Ossobuco på kalveskank

Så er vi virkelig gået ind i de mørkere og koldere måneder, temperaturen er gået ned med 10º den sidste uge. Ikke at jeg har noget imod de lavere temperaturer, for så er der god grund til at lave simreretter, det såkaldte Slow Food, en mere moderne betegnelse for mad, der tager lang tid at forberede.
Ossobuco er en af de skønneste simreretter, jeg kender, og som mange gange har stået på min svigermors komfur i timevis. Duften får tænderne til at løbe i vand og maven til at rumle af sult.
Normalt bliver ossobuco'en lavet i weekenden, hvor jeg allerede om formiddagen begynder at kokkerere. Så kan jeg gå og hygge mig med at kikke til maden dagen lang mens huset fyldes af fantastiske dufte.
Ossobuco er oprindeligt en gammel egnsret, som stammer fra Piemonte og ikke mindst Lombardiet med hovedstaden Milano (Ossobuco alla Milanese). Navnet henviser til det hul, som er midt i benet, der hvor marven sidder. Oversat betyder det noget som "ben med hul i". Traditionelt serveres retten med Risotto Milanese, men jeg har set den serveret med kogte hvide ris, saffranrisotto og kartoffelmos, så det vil jeg lade være op til jer at vælge efter egen smag. Retten kan varieres i det uendelige, og hver familie har deres variation, men basen er den samme. Hvis man ønsker mere grønt til sit måltid, så spis en skøn grøn salat med lidt vinaigrette til forret og lad så hovedretten være helt enkel, simpel og smagfyldt.
Jeg laver ossobuco og stort set alle andre simreretter i en god støbejernsgryde, som jeg i sin tid fik af min mormor, for den holder godt på varmen og er perfekt til formålet. Den kan også sættes i ovnen.
Jeg laver altid en stor portion, nu da jeg alligevel har ingredienserne ved hånden, da retten egner sig fint til frysning. Saucen med kødstykkerne er også fremragende til f.eks. pasta.

Det skal vi bruge til 6 personer;

9 pæne skiver kalveskank, sådan 2-3 cm i tykkelsen (Hos os spiser mændene 2 stk. og pigerne 1 stk., så jeg beregner 1,5 stk. pr. person)
1 dl. hvedemel blandet med salt og peber
2 store løg, finthakket
4 store fed hvidløg, finthakket
4 gulerødder, i skiver
3 stængler blegselleri, finthakket
2 modne tomater, finthakket uden skal
1 dåse flåede tomater - helst italienske
ca. 100 gr. koncentreret tomatpuré
Ca. 3 dl tør hvidvin
Ca. 8 dl oksebouillon/fond
Olivenolie og lidt smør til stegning
Salt og peber
Evt. lidt sukker.

Sådan gør du;

1. Start med at duppe kødet med køkkenrulle og klip eller skær 3-4 steder i kanten af hvert stykke kød, så undgår du, at de "krøller" op, når de kommer i kontakt med den varme olie.
2. Varm nu en stor, gerne støbejernsgryde op med en god sjat olivenolie og en smule smør. Vend kødstykkerne i melet blandet med salt og peber, og svits dem nu et par minutter på hver side til de er brune.
3. Stil kødet til side på en tallerken.
4. Svits løg og hvidløg til de er klare, gennemsigtige og bløde i samme gryde, tilsæt lidt mere olie, hvis nødvendigt. Tilsæt grøntsagerne og lad det stege med et par minutter.
5. Tilsæt tomatpuré og tomater og lad det simre et par minutter. Tilsæt vin og bouillon.
6. Læg kødet ovenpå i lag, hvis ikke de kan ligge fladt ved siden af hinanden - vigtigt at de er dækket af væde, hvis det ikke er tilfældet så spæder du til med mere fond eller vand. Læg låg på gryden og skru ned på svag varme.
Hold øje med at temperaturen er sat, så det blot lige simrer svagt i gryden.
7. Nu passer retten sig selv i gryden de næste 3 timer eller til kødet er så mørt, at det falder fra benene. Det kan godt være nødvendigt at røre et par gange undervejs, så intet brænder fast i bunden, men gør det forsigtigt, så kødstykkerne ikke går i stykker.
8. Retten smages til sidst til med salt/peber
 
