Forhøjet Blodtryk

Klokken fem minutter i 12 søndag aften ringer jeg panikslagen til min søn, der heldigvis ikke er langt væk. Panikslagen siger jeg til ham, at jeg ikke kan trække vejret, og han må ringe efter en ambulance.
Han får ringet 112, forklaret alle data, mens min vejrtrækning hurtigt bliver værre og værre.
Han ringer igen, og de beroliger ham og oplyser, at de snart er på stedet.
10 minutter efter første opkald kommer 3 granvoksne ambulancereddere, der straks ser, hvor alvorligt det er. Én starter med at give mig ilt, mens den anden får flyttet de møbler, der står i vejen for, at de kan få mig i ambulancen. Det får jeg fortalt senere. Min kamp består i at trække vejret.
I ambulancen får min søn formaninger om at køre ordenligt bagefter dem i sin bil. Lidt spøgefuldt siger de, at de ikke ønsker flere ulykker...
I ambulancen får jeg dejlig ilt, og jeg sanser ikke mere. Jeg hører chaufføren spørge, om de skal køre hurtigt, mens ham, der er hos mig siger, ”nej – jeg sætter lidt musik på.”
Det hele var professionelt og beroligende. Jeg ønsker at vide de 3 mænds navne, for at give dem en æske chokolade og en flaske vin. Jeg ved ikke, hvordan jeg får fat på dem. Læser de dette, må de komme til forretningen i Los Boliches. Jeg vil gerne takke mine 3 helte.
Ankommet til Costa Sol hospitalet er jeg ventet. Alt er parat til mig. Jeg bliver sendt fra båren over i sengen, på flyttemadrasser jeg ikke ænser. Også her er behandlingen fuldstændig professionelt. De har styr på tingene. Der bliver sat drop op, givet forskellige injektioner, taget røntgenbilleder. Iltmasken bliver stærk og permanent.
Diagnosen er, at mit hjerte pga. nogle ledningsforstyrrelser og et alt for højt blodtryk har fyldt lungerne med vand, så jeg ikke kunne trække vejret.
Da førstehjælpen er færdig, bliver jeg ført til intensiv og min chokerede søn, der i mellemtiden har fået adviseret hele familien, får lov at komme ind.
Jeg ligger på intensiv godt en dag, bliver tilset af en cardiolog og en anden læge. Jeg forlanger, at komme hjem, midt i iltmaske og diverse drop! Synes, det er forfærdelig at ligge på hospitalet. Igen er behandlingen fuldstændig professionel. Den ene læge siger. Du er meget dårlig, men hvis du insistere, vil vi altid behandle dig, hvis du kommer igen.
Min søn og jeg diskuterer det, og begge synes vi, at lægerne er virkelig dygtige, og jeg beslutter at blive til yderligere undersøgelser. Derefter bliver jeg kørt på cardiologisk afdeling.

Forhøjet blodtryk

Forhøjet blodtryk er én af de mest almindelge lidelser i den vestlige verden, og er en alvorlig risiko for hjerteanfald, nyresygdom, øjenlidelser og slagtilfælde. Forhøjet blodtryk er den hyppigste årsag til hjerneblødning og blodprop i hjernen. Det er blodtrykket, der bestemmer, hvor meget hjertet skal arbejde for at pumpe blodet rundt i kroppen. Blodtrykket måles, med diverse apparater og måles som det systoliske og det diastoliske, nemlig når hjertet er i hvile og når hjertet arbejder. Udfra disse målinger tages stilling til tilstanden.
Ofte er der ingen symptomer på forhøjet blodtryk. Der kan i nogle tilfælde være lidt hovedpine og/eller flimren for øjnene. Så det kan være en god ide, at få målt sit blodtryk regelmæssigt.
Hjertet kan klare det øgede arbejde i mange år, men efterhånden må hjertet give op.

