Det danske magasin i Spanien
Fra Spanien til Sverige for Mijas æsler

Mijas Pueblo er på godt og ondt er kendt for sine 92 æsler. Før i tiden transporterede de sten og materialer, men efter turismens indtog i 1960’erne har de tjent som turisttaxier. Her på redaktionen har vi skrevet om æslernes kontroversielle levevis i 2015, 2016 og 2017. Nu viser kalenderen 2018, og det er tid til at følge op.

 

Forstå problematikken

Æseltaxierne er alle æselhingste, altså æsler af hankøn, og derfor er ikke ualmindeligt, at de bidder hinanden. Sårpleje kræver både tid og penge fra ejernes side, så for at udgå æselbid står æslerne tæt bundet, når de befinder sig i folden. Hagen ved dette er, at de bundne æsler hverken kan bevæge sig eller lægge sig ned. Snoren løsnes først, når uvidende turister, af varierende størrelse, køber en tur rundt i Mijas Pueblo på æselryg.
 

Hvad kan du gøre?

Æslerne transporterer stadig turister i 2018. Den ophedede debat har resulteret i små forbedringer, men dyrenes forhold er stadig langt fra optimale. For eksempel står æslerne også i dag op dagen lang, for på grund af den korte snor til det overdækkede metalskur har de ikke mulighed for at lægge sig ned. Som privatperson kan man hjælpe ved at støtte nogle af de ildsjæle eller nonprofitorganisationer, der samler ind til æslerne i Mijas.
 
Enhver ændring skal implementeres af Mijas Rådhus, og selvom de anerkender problemet, sker der ikke meget. Det har fået organisationer og privatpersoner til at kæmpe for bedre forhold til dyrene. Vi har mødt en af dem, nemlig svenske Mike Frizell, der er bosat i Mijas.
 
I april inviterede Mike til åbent oplæg i Mijas for at dele sit bud på en bedre fremtid for æslerne. Her starter Mike med at anerkende, at Mijas Pueblo ikke ville være Mijas Pueblo uden æslerne. Han anerkender, at mange mennesker ville blive arbejdsløse uden dem og understreger, at hans hjertesag ikke handler om at fjerne æslerne men derimod om æslernes forhold: Pleje, hviletid, dyrelægetjek og æslernes i dag ikke-eksisterende mulighed for at ligge sig ned i løbet af en hel arbejdsdag.
 

Til fods fra Spanien til Sverige

Til oplægget afslørede Mike, hvordan han har tænkt sig at gøre en forskel. Fra d. 1. april 2019 vil han til fods tilbagelægge en distance på ca. 4000 km over 4 måneder. Han planlægger intet mindre end at gå fra sin bopæl i Mijas Pueblo til Sverige.
 
Undervejs vil han ikke sove på hotel men i det fri. Han passerer fem lande, hvis nationale presse skal hjælpe ham med at gøre Mijas’ æsler berømte. Formålet er ikke at fundraise penge men at skabe opmærksomhed om problemet. Eller som han selv udtrykker det: ”formålet er at gøre turister i Europa opmærksomme på sandheden om Mijas Pueblo og at sørge for, at turister absolut ikke ridder på æslerne. Det er den eneste måde, man helt kan stoppe det dyreplageri, der ellers fortsat finder sted.”
 
Mike er en ildsjæl, og til hans oplæg er politikeren Mario Bravo mødt op. Med mikrofonen i hånden anerkender Mario Bravo først Mikes ide. Så udtrykker han en undren over, at det med Mikes svenske baggrund er en udefra, og ikke politikkerne, der gør noget for æslerne – og det kan han jo have ret i.
 
Mike ønsker med sin færd at italesætte den ringe dyrevelfærd for Mijas’ æsler, der den dag i dag tjener som firbenede turisttaxier. Du kan følge med i hans færd og støtte projektet her: mijaspueblodonkeys.webnode.com/
 
Af Kristina Havbo Kongsgaard. Foto Simon Goltermann & Mugge Fischer

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.