Det danske magasin i Spanien
Vin – og din mad: Sund Hverdagsmad

Del

I denne måned skal I få en rigtig familie opskrift på laks, grøntsager og kartofler hvor hele familien har været med til forberedelserne. Alle som har børn ved hvor svært det er at få dem til at spise fisk og grøntsager, så denne opskrift kan give jer nye ideer og farverige indslag til at få mere af det på menuen derhjemme.
Mugge og jeg har besøgt Sanne fra pulzrejser og hendes mand Thomas som er tandtekniker, som sammen med deres 2 dejlige børn, Daniel på 11 og Melanie på 13 havde gjort klart til at lave mad. Solen stod højt på himlen, så vi måtte beholde solbrillerne på.
 
Sanne som er gammel håndboldspiller på eliteplan og kan både lave triatlón og Ironman og ser ud til at have lidt styr på det med maden. Man kan vel ikke lave så megen sport, få al den energi og så ikke passe på det man spiser. Hun fortæller mig om hvordan hun altid har prøvet at lave maden så den var sjov og farverig, så børnene var mere fokuserede på det og ikke at det var grøntsager de spiste.
 
Idag laver vi kartofler i flere farver. De bliver skåret over på midten, de er alle nogenlunde af samme størrelse, vi laver flere dybe snit i dem og hælder godt og vel en skefuld olivenolie ovenpå og sætter dem i ovnen ved 180-200º i 15 minutter. Derefter tager vi dem ud og drysser dem alle med maldon salt, på nogle drysser vi oregano, på andre paprika, colorante (som er det gule pulver som man bruger til at give Paella farve med), men faktisk kan man jo lave dem med de krydderier man bedst kan lide. Derefter skal de tilbage i ovnen til de er møre. Disse var ret neutrale, flotte i farverne, og smagte rigtig godt.
 
Grøntsagerne bliver gjort rene, hakkede og derefter pakket ind i sølvpapir. Og det smarte som Sanne havde gjort her, var at hver især kunne lave nøjagtig den kombination som de havde lyst til og med de ingredienser som man kan lide. I denne familie var det ikke nødvendigt at lave forskellige pakker – alle ville gerne have lidt af alle de lækre og farverige grøntsager, den eneste foreskel var at Daniel ikke fik frisk Chili i hans pakke, ellers blev de lavet ens. Squash, broccoli, champignon, gulerødder, porrer, majs fra dåse, rød peber i strimler og frisk chilli. Drysset med Maldon salt, olivenolie og colorante som Sanne havde købt på markedet i Málaga. Og så blev de lukket.
 
Så skulle laksen gøres klar. Vi former små bakker af sølvpapir og ligger laksestykkerne derpå. Vi drysser med lidt purløg, maldonsalt, paprika og colorante, og hælder lidt hvidvin ved. Og så er vi klare til at gå ud til Thomas som har startet op for grillen. Inden får vi lige taget et par billeder og drikker et par glas vin. Vi skulle jo bruge hvidvin til laksen, så den skulle lige smages til. Jeg havde taget 3 flasker med da Jeg var lidt i tvivl med hensyn til hvilken jeg skulle vælge, så vi fik prøvet os lidt frem.
 
Melanie imponerede os lige lidt i køkkenet. Man kan se det ikke er første gang hun hjælper til og efter lidt tid kommer det da også frem at der ligger en lille drøm om at blive enten kok eller journalist gemt. Nu ved jeg ikke hvordan hun skriver, men den dressing/sauce hun lige lavede på 5 minutter var helt fantasktisk frisk og var lige det der manglede til laksen.
 
Melanies dressing/sauce bliver lavet af Græsk yoghurt tilsat saften af 1/2 citron, salt, lidt hakket purløg og kaviar (et lille glas hvor der stod huevas de lumpo negras på) altså sort rogn fra lumpa fisken. Uden mål blev den lavet og smagt til. Pyntet med en skive citron og kaviar.
 
Efter ca.15 minutter på grillen var hele middagen færdig og klar til at blive serveret. Et par hyggelige timer fik vi sammen med denne dejlige familie hvor snakken gik livligt hele tiden. Tusind tak til jer alle for en rigtig dejlig aften.

