Det danske magasin i Spanien
Elsebets yndlingskylling

Del

Det regner og Fuengirolas strande har været dækket af sne og hagl den dag hvor Mugge og jeg kører ud til Elsebet som i denne måned giver os opskriften på hendes yndlingskylling.

En utrolig let ret at lave men yderst delikat og velsmagende og velegnet som hovedret til en aften med gæster.
 
Vi ankommer og døren bliver åbnet af en kvinde med et stort smil som byder os velkomne til hendes dejlige hjem. Elsebet er den type som stråler af positiv energi og livsglæde. Vi går direkte ud i køkkenet, åbner en flaske vin, og så går snakken. Elsebet begynder med at fortælle mig, at hun nu heder Luuna, som ligesom passer bedre til den nye Elsebet. Efter et langt liv med vægtproblemer, masser af arbejde og for lidt fokus på sig selv, har Elsebet indenfor de sidste par år totalt lagt sit liv og sine vaner om. Hun er kommet i fokus i hendes eget liv, og er lykkeligere, og slankere end nogensinde før. Det er spændende at lytte til Elsebets erfaringer og jeg bliver selv helt inspireret til at begynde året med at passe på mig selv, smide et par kilo, og lave om på en helt masse ting. Når denne artikel bliver læst af dig er Luuna Sommers (Tidligere Elsebet Nybroe-Nielsen) nye website klar til at blive læst. Den hedder www.tofeelamazing.com – velkommen til lidt gode ernæringsråd, livsglæde, energi og en krop i balance.

Til kyllinge-retten skal vi bruge;

1 hel landkylling (gerne økologisk) skåret i 8 stykker. Lad endelig alle ben sidde ved kødet, da det gir mere smag . Luuna har taget en del af skindet af, men det kan i jo gøre alt efter smag og behag. Kyllingen har ligget i lagen siden dagen før, altså 24 timer, men er du i tidsnød kan et par timer også gøre det siger Luuna.
Marinade til kyllingen;
1 flaske Alsace Riesling hvidvin
3 hakkede skalotteløg
2 hele porrer skåret i stykker på ca.1 cm.
1 spsk. enebær
3 stilke bladselleri i stykker på 1/2 cm.
2 hele laurbærblade
1 tsk. revet muskatnød
frisk timian
himalaya salt og friskkværnet peber
1/2 l. fløde (35%) – tilsættes efter ca. 30 min

Tilbehør:

 
Basmati ris og svampe drysset med persille. Hvis man følger en lav kulhydrat kostplan kan ris nemt erstattes med en salat.
Kyllingestykkerne kommes ned i marinaden og stilles i køleskabet i ca. 24 timer.
 
 
Luuna har taget hendes orangefarvede Le Creuset gryde frem, og vi gør klar til at begynde med at kokkerere. Væden sies fra og kyllinge stykkerne brunes med ca. 35g smør i gryden til lysebrune på begge sider. Tilsæt grøntsager og krydderier fra marinaden og svits dem sammen med kyllingen i 5-7 minutter. Tilsæt væden fra kyllingen og lad det hele simre under låg i ca.30 minutter. Tilsæt fløden og lad det simre videre i 15-20 minutter. Sluk for varmen.
 
Si halvdelen af væden fra kyllingen over i en gryde til sauce. Den skal bare stå ved mellemhøj varme så den bliver reduceret og mindre flydende. Tilsæt salt og peber efter smag , og rør jævnligt. Kyllingen blir i gryden med resten af saucen og holder sig varm. Tag evt. enebærene og laurbær fra inden servering.
Imens gør vi salaten klar (den som i bedst kan lide) og basmati risen bliver kogt. Elsebet har købt 400g markchampignoner som hun har skåret i skiver (Portobello og shitake svampe), men man kan sagtens vælge andre efter årstiden. Varm panden, tilsæt 10g smør og steg svampene i ca 5 minutter.
 
