tilmeld nyhedsmail

Panik i barndommens gade

Når jeg hører om mennesker, der lider af panikangst, tager jeg det meget alvorligt.

Jeg husker mit eget første og største panikanfald som 8-årig.
Min far, mor og jeg var flyttet fra en vidunderlig villa til en meget beskeden boligblok.
Far og mor skal ud en aften og synes, at jeg er gammel nok til at være alene, idet ”jeg jo var en stor og fornuftig pige.”
Jeg bliver lagt i seng, og døren låses, da de går.
Jeg bliver totalt skrækslagen og synes, at der kommer grå, farlige mænd ned fra loftet. Fuld af panik løber jeg ud i gangen åbner brevsprækken, skriger højt og græder om hjælp. Eneste reaktion er, at nogen ovenpå råber, at jeg skal holde kæft. Ellers er der kun larmende stilhed.
Ingen fornuft, kun en grænseløs panik fylder mig. Jeg må ud, hvor der er mennesker. Hurtigt finder jeg reservenøglen, tager min grønternede lærredskjole og mine røde gummisko på og løber i silende regn og torden gennem de tomme, mørke gader i den lille provinsby. Jeg løber alt, hvad remmer og tøj kan holde ned til den lokale biograf, hvor jeg ved biografkontrolløren sidder, og der er åbent og mennesker i biografen.
 
Våd og forkommen sidder jeg i et hjørne, indtil kontrolløren gør klar til at lukke, efter at de sidste mennesker har forladt biografen.
Jeg går hjem gennemblødt og forkommen med svuppende sko. Stadig bange, men dog ikke så panikslagen. Jeg falder om sider i søvn.
Heldigvis er denne oplevelse en engangsforestilling. I dag tror jeg, det var en reaktion på det kulturchok, det havde været for mig at flytte fra den skønne villa, jeg elskede og til en meget lille nordvestvendt lejlighed i en boligblok, hvor den ene indgang lignede den anden, og den eneste mulighed for at komme ud var at gå ud i den grå, støvede gård og mænge sig med alle de andre børn fra blokkene. Jeg var enebarn og havde meget brug for stille tid.
Oplevelsen ligger lagret og når nogen beder om hjælp til deres panikanfald, tager jeg det meget alvorligt.

Case story

En venindes datter, smuk og sportstrænet omkring de 30 år sender mig en mail og fortæller om panikanfald, der syntes at forværres.
Jeg kender lidt til hendes baggrund og tror, det er den udløsende faktor til panikangrebene.
Sillas (opdigtet navn) elskede far er død af kræft og nu er moderen syg af en alvorlig kræft.
Silla har lige fået et betydningsfuldt job i et nyt firma. Jobbet stiller store krav til hendes faglige kunnen. Heldigvis har Silla en vidunderlig partner, der støtter hende i et og alt.
Hendes panikangreb er nu så store, at de truer med at invalidere hendes daglige liv totalt.
Ofte vågner hun om morgenen med vejrtrækningsproblemer, hjertebanken, fuldstændig stiv af skræk og kan ikke stå op.
Går hun på gaden, kan angrebene pludselig komme, og hun må skyndsomt ile hjem. Er hun på indkøb i et supermarked er det flere gange sket, at hun må forlade både varer og vogn og bare skynde sig hjem.
Det værste er, at anfaldene nu også kommer, mens hun er på arbejde, og hun må forlade alt og skynde sig hjem i panik.
Hendes overordnede ved om hendes liv og panik, og er foreløbig meget forstående og overbærende.

Kosten

Silla arbejder meget med sig selv gennem kosten. Hun ved, at en sund og nærende kost er vigtig i hendes nuværende tilstand. Hvor hun før ikke skænkede kosten mange tanker, gør hun nu et stort arbejde ud af overvejende at holde sig til en blodsukkerstabiliserende økologisk kost, spise små hyppige måltider, ingen sukkerholdige fødevarer, ingen alkohol, kaffe, cola, fast food og hun holder sig fra mælkeprodukter, pasta og hvidt mel.
Jeg påpeger vigtigheden af mange grønsager dagligt. Grønsagerne må gerne være af de farverige. Hun kan forberede dem på mange forskellige måder, f.eks. rå, grillet, kogt, i smoothies osv.
Endvidere understreges, at det er en god ide at kombinere sunde fedtstoffer, protein, og stivelsesholdige kulhydrater f.eks. produkter med hele korn ved alle måltider. At sørge for protein af god kvalitet fra fisk, kød, fjerkræ og æg. Mejeriprodukter er gode proteinkilder, men Sille føler ikke, at hun fordøje dem, og vi lader dem være.
Hvad angår kulhydrater er det godt med boghvede, brune ris, quinoa, byg og havre. Kog dem og ellers lad dem være så ubehandlede som muligt, når de spises.
 
