Det danske magasin i Spanien
 
web LD juni103
 
Nu er der grund til at lette på hatten og hejse flaget. Et nyt helt fantastisk projekt har set dagens lys: man har etableret en vandrerute hele vejen rundt i kanten af Málaga provinsen. Ruten er på 650 km og har 35 etaper. Det hele er smukt beskrevet på rutens website: www.gransendademalaga.es hvor man kan se hver etape beskrevet med kort, der er GPS waypoints og alt hvad der hører til en vandrerute. Desuden er der flere videoer der viser smukke naturscenerier fra ruten, ja det hele er så smukt gennemarbejdet, at man næppe tror sine egne øjne. Hurrah for et superfedt initiativ.
 
Man spørger naturligvis sig selv hvad det er, der har givet La Diputación de Málaga, som står bag projektet, anledning til at lancere det storstilede foretagende det er at planlægge, beskrive og afmærke de 650 km. vandrestier rundt i provinsen. Og svaret er, at der er nogen, der har set lyset. Og ikke kun vandrelyset, men turistlyset, pengelyset, udviklingslyset – ja, ligefrem det spirituelle lys, og det kommer jeg tilbage til lige om lidt.
 
For det første har man indset, at vandreturisme har et kæmpestort potentiale. Vandreturisme er i rivende vækst og fører massevis af mennesker ud i naturen. Når disse vandrere skal sove, søger de hen imod de små, før så turisttomme, landsbyer og giver omsætning på små hostaler, hoteller og restauranter. Penge begynder så småt at strømme ned i slunkne lommer, og lidt efter lidt er der basis for, at små foretagender kan trives. Det så vi f.eks. i byen Montejaque i Grazalema naturparken. Da vi overnattede på “La Posada del Fresno” fik vi at vide, at byen nu har 300 sengepladser, hvor den før måske havde 20. Vandreturister kommer i en lind strøm, godt hjulpet af det tyske vandrerejsebureau Wikingerreisen, der er verdens største arrangør af vandrerejser på hele kloden. Dette rejsebureau sender hver dag året rundt 8-10 vandreturister igennem Montejaque og ejerne af La Posada del Fresno er glade, da de vandrende først og fremmest bor der. Hvis man går ind på: www. www.wikinger-reisen.de garanterer jeg ikke for følgerne. Det er et farligt site, og man kan dårligt komme derfra uden at have booket en vandretur et eller andet sted i verden. Uha, uha…
 
Men tilbage til Gran Senda de Málaga. Ambitionen med vandreruten er ydermere at give El Camino konkurrence. El Camino er jo som bekendt den 800 km. lange pilgrimsrute, der i Spanien går fra Roncevalles i Pyrenæerne til Santiago de Compostela i Galicien og videre ud til Cabo Finisterre, Spaniens vestligste punkt. Ruten starter en masse steder rundt om i Europa og har været brugt af pilgrimme lige siden Middelalderen, hvis ikke før. El Camino er propfuld om sommeren, og det er nærmest umuligt at finde et sted at overnatte. Og i lyset af denne kendsgerning kan Gran Senda komme ind som et godt alternativ, har man øjensynligt tænkt. For det er langt fra alle, der går på El Camino, der gør det som pilgrimme med et spirituelt sigte. Mange går der bare for at vandre (eller trekke, som det hedder, når man vandrer fra sted til sted med sin oppakning på ryggen) opleve naturen, samværet med andre vandrere og få udfordret fysikken.
Så hvis man er træt af overfyldte refugier på El Camino, kan man drage ud på Gran Senda, og hvis man kommer til at mangle det spirituelle aspekt, kan det måske lige nævnes, at man jo kan foretage den indre rejse imod det åndelige alle steder. Til det behøver man ikke en overfyldt pilgrimsvej. Og ét er sikkert: Gran Senda byder på langt flottere natur end El Camino. For eksempel er Camino strækningen fra Burgos til Leon en ørkenvandring i et fladt, leret terræn med hvedemarker. Man ser ikke andet end flade arealer, for det meste uden så meget som en bakke. El Camino bliver flottere, når man kommer ind i Galicien, men helt hamle op med den naturmæssige skønhed i Málaga provinsen tvivler jeg på, at den kan. For Málaga provinsen rummer ikke mindre end 5 prægtige naturparker: Sierra de las Nieves (nord for Marbella), Parque Natural de los Alcorconales (mod vest), Grazalema (nord for Los Alcorconales), Montes de Málaga (nordøst for hovedstaden), Parque Natural de las Sierras de Tejeda, Almijara y Alhama (mod øst) samt en masse andre små naturperler så som El Chorro (vild slugt med El Caminito del Rey, som nu er under genopbygning), El Torcal (flotte klippeformationer i nærheden af Antequera), Laguna de Fuente Piedra (hvor lyserøde flamingoer yngler), Desfiladero de los Gaitanes (“søhøjlandet” nordvest for Málaga), Los acantilados de Maro (den vilde kyst øst for Maro) og meget, meget mere. Málaga provinsen er i virkeligheden et natureldorado, men hvor mange er i virkeligheden klar over dette? Jeg tror at Gran Senda vil hjælpe med, at mange flere kan få øjnene op for provinsens naturskønhed.
 