Jeg har taget 2 forskellige vine med. En Sancerre hvidvin fra Loire og en Spansk (økologisk) rødvin fra Aragon. Vi hyggede først med rødvinen da jeg mente at den hvide nok var mest egnet til kyllingen, men efterfølgende kan jeg sige, at hvis man gerne vil drikke rød istedet for hvid, så ville den være det perfekte valg.
 
Sancerre, som tager navn efter landsbyen er en hvidvin fra Loire i Frankrig. Lavet på 100% Sauvignon druer og uden fadlagring. Saftig, sprød og velsmagende med en god syre, let mineralsk og flintet karakter som passer fint til flødesaucen. Duft af stikkelsbær, urter og citrus frugter kombinerer dejligt med duften fra kyllingeretten og det hele går ligesom op i en helhed. Smagen er tør med intens frugtsyre der renser ganen og baner vej for den delikate frugtkarakter i vinen. Det perfekte valg. Den koster 14.95 €
Generacion G76 er en økologisk rødvin fra Bajo Aragon. Et nyt produkt i vores forretning som fik vores opmærksomhed på Fenavin vin messen sidste år.
Vinen er ung med få måneder på træfade, lavet på Spaniens mest kendte drue, Tempranillo. Den er simpelthen bare så egnet som aperitif. Med skøn duft af modne røde skovbær som solbær med lidt vanilie og svage krydderier. Den er velsmagende, med friske frugter, moden, saftig og silkeblød. Charmerende og smagsrig med velskabt balance på trods af at den er ung. Alt for let at drikke, og bliver meget bedre efter kun 15 minutter i glasset, når den har åbnet sig lidt. Vinen har introduktions pris på 6.95 € lige nu. (Normalpris 8.95€) og har vundet følgende medaljer i 2017.;
Guldmedalje ved Challenge Millesime BIO 2016
Guldmedalje ved Nuevo Vino International Contest 2016
Sølvmedalje ved Inernational Organic Wine Award 2016
Sølvmedalje ved New York International Wine Contest 2016
Snakken fortsætter ved bordet og vi hygger os. Vi havde en fantastisk dejlig og lærerig aften sammen med Luuna. Jeg er ikke i tvivl om at hendes valg af livsstil er den helt rigtige for hende og at hun vil kunne hjælpe mange til at opnå deres.
Tusind tak fordi du ville give din dejlig opskrift fra dig og for en rigtig positiv oplevelse.
 
—————————————————————————————————————————-

VÆLG VIN HVIS DU TÆLLER KALORIER I 2018

Efter halvanden times snak om at være slank, have højt selvværd og energi fik jeg ideen om at jeg jo kunne give jer lidt information om kalorier i vin i denne måned.
Vi er kommet ind i et nyt år. For de fleste, og her inkluderer jeg mig selv, har badevægten bavæget sig i den forkerte retning og interessen for hvor mange kalorier mad og drikke indeholder, er igen i fokus, specielt efeter en aften i Luunas selskab. Eftersom vinen er en del af mit arbejde, og derfor svær at komme udenom, så har jeg set lidt på kalorier i vinen. Der er ingen tvivl om at mine nytårsfortsæt om at bruge flere timer i sportscentret, spille mere padel og gå flere og længere turer med mine hunde, bliver nødvændige hvis jeg skal af med nogle kilo.
I kalorieregnskaberne står øl og vin for en god del. Drikker man op til Sundhedsstyrelsens råd på 7 genstande for kvinder og 14 for mænd om ugen, kan kvinder tage cirka 18 kilo på om året, og mænd helt op til 27 kilo på et år. Men det er naturligvis cirkatal, som man kan nå, hvis man ikke skruer tilsvarende ned for andre kalorier, eller bevæger sig nok til at forbrænde de ekstra alko-kalorier.
Der er stor forskel på kalorieindholdet i alkohol. For eksempel kan vi få næsten to glas champagne for en øls ”pris” (jeg ved hvad jeg ville vælge), og en White Russian tæller tæt på tre gange så mange kalorier som et glas hvidvin.
Det er da også netop vin, vi skal vælge, hvis vi tænker over vægten. Vin stikker ikke helt så meget af kaloriemæssigt, da der typisk er mellem 80 og 120 kalorier i et enkelt glas. Som en sidegevinst har vin (med måde) også ry for at kunne forebygge både kræft og inflammation i kroppen, og det indeholder generelt flere sundhedsfremmende egenskaber end for eksempel øl og spiritus.
Så det skader ikke at drikke en smule vin, selvom du er i gang med at tabe dig, men selvfølgelig skal du holde det til et moderat niveau, hvis du ikke vil ødelægge dit vægttab.
Særligt hvide vine er bedst, når det kommer til kalorieindholdet. Gå efter de tørre hvide som alle er relativt kaloriefattige og ikke indeholder oceaner af sukker. Dessertvine derimod er langt rigere på sukker, og boner derfor mere ud på kalorieskalaen. Bliver der serveret champagne som velkomstdrink , kan vi også gå efter den, for med 84 kalorier pr glas er kalorieindholdet også her på et tåleligt niveau. Undersøgelser viser desuden, at champagne kan styrke hukommelsen.

