Det danske magasin i Spanien

Efter artiklen om mikroplast i La Danesas martsudgave i år har redaktionen modtaget en del henvendelser angående, om vi kunne skrive en artikel om, hvad man kan gøre anderledes for at mindske plastforbruget. Og selvfølgelig vil vi gøre det!

I løbet af de sidste par numre af La Danesa (september og november) har vi skrevet om, hvordan man kan skære ned på plastikforbruget i køkkenet, på indkøbsturen, på badeværelset og på børneværelset. I denne tredje og sidste del i serien vil vi tage hul på, hvordan man kan skære ned på plastikken i vores garderobe og generelt i hjemmet.

Tøj

At skære ned på plastikken i sit klædeskab kan være en svær opgave. Det meste af vores tøj indeholder en eller anden form for plastik. En undersøgelse lavet af Plymouth University i England viser, at vores garderober ofte forårsager et større udslip af plastik i naturen end kosmetik og hudprodukter, som der er blevet skrevet meget om her på det seneste i medierne. Men faktisk kan en vasketøjsbunke med syntetisk tøj afgive op til 700.000 mikroplastartikler! Der findes tekstiler, som er mere eller mindre gode ud fra vores plastikdiæt-synspunkt, f.eks. er fleece af polyester og andre kunstmaterialer rigtige miljøskurker, da materialet i denne form udleder rigtig store mængder mikroplastartikler, når det vaskes. Mikroplast som før eller siden ender ud i vandløb, hav og natur.
 
Materialearter, som man skal kigge efter, når man har bestemt sig for at skære ned på plastikken i sin garderobe er først og fremmest syntetiske materialer, som blandt andet polyester, akryl og polyamid (nylon) og elastan (lycra). Alle disse materialer afgiver plastikartikler, når de vaskes, og plastik bliver ofte udvundet af petroleum. Det skal selvfølgelig siges, at alle materialer afgiver fibre ved vask, men nogle mere og andre mindre. Bomuld og uld slipper f.eks. naturfibre fra sig, som nedbrydes i naturen, hvorimod det tager mange hundrede år, før syntetiske fibre nedbrydes og i stedet hæmmer de naturens kredsløb. Den engelske undersøgelse viser, at akryl er værst og udleder 729.000 syntetiske fibre per vask, hvorimod polyester udskiller 496.000 syntetiske fibre per vask. Men bomuldstøj udleder også fibre, nemlig ca. 138.000 per vask – selvfølgelig naturfibre, med forbehold for, at tøjet ikke bliver vasket sammen med et syntetisk materiale.
 
Så for at mindske plastikken i garderoben anbefales det, at man tager et ordentligt kig på etikken for at se, hvilket materiale tøjet er lavet af. Når garderoben skal fyldes op igen, så gælder det naturligvis om at gå efter naturlige materialer som bomuld, linned, rami, silke og uld. Men så findes der også materialer som kunstfibre, såsom f.eks. viskose, som fremstilles af cellulose fra træmasse, som er at foretrække frem for syntetiske fibre, dog anvendes stærke kemikalier ved fremstillingen af viskose.
Der findes mange flere materialer, nogle bedre og andre knap så gode, som vi ikke vil gå i gennem her. Og to yderligere detaljer er naturligvis at undgå plasttryk på tøj samt med tiden at udskifte tøjbøjler i plast til nogle i træ.
 
Det bedste råd til at reducere plastikken i garderoben er dog at skære ned på tøjforbruget. Mange garderober bugner af tøj, så håndter tøjet varsomt, for så kan det tjene os godt i flere år. En stor skurk i forbindelse med at tøjet slides op er vaskemaskinen og det faktum at vi i dag ofte vasker tøjet efter at have brugt det bare én eller to gange, hvilket gør at tøjet slides op unødvendigt. Hvis man i stedet lufter tøjet og punktbehandler områder, behøver tøjet ikke at blive vasket så ofte. Og de der dyre rengøringsprodukter, som er fyldt med kemikalier og som siger at de fjerner alle pletter på den bedste måde, der er det ofte lige så godt, hvis du erstatter dem med en god gammeldags galdesæbe (i Spanien findes der et lignende produkt: jabón Lagarto natural). Der findes mange andre holdbare alternativer til de kemikaliefyldte sæbemidler. Ligesom inde i vaskerummet kan man ligeså udskifte plastiktøjklemmerne med træalternativerne, når de har tjent sit formål og er gået i stykker.
 
Men når man skal forny tøjet i garderoben er det bedre at købe genbrugstøj end helt nyt, så hvorfor ikke starte med at bytte lidt tøj med din familie og venner.

Hjemmet sådan generelt

At reducere plastikken i hjemmet betyder som tidligere i serien ikke, at alt plastikken skal smides ud på en gang for at erstatte det med et bedre alternativ. Vi er få, som har råd til at smide sofa, madras, seng, gardiner m.m. ud og erstatte det med et bedre alternativ på én og samme gang. Nej, i stedet handler det om at udskifte lidt efter lidt. Så næste gang det er tid til at købe nyt – vælg naturmaterialet.
Og når det gælder rengøringen – vask gulvet med sæbe i stedet for kemikalier. Eddike kommer man langt med, når man skal fjerne kalkflager samt er det godt til at neutralisere dufte i hjemmet.
Mikrofiberklude og vinduespudseren er ikke nødvendige for at undgå striber på vinduet, når de vaskes – det er lige så nemt med en bomuldsklud, eller vask med lidt sæbemiddel og avispapir.
Andre ting er dog sværere at erstatte, som f.eks. en sækkestol – det er ikke lige så komfortabelt med en sækkestol fyldt med ærter. I så fald er det måske på tide at overveje, om man virkelig har behov for en plastiksæk fyldt op med plastikkugler?

E-mail redaktionen!

Vi på La Danesa håber, at du som læser har fundet denne Plastik-diæt serie interessant og inspirerende til en mere bæredygtig livsstil og hverdag. Jeg, som forfatter til serien, lytter gerne til din mening og tips til andre emner, som interesserer dig, så du er velkommen til at skrive til mig på: sara@norrbom.com.
Af Sara Laine, sara@norrbom.com

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.