Inflammation og antiinflammation

Ordene infektion og inflammation bruges ofte i flæng.
Forskellen mellem infektion og inflammation er, at ved en infektion er der tale om angreb af mikroorganismer. Det kan være virus, bakterier, svampe, som angriber kroppen. F.eks. forkølelse, halsbetændelse lungebetændelse.
 
Inflammationer er ikke bakterielle tilstande, hvor der kan være smerter, irritation, hævelse, feber m.m.
Ofte betegnes begge tilstande som betændelse, og det kan derfor godt virke forvirrende.
Inflammationer er en livsvigtig del af vores immunforsvar, og som oftest forsvinder de igen, men til tider bliver inflammationen kronisk. Det kan måske være, fordi du byder din krop for meget eller for lidt motion, rygning, forurenet luft, stress, dårlig kost osv., således at immunsystemet kommer på mere overarbejde, end den kan klare.
Efter mange forskers mening resulterer inflammationer i utallige sygdomme. Inflammationer påvirker vores krop negativt og gør os gamle før tiden.
Den nyeste forskning viser, at inflammation kan kobles til mange af vores store folkesygdomme f.eks. cancer, hjerte-kar sygdomme, diabetes, ledproblemer og psykiske lidelser. Der er forskere, der kobler graden af inflammation samen med depression.
Ved at sørge for at have en sund livsstil, kan vi selv medvirke til, at vi har en hverdag, hvor vi føler os stærke og glade og har det godt. Vi kan, ved en sundere livsstil, modvirke ældning og nedbrydning af kroppen. Med en bedre livsstil mener jeg ikke bare sund mad, men hele pakken med ordentlige levevaner, tilstrækkelig med motion, taknemmelighed og god mad og gode spise og drikkevaner samt ordentlig søvn.
 
Ayurvedisk medicin siger, at stress mindskes ved en rigtig døgnrytme. Det indebærer, at du går i seng kl. 22 og står op med solen.
Apropos ovenstående har jeg læst et spændende citat fra den indiske lægekunsts fader, der bekendtgør at ”ayuerveda er livets hellige videnskab og gavner hele mennesket, både i dette liv og det næste.
At ændre livsstil må gerne være en udfordring for dig, men aldrig endnu en stress faktor. Der skal stadig være plads til et almindeligt liv. Har du en masse ting, du gerne vil have ændret, så tag det i små bidder. Du kan f.eks. fortælle dig selv, at du er på vej til en anti inflammatorisk livsstil. Så er chancen god for, at ændringerne holder. Er ændringerne hårde undervejs, så tænk på fordelen ved at forebyggelse er bedre end helbredelse.
Du kan få graden af din inflammation målt ved hjælp af CRP (C-reaktiv protein), der er et stof, der dannes ved inflammation i leveren. CRP måles i blodet.

Kosten

Din og min krop, vores allesammens kroppe opbygges af den mad, vi spiser og optager. Derfor må vi tilbage helt til Hippokrates, der sagde, at vi må betragte maden som vores medicin og medicinen som mad. Således vil du vil opleve, at anti-inflammatorisk kost nytter noget, og styrker dit immunforsvar, samt får dig til at føle dig bedre både psykisk og fysisk.
Jeg er selv meget tilbøjelig til at spise på mine følelser, når jeg er bekymret, stresset, ked af det eller bare træt. Jeg arbejder konstant på at få mere disciplin ind i mine madvaner og synes, det lykkes bedre og bedre. Det gode er, at jeg kan mærke det negativt, når jeg træder ved siden af mine gode kostvaner. Til gengæld mærker jeg meget hurtigt, når jeg spiser ordentligt.
Det kan være en god ide at planlægge din mad for en uge ad gangen.
Spis godt med fiberholdig mad, der bl.a. findes i grønsager. Fibre i maden er med til at holde et stabilt blodsukker.
De fleste former for grønsager virker anti-inflammatoriske. Sørg for at få flere farver ind i din hverdag. Det er en fryd for øjet og dermed en fryd for dit fordøjelsessystem, udover at grønsagerne har hver deres sunde egenskaber f.eks. auberginer, broccoli, agurk, alle slags kål, løg, peberfrugter i alle farver, tomater, alle slags salater, rødbeder.
Brug grønsagerne i smoothies, som rawfood, bagte eller stegte eller grønsagssupper evt. jævnet med røde linser, det mætter og smager dejligt. Varier som du bedst kan lide det.
Lav gerne smoothies med mandelmælk.
Sørg for at maden har en dejlig smag, gerne med forskellige krydderier.
Du kan lave en masse gode sovse med avocado, tomater, hvidløg, masser af krydder urter og olivenolie og citronsaft. Der er en masse krydderurter, der virker antiinflammatoriske f.eks. timian, oregano, rosmarin, ingefær, basilikum, chili, gurkemeje, koriander, kapers. Kun fantasien sætter grænser.
Indtag nødder og mandler, samt forskellige frø, f.eks. sesam måske i form som tahin der bl.a. er rige på omega-3. Vær opmærksom på at du også kan tage mandler i form af mandelmælk eller mandelsmør. Det samme gælder med nødder.
Nyd ligeledes bær og frugter og bælgfrugter, De virker både anti-inflammatoriske og som antioxidanter. Anti-inflammatoriske frugter og bær er ananas, abrikoser, blåbær, citroner, kirsebær, melon, æbler, hindbær, papaya m.fl.
Spis gerne 5-6 små måltider dagligt. Det er godt at starte dagen med et glas varmt vand med citron. Sørg for at dine måltider overvejende er hjemmelavede af gode råvarer.
Inddrag quinoa og chiafrø i din daglige madlavning. Du kan finde mange lette opskrifter på nettet.
Da jeg holdt kurser i ernæring i forskellige sammenhænge, bad jeg allerførst kursisterne skrive ned, hvad de havde spist og drukket de sidste 3 dage. Derudfra blev vi klare over, hvad der var vores svagheder og styrker, og hvor der specielt burde sættes ind. Det kan være en god ide, at du gør det samme for dig selv eller måske med én eller flere venner, der også er interesserede i at spise lav-inflammationskost. Der er flere informationer om, at er man sammen med andre om at spise lav-inflammationskost, så går det lettere.
Hold dig fra glutenholdige fødevarer, mad med lactose, og sukker. Mærk på dig selv, hvilke mælkeprodukter du kan tåle, f.eks. yoghurt. Hold igen med vinen, men nyd gerne et enkelt glas rødvin af og til. Rødvin er bedst anti-inflammatorisk. Hold dig til en kop kaffe dagligt og nyd i stedet alle mulige teer f.eks. grøn te, matcha, turmeric, brændenælde, mælkebøtte, rooibush og lakridste.
Når du bruger olivenolie, er det ren sundhed, Brug den så mørkegrøn som muligt. Nyd med måde lidt økologisk smør til dit brød. Det indeholder også omega-3 olier.
Avocado og kokosolie er ligeledes gode og sunde fedtstofkilder.
Spis evt. lidt let kød og fisk gerne fede fisk som f.eks. laks, makrel og sild.
Har du brug for brød, så bag det selv f.eks. af boghvede, kokosmel og mandelmel.
 

Kosttilskud

• Sørg for at få rigeligt af gode omega-3 olier. Eksperter mener at 3-5 gram fiskeolie hjælper meget med at mindske inflammationer. Omega-3 olier regnes for rene mirakelolier. De hjælper på meget, lige fra at virke anti-inflammatoriske til at hjælpe mod rynker, stress og angst. Omega-3 olier regnes for essentielle. Dvs. at vi ikke selv kan danne dem, men at de må tilføres med maden eller som kosttilskud.
• Hold igen med for mange dårlige omega-6 olier, der kan virke som byggesten til inflammationer.
• Probiotika er levende mikroorganismer også kaldet mælkesyrebakterier, der har anti-inflammatorisk effekt. Det er vigtigt at styrke din tarmflora. Når du køber probiotika, tror jeg, det er godt at skift mellem forskellige produkter, der alle indeholder forskellige tarmbakterier. Der opdages hver eneste dag mere og mere om, hvor vigtig en rolle tarmfloraen spiller for vores immunsystem. 80% af vores immunsystem stammer fra vores tarmsystem.
• Tag et godt og alsidigt vitamin/mineralprodukt.
• Suppler med ekstra C vitaminer, gerne med bioflavonoider.
• E vitaminer er gode antioxidanter.
• Selen, virker godt især sammen med E vitamin.
• Ingefær virker antiinflammatorisk
• Cucurmin fra gurkemeje virker generelt styrkende og antiinflammatorisk.
• Hvidløg er ligeledes med i familien, der virker antiinflammatorisk.
 