Kosten

Her har jeg et kæmperønske om, at kost og drikkevarer bliver prioriteret væsentligt højere på hospitalet, end det gør nu.
Mens jeg lå på intensiv, og fik masser af ilt, blev min mund og hals fuldstændig indtørret. Jeg fik sår i halsen. Jeg var fastende, hvis noget skulle indtræffe, og det kunne jeg godt forstå. Som tidligere sygeplejelærer, vil jeg hermed gerne tilbyde en times gratis undervisning i sygeplejelære når en patient faster med en stærk iltmaske. Den skønneste sygeplejerske kom min store opfordring med en pakke med vådt gaze. Det var som en skøn champagne. Når det lykkedes mig at råbe dem op senere, der var ingen, der havde travlt, kom andre bare med en sprøjte med vand, der knapt gjorde gazen våd.
I mine unge dage som sygeplejerske, fik vi lov at give en lille isklump patienten kunne sutte på.
Da fasten var overstået, før jeg skulle på afdelingen, fik jeg lov at spise. Fuld af glad forventning åbnede jeg de to skåle. Den ene var med smattet udkogt fisk og den anden var en kæmpeskål karryris uden et eneste lille bitte stykke kød. Selvom jeg var sulten, kunne jeg bare ikke spise. Med tør humor argumenterede jeg for mig selv, at det helt sikkert også var sundest at faste. Som uddannet ernæringsvejleder stiller jeg mig gerne til rådighed for ham/hende, der står for madbudgettet. Efter min opfattelse skal maden give dig næring til din sundhed. Sygehuse er vel til for at folk skal blive sundere og ikke omvendt.
Lederen på afdelingen, en skøn smuk og empatisk mand, sørgede for at jeg kom på afdelingen, så hurtigt, det kunne lade sig gøre.
På afdelingen kom jeg på en 2 sengs stue. Min nabo var en fantastisk gæv andalusisk kvinde, på omtrent samme alder som jeg. På trods af vores store kulturforskelle fandt vi hinanden øjeblikkeligt. Der var ingen sprogvanskeligheder, for med den stadige ilttilførsel, jeg havde lige til få timer før, jeg blev udskrevet, var min hjerne speedet, så jeg kunne huske alle spanske verber og ord, jeg ikke havde brugt i mange år.
Jeg glemmer hende aldrig. Hun var meget bekymret over min ringe appetit. Hun syntes, maden var pragtfuld og spiste stolt det hele. Glad og i godt humør hele tiden.
Jeg skulle til en undersøgelse af hjertearterierne og måtte underskrive en erklæring om, at jeg var indforstået med diverse risici. Da min nabo hørte om det, hæklede hun et lille armbånd til mig formet som en rosenkrans. Kærlighed uden grænser.

Kost, der anbefales

Lider du af forhøjet blodtryk så spis mad, uden at salte den. Mange pøser salt over made uden at smage den først. Er du kaffedrikker, så lav den ikke for stærk og nedsæt mængden af de daglige kopper.
Undgå mad med hvidt sukker og sodavand også de kunstigt sødede.
Spis gerne hvidløg og almindelige løg hver dag, de nedsætter risikoen for hjerteanfald og slagtilfælde.
Hold dig til meget lidt alkohol. Drik maksimalt 1 – 2 glas vin dagligt og husk at konsumere godt med vand til.
Grønsager er fyldt med blodtrykssænkende kostfibre. Så spis gerne en masse frugt og grønsager.
Lad nødder indgå i din hverdagskost.
Spar på mælkeprodukter og vælg de, der ikke er så fede
Spis fisk og fiskepålæg. Spis kartofler, fuldkornsris og fuldkornspasta
Sluk tørsten med vand og urteteer.

Medicin

Heldigvis viste undersøgelsen af hjertets arterier, at mine arterier var, overraskende fine. Dermed fandt han ingen grund til yderligere undersøgelser af hjerte og blodtryk. Jeg blev ordineret en del medicin, som jeg tager med største taknemmelighed, selvom jeg normalt ikke spiser nogen form for medicin. Jeg får vanddrivende medicin, betablokkere der hjælper hjertets arbejde og selvfølgelig blodtryksnedsættende medicin. Jeg agter at tage dem, til jeg skal til kontrol og så se, hvad kardiologen siger.
Jeg befinder mig godt på medicinen, og tager dertil mine almindelige kosttilskud.

Kosttilskud

• Det er godt at tage visse urtepræparater som te f.eks. lindetræsblomst, der udvider blodkarrene og derved sænker blodtrykket.
• Mælkebøtterod virker vanddrivende og nedsætter væskemængden i kredsløbet, så blodtrykket falder.
• Spis også dagligt ingefær.
• Stevia, men det skal være hele planten er blodtrykssænkende.
• Tag et B- vitamintilskud med alle B- vitaminerne.
• Sørg for ekstra magnesium tilskud.
• Suppler godt med omega 3 olier.
• Lecithin evt. udvundet af solsikkerkerner er værdifuldt.
• Q 10 af god kvalitet må også huskes.
• Hvidløg af god kvalitet er blodtrykssænkende.
• Hvidtjørn er absolut én af mine egne favoritter. Jeg holder mest af den flydende hvidtjørn – kaldet Craetagisan. Efter ovenstående oplevelse har jeg den stående på mit natbord hele tiden. Den har tidligere været til stor hjælp for mig, når mit hjerte tidligere har været lidt drilsk. Det er et fortræffeligt middel mod svage hjertemuskler og højt blodtryk. Totalt ufarligt.
 