Kalorieindhold i alkohol:

1 alm. flaskeøl (33 cl) 130 kcal
1 stor fadøl (50 cl) 190 kcal
1 glas champagne (11 cl) 84 kcal
1 glas hvidvin (15 cl) 104 kcal
1 glas rødvin (18 cl) 131 kcal
1 glas dessertvin (10 cl) 165 kcal
1 glas Cognac (4cl) 90 kcal
Gin (4 cl ) 105 kcal
Likør 20% (8 cl) 107 kcal
Vodka (4 cl) 93 kcal
Snaps (4 cl ) 93 kcal
Whisky (4 cl) 100 kcal
Cosmopolitan 182 kcal
Mojito 190 kcal
White Russian 297 kcal
Kilde: Fødevaredatabanken, Sundhedsstyrelsen. Tallene er cirkatal, da de enkelte typer kan variere en anelse efter mærke

Det sker der i kroppen:

Når vi drikker alkohol, sættes en hel proces i gang i vores krop. Kroppen er nemlig ikke så glad for at benytte alkoholen som energikilde, og derfor vil den med det samme begynde at udskille alkoholen hurtigst muligt. Imens alkoholen bliver forbrændt via leveren, bliver vores fedtforbrænding så godt som sat helt i stå. Det gør, at vi vil lagre mere fedt imens, alkoholen er i vores blod, og derfor er det mest optimale naturligvis helt at undgå alkohol, hvis vi gerne vil tabe os hurtigt, men at vi altså godt kan nyde et par glas lørdag aften uden problem. Vi skal altså bare gå en længere tur med hundene, spille en ekstra times padel, hoppe på cyklen eller hvad i nu foretrækker.

Hvor meget skal jeg motionere for at forbrænde det?

Hvis vi går ud fra at i har drukket 1 glas vin på 120 kalorier, du vejer 70 kg og du:
Løber – vil du forbrænde 90 kalorier på 9 minutter.
Går – vil du forbrænde 90 kalorier på 15 minutter.
Laver Yoga – vil du forbrænde 90 kalorier på 23 minutter
Laver vægtløftning – vil du forbrænde 90 kalorier på 18 minutter.
Slår græs – vil du forbrænde 90 kalorier på 13 minutter.
Rider – vil du forbrænde 90 kalorier på 15 minutter.
Gør rent – vil du forbrænde 90 kalorier på 18 minutter.
Mountainbiker – vil du forbrænde 90 kalorier på 8 minutter.
Lufter din hund – vil du forbrænde 90 kalorier på 15 minutter.
Hugger brænde – vil du forbrænde 90 kalorier på 15 minutter.
Det er da en lille pris vi skal betale for at forbrænde et par glas vin. Det er det hele værd.
Af Jeanett Lorentzen

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.