Det danske magasin i Spanien
Store brune øjne og laaaange ører – her går æslerne på pension

Store brune øjne og laaaange ører – her går æslerne på pension

 
I den lille smukke landsby Fuente de la Piedra tæt på Antequera, finder man ’el Refugio del Burrito’. Flere end 100 æsler og muldyr, der alle er reddede fra hårde skæbner, holder til her.

El Refugio del Burrito er en nonprofit organisation, der arbejder for at forbedre forholdene for æsler og muldyr i Spanien. Man undersøger og interagerer i sager, der vedrører negligering og mishandling – uden støtte fra Junta de Andalucía, og er således afhængig af donationer.
Rosa Chaparro er eventkoordinator, og er særdeles talentfuld og opfindsom, når det drejer sig om fundraising til æslerne. Sammen med lokalsamfundene arrangerer hun events til fordel for refugiet, og det er også hende, der hopper ind i foldene og laver yogasessions for de besøgende.
”Det, synes æslerne, er vældig sjovt, og så lægger de sig ned blandt yogamåtterne og lader sig indlemme i ’chill out’ stemningen”, fortæller Rosa.
”Hej Jorge, din gavtyv” og ”Kom her Pepe, og bliv kløet bag øret” – Rosa kender personligheden hos hvert eneste af de over 100 æsler og muldyr.
”Fordi mit arbejde mest foregår på kontoret, elsker jeg at gå ud til foldene og kæle med æslerne, det er så afstressende,” fortæller hun, hvilket man godt kan forstå, når man kigger ud over æslerne, der går og tumler, så langt øjet rækker.

Reddet fra en aflivning

Mange af de æsler og muldyr, der er her på refugiet, har tydelige ar på kroppen og andre skavanker, fordi de har været mishandlede og vanrøgtede, før de kom hertil. En del af æslerne er pensionerede taxi-æsler fra Mijas Pueblo, enten fordi ejeren har fået en politianmeldelse eller fordi, æslet er blevet for gammelt og svagt til at kunne trække turister i pueblo’en, og refugiet tilbyder at overtage dem for at undgå en aflivning. Rosa og hendes kollegaer holder et vågent øje med situationen i Mijas, hvor de ønsker, at æseltaxierne skal forbydes, og de arbejder hårdt for at påvirke kommunen til at træffe denne beslutning.
Her på refugiet er man godt klar over, at man skal have fat i den unge generation, hvis man skal ændre holdningen til brugsdyrene. Derfor tilbyder de skoleklasser en æseldag, hvor de kan komme og besøge refugiet og blive undervist i dyrets natur og pleje. De får lov at strigle og kæle med æslerne, mens de modtager generel information og undervisning og får en forståelse for, at æsler er mere end blot brugsgenstande.
 
I en indhegning går et æsel, Jasmin, som for få måneder siden blev taget ind af refugiet efter at have gået for sig selv i en dal i årevis. Fordi æslet havde gået rundt i mudret jord nær et vandløb uden at have modtaget nogen form for pleje, var dets hove over 20 cm lange. Det stakkels æsels hove havde med tiden bøjet af for vægten og snoede sig nu som et skohorn ud fra benet og op ad, hvilket gav det en mildest talt besværet gang. Det må uden tvivl have været en stor lettelse at få trimmet de lange hove, da æslet kom ind på refugiet. Glad og fro står det nu og gumler på en balle hø og ser ud til at være ganske tilfreds med sin genvundne førlighed.

Bedste-venner blandt æsler

Ikke et eneste foto kan jeg tage, uden at der indenfor et par sekunder dukker et par store ører og nysgerrige brune øjne op helt tæt i kameraets synsfelt. Skønt jeg kan se tydelige ar på flere af æslerne, kommer de tillidsfuldt hen og lader sig klø bag ørerne, som de nysgerrige og sociale dyr, de er. Af sind minder de mere om hunde end heste – de har ’bedste-venner’ og trives bedst sammen med andre æsler eller muldyr.
I en indhegning går et blindt han-æsel, og dets bedste ven, et seende hun-æsel, guider ham rundt ved at kalde på ham, så han ved, hvor han skal gå hen.
”Man kan godt adoptere æsler herfra, hvis man gerne vil holde æsel hos sig selv, men de adopteres kun væk parvis, da vi ikke ønsker at skille vennepar ad,” fortæller Rosa, hvilket man godt kan forstå.

Besøg æslerne

Man er velkommen til at besøge refugiet, der holde dørene åbne torsdag-søndag fra 10 – 16:30 om vinteren og torsdag-søndag 10-15 om sommeren. Det koster en donation på 2€ at besøge refugiet, der også har en butik med de sødeste æselbamser. Det kan anbefales også at besøge naturparken Laguna de Fuente de Piedra, som er kendt for at være et yndet ynglested for flamingoer. Søen, hvor flamingoerne holder til, kan skimtes, når man kører ind til el Refugio del Burrito, og da La Danesas udsendte tog turen, var søen fuldstændig lyserød af flamingoer.

Fun fact

Der findes muldyr og så findes der mulæsel. Forklaringen skal findes i forældrenes kønssammensætning: Æselhingst og hestehoppe giver muldyr, mens æselhoppe og hestehingst giver mulæsel. Muldyret har hestens styrke og æslets robuste sind og er derfor den mest avlede til brugsdyr.
 
Af Louise Mercedes Frank. Video: Louise Mercedes Frank & Simon Goltermann

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.