Hvad der skyldtes mit anfald har jeg kun en anelse om. Det har været en lærestreg for mig, og jeg tager aldrig mere livet for givet. Jeg har ingen privat sygesikring og har lært, at det spanske almindelige lægesystem i akutte situationer fungerer fuldstændig fantastisk. Jeg er fuld af beundring over den måde lægevæsenet fungerer på.
Sygeplejerskerne var fantastisk søde og meget præcise. Du kunne stole på timingen og medicineringen.
Desværre var de tre dages sengeleje med kateter og plastikunderlag nok til at få liggesår på min numse. Jeg blev sengebadet hver dag, Det var ganske skønt, og pigerne var fantastisk søde, men en lille gang massage på rumpen kunne have forhindret såret i at opstå. Pigerne var mere interesserede i, at jeg fik parfume og duftede godt. Fra naturens side er jeg rødhåret, og derfor er min hud ganske sart. Men helt ærlig klør det i fingrene, som gammel sygeplejelærer, at give en lille undervisning i forebyggelse af decubitus (liggesår).

UdskrivE-mail

Nyeste artikler fra La Danesa

Har du en forfatter gemt i maven eller kunne du bare godt tæ…

Har du en forfatter gemt i maven eller kunne du bare godt tænke dig at blive bedre til at sætte ord ...

Artikel

Zero Waste – forbrug mindre, genbrug mere

Det er januar og for mange en tid, hvor gamle vaner bliver taget op til revision. De sidste julegave...

Tema & Profiler

Vinter i Spanien – og klimaændringerne

Med det bedste klima på fastlandet i Europa og over 320 dage med sol om året er der mange, som tror...

Tema & Profiler

It don’t mean a thing if it ain’t got that swing...

(doo wah, doo wah, doo wah, doo wah 
doo wah, doo wah, doo wah, doo wah)   It makes no diff'r...

Kultur

Dansk iværksætter viser det bedste af Málaga

Han kom med rygsæk og lidt mønt på lommen. I dag har han 20 medarbejdere og en ny rekordomsætning på...

Tema & Profiler

Vend hver en euro i januar - Tips til en stram måned

Er tegnebogen blevet faretruende mager mens du selv har nydt det gode liv i december? Et ynkeligt ko...

Tema & Profiler

Spaniens ukendte koloni

Som de fleste ved, havde Spanien en række kolonier i Mellem- og Sydamerika. Ja faktisk var næsten sa...

Tema & Profiler

Seedster 4.0: 350 iværksættere - 50 mentorer - 1 uge - kæmpe…

Historien bag Seedster ”Ideen til Seedster-konceptet opstod, da jeg boede i Spanien. Jeg havde bygg...

Tema & Profiler

Sabor a Málaga: Grupo Gallego – et led i distributionskæden

Her i vores artikelserie om Sabor a Málaga besøger vi ofte små landmænd og producenter af produkter...

Gastronomi

Nytårs-rygsmerter

Her i det nye år har mange mennesker en masse nytårsforsætter og planer om ting, der skal gøres ande...

Helse & Sundhed

MS Rescue giver hunde en ny chance

MS Rescue er en non-profit organisation, som redder hjemløse hunde. De giver dem det, de behøver af ...

Tema & Profiler

Hvad skal vi med en halv metro?

Man skulle mene, det er svært at holde masken i 12 år. Men hver gang, der er nyt om Málagas metro, e...

Tema & Profiler

Kristian Lilholt og band – ’nytårskoncert’ i Margrethekirken

For syvende år i træk træder Kristian Lilholt og band op i Margrethekirken og giver koncert, som på ...

Kultur

Forhøjet Blodtryk

Klokken fem minutter i 12 søndag aften ringer jeg panikslagen til min søn, der heldigvis ikke er lan...

Helse & Sundhed

Udflugter & Rejser

Udflugt til Cartagena

Det er fønikerne, som har givet navn til denne perle af en spansk by. De var dygtige handelsmænd og navigatører, som kom ad søvejen fra Kartago, som ligger i dagens Tunis i Nordafrika. Fønikerne sejle...

Udflugter & Rejser

Cáceres – en helt unik by

Cáceres ligger i Extremadura, ca. 470 km. fra Málaga og det er en enestående by, hvis middelaldercentrum ligger helt intakt inden for bymuren. Byen kom på Unescos verdensarvsliste i 1986, så det er he...

