tilmeld nyhedsmail

Plastik-diæt – Del 1

Plastik-diæt i køkkenet

I martsudgaven af La Danesa bragte vi artiklen "Mikroplast - Vi fylder naturen med plastik – det er os selv, der betaler prisen", og siden har vi modtaget adskillige henvendelser fra læsere, som søger gode råd om, hvordan vi kan begrænse brugen af plastik i dagligdagen. Vi har taget udfordringen op.
 
Det kan være for overvældende at fjerne al plastik i hjemmet på én gang, for der er plastik i næsten alt. Hvor skal man begynde?
 
Selvfølgelig er nogle ting nemmere at skille sig af med end andre. Det er fx de ting, som ikke bruges hver dag, og som måske bare tager plads op. Reducering af plastik i hjemmet må ikke være en byrde. Tanken er da heller ikke at smide al plastik ud på én gang, men derimod gradvist at udskifte plastik med et mere holdbart alternativ. Gør det enkelt for dig selv, for alle ved, at hårde diæter ofte kun virker kortsigtet, og her vil vi jo gerne have et langsigtet resultat. Derfor begynder vi i køkkenet.
 
I køkkenet er der masser af plastik, som i første omgang påvirker vores helbred negativt. Vi ved, at plastik afgiver mængder af giftige stoffer, når den varmes op, men også når den kommer i kontakt med fedt og fed mad. Mange af de stoffer som frigøres, er hormonforstyrrende og i værste fald kræftfremkaldende, så derfor er helbredet mere i fokus her end miljøet.
 
Hvordan kommer man i gang? Det første skridt er at rense ud i det plastik i køkkenet, som kommer i kontakt med varme. Byt dine teflonpander/non-stick-pander ud med de gode gammeldags støbejernspander, som faktisk fungerer godt, og de brugte er faktisk de bedste - bare husk: Intet opvaskemiddel! Kulstålpander er også et alternativ. Når du alligevel er i gang med at vaske op, så byt din opvaskebørste ud med én i træ med hestehår, og du kan udskifte opvaskesvampen med fx en blød neglebørste også i træ med hestehår. Både støbejernspander og kulstålpander tåler redskaber i metal og træ - og bambus fungerer også ganske godt. Kontroller dog inden, at bambusredskaberne ikke er limet med giftigt lim.
Udskift alle plastikredskaber, som kommer i kontakt med varme. Byt dem ud med redskaber i træ og rustfri stål. Alle disse kan købes i velassorterede supermarkeder, hos isenkræmmere og på loppemarkeder.
 
Har du en mikrobølgeovn, burde du også overveje, hvad du opvarmer din mad i.
Madkasser og andre plastikvarer som f.eks. plastiktallerkner skal du smide i genbrugsstationen. Du kan sagtens forsætte med at anvende porcelæns- eller glasbeholdere, men i stedet for en med plastiklåg, så tag en klud (i bomuld eller hør, som kan vaskes, i stedet for de kunstige materialer, som ofte ender på lossepladsen, når de lugter surt) og aftør din mikrobølgeovn hver gang, du har anvendt den.
 
Tænk også på ikke at genbruge engangsemballage - det er engangsemballage af en grund. Gode madopbevaringsbokse i glas findes i de fleste velassorterede butikker, som har køkkengrej, selv i IKEA – måske er låget i plast, men tag plastik-diæten i små bidder. Undgå at maden kommer i kontakt med plastikken. Der findes også stadigvæk bokse i den gode gamle rustfrie model. Skal du opbevare mad på køl – anvend en skål med et fad som låg, eller hvorfor ikke i kasserollen med låg på?
 
Samtidig med at plastikbokse i køkkenet byttes ud, så kig også på vandflasker - PET-flasker bør aldrig anvendes som vandflasker. Udbyt dem med flasker i glas eller rustfrit stål, som f.eks. min favorit fra Kleen Kanteen, som findes i forskellige modeller.
 
Snart bliver plastik-diæten en dans på roser. Udskift plastikskærebrætterne, som med tiden bliver slidte og afgiver plastflager, til træ. Plastfolien (og aluminiumfolien, hvis du anvender det til opbevaring) kan udmærket erstattes med Bee’s Wrap – som er bomuldsmusselin behandlet med blandt andet bivoks. Skal maden fryses, er det lige så godt med glasbeholdere. Husk dog at optø i rumtemperatur og ikke i varmt vand for at undgå, at glasset sprænger, ligesom at glasbeholderen ikke skal fyldes helt op, når det er væske (f.eks. suppe), da væskens volumen øges, når den fryses.
 
