10 gode råd til et sikkert januarudsalg på nettet

Januarudsalget er over os, og mange danskere klarer de fleste røverkøb fra sofaen for at undgå lange køer, larm og stress. Det er dog vigtigt at tage sine forholdsregler, inden du betaler, advarer IT-sikkerhedsekspert.       

Allerede nu er der godt gang i januarudsalget på nettet. Mange online-shoppere venter ivrigt på at rabatterne vælter ind i januar måned, når julen er lakket mod enden. Men det er de langt fra de eneste der gør. De cyberkriminelle sidder også klar ved tasterne. Hensigten er dog ikke den samme. De kriminelle laver falske webshops og lokker med attraktive tilbudsfælder, alene for at få fingrene i private data som passwords, NemID, kort- og bankoplysninger.     

Med 10 huskeregler kan du sikre dig mod cyberkriminelle, når du udsalgsshopper på nettet. IT-sikkerhedsekspert Janus R. Nielsen fra IoT-virksomheden AnyTech365 giver dig tips til, hvordan du shopper sikkert og dermed sikrer, at januarudsalget bliver en god oplevelse.         

10 råd til en sikker nethandel 

  1. Undgå at klikke på links i e-mails, når du vil besøge en webshop. Tast selv webadressen ind manuelt i browseren, så du er sikker på, at du ikke bliver ledt hen til en forkert shop via et falsk link.
  2. Kig efter hængelås-ikonet i browseren, og check at internetadressen starter med HTTPS (s´et står for secure) for at sikre, at siden er sikker at besøge. Kig også efter andre garantimærkninger, for eksempel e-mærket, som er et dansk mærke for sikker internethandel.
  3. Tjek webshoppens kontaktinformationer. Hvem står bag webshoppen? Er der oplyst telefonnummer, adresse, emailadresse, CVR-nummer osv.? På mange falske webshops er disse oplysninger ikke-eksisterende, og kan du ikke finde dem, så bør du være på vagt.
  4. Du kan spare penge ved at sammenligne priser, inden du køber en vare. Hvis ikke du vil lede efter det bedste tilbud på forskellige hjemmesider, kan du tjekke priser ud på sammenligningssider som pricerunner.dk og kelkoo.dk, så du er sikker på, at du køber til en god pris. 
  5. Gem alle kvitteringer, ordrebekræftelser osv. i din indbakke eller print dem ud. Jo mere dokumentation, du har på dit køb, jo bedre står du stillet, hvis noget skulle gå galt.
  6. Læs betingelserne grundigt før du betaler. Hvor lang er leveringstiden? Hvordan returnerer du en vare? Og er der en ekstra udgift på fragt, som gør dit køb meget dyrere, end du umiddelbart havde regnet med?
  7. Betal altid dine varer på nettet med betalingskort. Hvis ikke du modtager dine varer, kan banken hjælpe dig med at trække pengene tilbage. Overvej også at bruge en ekstra sikkerhedskode, som for eksempel Verified by Visa eller MasterCard Secure Code. Denne ekstra kode sikrer dig mod misbrug på nettet, hvis it-kriminelle skulle få fat i dit kort. 
  8. Sørg altid for at have installeret et opdateret antivirus- og firewall-program på din computer eller smartphone, inden du shopper online.
  9. Husk at webshops i Danmark har nogle garantier, mens udenlandske webshops har andre. Tjek igen betingelserne inden du betaler. 
  10. Sidst men ikke mindst er det en god idé at være opmærksom på ekstra høje rabatter. Til et januarudsalg er der ofte gode penge at spare, men hold øjenene åbne for webshops, der lover 70-80% på dyre mærkevarer som Ralph Lauren, Prada eller lignende. Hvis en pris virker for god til at være sand, er den det sandsynligvis også.
Advertorial

Seneste Nyheder

Forårsvejret forsætter

Det nye ”outlet” på Plaza Mayor klar til indvielse

Flere kureres for kræft i Málaga

Arbejdsløshed: Forfærdelig januar måned

Kaos i Madrids lufthavn

Fuld klarhed over Brexit

Annonce
Annonce

Læs også

Andalusien forberedt på coronavirus

Skrevet af La Danesa

N-340 fra Nerja til Almuñécar er farlig

Forårsvejret forsætter

Det nye ”outlet” på Plaza Mayor klar til indvielse

Flere kureres for kræft i Málaga

Arbejdsløshed: Forfærdelig januar måned

Kaos i Madrids lufthavn

Annonce
Annonce
Annonce

Læs også

En musicalaften med Laura Elen i Club Danés

Skrevet af La Danesa

På den anden side... Er Al-Thani overhovedet en sheik?

Skrevet af Henrik Andersen

Revyforfatter Aage Stentofts arv i Mijas

Skrevet af Louise Mercedes Frank, louise-mercedes@norrbom.com, fotos fra Aage Stentofts private arkiv samt af Simon Goltermann

Argentinsk tango i Nerja — A Puro Tango

Skrevet af La Danesa

Tak for året 2019

Skrevet af La Danesa

Sundere? Stærkere? Gladere? – personlig træning ved Thomas Frank PT

Skrevet af La Danesa

Når du behøver hjælp, pleje og omsorg - vælg danske Unik Care

Skrevet af La Danesa

PC Doctors/Electronbox

Skrevet af La Danesa
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce