Tabarnia eksisterer ikke, men vil blive i Spanien

Det catalanske område, Tabarnia, som vil løsrives, hvis Catalonien opnår uafhængighed, og i stedet blive en ny region i Spanien, eksisterer ikke. Men selvom Tabarnia startede som en vittighed, er det nu blevet en bevægelse og et bindeled for tilhængere af et fortsat tilhørsforhold til Spanien, for hvem der har manglet en fælles platform.

 
Frihed for Tabarnia. Catalonien plyndrer Tabarnia. Catalonien har aldrig gjort noget godt for Tabarnia. De catalanske politikeres korruption har ført til elendighed i Tabarnia. Derfor har indbyggerne i Tabarnia ret til at bestemme over deres egen fremtid. Tabarnias indbyggere ønsker bare at stemme. Tabarnia er ikke for uafhængighed, Tabarnia er for demokrati.
Ordene kommer fra modstanderne af separatistbevægelsen. De er samlet under paraplyorganisationen Gente de Tabarnia (folk fra Tabarnia). Hvis man i ovenstående linjer erstatter Tabarnia med Catalonien og Catalonien med Spanien, har man de selvsamme argumenter, som tilhængere af Cataloniens uafhængighed bruger for en løsrivelse fra Spanien. Det er ordene på en kontrareaktion, hvori de catalanske separatisters argumenter slås hjem på egen banehalvdel.
 

Modsvar fra hypotetisk region

Tabarnia som en hypotetisk region er undfanget som et ironisk modsvar til de catalanske separatister. Det startede som sådan, hvilket var tilbage i 2015 og i første omgang kun digitalt på www.bcnisnotcat.es. Det navn kommer af ’Barcelona is not Catalonia’, en parodi af ’Catalonia is not Spain’, hvis engelske udtryk var skabt af separatisterne for at gøre udlændinge det forståeligt, at man bestemt ikke mente, at Catalonien skulle være en del af Spanien.
Men efterhånden som uafhængighedsbevægelsen tog sine skridt hen imod sidste års afstemning og efterfølgende uafhængighedserklæring, er www.bcnisnotcat.es blevet en bevægelse med navnet Tabarnia. Ingen ved, hvem som fandt på det. Men det fælles krav er der ingen tvivl om, og det er, at skulle Catalonien blive uafhængig, skal Tabernia løsrives fra det øvrige Catalonien og i stedet blive en del af Spanien.
Navnet er en sammensmeltning af provinserne Tarragona og Barcelona, nemlig TABAR-nia. Det omfatter ikke kun storbyerne, men også længere mod nord til Selva Española og ned til Baix Camp samt en god bid ind i landet. I grove træk middelalderens grevskab Barcelona.
Man har et flag. Det er skabt af Barcelonas og Tarragonas flag, og våbenskjoldet forestiller Sant Jordi (Georg), der slås med separatismens drage.
 

Cataloniens to sider

Tabarnia er Cataloniens tættest befolkede område med godt 6 mio. indbyggere, mens de resterende ca. 1,5 mio. bor i de mere sparsomt befolkede provinser, Girona og Lleida. Det er her, man overvejende stemmer på separatistpartierne.
En af de største kim til utilfredshed i Tabernia er, at valgsystemet er usolidarisk. Et mandat i det catalanske parlament, Generalitat de Catalunya, kræver i Barcelona-provinsen 48.521 stemmer, i Tarragona 31.317, mens det i Girona rækker med 30.048 stemmer og i Lleida ikke flere end 20.925. Altså 2,3 gange flere stemmer i Barcelona end i Lleida.
Det er grunden til, at separatisterne ved valget i december 2017 fik flertallet af mandater, på trods af at de fik mindre end 48 procent af stemmerne. Ved valget i december 2017 vandt de pro spanske partier, Ciudadanos, PSC og PP, majoriteten i Barcelona og Tarragona.
I Tabarnia mener man, at denne gamle lov ikke er ændret, fordi majoriteten af indbyggerne i Lleida og Girona altid har stemt på separatisterne, hvilket har beholdt dem ved magten.
Et andet uligt aspekt er økonomien. Tabarnia har mere industri og mere turisme og mere meget andet, mens det øvrige Catalonien hænger økonomisk sammen takket være tilskud. Altså betaler Tabarnia.
 

