Det danske magasin i Spanien
Vælg de rette partnere ved bolighandler
I dag er det næsten ikke muligt at blive snydt i en bolighandel på Costa del Sol, hvis man benytter sig af seriøse og dygtige partnere.

Der er specielt to ting, som er vigtige for at gennemføre et sikkert køb. Du bør sikre dig, at du anvender en etableret og dygtig ejendomsmægler, som udelukkende fokuserer på at finde den rette bolig til dig. Når din mægler har fundet din ønskebolig, skal du ALTID søge uvildig juridisk rådgivning. En god advokat er din bedste partner gennem den juridiske proces og er med dig, til den dag du står med skødet.

Er det kompliceret at købe i Spanien?

Købsprocessen med boligkøb er ikke vanskelig, blot man gør det korrekt fra starten. Jeg anbefaler altid køber, at have en uvildig advokat med sig, som hjælper køber gennem hele processen, da der kan findes brister og fejl i ejendomsregistret, som bør korrigeres inden boligen overdrages. Advokaten hjælper også køber med at søge spansk personnummer (NIE nummer) og oprettelse af bankkonto i en valgfri spansk bank, som er et ufravigeligt krav for at kunne handle i Spanien. Disse to krav gælder alle udlændinge.

Forskelle mellem Danmark og Spanien

Når du har fundet det rette objekt begynder en købsproces, som er anderledes end den vi kender fra Danmark. I Spanien giver man ikke bud, hvor flere købere konkurrerer om hvem, der byder mest for en given bolig. Her i Spanien forhandler man sig, med ejendomsmæglerens hjælp, frem til en pris som både køber og sælger kan acceptere. Et andet punkt, som skiller sig ud fra handler i Danmark er, at boliger til salg oftest udbydes hos flere mæglere. Det er ikke unormalt, at op til fem mæglere arbejder på at sælge samme bolig. Derfor skal du som køber hurtigt reservere og betale depositum, så snart du er blevet enig med sælger om prisen, så boligen fjernes fra markedet og der ikke kan komme andre bud.

Mæglerens rolle – og hvem skal man vælge?

En ejendomsmæglers primære opgave i Spanien er at føre køber og sælger sammen uden at gå i dybden med de juridiske spørgsmål. I Spanien er mæglerhvervet ikke beskyttet. Det betyder, at alle og enhver, uden erfaring og uddannelse, kan starte op og kalde sig mægler. Vælg derfor en etableret mægler, som du kender til, eller spørg til referencer. Der findes mange gode og seriøse skandinaviske mæglere på hele Costa del Sol.

Advokatens rolle

Det er vanskeligt og risikofyldt at gennemføre en ejendomshandel uden advokat, bl.a. fordi alle dokumenter er på spansk. Ved at hyre en advokat kan du via en fuldmagt lade ham ordne alt papirarbejde helt frem til den dag, du bliver boligejer. Sælgeren anvender næsten også altid en advokat, så de to advokater har alle muligheder for at samarbejde og komme hurtigt og smertefrit gennem handlen.

Nedenfor finder du en liste over de ting, din advokat ordner for dig:

  • At sælgeren er den reelle ejer af salgsobjektet
  • At boligen ikke er belastet med lån eller servitut
  • At eventuelle udvidelser og renoveringer er lovlige
  • At der findes byggetilladelse (ved nybyggeri)
  • At sælgeren har bankgaranti (ved nybyggeri)
  • Udarbejder den private købekontrakt mellem køber og sælger
  • Sikrer at alle skatter og afgifter er betalt af sælger
  • Underskriver handlen i dit navn hos notaren
  • Får kontrakten for el og vand over i dit navn
At anvende en advokat ved bolighandler i Spanien er som en investering i din sikkerhed. Normalt er advokatens salær 1 – 1,5 procent af købsprisen. Mange spanske advokatkontorer på Costa del Sol har engelsk eller skandinavisk personale. Der findes også flere skandinaviske advokatfirmaer. De fleste kan jeg varmt anbefale.
 
Af Sven F. Källström, Alamo Costa del Sol Real Estate

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.