Mange kan godt lide at drysse gremolata ovenpå, lige inden servering. Gremolata er en blanding af citronskal, persille og hvidløg, som kan give retten et frisk pust.
Gremolataen er ganske enkel;
Riv skallen af en økologisk citron på et meget fint og skarpt rivejern, riv kun det tynde, gule lag. Skyl, tør og hak et bundt bredbladet persille meget fint. Hak to fed hvidløg meget fint og bland de tre ting i en skål, og lad hver især drysse en skefuld eller to på deres portion. Det kan for nogle virke lidt stærkt eftersom hvidløget ikke er tilberedt, mens andre synes, det smager fantastisk. Gremolata kan fint udelades, hvis man ikke er til for meget hvidløg.

Vin til Ossobuco

Ossobuco er en dejlig tæt og kraftig ret, der sagtens kan tåle en god solid rødvin! Det mest afgørende er, at vinen har fast syre, bid, koncentration og fylde - altså en kvalitetsvin.
Og hvorfor ikke være tro mod oprindelsesregionerne Piemonte og Lombardiet, og servere en Barolo eller en Nebbiolo fra en af de mest anerkendte og seriøse producenter - Enrico Rivetto fra Piemonte.
RIVETTO anerkendes af den internationale vinpresse som en af de virkelig seriøse producenter i regionen. Alle hans vinmarker er dyrket efter økologiske principper siden 2011 og ligger i hjertet af regionen, nemlig Serralunga d’Alba. Markerne omkring byen er meget kalk- og lerholdige og er kendt for at give vine med flot struktur, finesse og meget langt liv. Enrico Rivetto betegner sig selv som traditionalist dvs. han primært bruger store egetræsfade og forholdsvis lang macerationstid. Men han er samtidig meget eksperimenterende. Og efter mange års hårdt og seriøst arbejde er hans vine i dag blandt Piemontes bedste.

Rivetto Nebbiolo Langhe DOC

Blanding af 95 % Nebbiolo og 5 % Barbera druer fra en lille vestvendt vinmark, som ligger på toppen af Lirano-skråningen (ca.400 m.o.h), hvor de hyppige vinde og højden har stor indflydelse på druerne. Lirano-området har altid været kendt for meget aromatiske vine, sprøde og delikate. Her modner druerne relativt sent, først i slutningen af september eller begyndelsen af oktober. Høsten foregår manuelt og alle druerne kommer til vinhuset i perfekt stand. Vinen modner i 12 måneder på 30 hl. træfade fra Slavonien, Ungarn og Schweiz og derefter min. seks måneder på flaske inden frigivelse.
En vin med rigtig god balance mellem saft, kraft, finesse og elegance. Domineret af en flot frugt og godt integrerede tanniner. Virker indbydende og harmonisk, med en lækker frugtkoncentration med nuancer af modne mørke kirsebær. En dejlig, klassefuld Nebbiolo, som har tannin nok til nogle års modning.
Hvis I har valgt at servere gremolata til jeres ossobuco har den også indflydelse på vinvalget. Den store frugt i Langhe-vinen er mere syre/sødmepræget og virker godt sammen med persille og citron.
Rivettos Nebbiolo Langhe kan købes for kun 15,75 €