Og diæten fortsætter med skåle, piskeris, grydeskeer m.m. Det er værd at tænke på, ligeledes for ikke at sprænge budgettet, at hvis nogle plastikgenstande ikke kommer i kontakt med varme, kan man vente med at udskifte dem, indtil de er slidt op, i stedet for at smide noget ud, som fungerer.
 
Når det kommer til engangsbestik, findes der ikke nogen undskyldning for at købe det i plastik. Nu til dags findes der bestik i træ og tallerkner i pap, og skal picnickurven ikke bæres langt, fungerer det fint med at tage dit sædvanlige bestik, glas og tallerkner. Føles det alligevel for tungt, findes der tallerkner i bambus, som kan vaskes op (husk at undersøg limen!) og krus i f.eks. rustfri stål.

Erstat plastikposer!

Et andet plastelement, som folk ofte har mange af, er plastikposer fra butikkerne. Gør det til en vane altid at have stofposer på dig, som du kan bære dine varer hjem i. I disse tider findes der stofposer i næsten enhver butik, men hvorfor ikke sy din egen? Har du en symaskine, er det så let som at klø sig selv i nakken; prøv at google ”DIY stofpose”, så finder du masser af tips og mønstre, og på YouTube kan du finde videoinstrukser.

Til at fragte frugt og grøntsager hjem fra butikken passer et hæklet net udmærket, eller hvorfor ikke anvende bomuldsposer (som kan vaskes), som du efterlader åbne på båndet, så kasseekspedienten kan se indholdet. Undgå frugt og grøntsager, som allerede på forhånd er pakket ind i unødig plastikemballage. Vælg i stedet frugt og grøntsager i løs vægt! Hvis du vil gå hele vejen, så begynder flere og flere butikker (fx en del med fokus på økologiske produkter) også at sælge gryn, bønner, rengøringsmidler osv. i løs vægt.
 
Konklusion: Prøv at bringe så lidt plastik med hjem som muligt, så bliver plastik-diæten lettere. Prøv også at fjerne noget af den plastik, som allerede befinder sig i dit hjem.
 
I Plastik-diæten del 2 i næste udgave af La Danesa vil vi tage et kig på, hvordan du kan nedskære på dit forbrug af plastik på badeværelset og i børneværelset.

Hvorfor plastik-diæt?

Plastik produceres ofte af ikke-vedvarende råolie.
Plastik er ikke nedbrydeligt.
Meget af den plastik, som forbruges, ender i naturens kredsløb.
Plastik-diæt er godt - både for miljøet, helbredet og fremtiden!
 
shutterstock 181487378

UdskrivE-mail

Læsertilbud: Koncert med Robert Wells

Tag med La Danesa til unik koncert i Mijas d. 14. oktober! Han er kendt over det meste af verden – ...

Kultur

Markedshallen Las Atarazanas - Et skibsværft fyldt med tomat…

Markedshallen Las Atarazanas Det er nemt at overse markedshallen Las Atarazanas i Málaga, hvor den ...

Kultur

Juice Bar i Vitamina - hvorfor juice?

Mange af os har nedsat fordøjelse, hvilket nedsætter kroppens evne til at optage næringsstoffer fra ...

Helse & Sundhed

Endelig er Natalia (igen) dansk statsborger

Velkomstkomiteen i Málaga lufthavn, der kunne byde Natalia velkommen efter at have været i Danmark m...

Tema & Profiler

En dag med – den danske konsul Marisa Moreno Castillo

”Nu har du vel husket at tage dine vitaminer?” spørger en velmenende sjæl, da jeg fortæller, at jeg ...

Tema & Profiler

Den Skæve Vinkel - Lonni Snitker

Hun er kendt som den danske bankpige på Costa del Sol. Igennem 25 år har Lonni Snitker åbnet konti, ...

Tema & Profiler

Sport

La Liga-start med et nyt Málaga-team

Der er langt op til en spændende La Liga-start for Málaga CF mandag den 21. august kl. 22 på Estadio La Rosaleda i Málaga, hvor modstanderen er Eibar fra Baskerlandet. Ikke færre end otte nye spillere er kommet til træner Michels trup, efter 13 er forsvundet – holdt op, solgt eller lejet ud. Topna...

Sport

Uroen ulmede - og nu strid mellem sheiken og Michel

Uroen ulmede- og nu strid mellem sheiken og Michel Ved La Liga-starten: Málaga CF med ryggen mod muren med et helt nyt hierarki(klubben solgte spillere for 33 mio. euro og købte for 9.7 mio.) uden stjernenavn.   Optimismen lyste ud af alle, da sidste sæson sluttede på forrygende vis. Efter b...