Korruption og undertrykkelse

Tabarnia-tilhængerne mener desuden, at korruption blandt de catalanske politikere har været omfattende, ligesom offentlige midler på ulovlig vis er brugt på at føre separatisternes sag.
Før og efter Carles Puigdemonts uafhængighedserklæring i oktober 2017 er flere tusinde virksomheder flygtet fra regionen, hvilket i sagens natur skaber øget arbejdsløshed og forringet livskvalitet.
Den nuværende model for selvstyre giver alle spaniere ret og pligt til at bruge spansk, mens borgerne i syv regioner frit kan tilvælge det regionale sprog. Men i Catalonien er undertrykkelse af det spanske sprog i undervisning, i offentlig administration og i visse virksomheder ikke ukendt.
Uafhængighedsbevægelsen er dermed for mange kommet til at stå for ufred, diskrimination og økonomisk ruin.
 

Det forsvundne demokrati

I februar fik Tabarnia en præsident. Det er komikeren og forfatteren Albert Boadella. Han blev taget i ed via en videokonference, eftersom han opholdt sig i eksil i Madrid og ikke turde krydse grænsen til Tabarnia eller Catalonien af frygt for at blive arresteret. Ligheden med Carles Puigdemonts situation er ikke til at overse.
Albert Boadella, mener, at demokratiet er forsvundet i Catalonien, og at artikel 155 i den spanske grundlov skal forsætte med at gælde, indtil der er genorettet demokratiske tilstande. Han frygter baskiske forhold med en ETA-lignende bevægelse, og han mener, at den catalanske nationalisme er en virus, der kommer fra en overlegenhed over for andre spaniere.
Under sit sidste besøg i Barcelona måtte han bede om politibeskyttelse for at turde underskrive eksempler af sin seneste bog, ¡Viva Tabernia!. Han tager det tungt, at han skal beskyttes i sin hjemegn. Det har foreløbig været beskyttelse mod graffiti på hans bolig og et værn mod skraldesække i haven.
Der arbejdes på at gøre Tabarnia til en politisk enhed. Tanken er for nuværende ikke et egentligt parti, men en tværgående koalition af parter, som vil tilslutte sig fronten imod separatismen. Man har også indsamlet underskrifter. Foreløbig har næsten 300.000 personer på change.org skrevet under på, at man ønsker den spanske regerings tilladelse til at stemme om til at gøre Tabarnia til Spaniens 18. region. Altså ikke kun en løsrivelse, hvis Catalonien løsriver sig. Man ønsker en afstemning blandt tabarnerne i oktober 2019.
Tabarnia er en trussel imod hele uafhængighedsbevægelsen, der nok har undervurderet de kræfter, der ikke går ind for løsrivelse. Under en demonstration i marts i Barcelona var kun 15.000 deltagere iflg. lokalpolitiet på gaderne, mens Tabarnia-folket anslår, at omkring 200.000 deltog.
På skiltene stod der: ”Det er slut med vittigheden. Leve Tabarnia!”.
 

Gente de Tabarnias ord

La Danesa har talt med en talsmand for Gente de Tabarnia, der ønsker at være anonym. Vedkommende giver os her et stemningsbillede fra Catalonien samt sin holdning til fremtidens Tabarnia:
”Situationen i Catalonien kan synes fredelig, men i realiteten er det ikke tilfældet. Separatisterne lader til at være faldet til ro, men det er, fordi de har set faren. Nogle af deres folk er i fængsel, andre er i eksil, mens andre igen er sagsøgte og formodentlig også kommer i fængsel. Man kan sige, at de afventer en ny chance. Vi må være på vagt.
Vi har skabt Gente de Tabarnia for at tage det store skridt fra social aktivisme til politisk aktion. Vi vil tilbyde en ny, selvstyrende region i Spanien.
Det går os godt. Vi har flere tilhængere end Sociedad Civil Catalana (SCC), som repræsenterer PP, Cs og PSC. Folk stoler mere på Tabarnia til bekæmpelse af catalansk separatisme end på de gamle institutioner. Tabarnerne ser, at vi kan rejse os og slå separatisterne demokratisk. Mens vi før var tyste og gemte os, er vi nu millioner, som går på gaderne i massedemonstrationer. Gaderne er ikke længere deres.”

