Det danske magasin i Spanien
Hotellerne lægger Costa del Sol på is
shutterstock 236049670

“Best Summer Ever.” “El turismo bate todos los records.” “Jubelår for turismen.” Overskrifterne har været mange – og fantastisk gode – for turistsæsonen 2014.
Men temperaturfaldet og de vinde, der i dag blæser over kysten, er tilsyneladende kommet som et kuldechok for hotelbranchen. 35 procent af kystens hoteller har valgt at lukke i vintersæsonen og så går krisesnakken påny. Men hvad skal der til for at få turisthjulet til at køre hele året rundt? Hotelejerforenignen AEHCOS har en ambitiøs plan, men nogle hoteller har tilsyneladende givet op på forhånd. Omvendt er de skandinaviske hotelejere ikke bange for at tage tyren ved hornene og kæmpe videre – trods hårde odds.
 

Turisterne er væltet til Costa del Sol i løbet af året og, nok så vigtigt, har de ikke været bange for at bruge penge. Sæsonen ikke bare minder om tiden før krisen; den har sågar været endnu bedre. Derfor skræmmer det både myndigheder og næringsliv, at mere end hvert tredje hotel vælger at lukke ned i vintermånederne fra november til februar. Hotelejerforeningens tal viser, at antallet af besøgende på Costa del Sol sidste vinter steg med 135.000 gæster i forhold til året før. De stigende besøgstal gav 600.000 ekstra hotelovernatninger. Krydrer vi dette fakta med de gode perspektiver fra golfverdenen, som altid har det bedst fra oktober til april, står flere kommuner, turistrådet og erhvervslivet uforstående overfor de massive hotellukninger.

“Vi har nøje fulgt 11 fire-stjernede hoteller mellem Torremolinos og Marbella, som de sidste tre år har valgt at holde åbent hele året. Det er langsomt gået frem for dem, men de kører stadig med underskud i fra november til og med februar.”
Ordene kommer fra Antonio Aranda, som er formand for Costa del Sols hotelejerforening. Det bekymrer ham, at så mange hoteller vælger at lukke over vinteren, for før krisen brød ud, var det kun 15-20 procent, der lukkede – altså halvdelen i forhold til i år.
Antonio Aranda lægger ikke skjul på, at Costa del Sols største udfordring bliver at få turisthjulet til at køre alle årets 12 måneder. Han mener, hotelejerne skal motiveres med bedre økonomiske vilkår.
“Hotellernes udgifter til lønninger, seguridad social og andre skatter og afgifter er de samme i januar som i august. Dertil kommer, at indtægterne ligger langt under det halve. Vel er belægningsprocenten for de åbne hoteller på ca. 55 procent, men værelserne sælges oftest til halv pris grundet den hårde konkurrence. Og så hænger det bare ikke sammen,” forklarer formanden for hotelejerforeningen.
Derfor kæmper hans organisation for økonomiske lempelser til hotelejerne, og andre tiltag der skal fremme interessen for Costa del Sol om vinteren.
“I vores plan foreslår vi bl.a. en særlig lav seguridad social og moms i vintersæsonen. Tilsvarende skulle hotellerne præmieres med en lavere årlig ejendomsskat,” mener Antonio Aranda og argumenterer med, at myndigheder, med stor succes, har lavet en tilsvarende særordning med automobilbranchen, for ikke at miste salg og arbejdspladser. “Det er ikke kun hotelejerne og deres tusindvis af medarbejdere, der rammes. Der er hele kystens næringsliv. I flere områder står barer, restauranter og butikker nærmest tomme som følge af hotellernes vinterlukning,” argumenterer han. Antonio Aranda føler sig sikker på, at lavere skatter og afgifter til hotellerne hurtigt ville vise sig at være en god forretning.
 