Sport

Mange spiller golf - Men få kan reglerne

Det udsagn hørte folkene bag GolfQuis ofte, og det besluttede de sig for at gøre noget ved.   Alle eksperter siger, at jo bedre man er til regler, desto bedre er man på banen, og jo lavere bliver ens golfhandicap. Derfor er det vigtigt, at man kan reglerne.   GolfQuis er udviklet i sam...

Golf

Rekordtid i Málaga CF for sheiken - Løsningen blev problemet

Og hvad med fremtiden i Málaga CF med den utilregnelige og lidet tillidsvækkende sheik Al-Thani ved roret. Han er nu den, der har siddet længst i spidsen for klubben, hvis økonomi han lynhurtigt forværrede og bragte klubbens omdømme i miskredit.   With pleasure – med glæde! Den altid smile...

Sport

Udflugter & Rejser

Den énarmede katedral i Málaga

  Katedralens officielle navn er Nuestra Señora de la Encarnación, men i folkemunde er den blot kendt som ”la Manquita” – den enarmede, grundet kirkens ene tårn, som gør det altoverskyggende t...

Udflugter & Rejser

Tarifa – mongolske telte og militære bunkers

Jeg slår øjnene op og kigger direkte op i det runde loft, hvor dampbøjede trælameller holder teltdugen hævet højt oppe over os. En mild levante-vind har holdt os kølige hele natten, som vi har tilbrag...

Udflugter & Rejser

Higuerón floden og den store kærlighed

Higuerón floden er en smuk, lille flod, der ligger ved foden af den skønne landsby Frigiliana. Eller rettere sagt: Frigiliana er anlagt på den vestlige side af Higuerón, på et klippeparti højt over fl...

Udflugter & Rejser

Gastronomi

Hold på sommeren

Det er blommesæson, og frugthandlernes boder bugner af dem. Tag blommerne med ind i den nye sæson ve...

Gastronomi

Sabor a Málaga starter samarbejde med cøliakiforbundet i Mál…

En af de seneste nyheder hos Sabor a Málaga er samarbejdet med Málagas cøliakiforbund Asociación de ...

Gastronomi

Vin - og din mad

Ud over at være en god tandlæge har Anders nu bevist, at han også er god i køkkenet. Da vi ringer på...

Gastronomi

Kultur

Læsertilbud: Koncert med Robert Wells

Tag med La Danesa til unik koncert i Mijas d. 14. oktober! Han er kendt over det meste af verden – bare ikke i Danmark...

Kultur

Markedshallen Las Atarazanas - Et skibsværft fyldt med tomat…

Markedshallen Las Atarazanas Det er nemt at overse markedshallen Las Atarazanas i Málaga, hvor den ligger klemt inde bl...

Kultur

Galleri Art Club præsenterer udstilling med David Utzon

David Utzon, barnebarn af Jørn Utzon udstiller sine fantastiske malerier for første gang i udlandet i Galleri Art Club b...

Kultur

Tema, Debat & Profiler

Endelig er Natalia (igen) dansk statsborger

Velkomstkomiteen i Málaga lufthavn, der kunne byde Natalia velkommen efter ...

Tema & Profiler

En dag med – den danske konsul Marisa Moreno Castillo

”Nu har du vel husket at tage dine vitaminer?” spørger en velmenende sjæl, ...

Tema & Profiler

Den Skæve Vinkel - Lonni Snitker

Hun er kendt som den danske bankpige på Costa del Sol. Igennem 25 år har Lo...

Tema & Profiler

Fertilitetsturisme – kvinden og ægget

De fleste turister vælger at tage til Costa del Sol for at holde badeferie...

Tema & Profiler

Boganmeldelse: 'At dø for at leve' af Anita Moorjani

For nylig genlæste jeg Anita Moorjani’s bog ”At dø for at leve”, “Dying to ...

Tema & Profiler

Sidste skud i bøssen

Sommeren har været lang og varm. Det samme kan siges om landets anklagebænk...

Tema & Profiler

Hajer i Middelhavet – myter og fakta

Til stor skræk og overraskelse, og måske skulle man tilføje; til mediernes ...

Tema & Profiler

Plastik-diæt – Del 1

Plastik-diæt i køkkenet I martsudgaven af La Danesa bragte vi artiklen "Mi...

Tema & Profiler

Dansk skole på Costa del Sol

Nordmændene og svenskerne kan noget her på Costa del Sol, som vi danskere i...

Tema & Profiler

Norrbom Marketing

Kontakt

Læserservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
Fax. 95 258 03 29