Barolo Serralunga d'Alba

Barolo siges at være vinenes konge og kongernes vin! Større kan det vist ikke blive. Barolo-vinene kommer fra marker omkring den mindre landsby Barolo i Piemonte, og druen er altid og kun Nebbiolo. Vinene fra området Serralunga d’Alba, siges at være de mest kraftige og tanninrige.
100 % håndplukkede Nebbiolo-druer fra de allerbedste marker. Enrico udvælger kun de allerbedste druer til hans Barolo, som lagrer ca. 32 måneder på 30 hl. egetræsfade fra Slavonien og yderligere 10 måneder på flasken før frigivelse.
Lækker, markant og fyldig smag af modne sorte bær, dybde og flot struktur. Vinen viser flotte tanniner og er egnet til at lagre, hvis man har lyst til det. Spørger man de lokale, vil de fleste sige, at man skal gemme en Barolo mindst 10 år, før man begynder at overveje at drikke den.
Når I har taget beslutningen om at åbne en af disse fantastiske flasker vin, så bør I servere den omkring 18 grader. Den er perfekt til vores ossobuco.
En stor elegant og klassisk Barolo af bedste kvalitet, som I absolut bør opleve. Den kan købes i vores butik til 33,95 € eller som Magnum flaske (1,5 liter) flot præsenteret i trækasse til 75,85 €.
 
Nu er vi klar til at sætte os til bords med det lækreste smørmøre kød og en god flaske vin.

Der findes simpelthen ikke noget bedre!!!

UdskrivE-mail

Nyeste artikler fra La Danesa

Forebyg forårets allergi... NU !

På denne tid af året kan det virke som om, at pollensæsonen er langt væk. Men hvis du hører til dem ...

Helse & Sundhed

Lider du af bindevævssmerter, kredsløbsproblemer og appelsin…

Facts: Chloe og Friederich er holistiske behandlere, som ser på dig som en helhed og anerkender, ...

Helse & Sundhed

2019 bliver dit bedste år nogensinde!

Lyder det godt? Eller virker det provokerende og præstationsangstfremkaldende?Året er allerede i gan...

Helse & Sundhed

Guldimplantation

Lider du af kroniske eller tilbagevendende smerter i ryggen, arme eller ben, har du mest sandsynligt...

Helse & Sundhed

Glemmer vi os selv?

Det synes for mig at være en generel misforståelse og finurligt at vi passer på vores biler bedre en...

Helse & Sundhed

Glæde

Efter min veloverståede sydom med hjertebesvær, vand i lungerne, forhøjet blodtryk har jeg bestemt m...

Helse & Sundhed

Mød redaktionen på Norrbom Marketing

Vi er en flittig flok på Norrbom Marketing, som blandt andet udgiver magasinerne La Danesa, En Sueco...

Tema & Profiler

Veras Veranda: Danske fastelavnsboller

Nu er det allerede februar – og for vores lille familie og mange andre er det tid til fastelavnsboll...

Gastronomi

Ossobuco på kalveskank

Så er vi virkelig gået ind i de mørkere og koldere måneder, temperaturen er gået ned med 10º den sid...

Gastronomi

Et hektisk liv med jazz

De er utrolige, Bourbon Street Jazzband.Har med enthusiasme, energi, spilleglæde og godt humør holdt...

Profiler

El Mimbre - med vision om mere økologisk helsebrød

Brød til alle smagsløg El Mimbre er familievirksomheden, der gennem sine direkte leveringer til udv...

Gastronomi

Auktioner for alle

Med auktioner i tre forskellige prisklasser samt mange års ekspertise er Bruun Rasmussen det optimal...

Kultur

Kandis - 30 år på pop-toppen

Kandis til Kysten for første gang: Stor koncert torsdag den 21. marts i El Palacio de La P...

Profiler

5 hurtige om de elskendes helligdag

Den 14. februar hvert år fyldes butikkerne med rosenrøde hjerteformede chokoladeæsker, bamser med te...

Tema & Profiler

Udflugter & Rejser

Mojácar – en af Spaniens kønneste landsbyer

Mojácar ligger lidt nord for Almería og der er små 300 km. dertil fra Málaga. Den er med på listen over de smukkeste landsbyer i Spanien, og selv om den ligger nede på en 27. plads, er den absolut et ...

Udflugter & Rejser

Casa Decor

Overvejer du en tur til Madrid i det nye år, så er februar måske det rette tidspunkt med mulighed for at besøge Casa Decor, og her få et indblik i, hvad der rører sig på interiørfronten.Den 24. januar...

Udflugter & Rejser

Museo de artes populares - Málagas museum for folkekunst

Der er noget helt specielt ved at træde ind i et museum med gamle ting. Duften og fornemmelsen af flere århundreders historie bringer dig helt ’ned på jorden’. Sådan er det også at besøge Málagas muse...