 

Sagt om Tabarnia

Fremtrædende medlemmer af Ciudadanos, nu Cataloniens største parti, har givet Tabarnia følgende skulderklap:
”Hvis nationalisterne kræver en ikkeeksisterende ret til separation, kan enhver gøre det. Jeg foretrækker mangfoldighed og sammenhold,” Albert Rivera, formand for Ciudadanos.
”Nationalisterne går ind for et homogent Catalonien og falder nemt over deres egne selvmodsigelser,” Inés Arrimadas, leder af Ciudadanos i Catalonien.
”Tabarnia er et ubarmhjertigt spejl for nationalisterne. Det reflekterer deres manglende solidaritet og klodsethed,” Juan Carlos Girauta, talsmand for Ciudadanos i kongressen.

UdskrivE-mail

Nyeste artikler fra La Danesa

Den skæve Vinkel: Hans Kristian Hansen

Han har altid arbejdet med det samme. Og alligevel er der aldrig to af hans dage, der er ens. Flytte...

Tema & Profiler

Salmorejo córdobes vs. Porra antequerana (og Gazpacho andalu…

Om sommeren er det både godt og forfriskende med kold suppe, og en særligt oplagt en, når termometer...

Gastronomi

Vis mig dit...
dukkehus

På mahognibordet er der fint dækket op med sølvtøj og håndmalet porcelæn mens de sirligt betrukkede ...

Tema & Profiler

I hundenes tjeneste med Triple A

Tre klassers elever fra Colegio Público Fuente Nueva i San Pedro indtager skolens aula. Det er eleve...

Tema & Profiler

Maveforgiftning

På min sommerferie til Mexico i juli fik jeg en slem maveforgiftning. Det var totalt min egen skyld...

Helse & Sundhed

De vigtige redskaber mod stress

Der skal ofte ikke så meget til at komme ud på et sidespor – og tilsvarende til at komme tilbage på ...

Helse & Sundhed

Bliv ven med din stress

Alle snakker om det – men de færreste gør noget ved det. Flere end nogensinde lider af stress og de ...

Helse & Sundhed

Stargazing: Tag ud og kig på stjerner i Andalusiens natDet strømmer ind med forventningsfulde mennesker i alle aldre i bussen, der har kurs mod Alfarnatejo...

Udflugter & Rejser

Segovia

Segovia er en by, man forelsker sig i. Den er charmerende, smukt udsmykket og ser i det hele taget u...

Udflugter & Rejser

Køb af bolig i upåbegyndt eller ufærdigt byggeprojekt

Netop nu, da byggeriet er blevet fuldstændig genaktiveret efter 2008-krakket, frister reklamerne og ...

Bolig i Spanien

Udflugter & Rejser

Stargazing: Tag ud og kig på stjerner i Andalusiens natDet strømmer ind med forventningsfulde mennesker i alle aldre i bussen, der har kurs mod Alfarnatejo i Antequera, som ligger godt en times kørsel inde i landet. Slæbende på liggestole og duftende af m...

Udflugter & Rejser

Segovia

Segovia er en by, man forelsker sig i. Den er charmerende, smukt udsmykket og ser i det hele taget ud som var dens formål at fornøje byens indbyggere og de øvrige besøgende. Det første man ser, når m...

Udflugter & Rejser

Den blå - og gule - kyst

Den blå og gule kyst? Nej, vi taler ikke om Sverige. La Danesas journalist har været i Frankrig og besøge den franske riviera, også kendt som den blå kyst, Côte d'Azur i Provence. Turens tema var Mimo...

Udflugter & Rejser

Barranco Blanco – et smukt og klukkende eventyr med historis…

Barranco Blanco er navnet på den slugt, som Alaminos floden løber i, inden den flyder sammen med andre floder og til sidst løber ud i havet ved Fuengirola. Slugten er et lille paradis med herligt køli...