web LD juni53
Jeg har selv vandret to af de allersmukkeste strækninger på Gran Senda, nemlig etapen fra Maro til Frigiliana – det er etape 5 og etapen fra Frigiliana til Cómpeta, etape 6. Etape 5 er en rute på ca. 15 km. med 922 højdemeter, der skal overvindes, så det er en etape, der nok kan give sved på panden. Til gengæld byder den på enestående smuk natur. Etapen starter i Maro og udgår lige neden for P-pladsen til hulerne, hvor man drejer ind til venstre og straks derefter trænger ind i naturparken Sierras de Tejeda, Almijara y Alhama. Man vandrer nu langs med Maro slugten og krydser over slugten ved picnic stedet El Pinarillo. Herfra går man op over passet mellem Maro dalen og Chillar dalen (nord for Nerja), og som det er bekendt for nogen, er Chillar flodens dal uendeligt smuk. Ruten tager én helt ned til Chillar, hvor man krydser floden på et par store sten, for derefter at stige op igen til det helt mennesketomme “mellemkød” mellem Chillar og Higuerón floderne. Herfra kan man kigge lige ned på Nerja, som ligger meget tæt på i fugleflugtslinje, og dog så langt væk til fods. Til sidste går stien ned i Higueron slugten for derefter at stige op til Frigiliana, hvor ruten ender. Turen tager nok 6-7 timer afhængigt af dagsformen, men jeg kan garantere, at det er en tur, man aldrig glemmer. Og jeg kan også garantere, at den kolde drink, som man indtager på baren Las Virtudes i Frigilana efter anstrengelserne smager himmelsk. Hele ruten er fint afmærket med “Gran Senda” pæle eller rød / hvide markeringer, så der er ikke noget at tage fejl af.
Ruten fortsætter mod Cómpeta og etape 6 er heller ikke for svagpissere, idet den er på 25 km. med 1681 højdemeter at overvinde. Til gengæld går en del af ruten på den meget smukke Pradillos sti, anlagt dengang al transport af varer foregik på muldyrryg. Stien går forbi ikke mindre end 4 nedlagte ventaer (Venta Cebolleros, Venta de Cándido, Venta Pradillos og Venta de María Dolores), hvor muldyrdriverne overnattede med deres dyr. Det må være én af Spaniens smukkeste stier, med fantastiske kig hen imod bjergene i Almijara kæden og ned imod kysten ved Torrox. På Gran Sendas website kan man se en lille video på 2-3 min. for hver etape. Jeg er fuld af beundring. For fuldstændighedens skyld skal det nok lige nævnes, at projektet har fået støtte fra EUs egnsudviklingsfond.
Alle de 35 etaper kan ses på Gran Sendas website og jeg må sige, at det hele er meget flot gennemarbejdet og forberedt. Etaperne er dog af meget variende længde (mellem 10 og 30 km), men det ser ud til, at man har forsøgt at lægge etaperne, sådan at man ankommer til landsbyer, der kan tilbyde overnatning – og det var jo også en del af idégrundlaget. Derfor kan afstandene naturligvis variere, og hvis man finder en etape for lang, kan man jo altid ty til at ringe efter en taxa hvis det går helt galt. Hav derfor altid mobilen med, hvis man pludseligt skal bruge hjælp.
Da Erik og jeg nu sad og kiggede på etaperne på websitet fik vi lyst til at prøve en af de kystnære bidder, og vores valg faldet på den ca. 10 km. lange strækning fra Torrox til Nerja. Vi var meget nysgerrige efter at se vejføringen på denne for os så kendte strækning, som vi dog aldrig har vandret, kun kørt i bil. Og nu skal den prøves.
Etape 4 fra Torrox til Nerja er en skøn rute, der starter lige neden for klosteret “Nuestra Señora de las Nieves” i Torrox og i starten går ad en urgammel muldyrsti, indtil den kommer ned til Torrox floden, som den krydser på den fine, gamle bro “Puente de las Ánimas”. Denne bro stammer helt fra Middelalderen og var i flere århundreder af stor betydning for færdslen mellem de to byer. Men man kan sige, at den unægteligt falmer en smule i sammenligning med den kæmpestore nye motorvejsbro, der nu om dage tårner sig op lige bagved den gamle bro. Efter broen går stien mod Nerja over et lille udtørret vandløb, for derefter at stige op og passere under den nye motorvej. Herefter går stien parallelt med motorvejen på dennes sydside, for derefter at passere over tunellen der går under bjergryggen, der adskiller Torrox dalen fra Nerja dalen. Pludselig står man på et pas og har nu hele Nerja området for sine fødder med bjerget Cielo og Almijara kæden for ikke at tale om dejlige opdyrkede bjergsider og havet i det fjerne. Jeg synes det er en skøn rute, der er let at gå med “kun” ca. 330 højdemeter at overvinde. Ruten ender ved stadion i Nerja efter at have passeret et par for os ukendte urbanisationer samt Chillar floden. En herlig rute, som tager 3-4 timer afhængigt af pauser og fart.
Jeg kan ikke får armene ned over Gran Senda de Málaga, og jeg har sat mig for, at jeg vil gå hele ruten. I bidder, forståes. Gå ind på: www.gransedademalaga.es og se de flotte videoer. Så skal man nok blive fristet over evne.
 
Af Else Byskov, fotos af Erik Gadegaard og Else Byskov

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.