Tips

At leve anti-inflammatorisk oplever jeg selv som en lang, interessant og spændende rejse, med mange oplevelser, mange stop, enkelte, lidt for lange pauser, for så atter at sætte hjulene i omdrejninger igen. Jeg har opdaget, at det virkelig betaler sig at holde mit inflammations niveau så lavt, det er realistisk for mig, i en travl hverdag. Jeg har hverken tid eller kræfter til den store sundhedsrevolution, men gør mit bedste i mit daglig liv.
• Selvom maden og kosttilskuddene er vigtige, er der mange andre vigtige ting, der spiller en stor rolle i en anti-inflammatorisk livsstil.
• Det er vigtigt med motion. Motion styrker immunsystemet og virker antiinflammatorisk. Dyrk en form for motion hver dag. Det kan f.eks. være en blanding af styrketræning og strækøvelser, der øger din smidighed. Sørg for at alle muskler bliver rørt.
• Det skal være en motion, der passer til dig – ikke en motion, der overdrives, for så kan det også virke modsat. Det kan måske være godt for dig med en personlig træner, der tager udgangspunkt i dig. Hvis du har en træner 1 gang ugentlig, kan du fortsætte på egen hånd 3-4 gange om ugen.
• Er du mere stresset, end godt for dig, så stop op og sørg for at få stresssituationen vendt. Dyrk måske yoga med tilhørende afslapning. Tal med din yogalærer hvilken yoga, der er bedst for dig.
• Vær taknemmelig. Brug dine øjne og sanser til at bemærke alt det smukke du omgiver dig med.
• Bring bevidst glæden ind i dit liv.
 

UdskrivE-mail

Nyeste artikler fra La Danesa

Har du en forfatter gemt i maven eller kunne du bare godt tæ…

Har du en forfatter gemt i maven eller kunne du bare godt tænke dig at blive bedre til at sætte ord ...

Artikel

Zero Waste – forbrug mindre, genbrug mere

Det er januar og for mange en tid, hvor gamle vaner bliver taget op til revision. De sidste julegave...

Tema & Profiler

Vinter i Spanien – og klimaændringerne

Med det bedste klima på fastlandet i Europa og over 320 dage med sol om året er der mange, som tror...

Tema & Profiler

It don’t mean a thing if it ain’t got that swing...

(doo wah, doo wah, doo wah, doo wah 
doo wah, doo wah, doo wah, doo wah)   It makes no diff'r...

Kultur

Dansk iværksætter viser det bedste af Málaga

Han kom med rygsæk og lidt mønt på lommen. I dag har han 20 medarbejdere og en ny rekordomsætning på...

Tema & Profiler

Vend hver en euro i januar - Tips til en stram måned

Er tegnebogen blevet faretruende mager mens du selv har nydt det gode liv i december? Et ynkeligt ko...

Tema & Profiler

Spaniens ukendte koloni

Som de fleste ved, havde Spanien en række kolonier i Mellem- og Sydamerika. Ja faktisk var næsten sa...

Tema & Profiler

Seedster 4.0: 350 iværksættere - 50 mentorer - 1 uge - kæmpe…

Historien bag Seedster ”Ideen til Seedster-konceptet opstod, da jeg boede i Spanien. Jeg havde bygg...

Tema & Profiler

Sabor a Málaga: Grupo Gallego – et led i distributionskæden

Her i vores artikelserie om Sabor a Málaga besøger vi ofte små landmænd og producenter af produkter...

Gastronomi

Nytårs-rygsmerter

Her i det nye år har mange mennesker en masse nytårsforsætter og planer om ting, der skal gøres ande...

Helse & Sundhed

MS Rescue giver hunde en ny chance

MS Rescue er en non-profit organisation, som redder hjemløse hunde. De giver dem det, de behøver af ...

Tema & Profiler

Hvad skal vi med en halv metro?

Man skulle mene, det er svært at holde masken i 12 år. Men hver gang, der er nyt om Málagas metro, e...

Tema & Profiler

Kristian Lilholt og band – ’nytårskoncert’ i Margrethekirken

For syvende år i træk træder Kristian Lilholt og band op i Margrethekirken og giver koncert, som på ...

Kultur

Forhøjet Blodtryk

Klokken fem minutter i 12 søndag aften ringer jeg panikslagen til min søn, der heldigvis ikke er lan...

Helse & Sundhed

Udflugter & Rejser

Udflugt til Cartagena

Det er fønikerne, som har givet navn til denne perle af en spansk by. De var dygtige handelsmænd og navigatører, som kom ad søvejen fra Kartago, som ligger i dagens Tunis i Nordafrika. Fønikerne sejle...

Udflugter & Rejser

Cáceres – en helt unik by

Cáceres ligger i Extremadura, ca. 470 km. fra Málaga og det er en enestående by, hvis middelaldercentrum ligger helt intakt inden for bymuren. Byen kom på Unescos verdensarvsliste i 1986, så det er he...

