Det danske magasin i Spanien
Coworking-kontorer skyder frem på Costa del Sol – og alle andre steder

Coworking-kontorer skyder frem på Costa del Sol – og alle andre steder

Unge entreprenører og freelancere søger i højere grad mod co-working kontorer fordi det er billigt, og der er mulighed for at gnubbe sig op ad andre fra samme brancher. Og så er det sociale aspekt også en stor faktor.

Coworking-kontorer er normalt tilgængelige for medlemmerne i døgnets 24 timer. Det giver en stor fleksibilitet men også en større kontrol for den enkelte. Man kan frit arbejde hjemmefra en dag, hvis det passer bedre i ens privatliv, men mange foretrækker faktisk at arbejde i nærheden af andre mennesker, selvom det ikke er sammen med dem.
På Costa del Sol skyder der også flere og flere coworking-kontorer op. Graden af sociale tilbud varierer fra kontor til kontor. Vi har talt med et af dem, der er allermest fremme i skoene:

coworking2The Living Room Coworking i Málaga

Indehaveren, østrigske Ben Kolp, tager imod på kontoret, der ligger i en bygning midt i Málaga centrum tæt på togstationen. Indenfor sidder mennesker i forskellige aldre spredt rundt på pladserne i lokalet. Nogle har stor hørebøffer på mens andre fører sagte samtaler mens endnu andre stirrer intenst ind i computerskærmen. Ben viser mig ud igennem te-køkkenet ned på den underste etage, der indeholder kontorets absolut vigtigste element – bordtennisbordet. Det er også på denne etage, der bliver holdt foredrag om alt fra kodning til flowyoga. Bordtennisbordet kan klappes sammen og sofaerne rykkes i en ruf, så det passer til det, der nu skal undervises i eller holdes foredrag om.

CEO ved et lykketræf

Det var egentlig ikke planen, at Ben skulle køre et co-working kontor. ”Jeg havde selv lejet mig ind i den danske virksomhed Plytix i Málaga, som udlejede ekstra borde i deres kontorlandskab, man da de fik en stor sum penge fra en investor for et par år siden, var de klar til at rykke videre, og jeg overtog co-working delen. Den kørte jeg videre med Stian Iversen, som er medstifter af Plytix. Stian er økonomisk rådgiver, mens jeg er den, der holder fingeren på pulsen på kontoret.”

coworking4Vokseværk på kontoret

Imens vi står hernede og taler, går døren jævnligt op og i, når The Living Rooms coworkere begynder deres arbejdsdag eller hvad de nu foretager sig. ”Før havde alle medlemmer en nøgle, men det var meget besværligt – folk havde ofte glemt nøglen, og så skulle man alligevel ned og lukke op. Nu har vi installeret fingeraftryksscanner ved indgangen, så er der ikke noget kort at miste,” fortæller Ben, som har god grund til at være glad.
For et års tid siden var han nemlig nødt til at slå væggen ind til nabolejligheden for at udvide kontoret og nu åbner de et nyt Living Room coworking space på Alameda principal i centrum af Málaga – 3 minutter fra det nuværende kontor.
Mere plads var bestemt også tiltrængt. ”Med 70 medlemmer og 35 skrivebordspladser var vi nødt til at være kreative, hvis alle skulle kunne være med. Mange af medlemmerne lejer en fast plads hele måneden, men er der måske kun halvdelen af tiden. Så vi udfærdigede en kontrakt om, at andre medlemmer gerne måtte benytte deres bord og computerskærm, tastatur mm., når de ikke var der, så længe de fandt udstyret i ordentlig stand, når de vendte retur. Det var der faktisk ikke nogen, der havde noget i mod at skrive under på,” fortæller Ben, der dog har mødt stor undren, når han på cowork-messer fortæller om The Living Rooms ejendommelige ordning. ”Vi har mødt co-working kontorer fra hele Europa, men vi har ikke mødt nogen andre, der har denne slags model,” fortæller Ben om ordningen, der i høj grad er baseret på tillid. Men det virker. I oktober måned satte The Living Room rekord for omsætningen.
”De eneste krav, vi har for nye medlemmer er, at de taler engelsk, da vi kommunikerer på engelsk, og så vil vi gerne møde dem. Derudover skal de blot være åbensindede.”

Stadig vokseværk

Drømmen er at få et stort sted med 1000-2000 kvm, gerne i gadeplan, hvor stemningen er ligesom når man træder ind på en hyggelig café. ”Og så skal der også gerne være mulighed for indkvartering til de coworkers, der er tilrejsende. Udfordringen bliver at bevare familiefølelsen i takt med, at vi vokser,” slutter Ben.

coworking3Ulrik Flænø Damm, med-udvikler af spillet ’Conduct Deluxe’

Danske Ulrik har været medlem af The Living Room i Málaga i halvandet år. Han er 26 år og udvikler videospil for det danske firma Northplay. ”Jeg blev medlem en uge efter, jeg var flyttet til Málaga. Det har været rigtig rart at have fællesskabet. Selvom der ikke er så mange, der arbejder med spiludvikling som jeg, så er der mange sociale arrangementer, og man sparer også med hinanden på tværs af brancherne på kontoret,” fortæller Ulrik, der har en rimelig fast arbejdsrytme fra 11 til 17 eller 18 fem dage om ugen.

Fakta

25 forskellige nationaliteter er medlemmer af The Living Room Coworking
De beskæftiger sig med web/app-udvikling, grafisk design, kommunikation, oversættelse, bogholderi, e-handel, etc.
Af Louise Mercedes Frank, louise-mercedes@norrbom.com

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.