Udflugter & Rejser

Murcia

Murcia har godt 450.000 indbyggere og skal være en af Spaniens mest kompakte byer. Så her er mange mennesker – og mange biler – på et relativt lille areal. Og tilsvarende vanskeligt er det at finde en...

Udflugter & Rejser

Udflugt til Cartagena

Det er fønikerne, som har givet navn til denne perle af en spansk by. De var dygtige handelsmænd og navigatører, som kom ad søvejen fra Kartago, som ligger i dagens Tunis i Nordafrika. Fønikerne sejle...

Udflugter & Rejser

Sport

Den skandinaviske gruppe på Lauro

Højt humør og gensynsglæde i det flotte solskinsvejr. Efter nogle gode december-golf-runder med sol og sommertemperaturer, mødte ikke mindre end 44 spillere op igen d 8 januar.Der blev spillet stableford med flagpræmier og birdie-præmier.Nærmest flaget præmier: 2 stk. green-fee billetter til den sm...

Golf

CdGD’s månedsmatch på ATALAYA OLD COURSE

Der var linet op til gunstart den 18. januar kl. 09:30, og da kanonen lød, var temperaturen langsomt ved at snige sig op, for det var godt nok koldt, da spillerne fandt vej ud til deres respektive starthuller. Solen var på vej op på en næsten skyfri himmel, og varmen og spillerne indtog den dejlige ...

Golf

Gastronomi

Veras Veranda: Danske fastelavnsboller

Nu er det allerede februar – og for vores lille familie og mange andre er det tid til fastelavnsboll...

Gastronomi

Ossobuco på kalveskank

Så er vi virkelig gået ind i de mørkere og koldere måneder, temperaturen er gået ned med 10º den sid...

Gastronomi

El Mimbre - med vision om mere økologisk helsebrød

Brød til alle smagsløg El Mimbre er familievirksomheden, der gennem sine direkte leveringer til udv...

Gastronomi

Kultur

Auktioner for alle

Med auktioner i tre forskellige prisklasser samt mange års ekspertise er Bruun Rasmussen det optimale valg for dig, som ...

Kultur

It don’t mean a thing if it ain’t got that swing...

(doo wah, doo wah, doo wah, doo wah 
doo wah, doo wah, doo wah, doo wah)   It makes no diff'rence if it's sweet o...

Kultur

Kristian Lilholt og band – ’nytårskoncert’ i Margrethekirken

For syvende år i træk træder Kristian Lilholt og band op i Margrethekirken og giver koncert, som på én gang er velkendt ...

Kultur

Tema, Debat & Profiler

Mød redaktionen på Norrbom Marketing

Vi er en flittig flok på Norrbom Marketing, som blandt andet udgiver magasi...

Tema & Profiler

5 hurtige om de elskendes helligdag

Den 14. februar hvert år fyldes butikkerne med rosenrøde hjerteformede chok...

Tema & Profiler

Virtual reality – din digitale virkelighed helt tæt på

Forestil dig det her: Du går rundt i den bolig, du er interesseret i at køb...

Tema & Profiler

Kvinde med karakter

Hun er vant til at stå i skyggen af sin mand, men Jeanette Buchard har i Br...

Tema & Profiler

Spaniens skatkammer

Vend blikket mod nord til auktioner, der byder på spændende køb til rimelig...

Tema & Profiler

Jens M. Jensen fylder 80 år

Han var forretningsmand, revymand og handelsmand. Men har også altid været ...

Tema & Profiler

What to do, Dear Europe

Briterne trækker stikket. Eller gør de? Halvtreds procent, og en lille sjat...

Tema & Profiler

Rullemaries Roadshow

Hun er 21 år gammel, går på gymnasiet og er en helt igennem normal ung kvin...

Tema & Profiler

Zero Waste – forbrug mindre, genbrug mere

Det er januar og for mange en tid, hvor gamle vaner bliver taget op til rev...

Tema & Profiler

Norrbom Marketing

Kontakt

Læserservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com