Udflugter & Rejser

Fra æselben til tuk tuk-hjul

Livet i Mijas går sin gang. Fra min stol i skyggen ser jeg turister slentre forbi foruden de enkelte, der ligesom jeg selv har slået sig ned på denne fortovscafe. I ny og næ afbrydes mine tanker af ly...

Udflugter & Rejser

Sport

Frygtens træner, først sagde han nej - så tweetede Al-Thani …

Alt, hvad der sker omkring sheik Abdullah Al-Thani – ejeren af Málaga Club de Fútbol – har et skær af komik over sig. Således også ansættelsen af træner Juan Ramon Lopez Muñiz, 50 år, født i Gijón i det nordlige Spanien.Hele forspillet til underskrivelsen af en to-årig kontrakt har næppe set sit lig...

Sport

Stærkt felt til Made in Denmark · Danskere på Portugal Maste…

Stærkt felt til Made in Denmark Turneringen i år bliver spillet i Silkeborg Ry Golfklub og har det stærkeste felt nogensinde i Danmark. Promotor Flemming Astrup er især stolt over, at en af verdens bedste golfspillere, Lee Westwood, deltager. Derudover kommer topspillere som Martin Kaymer, John Dal...

Golf

Gastronomi

Salmorejo córdobes vs. Porra antequerana (og Gazpacho andalu…

Om sommeren er det både godt og forfriskende med kold suppe, og en særligt oplagt en, når termometer...

Gastronomi

Ingenio Nuestra Señora del Carmen
 - Gyldne dråber fra Frigi…

Højt oppe i den hvide bjergby Frigiliana, ovenfor Nerja, troner en høj, hvid facade. Med sin beligge...

Gastronomi

Sopa Cachorreña
 - Varm appelsinsuppe

Velkrydret, gul og eksotisk. Denne appelsinsuppe er så sydspansk i sit udtryk, at man nærmest kan hø...

Gastronomi

Kultur

Nikki Beach marbella: 15 års fejring af livet!

Hæv krystalglasset, Nikki Beach Marbella fylder 15 år! Traditionen tro – krystal er en traditionel gave for et 15-årsjub...

Kultur

Gitanos og romaer – bag om myterne

Vi vil definere os selv. Vi er trætte af at blive opfattet som tiggere, tyve, æggende tøjter, spåkoner og strålende musi...

Kultur

UB40 og Kool & the Gang er på vej

Der bliver koncert og fest for alle pengene, når legenderne UB40 og Kool & the Gang gæster Costa del Sol i næste mån...

Kultur

Tema, Debat & Profiler

Den skæve Vinkel: Hans Kristian Hansen

Han har altid arbejdet med det samme. Og alligevel er der aldrig to af hans...

Tema & Profiler

Vis mig dit...
dukkehus

På mahognibordet er der fint dækket op med sølvtøj og håndmalet porcelæn me...

Tema & Profiler

I hundenes tjeneste med Triple A

Tre klassers elever fra Colegio Público Fuente Nueva i San Pedro indtager s...

Tema & Profiler

Ny formand i Partido Popular: Ung mand – gammelt blod

Han er ung, ambitiøs og sikker på, han kan bringe PP tilbage som det stærke...

Tema & Profiler

Mami en Dinamarca

Vi danskere, der bor i Spanien oplever hele tiden Spaniernes sære vaner, og...

Tema & Profiler

Insekter på Costa del Sol

De er overalt, og vi kan ikke undgå dem. Så hvorfor lader vi os ikke fascin...

Tema & Profiler

Infonordic bliver en del af Webhelp

Der er store nyheder på vej for arbejdsmarkedet på Costa del Sol, og de kom...

Tema & Profiler

Fakta og myter om vildsvin

Vildsvin, tamsvinets stamfar, er vidt udbredt i Spanien, og der findes mang...

Tema & Profiler

Verdens flotteste Harley’er bygges i Vélez-Málaga

Det er det lille værksted med de store ambitioner. De er bare to mand, so...

Tema & Profiler

Norrbom Marketing

Kontakt

Læserservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com