Udflugter & Rejser

Trolderuten og skyttegravene ved Granada

I naturparken Sierra de Huétor, lige nordøst for Granada, findes der nogle interessante skyttegrave fra borgerkrigen og dem kan man besøge den dag i dag. De flottest beliggende og bedst bevarede skytt...

Udflugter & Rejser

La Ruta del Cares – så bliver det ikke vildere

La Ruta del Cares ligger i Picos de Europa i Nordspanien, og hvis man ikke har aflagt disse vilde bjerge et besøg, så har man her en enestående mulighed for at se og vandre i det mest spektakulære bje...

Udflugter & Rejser

Et specielt hotel i Ávila - Hotel Palacio de los Velada

La Danesas journalist har ved flere lejligheder testet forskellige hoteller i Ávila, men et af dem ligger i en klasse for sig, nemlig Hotel Palacio de los Velada, der er klassificeret som et 4-stjerne...

Udflugter & Rejser

Sport

BoConcept På Lauro Golf

Den 20. november spillede den skandinaviske gruppe, under ledelse af Tove, på Lauro Golf med BoConcept som sponsor. BoConcept har butik både på Mijasvejen i Fuengirola og i Marbella. 66 friske golfere var mødt op, skønt vejrguderne drillede! Heldigvis blev det kun til en enkelt byge før opklaringen...

Golf

BLANCOCHECK: 2,5 mio.!

Málaga CFs argentinske topscorer en fodboldflakker med nordisk gæstevisit i 2015 - 16 Blanco Leschuk er født i Las Heras i Mendoza-provinsen med de lave bjergkæder El Challa i det nordlige Argentina. Navnet på byen er en hyldest til general Juan Gregoria de Las Heras – helt i den argentinske selv...

Sport

Gastronomi

Sabor a Málaga: Grupo Gallego – et led i distributionskæden

Her i vores artikelserie om Sabor a Málaga besøger vi ofte små landmænd og producenter af produkter...

Gastronomi

Fødselsdagsboller

Jeg står ikke altid i køkkenet længe ad gangen, der er jo meget andet man også gerne vil lave – men ...

Gastronomi

Veras Veranda: December

Så blev det endelig december. Jeg elsker julen og især alle de dejlige krydderier man forbinder herm...

Gastronomi

Kultur

It don’t mean a thing if it ain’t got that swing...

(doo wah, doo wah, doo wah, doo wah 
doo wah, doo wah, doo wah, doo wah)   It makes no diff'rence if it's sweet o...

Kultur

Kristian Lilholt og band – ’nytårskoncert’ i Margrethekirken

For syvende år i træk træder Kristian Lilholt og band op i Margrethekirken og giver koncert, som på én gang er velkendt ...

Kultur

Mægtige Amin

Danmarks største komiker, entertainer, sanger og showmand,den rejselystne Amin Jensen, vil sætte gang i lattermusklerne...

Kultur

Tema, Debat & Profiler

Zero Waste – forbrug mindre, genbrug mere

Det er januar og for mange en tid, hvor gamle vaner bliver taget op til rev...

Tema & Profiler

Vinter i Spanien – og klimaændringerne

Med det bedste klima på fastlandet i Europa og over 320 dage med sol om åre...

Tema & Profiler

Dansk iværksætter viser det bedste af Málaga

Han kom med rygsæk og lidt mønt på lommen. I dag har han 20 medarbejdere og...

Tema & Profiler

Vend hver en euro i januar - Tips til en stram måned

Er tegnebogen blevet faretruende mager mens du selv har nydt det gode liv i...

Tema & Profiler

Spaniens ukendte koloni

Som de fleste ved, havde Spanien en række kolonier i Mellem- og Sydamerika...

Tema & Profiler

Seedster 4.0: 350 iværksættere - 50 mentorer - 1 uge - kæmpe…

Historien bag Seedster ”Ideen til Seedster-konceptet opstod, da jeg boede ...

Tema & Profiler

MS Rescue giver hunde en ny chance

MS Rescue er en non-profit organisation, som redder hjemløse hunde. De give...

Tema & Profiler

Hvad skal vi med en halv metro?

Man skulle mene, det er svært at holde masken i 12 år. Men hver gang, der e...

Tema & Profiler

Den Skæve Vinkel: Morten Møller

Han siger, han kan være besværlig – men altid loyal og troværdig med en udb...

Tema & Profiler

Norrbom Marketing

Kontakt

Læserservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com