Sille starter morgenen med et glas friskpresset appelsinsaft. Det råder jeg hende til at stoppe med øjeblikkeligt, fordi appelsinjuice er et af de fødevarer, der får blodsukkeret til at stige brat, for derefter at falde lige så brat, hvilket absolut virker dårligt på den mentale tilstand. I det hele taget er det bedst uden frugt til morgenmaden.
Sille fortæller, at hun har fundet ud af, at hun har det godt med havregrød med lidt mandler og nødder til morgenmad. Jeg forslår at blande boghvede og havregrød. Jeg smiler lidt for mig selv, da hun nævner at hun befinder sig godt på havregrød. Havre beroliger nemlig nervesystemet. Det er lidt morsomt, at vores krop, uden at vi ved det, vælger en kost, vi har behov for.
Af sunde fedtstoffer skal bruges friske, rå koldpressede uraffinerede olier. Opbevar dem i køleskab, f.eks. koksolie, hørfrøolie, olivenolie.
Sille er ikke vegetar. Hvis hun havde været det, måtte jeg fortælle om vigtigheden af et fuldgyldigt protein, hvor du får alle de aminosyrer, kroppen har brug for f.eks. bønner sammen med fuldkorn, nødder og kerner.
Jeg påpeger også vigtigheden af at spise lidt salt af god kvalitet f.eks. havsalt og evt. kombinere det med en god urtesalt. Hun skal selvfølgelig passe på ikke at overdosere salt.
Der er, efter min mening et tæt forhold mellem for lavt blodsukker og binyretræthed, så hun er i det store hele på rette spor, hvad angår kosten.

Kosttilskud

Jeg fortæller lidt om binyretræthed, som, jeg mener, er hendes problem. Binyretræthed dukker ofte op, når summen af belastende faktorer bliver for meget til, at krop og sind kan håndtere det.
Vi drøftede nødvendigheden af kosttilskud og vigtigheden af at tage dem regelmæssigt.
Silla har aldrig taget andet end en almindelig vitaminpille og kender ikke noget til kosttilskud.

Andet

Af teer snakker jeg med Silla om at tage nogle kopper kamillete dagligt. Kamille virker generelt beroligende på nervesystemet. En anden velsmagende te er Rooibush, der virker mildt afbalancerende på sindet.
Af andre gode terapier, kan det være godt for Silla er at finde en god psykolog, så hun kan få talt alle sine traumer igennem, både de nuværende og de gamle.
Det kan også være en ide at tage ordineret lægemedicin over en periode. Det afvises af Silla.
Tankefeltterapi, banketerapi, akupunktur og BodyTalk er bl.a. de mange terapier, der også kan være virksomme ved panikanfald.
Silla er en viljestærk og dygtig pige, og indstillet på at komme tilbage til en hverdag, hvor hun kunne fungere normalt.
Hendes arbejdsplads er meget glad for Sille, og tilbyder hende at fortsætte på nedsat tid og flextid, så længe hendes panikanfald overmander hende.
 
I løbet af en måneds tid mærker Silla, at panikanfaldene begynder at aftage, og at hun bedre kan kontrolle dem ved hjælp af værktøjer, psykologen har givet hende.

Kig ind til Anni's Vitalshop i Fuengirola, Los Boliches eller Elviria, hvor jeg og mit team af dygtige medarbejdere kan give dig tips til gode kosttilskud, der beroliger nervesystemet.

UdskrivE-mail

Læsertilbud: Koncert med Robert Wells

Tag med La Danesa til unik koncert i Mijas d. 14. oktober! Han er kendt over det meste af verden – ...

Kultur

Markedshallen Las Atarazanas - Et skibsværft fyldt med tomat…

Markedshallen Las Atarazanas Det er nemt at overse markedshallen Las Atarazanas i Málaga, hvor den ...

Kultur

Juice Bar i Vitamina - hvorfor juice?

Mange af os har nedsat fordøjelse, hvilket nedsætter kroppens evne til at optage næringsstoffer fra ...

Helse & Sundhed

Endelig er Natalia (igen) dansk statsborger

Velkomstkomiteen i Málaga lufthavn, der kunne byde Natalia velkommen efter at have været i Danmark m...

Tema & Profiler

En dag med – den danske konsul Marisa Moreno Castillo

”Nu har du vel husket at tage dine vitaminer?” spørger en velmenende sjæl, da jeg fortæller, at jeg ...

Tema & Profiler

Den Skæve Vinkel - Lonni Snitker

Hun er kendt som den danske bankpige på Costa del Sol. Igennem 25 år har Lonni Snitker åbnet konti, ...

Tema & Profiler

Sport

La Liga-start med et nyt Málaga-team

Der er langt op til en spændende La Liga-start for Málaga CF mandag den 21. august kl. 22 på Estadio La Rosaleda i Málaga, hvor modstanderen er Eibar fra Baskerlandet. Ikke færre end otte nye spillere er kommet til træner Michels trup, efter 13 er forsvundet – holdt op, solgt eller lejet ud. Topna...

