU !

På denne tid af året kan det virke som om, at pollensæsonen er langt væk. Men hvis du hører til dem ...

Helse & Sundhed

Lider du af bindevævssmerter, kredsløbsproblemer og appelsin…

Facts: Chloe og Friederich er holistiske behandlere, som ser på dig som en helhed og anerkender, ...

Helse & Sundhed

2019 bliver dit bedste år nogensinde!

Lyder det godt? Eller virker det provokerende og præstationsangstfremkaldende?Året er allerede i gan...

Helse & Sundhed

Guldimplantation

Lider du af kroniske eller tilbagevendende smerter i ryggen, arme eller ben, har du mest sandsynligt...

Helse & Sundhed

Glemmer vi os selv?

Det synes for mig at være en generel misforståelse og finurligt at vi passer på vores biler bedre en...

Helse & Sundhed

Glæde

Efter min veloverståede sydom med hjertebesvær, vand i lungerne, forhøjet blodtryk har jeg bestemt m...

Helse & Sundhed

Mød redaktionen på Norrbom Marketing

Vi er en flittig flok på Norrbom Marketing, som blandt andet udgiver magasinerne La Danesa, En Sueco...

Tema & Profiler

Veras Veranda: Danske fastelavnsboller

Nu er det allerede februar – og for vores lille familie og mange andre er det tid til fastelavnsboll...

Gastronomi

Ossobuco på kalveskank

Så er vi virkelig gået ind i de mørkere og koldere måneder, temperaturen er gået ned med 10º den sid...

Gastronomi

Et hektisk liv med jazz

De er utrolige, Bourbon Street Jazzband.Har med enthusiasme, energi, spilleglæde og godt humør holdt...

Profiler

El Mimbre - med vision om mere økologisk helsebrød

Brød til alle smagsløg El Mimbre er familievirksomheden, der gennem sine direkte leveringer til udv...

Gastronomi

Auktioner for alle

Med auktioner i tre forskellige prisklasser samt mange års ekspertise er Bruun Rasmussen det optimal...

Kultur

Kandis - 30 år på pop-toppen

Kandis til Kysten for første gang: Stor koncert torsdag den 21. marts i El Palacio de La P...

Profiler

5 hurtige om de elskendes helligdag

Den 14. februar hvert år fyldes butikkerne med rosenrøde hjerteformede chokoladeæsker, bamser med te...

Tema & Profiler

Udflugter & Rejser

Mojácar – en af Spaniens kønneste landsbyer

Mojácar ligger lidt nord for Almería og der er små 300 km. dertil fra Málaga. Den er med på listen over de smukkeste landsbyer i Spanien, og selv om den ligger nede på en 27. plads, er den absolut et ...

Udflugter & Rejser

Casa Decor

Overvejer du en tur til Madrid i det nye år, så er februar måske det rette tidspunkt med mulighed for at besøge Casa Decor, og her få et indblik i, hvad der rører sig på interiørfronten.Den 24. januar...

Udflugter & Rejser

Museo de artes populares - Málagas museum for folkekunst

Der er noget helt specielt ved at træde ind i et museum med gamle ting. Duften og fornemmelsen af flere århundreders historie bringer dig helt ’ned på jorden’. Sådan er det også at besøge Málagas muse...

Udflugter & Rejser

Murcia

Murcia har godt 450.000 indbyggere og skal være en af Spaniens mest kompakte byer. Så her er mange mennesker – og mange biler – på et relativt lille areal. Og tilsvarende vanskeligt er det at finde en...

Udflugter & Rejser

Udflugt til Cartagena

Det er fønikerne, som har givet navn til denne perle af en spansk by. De var dygtige handelsmænd og navigatører, som kom ad søvejen fra Kartago, som ligger i dagens Tunis i Nordafrika. Fønikerne sejle...

Udflugter & Rejser

Sport

Den skandinaviske gruppe på Lauro

Højt humør og gensynsglæde i det flotte solskinsvejr. Efter nogle gode december-golf-runder med sol og sommertemperaturer, mødte ikke mindre end 44 spillere op igen d 8 januar.Der blev spillet stableford med flagpræmier og birdie-præmier.Nærmest flaget præmier: 2 stk. green-fee billetter til den sm...

Golf

CdGD’s månedsmatch på ATALAYA OLD COURSE

Der var linet op til gunstart den 18. januar kl. 09:30, og da kanonen lød, var temperaturen langsomt ved at snige sig op, for det var godt nok koldt, da spillerne fandt vej ud til deres respektive starthuller. Solen var på vej op på en næsten skyfri himmel, og varmen og spillerne indtog den dejlige ...

Golf

Gastronomi

Veras Veranda: Danske fastelavnsboller

Nu er det allerede februar – og for vores lille familie og mange andre er det tid til fastelavnsboll...

Gastronomi

Ossobuco på kalveskank

Så er vi virkelig gået ind i de mørkere og koldere måneder, temperaturen er gået ned med 10º den sid...

Gastronomi

El Mimbre - med vision om mere økologisk helsebrød

Brød til alle smagsløg El Mimbre er familievirksomheden, der gennem sine direkte leveringer til udv...

Gastronomi

Kultur

Auktioner for alle

Med auktioner i tre forskellige prisklasser samt mange års ekspertise er Bruun Rasmussen det optimale valg for dig, som ...

Kultur

It don’t mean a thing if it ain’t got that swing...

(doo wah, doo wah, doo wah, doo wah 
doo wah, doo wah, doo wah, doo wah)   It makes no diff'rence if it's sweet o...

Kultur

Kristian Lilholt og band – ’nytårskoncert’ i Margrethekirken

For syvende år i træk træder Kristian Lilholt og band op i Margrethekirken og giver koncert, som på én gang er velkendt ...

Kultur

Tema, Debat & Profiler

Mød redaktionen på Norrbom Marketing

Vi er en flittig flok på Norrbom Marketing, som blandt andet udgiver magasi...

Tema & Profiler

5 hurtige om de elskendes helligdag

Den 14. februar hvert år fyldes butikkerne med rosenrøde hjerteformede chok...

Tema & Profiler

Virtual reality – din digitale virkelighed helt tæt på

Forestil dig det her: Du går rundt i den bolig, du er interesseret i at køb...

Tema & Profiler

Kvinde med karakter

Hun er vant til at stå i skyggen af sin mand, men Jeanette Buchard har i Br...

Tema & Profiler

Spaniens skatkammer

Vend blikket mod nord til auktioner, der byder på spændende køb til rimelig...

Tema & Profiler

Jens M. Jensen fylder 80 år

Han var forretningsmand, revymand og handelsmand. Men har også altid været ...

Tema & Profiler

What to do, Dear Europe

Briterne trækker stikket. Eller gør de? Halvtreds procent, og en lille sjat...

Tema & Profiler

Rullemaries Roadshow

Hun er 21 år gammel, går på gymnasiet og er en helt igennem normal ung kvin...

Tema & Profiler

Zero Waste – forbrug mindre, genbrug mere

Det er januar og for mange en tid, hvor gamle vaner bliver taget op til rev...

Tema & Profiler

Norrbom Marketing

Kontakt

Læserservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com