John-Peach-Hotelartikel-LD-Januar-2015
 
Skævt arbejdsmarked
På Hotel Tamisa Golf ved Mijas Golf sidder John Peach. Han har de sidste 40 år dedikeret sig til branchen og har nogle interessante synspunkter. Hans hotel på 24 værelser hører til i den mellemstore klasse, men tidligere ejede og drev han hotellet Costa Azul, som i dag hedder Hotel Playabonita, i Benalmádena Costa. Hotellet er 4-stjernet, har små 200 værelser og er prototypen på den type hotelller, der ifølge hotelejerforeningen typisk kører med underskud i vintermånederne. Hvis hotellet holder åbent, vel at mærke, for Hotel Playabonita har, som så mange andre, valgt at lukke over vinteren.
“Branchen står overfor to problemer. Arbejdsmarkedet er fortsat ikke fleksibelt nok, for det er stadig alt for dyrt at opsige folk,” forklarer den britiske hotelejer. Han uddyber: “For et nyt hotel, eller en ny hotelejer, som starter fra nul, er det klart lettest, både økonomisk og arbejdsmæssigt, at ansætte folk på otte måneders kontrakter fra 1. marts til 31. oktober. Så har hotellet sin ryg fri, når vi rammer vintersæsonen 1. november. Når foråret kommer igen, genåbner hotellet med nye folk på nye otte måneders kontrakter. Sådan gøres det,” forklarer John Peach, som på det forhenværende Hotel Costa Azul dog valgte at holde åbent hele året – efter lange diskutioner med sin tidligere spanske partner.
“Jeg ville ikke skille mig af med mine gode medarbejdere, for jeg havde ingen garanti for, at de ville komme igen efter fire måneders vinterpause. Dengang var der jo rift om den gode arbejdskraft,” forklarer han. “Men jeg kan sagtens forstå min tidligere partner, for vi fik en stor streg i regningen, da jeg senere måtte fyre en gruppe ansatte. Det er nemlig dyrt at opsige medarbejdere, så snart de er på løbende årskontrakter. Al forretning går op og ned, og her er arbejdsmarkedet ikke fleksibelt nok. Derfor spiller mange hotelejere på den sikre hest i stedet for at satse og holde åbent hele året,” forklarer John Peach.
 
Bjarne
 
Og skæv mentalitet
Mentaliteten og lysten til selv at tage fat og forsøge at gøre noget ved problemet er det andet problem, branchen slås med, i følge den britiske hotelejer. Igen går hans tanker tilbage på tiden, hvor han drev Hotel Costa Azul.
“Vi kontaktede alle vores tour operators i Storbritannien, og sammen lancerede vi en række temarejser med wellness, aktiv ferie og familieferie med underholdning døgnet rundt. Det var gode koncepter og til lave priser. Vi tjente kun lidt, men var stolte af at holde åbent hele året. Den mentalitet mangler vi mange steder,” mener John Peach og prikker til de hotelejere, som ikke ‘gider’ arbejde hårdt om vinteren og blot åbner i de otte gode måneder, hvor turisterne nærmest kommer af sig selv.
På Hotel Tamisa Golf holder John Peach i dag åbent året rundt.
“Vores baghave er Mijas Golf, men det er ikke nok. Derfor har vi længe arbejdet på at finde nicher og specialisere os,” forklarer John Peach og henviser til Hotel Tamisa Golfs speciale: Bryllupper. “Et bryllup fylder restauranten og hotellet i 2-3 dage. Takket være vores “we will”-attitude og nogle gode tilbud, har vi også mange bryllupper i denne vinter. Så vi skal nok få hotellet til, i det mindste, at løbe rundt.”
Samme attitude møder man hos de danske hotelejerne Bjarne og Miri Landes på Hotel Pueblo i Benalmádena Pueblo. Det er første vintersæson for de stadig nye hotelejere, som slog dørene op i foråret.
“Den gode og lange sommer har kun givet os mod på at komme godt igennem vinteren,” fortæller hotelejerne og løfter sløret for deres plan for sæsonen.
“Vi fokuserer på temarejser som fx cykelferie. Vores vinterklima og natur passer perfekt til det. Vi har taget kontakt til en række cykelgrupper i Danmark, som nu kommer herned. Ved at fokusere på ti typer grupper eller temarejser får vi hurtigt vores ti værelser fyldt,” forklarer det danske iværksætterpar. “Når så gæsterne kommer, skal de serviceres fra top til tå. Det er den eneste måde at få gode anbefalinger på.”
Bjarne og Miri Landes lægger selv mange timer i deres hotel, for de har kun én ansat. Anstrengelserne giver dog resultat. Hos TripAdvisor får Hotel Pueblo så mange anbefalinger, at hotellet i dag er rangeret fjerde bedst blandt Benalmádenas 48 hoteller.
Temarejser og god service er også nøgleordene hos svenske Magnus Wahlberg i Nerja. Indtil for halvandet år siden drev og ejede han Hostal San Miguel. Et godt købstilbud kunne han dog ikke afslå. I dag bruger han i stedet kræfterne på udleje hotellejligheder i byen.
“Det gælder om at finde sin niche og ikke være bange for at gøre noget anderledes. Kombineres det med god service og gode priser, skal du nok få succes. Om vinteren er priserne i bund. Det gælder også vores profitmargen. Men vores belægning er i top og vores motivation er at komme fornuftigt igennem vinteren. Kan vi det, bliver sommeren fantastisk.”
 
magnus entre.jpg
 
Tid til handling
Nogle arbejder – andre er gået i vinterhi. Der er flere måder at takle vintersæsonen på. Alle er dog enige om, at hvis turismen på Costa del Sol kunne fungere hele året rundt, ville det være en kæmpe gevinst for alle. Hver mand, hvert hotel og hotelejerforeningen har sin opskrift på, hvordan målet kan nås. Men der skal handles – og det skal være nu. Ellers står vi pludselig i november i samme situation. Igen-igen.
Af Henrik Andersen, henrik@norrbom.com

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.