Det danske magasin i Spanien
Levante, Poniente og Terral – sommerens lune vinde, eller..?

Levante, Poniente og Terral – sommerens lune vinde, eller..?

Der kan nævnes mange navne, når snakken falder på vinde i Spanien. På Costa del Sol er der først og fremmest tre vinde, som suser igennem håret lokker – og det er dem, som spanierne taler om. Naturligvis blæser vindene uanset årstid, men de har særlig stor betydning under den årstid, vi nu går i møde: Sommeren. De tre vinde hedder Levante, Poniente og Terral.

 

Levante

Levante har fået sit navn, fordi den blæser fra øst, hvor solen står op. Man kan tænke på det spanske verbum levantar, som jo betyder ’at stå op’ eller ’at løfte sig’. Dette er altså vinden, der typisk mellem maj og oktober blæser ind over Costa del Sol fra øst.
Falder snakken på Levante i det lokale supermarked, kan man høre folk fortælle om forskellige fænomener i forbindelse med denne vind. Nogle mener, at håret skulle få mere volumen, når Levanten blæser og at Levanten gør brødet mindre sprødt. Om disse fænomener har rod i virkeligheden, må man selv afgøre. Det er dog et faktum, at Levanten er en østlig og ofte vældig kraftig vind, der ofte kategoriseres som kuling og også stadierne derover. Vinden Levante er ofte vedvarende, og den blæser typisk syv til ti dage ad gangen. Der er tre typiske forudsætninger for, at Levanten opstår: Når der er højtryk over det vestlige Europa og lavtryk omkring Gibraltar og Marokko, når der er højtryk over Balearerna, og når der kommer en koldfront indover fra vest. Når Levanten blæser i Andalusien, er de typiske karakteristika, at den blæser fra øst, at den kan blive meget varm og at luftfugtigheden øges, hvilket menes, at gøre brødet mindre sprødt. Når denne varme, fugtige vind møder den køligere luft i vest, resulterer det blandt andet i lave skyer, tåge, lyn og torden.
 
Hvis du har set Gibraltar med et tykt skylag over sig, et skylag som næsten ligner en overbygning på klippens venstre del, er det en Levante-sky, som i denne sammenhæng også går under navnet ”Levantens skæg”.
 

Poniente

Vinden Poniente kaldes også for Levantens venligere bror. Denne vind er mildere end Levanten og ikke lige så kraftig. Den har fået navnet Poniente fordi den, modsat Levante, blæser fra den retning, hvor solen går ned. Og her kan man tænke på verbet poner, som jo betyder ”at sætte noget fra sig,” med reference til at solens sidste stråler dagligt kan opleves mod vest. Ponienten er en kold vestenvind med høj luftfugtighed, når den blæser ind over den Iberiske Halvø. Men jo længere østpå den når, desto varmere og mere tør bliver den. Poniente holder temperaturerne ved atlanterhavskysten behagligt lave, mens den presser temperaturerne i vejret jo længere østpå, den når. Når den når Costa del Sol, har den endnu ikke nået de høje temperaturer og den lave luftfugtighed, som den typisk opnår, når den når til landets østkyst. Når Poniente blæser, øges sigtbarheden typisk, og derfor bliver udsigten fra Costa del Sol til Marokkos kyst bedre, ligesom vejret typisk er tørt, når denne vind blæser. Både Levante og Poniente kan nå meget høje vindstyrker ved Gibraltarstrædet, eftersom vindene ligesom presses igennem strædet. Det er derfor, området omkring Spaniens sydspids, for eksempel området omkring Tarifa, er så populær blandt wind- og kitesurfere. Dog kan de kraftige vinde gøre det både svært og farligt at navigere i området på de rigtig vindfulde dage.
 

Terral

Terral er en vind, som blæser ind over Costa del Sol fra nord, og som om sommeren kan få temperaturerne rigtig højt op på meget kort tid. På Costa del Sol er det en ganske almindelige vind. Navnet Terral kommer fra ordet tierra, som betyder land. Denne vind tager til, når solen går ned, og temperaturen falder inde i landet mens havets overflade, der er blevet opvarmet hele dagen, holder på varmen. Der sker det, at den varme havluft stiger op, og ind under den blæser denne køligere (men for os forfærdelig varme) luft, som man typisk kan opleve inde i landet. På Costa del Sol resulterer dette i en varm og meget tør vind fra inde i landet, og disse to faktorer i kombination øger risikoen for ildebrænde betydeligt. Mange oplever, at Terralen er behageligere end Levanten, udelukkende fordi Terralen er en tørrere vind end Levanten. Terralen blæser vandoverfladens varme væk fra kysten, og det er på grund af denne vind, at vandtemperaturerne ved kysten falder.
 
Af Sara Laine, sara@norrbom.com

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.