Fisk og vin

Til fisk kan man både drikke rødvin og hvidvin, men i langt de fleste tilfælde, vil en hvidvin være bedst egnet. Fisk skal ledsages af syre, hvilket forklarer den næsten obligatoriske citronbåd eller Melanies dejlige yoghurt dressing med masser af citronsaft. Hvidvin indeholder som regel langt mere syre end rødvin og det er den simple forklaring på, hvorfor hvidvin er så perfekt til fisk.
 
Det er forholdsvis enkelt at sætte vin til laks. Laksen er en af de kraftigste og fedeste fisk og derfor gælder det, at vinen i sig selv gerne må være fyldig – have god krop – og så samtidigt en tilpas syre til at hamle om med det fede i fisken. Chardonnaydruen matcher dette fint så de 3 vine jeg valgte at tage med, indeholdt alle 3 Chardonnay druen.
 
Vi lagde ud med en vin lavet på 2 druer, Chardonnay og Sauvignon Blanc fra Navarra. Príncipe de Viana Edición blanca er dejlig frisk, og passede fortrinligt som aperitif. Faktisk drak vi det meste mens vi fik taget billeder og forberedte maden. Men vi kunne godt have fortsat med samme vin til maden, syntes faktisk det var en fortrinlig all-rounder som sagtens kunne både med laks, grønt og sauce. Den dejlige lidt tropikalske aroma fra Sauvignon Blanc druen gik godt i spænd med den mere fyldige chardonnay. En rigtig god blanding hvor alle de positive nuancer fra begge druesorter kommer til deres ret. Den koster 6.95€
 
Efter den let drikkelige vin fra Navarra tog vi på en lille rejse til Italien hvor jeg havde fundet vinen Oropasso lavet af Chardonnay og Garganega druer fra Veneto. Den kan let forveksles med en New Zealandsk Sauvignon Blanc med intense aromaer af tropikalske frugter. Den har helt klart mere krop og fylde end den første vin. Markant på citrus, grapefrugt og fersken. Den føles dejlig kremet i munden og er efter min mening (og Mugges) den perfekte vin til maden. Den koster 7.95€

 
Jeg havde faktisk selv regnet med at den 3. hvidvin ville blive til favoritten fordi går vi lidt mere specifikt til værks afhænger valget af vin en del af, hvordan laksen bliver tilberedt og eftersom vi jo lavede laks stegt på grillen, som resulterer i en lidt ristet smag og derfor må vinen også gerne have et ristet præg. Det får den, når den har lagret på fad. Så jeg havde også taget en fadlagret Chardonnay med, dog ikke overdøvende, men med 3 måneders lagring så den dejlige duft og smag af det nye træfad lige var til stede. Mugge var vist den eneste som ikke var helt enig med mit valg. Vi ved ikke om det var fordi han allerede havde drukket nok, eller måske fordi fadlagrede vine slet ikke er hans smag. Men Príncipe de Viana Chardonnay er i hvert tilfælde en dejlig vin som gav et godt og lidt mere krydret modspil til laksen. Og så var det den mes økonomiske af dem. Kan købes hos Birdie Vinos for 5.65€.
 
Rigtig god fornøjelse!!

Jeanett Lorentzen fra Birdie Vinos besøger restauranter, privatpersoner, virksomhedsejere, venner m.fl. for sammen med dem at kokkerere, hygge, snakke, drikke et glas vin og allervigtigst; lokke deres ‘hemmelige’ opskrifter ud af dem. For vi har vel alle en hemmelig opskrift, en ingrediens der gør, at lige netop vores hønsekødssuppe er verdens bedste, eller tricket til at servere en sprød and, en himmelsk dressing eller mange andre kulinariske lækkerier, hvor vi alle kan være med uden at være uddannede Michelin-kokke, eller Cordon Bleu-mestre.

Jeanett vil sætte en passende vin til maden for derigennem at opnå den maksimale nydelse og synergieffekt mellem mad og vin.
Velkommen til Vin – og din mad! Hvem ved, måske banker Jeanett på din dør næste måned.
Af Jeanett Lorentzen fra Birdie Vinos

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.