Sport

Uroen ulmede - og nu strid mellem sheiken og Michel

Uroen ulmede- og nu strid mellem sheiken og Michel Ved La Liga-starten: Málaga CF med ryggen mod muren med et helt nyt hierarki(klubben solgte spillere for 33 mio. euro og købte for 9.7 mio.) uden stjernenavn.   Optimismen lyste ud af alle, da sidste sæson sluttede på forrygende vis. Efter b...

Sport

Mange spiller golf - Men få kan reglerne

Det udsagn hørte folkene bag GolfQuis ofte, og det besluttede de sig for at gøre noget ved.   Alle eksperter siger, at jo bedre man er til regler, desto bedre er man på banen, og jo lavere bliver ens golfhandicap. Derfor er det vigtigt, at man kan reglerne.   GolfQuis er udviklet i sam...

Golf

Rekordtid i Málaga CF for sheiken - Løsningen blev problemet

Og hvad med fremtiden i Málaga CF med den utilregnelige og lidet tillidsvækkende sheik Al-Thani ved roret. Han er nu den, der har siddet længst i spidsen for klubben, hvis økonomi han lynhurtigt forværrede og bragte klubbens omdømme i miskredit.   With pleasure – med glæde! Den altid smile...

Sport

Udflugter & Rejser

Den énarmede katedral i Málaga

  Katedralens officielle navn er Nuestra Señora de la Encarnación, men i folkemunde er den blot kendt som ”la Manquita” – den enarmede, grundet kirkens ene tårn, som gør det altoverskyggende t...

Udflugter & Rejser

Tarifa – mongolske telte og militære bunkers

Jeg slår øjnene op og kigger direkte op i det runde loft, hvor dampbøjede trælameller holder teltdugen hævet højt oppe over os. En mild levante-vind har holdt os kølige hele natten, som vi har tilbrag...

Udflugter & Rejser

Higuerón floden og den store kærlighed

Higuerón floden er en smuk, lille flod, der ligger ved foden af den skønne landsby Frigiliana. Eller rettere sagt: Frigiliana er anlagt på den vestlige side af Higuerón, på et klippeparti højt over fl...

Udflugter & Rejser

Gastronomi

Hold på sommeren

Det er blommesæson, og frugthandlernes boder bugner af dem. Tag blommerne med ind i den nye sæson ve...

Gastronomi

Sabor a Málaga starter samarbejde med cøliakiforbundet i Mál…

En af de seneste nyheder hos Sabor a Málaga er samarbejdet med Málagas cøliakiforbund Asociación de ...

Gastronomi

Vin - og din mad

Ud over at være en god tandlæge har Anders nu bevist, at han også er god i køkkenet. Da vi ringer på...

Gastronomi

Kultur

Læsertilbud: Koncert med Robert Wells

Tag med La Danesa til unik koncert i Mijas d. 14. oktober! Han er kendt over det meste af verden – bare ikke i Danmark...

Kultur

Markedshallen Las Atarazanas - Et skibsværft fyldt med tomat…

Markedshallen Las Atarazanas Det er nemt at overse markedshallen Las Atarazanas i Málaga, hvor den ligger klemt inde bl...

Kultur

Galleri Art Club præsenterer udstilling med David Utzon

David Utzon, barnebarn af Jørn Utzon udstiller sine fantastiske malerier for første gang i udlandet i Galleri Art Club b...

Kultur

Tema, Debat & Profiler

Endelig er Natalia (igen) dansk statsborger

Velkomstkomiteen i Málaga lufthavn, der kunne byde Natalia velkommen efter ...

Tema & Profiler

En dag med – den danske konsul Marisa Moreno Castillo

”Nu har du vel husket at tage dine vitaminer?” spørger en velmenende sjæl, ...

Tema & Profiler

Den Skæve Vinkel - Lonni Snitker

Hun er kendt som den danske bankpige på Costa del Sol. Igennem 25 år har Lo...

Tema & Profiler

Fertilitetsturisme – kvinden og ægget

De fleste turister vælger at tage til Costa del Sol for at holde badeferie...

Tema & Profiler

Boganmeldelse: 'At dø for at leve' af Anita Moorjani

For nylig genlæste jeg Anita Moorjani’s bog ”At dø for at leve”, “Dying to ...

Tema & Profiler

Sidste skud i bøssen

Sommeren har været lang og varm. Det samme kan siges om landets anklagebænk...

Tema & Profiler

Hajer i Middelhavet – myter og fakta

Til stor skræk og overraskelse, og måske skulle man tilføje; til mediernes ...

Tema & Profiler

Plastik-diæt – Del 1

Plastik-diæt i køkkenet I martsudgaven af La Danesa bragte vi artiklen "Mi...

Tema & Profiler

Dansk skole på Costa del Sol

Nordmændene og svenskerne kan noget her på Costa del Sol, som vi danskere i...

Tema & Profiler

Norrbom Marketing

Kontakt

Læserservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
Fax. 95 258 03 29