Udflugter & Rejser

Trolderuten og skyttegravene ved Granada

I naturparken Sierra de Huétor, lige nordøst for Granada, findes der nogle interessante skyttegrave fra borgerkrigen og dem kan man besøge den dag i dag. De flottest beliggende og bedst bevarede skytt...

Udflugter & Rejser

La Ruta del Cares – så bliver det ikke vildere

La Ruta del Cares ligger i Picos de Europa i Nordspanien, og hvis man ikke har aflagt disse vilde bjerge et besøg, så har man her en enestående mulighed for at se og vandre i det mest spektakulære bje...

Udflugter & Rejser

Et specielt hotel i Ávila - Hotel Palacio de los Velada

La Danesas journalist har ved flere lejligheder testet forskellige hoteller i Ávila, men et af dem ligger i en klasse for sig, nemlig Hotel Palacio de los Velada, der er klassificeret som et 4-stjerne...

Udflugter & Rejser

Sport

BoConcept På Lauro Golf

Den 20. november spillede den skandinaviske gruppe, under ledelse af Tove, på Lauro Golf med BoConcept som sponsor. BoConcept har butik både på Mijasvejen i Fuengirola og i Marbella. 66 friske golfere var mødt op, skønt vejrguderne drillede! Heldigvis blev det kun til en enkelt byge før opklaringen...

Golf

BLANCOCHECK: 2,5 mio.!

Málaga CFs argentinske topscorer en fodboldflakker med nordisk gæstevisit i 2015 - 16 Blanco Leschuk er født i Las Heras i Mendoza-provinsen med de lave bjergkæder El Challa i det nordlige Argentina. Navnet på byen er en hyldest til general Juan Gregoria de Las Heras – helt i den argentinske selv...

Sport

Gastronomi

Sabor a Málaga: Grupo Gallego – et led i distributionskæden

Her i vores artikelserie om Sabor a Málaga besøger vi ofte små landmænd og producenter af produkter...

Gastronomi

Fødselsdagsboller

Jeg står ikke altid i køkkenet længe ad gangen, der er jo meget andet man også gerne vil lave – men ...

Gastronomi

Veras Veranda: December

Så blev det endelig december. Jeg elsker julen og især alle de dejlige krydderier man forbinder herm...

Gastronomi

Kultur

It don’t mean a thing if it ain’t got that swing...

(doo wah, doo wah, doo wah, doo wah 
doo wah, doo wah, doo wah, doo wah)   It makes no diff'rence if it's sweet o...

Kultur

Kristian Lilholt og band – ’nytårskoncert’ i Margrethekirken

For syvende år i træk træder Kristian Lilholt og band op i Margrethekirken og giver koncert, som på én gang er velkendt ...

Kultur

Mægtige Amin

Danmarks største komiker, entertainer, sanger og showmand,den rejselystne Amin Jensen, vil sætte gang i lattermusklerne...

Kultur

Tema, Debat & Profiler

Zero Waste – forbrug mindre, genbrug mere

Det er januar og for mange en tid, hvor gamle vaner bliver taget op til rev...

Tema & Profiler

Vinter i Spanien – og klimaændringerne

Med det bedste klima på fastlandet i Europa og over 320 dage med sol om åre...

Tema & Profiler

Dansk iværksætter viser det bedste af Málaga

Han kom med rygsæk og lidt mønt på lommen. I dag har han 20 medarbejdere og...

Tema & Profiler

Vend hver en euro i januar - Tips til en stram måned

Er tegnebogen blevet faretruende mager mens du selv har nydt det gode liv i...

Tema & Profiler

Spaniens ukendte koloni

Som de fleste ved, havde Spanien en række kolonier i Mellem- og Sydamerika...

Tema & Profiler

Seedster 4.0: 350 iværksættere - 50 mentorer - 1 uge - kæmpe…

Historien bag Seedster ”Ideen til Seedster-konceptet opstod, da jeg boede ...

Tema & Profiler

MS Rescue giver hunde en ny chance

MS Rescue er en non-profit organisation, som redder hjemløse hunde. De give...

Tema & Profiler

Hvad skal vi med en halv metro?

Man skulle mene, det er svært at holde masken i 12 år. Men hver gang, der e...

Tema & Profiler

Den Skæve Vinkel: Morten Møller

Han siger, han kan være besværlig – men altid loyal og troværdig med en udb...

Tema & Profiler

Norrbom Marketing

Kontakt

Læserservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com